Jagran Josh Logo

General Knowledge (GK) Quiz 2: General Questions and Answers

Apr 26, 2017 18:27 IST
GK Quiz 2:  General
GK Quiz 2: General

Find out GK Questions and Answers and Study material of “General Science, Indian Geography, History of India, Indian Economy, Indian Polity & Governance, Environment & Ecology” in a Quiz-form that will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

 

1. Which of the following countries are the part of BRICS?

A. Brazil, Russia, India, China,South Africa

B. Brazil, Russia, Indonesia, China

C. Bulgaria, Russia, Iceland, Croatia

D. Bahrain, Russia, Iran, China

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

2. Who proposes the concept of New Public Services in Public Adminstration?

A. Woodrow Wilson

B. Robert B. Denhardt & Janet V. Denhardt

C. Denhart

D. None of the above

Ans: B

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

3. Who among the following is the Supreme Commander of the Armed Forces of India?

A. President of India

B. Vice President of India

C. Prime Minister of India

D. Minister of Defence

Ans: A

500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

4. Which of the following is not a power of the speaker of the Lok Sabha?

A. He/she appoints chairman to the primary committees

B. He/She presides over a joint sitting of the two Houses of Parliament

C. The decision of the Speaker as to whether a Bill is a Money Bill

D. The Speaker can declare a no confidence motion

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

5. What is the term used to describe long winded speeches in parliament to obstruct or delay a matter under consideration for voting?

A. Whip

B. Fillibuster

C. Snap Vote

D. Hung Parliament

Ans: B

Environment & Ecology: A Complete Study Material

General Science: A Complete Study Material

6. The back part of the moon is always calm and dark which is called:

A. Sea of tranquillity 

B. Ocean of storms

C. Both of these 

D. None of these

Ans: A

Indian Polity & Governance: A Complete Study Material

Indian Geography: A Complete Study Material

7. Which one of the following is the most elevated place on the moon’s surface?

A. Leibnitz Mountain 

B. Dream Mountain

C. Black Mountain 

D. None of these

Ans: A

8. What do you call the area of the moon's surface where there is no possibility of the occurrence of water?

A. Ocean of storms

B. Areas of storms

C. Any of these 

D. None of these

Ans: A

Indian Economy: A Complete Study Material

History of Ancient India: A Complete Study Material

9. Why sky appears black from the moon?

A. Lack of atmosphere

B. Lack of cloud

C. Lack of oxygen and CO2 

D. None of these

Ans: A

10. What is the value of escape velocity on the moon's surface ?

A. 3.4 km/sec

B. 4 km/sec

C. 11.2 km/sec

D. 5.6 km/sec

Ans: B

History of Medieval India: A Complete Study Material

History of Modern India: A Complete Study Material

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
4 Comment

SUMIT KUMAR,

so easy question

shaikimrankhan,

my name is shaikimrankhan so i want general nowledge questations

nilu,

supeerb!! thanks for the quiz!!

AARATI GUPTA,

This is very useful for competitors

Suggested Colleges

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF