Jagran Josh Logo

General Knowledge (GK) Quiz: Indian Parliament Question and Answers

Sep 6, 2016 17:17 ISTShikha Goyal
GK Quiz:  Indian Parliament
GK Quiz: Indian Parliament

General Knowledge Question and Answers on the Polity consists of the important questions of Indian Parliamentary System which are designed to increase your general awareness and general knowledge. As well as helpful for the various competitive exams like SSC, State Services, UPSC etc.

1. The Council of States in India is generally known as:

A. Lok Sabha

B  Rajya Sabha

C. Parliament

D. Adhoc Committee

Ans.B

2. The Lok Sabha is also known as:

A. Council of States

B. The Upper House

C. The House of the People

D. Parliament

Ans.C

3. The maximum strength (number of members) of the Rajya Sabha :

a. 220

b. 235

c. 238

d. 250

Ans.D

4. In the Rajya Sabha & Lok Sabha, the President can nominate how many members respectively?

A. 6, 3

B. 8, 2

C. 10, 3

D. 12, 2

Ans. D

5. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha ?

A. President of India

B. Vice President of India

C. Prime Minister of India

D. Chosen from the members of the Rajya Sabha

Ans. B

6. What is the tenure of the elected members of Rajya Sabha?

A. 2 years

B. 4 Years

C. 6 Years

D. 8 Years

Ans. C

Practice 500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

7. Which Article is related to the Money Bill and where it can be introduced?

A. Art 110, Rajya Sabha

B. Art 110, Lok Sabha

C. Art 121, Rajya Sabha

D. Art 121, Lok Sabha

Ans. B

8. Which of the following is not an eligibility criteria to become a member of Lok Sabha?

A. Age 25 years or over

B. Mentally sound

C. Candidate should not hold office of profit.

D. Must be from Arts field.

Ans. D

9. What is the maximum strength (number of members) of the Lok Sabha envisaged by the Constitution:

A. 530

B. 540

C. 550

D. 552

Ans. D

10. The Presiding Chairman of the Lok Sabha is:

A. President

B. Elected from Rajya Sabha members

C. Elected from the Lok Sabha members

D. None of the above

Ans. C

11. The minimum age for holding office in the Lok Sabha is:

A. 18 Years

B. 21 years

C. 25 Years

D. 30 years

Ans. C

12. A motion of no confidence against the Government can be introduced in:

A. Rajya Sabha

B. Lok Sabha

C. Both A & B

D. Neither A nor B

Ans. B

GK Quiz on Parliament & Parliamentary Committees

13. How many sessions of the Lok Sabha take place in a year:

A.  2

B.  3

C.  4

D.  5

Ans. B

14. Which of the following are not sessions of the Lok Sabha:

A. Budget Session

B. Monsoon Session

C. Summer Session

D. Winter Session

Ans. C

15. The budget is also known as:

A. Annual Financial Statement

B. Monthly Financial Statement

C. Receipt and Expenditure Statement

D. Taxation Statement

Ans. A

16. The Parliament of India consists of the following:

A. President

B. Lok Sabha & Rajya Sabha

C. Both A and B

D. None of the above

Ans. C

Quiz on Powers of Parliament, National Human Rights Commission (NHRC)

17. Who decides whether a bill is a Money Bill or not:

A. President

B. Prime Minister

C. Speaker of the Lok Sabha

D. Finance Minister

Ans. C

18. The Federal structure of Government of India provides:

A. Two-tier system

B. Three-tier system

C. Four-tier system

D. None of the above

Ans. B

19. Who is known as the Father of Lok Sabha?

A. G V Mavlankar

B. Rabi Ray

C. P A Sangma.

D. Balram Jakhar

Ans. A

20. Indian Parliamentary System is based on which model?

A. Westminster model.

B. Welfare State model

C. Both A & B

D. Neither A nor B

Ans. A

Study more about Parliament of India, its Power and Functions.

Do you know about Parliamentary Forums and Parliamentary Committees?

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
10 Comment

Aman,

5 th answer is wrong. Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories .

Pawan ,

Very important for us. I like it.

subhash,

these are average questions . i want more typical question.

subhash,

these are slow question.

LIBRARAIN ,

sir me ne library sc. me master dgree l\ki hai

amarjeet,

good

madhav,

how come the rajya sabha elections is 6 years23.57.69.23, for every 2 years 1/3rd of its members retire. so elections would be for every 2 years.

arun,

5th answer is wrong it is 250

Bishal Jain,

good ,, but i need lot more than this...because i prepare for paliament quiz competition............for that this not enough....

thasleena,

very good

Suggested Colleges

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Stay Connected

Subscribe Newsletter

Straight To Your Inbox
or
LikeJagranjosh on Facebook!
Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF