Jagran Josh Logo

Go

Bank Exam Model Question Paper 2011: General Awareness

 09-APR-2011

General Awareness
General Awareness

1) In the Union Budget 2011-12, Finance Minister Pranab Mukherjee proposed to increase the Income Tax Exemption Limit   for individual tax payers from Rs 1 lakh 60 thousand to _?

a.1 lakh 80 thousand
b.1 lakh 90 thousand
c. 2 lakh
d.2 lakh 20 thousand

2) A team from Dalhousie University in Halifax, Canada, discovered that a green alga invades tiny developing salamander embryos.  What is this phenomenon called?

a)Symbiosis
b)Photosynthesis
c) Ecdysis
d) Aestivation

3) Which of the following Bollywood Actress won the Best Actress trophy at the 13th London Asian Film Festival for her performance in Onir’s I AM?

a.Nandita Das
b.Juhi Chawla
c.Tabu
d.Konkona Sen Sharma

4) Noted Social worker Anna Hazare on 5 April 2011 started his hunger strike  at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption?

a. Lokpal Bill
b. The Competition (Amendment) Bill
c. The Airports Economic Regulatory Authority of India Bill
d. The Appropriation (No.3 ) Bill

5) Who won the National Jute Board-Kolkata international squash at Calcutta Racket Club on 3 April 2011 after defeating Omar Mosaad?

a.Karim Darwish
b.Khawaja Adil Maqbool
c. Ritwik Bhattacharya
d. Peter Nicol

6) Read the following statements:

1.He won the ATP Miami Masters crown by defeating Nadal and thus remained unbeaten in 2011.

2.He captured all four titles- the Australian Open, Dubai, elite Masters titles at Indian Wells and Miami in 2011.

3.He had won his first Miami Masters title in 2007.

4.He joined Roger Federer, Andre Agassi and Pete Sampras as the only players to win the Australian Open, Indian Wells and Miami in the same year.Identify the tennis player being referred to.

a.Novak Djokovic
b.Roger Federer
c. Andy Murray
d.Rafael Nadal

7) At the National Conference on Kharif Strategies, Agriculture Minister Sharad Pawar on 6 April 2011 mentioned that India has achieved an all-time high production of foodgrains. What was the estimation regarding foodgain production in 2010-11?

a.235.88 million tonnes
b.215 million tonnes
c. 261.34 million tonnes
d. 222.66 million tonnes

8) Which of the following steel plants in India achieved record production of 5.71 million tonnes (mt) of hot metal (a 6.3 per cent growth over 2009-10), 5.33 mt of crude steel (4.3 per cent) and 4.57 mt of saleable steel (4.3 per cent)?

a.Bhillai Steel Plant
b.Rourkela Steel Plant
c. Bokaro Steel Plant
d.Salem Steel Plant

9) The Department of Information Technology (DIT) on 5 April 2011 published a draft policy on which of the following to enable the government departments to provide services, including payment of utility bills and filing of tax with the use of a medium?

a.Mobile governance
b.E-governance
c. Service Delivery Gateway
d.Applications Inter-operability

10) Which of the following was not proposed in the Union Budget 2011-12 presented by pranab Mukherjee?

1.Special vehicles were proposed to be created in the form of Infrastructure Debt Funds to attract foreign funds.

2.Rs. 300 crore expenditure was proposed to promote horticulture centres in rain fed areas for increasing crop productivity.

3.For the manufacturing sector, the budget proposed reduction of basic customs duty on raw silk from 30 to 5 per cent.

4.Concessional 10 per cent Excise Duty was also proposed for fuel cell or Hydrogen cell-technology-based vehicles.

a.1 & 3
b.Only 2
c.Only 4
d.3 & 4

11) Sectors                                                                   Budgetary Allocations

1.Agriculture & Allied Activities                         A. Rs 14362 crore
2.Rural Development                                     B. Rs  38852 crore
3.Defence Sector                                           C. Rs 55438 crore
4.Industries & Minerals                                   D. Rs 164415 crore

   A  B  C  D
a.1  4  2  3
b.2  1  3  4
c. 3  1  4  2
d.4  2  3  1

12) In the Budget it was proposed to provide sum of money for implementation of vegetable initiative to set in motion a virtuous cycle of higher production and incomes for the farmers. What was the proposed amount?

a.Rs 500 crore
b.Rs 300 crore
c. Rs 10000 crore
d. Rs 650 crore

13) According to an extensive genetic study on modern humans, two conclusions were drawn out.

i) There is an enormous amount of diversity in the African hunter-gatherer populations.

ii) The genetic diversity among 27 present-day African populations originated in southern Africa and progressed to northern Africa.

Which of the above statements is/are correct?

a) Both i and ii
b) Neither I and ii
c)  Only i
d) Only ii   

14) A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of Japan. Consider the following statements regarding Tsunami.

i) A Tsunami is a series of ocean waves that sends surges of water, reaching heights of over 100 feet onto land.

ii) Most tsunamis, about 80 percent, happen within the Pacific Ocean’s Ring of Fire, a geologically active area where tectonic shifts make earthquakes and volcanoes common.
Which of the above statements is/are correct?

a) Both i and ii
b) Only i
c) Only ii
d) Neither i nor ii

15) Which one of the following Indian states recently released a Braille version of the RTI (Right to Information) Act and its rules for the benefit of visually challenged?

a) Gujarat
b) Bihar
c) Haryana
d) Madhya Pradesh

16)Engineering and construction major L&T announced that it has achieved financial closure for which of the following with the help of 10-bank consortium led by SBI pitching in with Rs 11478 crore debt?

a.Kolkata Metro Rail Project
b.Pune Metro Project
c.Delhi Metro project
d.Hyderabad Metro Rail project

17) Indian cricket captain Mahendra Singh Dhoni was offered and accepted the honour of being chosen to get an honorary commission in which of the following?

a.Indian Navy
b.Territorial Army
c. Indian Air Force
d. Indian Para-military Force

18) Which of the following real estate firms on 5 April 2011 announced a gift in the shape of villas worth Rs. 9 crore to skipper M.S. Dhoni and his teammates following their victory in the World Cup 2011?

a.DLF
b.Amrapali
c. Unitech
d.Tata Construction & Projects Ltd

19) Roger Federer won his fourth Australian Open Tennis Championship and 16th Grand Slam on 31 Jan 2010. Who did he defeat in the final of the Australian Open 2010?

a. Rafael Nadal
b. Andy Murray
c. Fred Perry
d. Rod Laver

20) Rashtriya Swasthya Bima Yojana was proposed to be being extended to the beneficiaries of which of the following Union Government schemes?

a.Mahatma Gandhi NREGA beneficiaries
b.Beneficiaries of Swavlamban pension scheme
c.Indira Gandhi National old Age Pension scheme beneficiaries
d.Beneficiaries of Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana

21) Which of the following companies announced their alliance with Chennai Super Kings as the official team partner for the upcoming IPL Season 4?

a. ONGC
b. Indian Oil Corporation
c. Hindusthan Petroleum
d. Gulf Oil Corporation

22) Scientists have identified five genes which raise the risk of Alzheimer's disease. Consider the following statements regarding Alzheimer’s disease.

i) Alzheimer’s disease is the most common form of Dementia.

ii) Problems that happen due to the Alzheimer’s are personality-disorder, decision making, abstract thinking and loss of initiative.

Which of the above statements is/are correct?

a) Only i
b) Only ii
c)  Both i and ii
d) Neither i nor ii

23) A giant predatory theropod dinosaur, similar in stature and size to Tyrannosaurus rex, has been identified by palaeontologists. Which of the following statements is/are correct?

i) The new dinosaur, named Zhuchengtyrannus magnus, probably stood four metres tall, was 11 metres long and weighed around six tonnes.

ii) Like T. rex, it was a carnivore with huge powerful jaws. 

iii) It ran on back legs, with small front limbs.

a) Only i and ii
b) Only i and iii
c)  Only ii and iii
d)  All i, ii and iii are correct

24) Solvay, the Belgian soda ash maker which sold a drugs unit a year ago, agreed to buy which of the following French companies to add specialty chemicals spanning ingredients for moisturisers and car-part polymers?

a.Rhodia
b.Danisco
c.Cognis
d.Le Zèbre

25) Gilead Sciences, a California based bio-pharmaceutical research firm, and its patent partner, Roche Holding AG, have sued which of the following Indian generic drug makers in March 2011 for allegedly infringing a US patent for Tamiflu, a drug used in treatment of bird and swine-flu infections?

a.Dr Reddy’s
b.Natco Pharma
c. Ranbaxy Laboratories
d. GlaxoSmithKline

26) AT&T on Sunday announced that it had agreed to buy T-Mobile USA from which of the following telecom companies for $39 billion?

a.Deutsche Telekom
b.Sprint Nextel
c.Verizon Wireless
d.Comcast

27) What is the prize-money of the golf tournament ‘Avantha Masters’ that began on 11 Feb 2010?

a. €1.5 million
b. €1 million
c. €2.5 million
d. €2 million

28) An international team of scientists, led by the Australian National University recently discovered evidence that the body’s immune cells often share information about foreign substances with each other to ward of invaders. The study can help increase the immunity level in human body against pathogens and cancer. Which of the followings are the symptoms of Cancer?

i) Weight Loss
ii) Excessive Sweating
iii) Lumps and Swelling (tumour)
iv) Enlargement of Spleen

Please choose the correct option:

a) i, ii, iii and iv
b) i and ii only
c)  i, ii and iii
d) only i

29) Which of the following companies in April 2011 filed a petition in the Supreme Court to block penal action initiated by the Income Tax authorities on its contested $2.5-billion tax bill?

a. Vodafone International
b. Bharti Airtel
c. Uninor
d. Tata Teleservices

30) Vivendi agreed to buy Vodafone Group's 44% stake in which of the French mobile-phone operator’s for euro 7.95 billion ($11.3 billion) to win full control of its largest unit and secure more stable earnings?

a.T-Mobile
b.Orange
c. Virgin Mobile
d. SFR

31) A consortium comprising two companies acquired the IPL’s global Internet, mobile and audio rights, along with television rights in specific territories outside India, for the next four years. The consortium bagged the rights with a winning bid of Rs 261.6 crore in Chennai on 20 March 2011. Which are the two companies included in the consortium?

a. TIL & Nimbus Communication
b. Reliance Big Pictures & Zoom
c. TIL & Colors
d. Zoom and UTV Motion Pictures

32) Which chess player won his maiden Grand Master norm in the Chennai Open 2010 International Grand Master chess tournament on 1 Feb 2010?

a. R. Siddharth of Chennai
b. Kravtsiv of Ukraine
c. P. Shyam Nikhil of Tamil Nadu
d. Maxim Turov of Russia

33) Who was appointed member of ICC Cricket Committee as a representative of national coaches on 11 Feb 2010?

a. Gary Kirsten
b. Mark Taylor
c. Kumar Sangakkara
d. Tim May

34) At the European Geosciences Union meeting in Vienna, the scientists calculated that the Earth sees about __ thunderstorms every hour.

a) 670
b) 580
c) 760
d) 960

35) HCL Technologies on Thursday announced the expansion of its Smart Grid partner ecosystem by entering into strategic alliances with two data management software firms focused on the smart grid market. Which are the two firms with which HCL has entered into an alliance?

1. Infosys
2. eMeter
3. Cape Gemini
4. Tridium
a. 1 & 2
b. 2 & 3
c.  2 & 4
d. 1 & 4

36) The Gujarat Government banned controversial book, entitled Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India. Who is the author of the book?

a) Joseph Lelyveld
b) Joseph Ponting
c) Hugh Grant
d) Vikram Seth

37) Which one of the following states imposed a blanket ban on plastic bags?

a) Delhi
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d)Tamil Nadu

38) Who is the Chairperson of the Central Board Film Certification?

a) Sharmila Tagore
b) Karan Johar
c)  Nafisa Ali
d) Om Puri
e) None of these

39) Ali Akbar Salehi is the foreign minister of

a) Israel
b) Iran
c) Afghanistan
d) Indonesia

40) Who is the new chief of Research and Analysis Wing (RAW)?

a) AP Singh
b) Arun Shourie
c) Sanjeev Tripathi
d) BK Gupta

41) When is the National Youth Day observed?

a) January 14
b) February 14
c)  August 31
d) January 12

42) What is Tejas?

A) Spacecraft
B) Missile
C) Submarine
D) Light combat aircraft

43) Who became the world number one badminton player?

a) Saina Nehwal
b) Wang Xin
c) Sania Mirza
d) Wang Shixian

44) Name the cricketer who beat Michael Clarke by a comfortable 15-vote margin to bag the Allan Border Medal besides being named Australia’s ODI Player of the Year in Feb 2010?

a. Shane Watson
b. Simon Katich
c. Mitchell Johnson
d. Sachin Tendulkar

45) In India’s first sale of rupee perpetual bonds by a non-finance company Rs 1500 crore ($332 million) was raised. Name the non-finance company.

a.Tata Steel
b.Pantallons Retail
c. RIL
d.Maruti Suzuki

46) With his victory in the men’s large hill ski jump on 20 Feb 2010 at the Vancouver Olympics, he became the first person to win four individual gold ski jumping medals. Name this sportsperson.

a. Simon Ammann (Switzerland)
b. Ahonen Janne (Finland)
c. Alexander Nicholas (USA)
d. Bardal Anders (Norway)

47) The Indian Government in April 2011 issued a notice to which of the following companies to terminate licences for Kerala, West Bengal and Assam for delay in roll- out of services in these three circles?

a.Sistema Shyam Teleservices
b.Tata Teleservices
c. Reliance
d. BSNL

48) Open market operations, one of the measures taken by RBI in order to control credit expansion in the economy means —

(A) Sale or purchase of Govt. securities
(B) Issuance of different types of bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct finance to borrowers
(E) None of these

49) Capital Market Regulator is—

(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI

50) As we all know Govt. of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt.?

(i)  Tax on Income
(ii)  Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital Asset
(iv) Tax on Goods and Services

(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these

ANSWERS:

1) A 2) A 3) B 4) A 5) A 6) A 7) A 8) A 9) A 10) B 11) A 12) B 13) A 14) A 15) A 16) D 17) B 18) B 19) B 20) A 21) D 22) C 23) D 24) A 25) B 26) A 27) A 28) A 29) A 30) D 31) A 32) A 33) A34) C 35) C 36) A 37) A 38) A 39) B 40) C 41) D 42) D 43) B 44) A 45) A 46) A 47) A 48) A 49) E 50) C


More Bank Exam Model Question Papers

By:Manju | On:08-SEP-2013 12:21:30


Send me the details of Bank Exam Conducted by IBPS


By:nanthini | On:22-JUN-2013 15:22:57


no


By:preeti sharma | On:23-JAN-2013 14:01:48


plz send me bank quations.


By:harsha | On:12-OCT-2012 23:58:26


sir plz send me some bank exams model papers .


By:farooq | On:05-SEP-2012 15:20:43


plz send me some bank exam model papers .


Register to receive latest updates for FREE!

All Fields Mandatory
(Ex:9123456789)
Please Select Your Interest
By clicking on Submit button, you agree to our terms of use