Jagran Josh Logo

Current Affairs for IAS Exam: 25 to 31 March 2017

Mar 31, 2017 19:29 IST

Weekly Current AffairsCurrent affairs must be prepared with a great emphasis during IAS Exam preparation. The study of current affairs would be useful for both the stages of IAS Exam i.e., IAS Prelims and Mains Exam. So, the IAS aspirants should work hard on current affairs quiz during IAS preparation. Here, we have provided current affairs quizzes in multiple choice format based on the important events happened during the week from 25th March to 31st March 2017.

Weekly Current Affairs for IAS Exam- 18th to 24th March 2017

Current Affairs Quizzes- 27th March 2017

1. Recently, Competition Commission of India (CCI) has imposed a penalty of upon Coal India Limited (CIL) on finding that it has imposed unfair and discriminatory conditions in Fuel Supply Agreements (FSAs). Consider the following statements regarding the CCI:
1) The objectives of the Competition Act, 2002 are sought to be achieved through the Competition Commission of India (CCI),
2) CCI consists of a Chairperson and 6 Members appointed by the Central Government.
3) The Commission is also required to give an opinion on competition issues on a reference received from a statutory authority established under only centre law.

Which of the above statements is true?
a. 1 and 3
b. 2 and 3
c. 1 and 2
d. 1, 2 and 3

Answer: c

Explanation:

The objectives of the Competition Act, 2002 are sought to be achieved through the Competition Commission of India (CCI), which has been established by the Central Government with effect from 14th October 2003. CCI consists of a Chairperson and 6 Members appointed by the Central Government. It is the duty of the Commission to eliminate practices having adverse effect on competition, promote and sustain competition, protect the interests of consumers and ensure freedom of trade in the markets of India.

The Commission is also required to give opinion on competition issues on a reference received from a statutory authority established under any law and to undertake competition advocacy, create public awareness and impart training on competition issues.

The Competition Act, 2002, as amended by the Competition (Amendment) Act, 2007, follows the philosophy of modern competition laws. The Act prohibits anti-competitive agreements, abuse of dominant position by enterprises and regulates combinations (acquisition, acquiring of control and M&A), which causes or likely to cause an appreciable adverse effect on competition within India.

Current Affairs Quizzes: January 2017

2. The third meeting of G-20 framework working group to be held in which of the following places in India?
a. Delhi
b. Varanasi
c. Goa
d. Ahmadabad

Answer: b

Explanation:

The 3rd G-20 Framework Working Group (FWG) Meeting under the G-20 German Presidency is being co-hosted by Department of Economic Affairs, Ministry of Finance, Govt. of India and Reserve Bank of India (RBI) in Varanasi on 28th and 29th of March, 2017.

The first two G 20 FWG meetings under the G-20 German Presidency have already been held at Berlin in Dec 16 and at Riyadh in Feb 17. Since the inception of the FWG in 2009, this is the fourth occasion that India is hosting this meeting. Previously, India had hosted the G-20 FWG Meetings in Neemrana, Rajasthan (2012 under Mexican Presidency), in Goa (in 2014 under G-20 Australian Presidency) and in Kerala (2015 under G-20 Turkish Presidency).

Current Affairs Quizzes: February 2017

3. Defence Procurement Procedure (DPP)-2016 focuses on institutionalising, streamlining and simplifying defence procurement procedure to give a boost to “Make in India” initiative of the Government of India. Consider the following statements regarding the features of revised DPP, promoting ‘Make in India’:
I. A new category of procurement ‘Buy {Indian-IDDM (Indigenously Designed, Developed and manufactured)}’ has been introduced in Defence Procurement Procedure-2016 and the same has been accorded top most priority for procurement of capital equipment.
II. Preference has been accorded to ‘Buy (Indian)’ and ‘Buy and Make (Indian)’ categories of capital acquisition over ‘Buy (Global)’ & ‘Buy & Make (Global)’ categories.
III. The ‘Make’ Procedure has been simplified with provisions for  funding of   90 % of development cost by the government to Indian industry and reserving projects not exceeding development cost of Rs. 10 crore (government funded) and Rs. 3  crore (industry funded) for MSMEs.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

Defence Procurement Procedure (DPP)-2016, which has come into effect from April 2016, focuses on institutionalising, streamlining and simplifying defence procurement procedure to give a boost to “Make in India”  initiative of the Government of India, by promoting indigenous design, development and manufacturing of defence equipment, platforms, systems and sub-systems. The key features of revised DPP, promoting ‘Make in India’ inter alia include:

• A new category of procurement ‘Buy {Indian-IDDM (Indigenously Designed, Developed and manufactured)}’ has been introduced in Defence Procurement Procedure-2016 and the same has been accorded top most priority for procurement of capital equipment.

• Preference has been accorded to ‘Buy (Indian)’ and ‘Buy and Make (Indian)’ categories of capital acquisition over ‘Buy (Global)’ & ‘Buy & Make (Global)’ categories.

• Requirement of Indigenous content has been enhanced / rationalised for various categories of capital acquisition.

• The ‘Make’ Procedure has been simplified with provisions for  funding of   90 % of development cost by the government to Indian industry and reserving projects not exceeding development cost of Rs. 10 crore (government funded) and Rs. 3  crore (industry funded) for MSMEs.

4. India was placed in the 87th position in the Global Energy Architecture Performance Index (EAPI) Report 2017. Which organisation releases this report?
a. The World Economic Forum (WEF)
b. International Monetary Fund
c. World Bank
d. United Nations

Answer: a

Explanation:

The World Economic Forum (WEF) on 22 March 2017 released the Global Energy Architecture Performance Index (EAPI) Report 2017. The index ranked 127 countries on their ability to deliver secure, affordable and sustainable energy.

While many of this year’s top performers tend to be smaller countries, both in size of gross domestic product and population, and typically have advanced economies, a significant number of countries do not fit this mould.

As in previous years, countries from Europe continue to hold many of the top 20 ranks on the EAPI. Colombia (8th), New Zealand (9th), Uruguay (10th) and Costa Rica (14th), which figured in the top 20, are the only exceptions.

Major energy consumers of the world, both in the developed and developing world, continue to struggle to take leading positions on the EAPI for instance, China (95th), India (87th), Japan (45th), the Russian Federation (48th) and the United States (52nd) have either slipped or experienced only marginal gains in the rankings since the EAPI 2009.

5. India has asked World Trade Organisation (WTO) to expedite the negotiation process for a global services pact. Which of the following statement best describe the purpose of the pact?
a. It aims to ensure portability of social security contributions and cross-border insurance coverage to boost medical tourism.
b. It aims to ease norms for movement of skilled workers across borders.
c. It aims to ease norms for movement of skilled workers within a country.
d. All of the above.

Answer: b

Explanation:

India is pressing for expediting the negotiation process for a global services pact that aims to ease norms for movement of skilled workers across borders. India had submitted to the World Trade Organisation (WTO) a legally-vetted proposal for a Trade Facilitation in Services (TFS) Agreement.  The proposed TFS aims to ensure portability of social security contributions and cross-border insurance coverage to boost medical tourism.

According to India, the proposed pact is similar to the WTO’s Trade Facilitation Agreement (TFA) in Goods that recently came into force and aims to ease customs norms to boost global goods trade.

Current Affairs Quizzes: December 2016

Current Affairs Quizzes- 28th March 2017

6. The Government of India has decided to ratify the Second Commitment Period (2013- 2020) of the Kyoto Protocol. Consider the following statements regarding the Kyoto Protocol:
1) The Clean Development Mechanism (CDM) under the Kyoto Protocol enables developed countries to invest in “Clean” projects in developing countries to gain emissions credits (Certified Emission Reduction-CER).
2) Indian Industry has benefited from trading in CERs in the international market.
3) Developing countries like India also have some mandatory mitigation obligations or targets under the Kyoto Protocol.

Which of the above statements is correct?
a. 1 and 3
b. 2 and 3
c. 1 and 2
d. 1, 2 and 3

Answer: c

Explanation:

The Government of India has decided to ratify the Second Commitment Period (2013- 2020) of the Kyoto Protocol. Developing countries like India have no mandatory mitigation obligations or targets under the Kyoto Protocol.

The Clean Development Mechanism (CDM) under the Kyoto Protocol enables developed countries to invest in “Clean” projects in developing countries to gain emissions credits (Certified Emission Reduction-CER).

Indian Industry has benefited from trading in CERs in the international market. Of late, due to lack of demand internationally, prices of CERs have been very low leading to low activities under this mechanism.

7. There are various types of pollution abatement schemes taken up to clean Ganga may be categorised into the core and non-core schemes. Consider the following statements regarding these schemes:
1) Core schemes include providing Low-Cost Sanitation (LCS) at community and individual levels at identified locations, installation of Crematoria, River Front Development (RFD) including bathing ghats, River Surface Cleaning, Afforestation, protecting biodiversity and creating public awareness and participation.
2) Non- Core schemes include Interception and Diversion (I&D) of sewage discharging into the Ganga and creating treatment infrastructure to treat the intercepted sewage.

Which of the above statements is correct?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation:

Under Namami Gange Programme a holistic approach has been adopted to clean the River Ganga. The various types of pollution abatement schemes taken up to clean Ganga may be categorised into the core and non-core schemes.

Core schemes include Interception and Diversion (I&D) of sewage discharging into the Ganga and creating treatment infrastructure to treat the intercepted sewage. Non-Core schemes include providing Low-Cost Sanitation (LCS) at community and individual levels at identified locations, installation of Crematoria (electric as well as wood-based improved crematoria), River Front Development (RFD) including bathing ghats, River Surface Cleaning (Surface Skimmers), Afforestation, protecting biodiversity and creating public awareness and participation.

8. The National Conference on Down syndrome was recently inaugurated in New Delhi. Which of the followings statements is correct regarding the Down syndrome?
a. Down syndrome is a genetic disorder.
b. Down syndrome is associated with intellectual and learning disabilities.
c. Both (a) and (b)
d. None of the above

Answer: c

Explanation:

Down syndrome is one of the most common chromosome abnormalities in humans. It occurs in about one per 1000 babies born each year. It is named after John Langdon Down, the British doctor who fully described the syndrome in 1866. In 1957, the genetic cause of Down syndrome, an extra copy of chromosome 21, was discovered.

Down syndrome is a genetic disorder caused by the presence of all or part of the third copy of chromosome 21. It is typically associated with physical growth delays, characteristic facial features and mild to moderate intellectual disability. The average IQ of a young adult with Down syndrome is 50, equivalent to the mental ability of an 8 or 9-year-old child.

9. Recently, tropical cyclone Debbie made landfall across the coast of northeast Australia, packing strong winds with gusts. Consider the following statements regarding tropical cyclones:
1) A tropical cyclone is characterised by high atmospheric pressure, high winds, and heavy rain.
2) In the North Atlantic Ocean and the eastern North Pacific tropical cyclones are called hurricanes, and in the western North Pacific around the Philippines, Japan, and China the storms are referred to as typhoons.

Which of the above statements is correct?
a. Only 1
b. Only 2
c. 1 and 2
d. None of the above

Answer: b

Explanation:

Tropical cyclones are an intense circular storm that originates over warm tropical oceans and is characterised by low atmospheric pressure, high winds, and heavy rain. Drawing energy from the sea surface and maintaining its strength as long as it remains over warm water, a tropical cyclone generates winds that exceed 119 km per hour.

In the North Atlantic Ocean and the eastern North Pacific they are called hurricanes, and in the western North Pacific around the Philippines, Japan, and China the storms are referred to as typhoons.

In the western South Pacific and the Indian Ocean, they are variously referred to as severe tropical cyclones, tropical cyclones, or simply cyclones. All these different names refer to the same type of storm.

10. Recently, Earth hour was observed across the globe on March 25th. Earth hour is a worldwide movement organised by which organisation?
a. United Nations
b. World Wide Fund for Nature (WWF)
c. Green Peace
d. The International Union for Conservation of Nature

Answer: b

Explanation:

Earth Hour was started as a lights-off event in Sydney, Australia, in 2007. Since then, it has grown to engage more than 7,000 cities and towns across 172 countries worldwide.
Earth Hour is a worldwide movement organised by the World Wide Fund for Nature (WWF). The event is held annually encouraging individuals, communities, households and businesses to turn off their non-essential lights for one hour, from 8:30 to 9:30 p.m. towards the end of March, as a symbol of their commitment to the planet.

Current Affairs Quizzes: November 2016

Current Affairs Quizzes- 29th March 2017

11. Which of the following statements is true regarding the measures taken by the Government of India to avert importation risks of polio from neighbouring countries?
1) Inactivated Polio Vaccine (IPV) has also been introduced in routine immunisation across the country.
2) Polio vaccination is being carried out for international travellers travelling from India to 8 identified countries.
3) Polio surveillance is maintained only in humans.

Choose the correct statements:
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: a

Explanation:

To avert the importation risks from neighbouring nations country is maintaining population immunity against poliovirus through following measures:

• Polio vaccination is being carried out for international travellers travelling from India to 8 identified countries and vice versa.

• In addition, Polio vaccination carried out for international travellers at land borders of India sharing with neighbouring countries.

• Inactivated Polio Vaccine (IPV) has also been introduced in routine immunisation across the country to further boost the population immunity as additional protection against polio.

• Polio surveillance is maintained in both humans and in the environment to detect any importation of poliovirus as early as possible and respond quickly to mitigate the risk.

• Observing two National Immunisation Days (NID) and two sub-national polio immunisation rounds (SNID) every year, in addition to polio vaccination through routine immunisation.

12. Consider the following statements regarding the often seen in news term, “Swachh Bharat Pakhwada”:
1) The Ministry of Urban Development has undertaken various activities under the Swachh Bharat Pakhwada campaign.
2) The activities taken up during this period included weeding out of old files, a drive for digitalization of files, disposal of all obsolete articles, renovation of rooms, toilets and providing pure and clean drinking water to all employees.

Which of the above statements is true?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: b

Explanation:

To spread awareness on cleanliness as part of its ‘Swachhta Abhiyan’, the Ministry of Shipping celebrated the Swachh Bharat Pakhwada from 16th -31st March 2017 and has undertaken various activities under this campaign.

The Ministry of Shipping and all organisations under it had launched a year-long drive for cleanliness as part of Swachh Bharat Abhiyaan. The Swachh Bharat Pakhwada is a culmination of the year-long efforts of the Ministry, the ports and other organisations like DG Shipping, SCI, Dredging Corporation Of India, Cochin Shipyard Limited, Directorate General of Lighthouses and Lightships, to spread cleanliness at their premises.

The activities taken up during this period included weeding out of old files, a drive for digitalization of files, disposal of all obsolete articles, renovation of rooms, toilets and providing pure and clean drinking water to all employees.

13. The Government of India has recently approved the National Health Policy 2017. Which of the following statements describes the objective of this policy?
1) The Policy seeks to achieve and maintain elimination status of Leprosy by 2018, Kala-Azar by 2017 and Lymphatic Filariasis in endemic pockets by 2017.
2) The Policy seeks to achieve the global target of 2020 for HIV/AIDS i.e. - 90% of all people living with HIV know their HIV status.
3) The Policy seeks to achieve and maintain a cure rate of 85% in new sputum positive patients for TB.

Choose the correct statements:
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

The Government has approved the National Health Policy 2017. The Policy aims for the attainment of the highest possible level of health and well-being for all at all ages, through a preventive and promotive health care orientation.

The Policy seeks to move away from Sick- care to Wellness, with thrust on prevention and Health promotion. The Policy, inter alia, seeks to

• Reduce premature mortality from cardiovascular diseases, cancer, diabetes or chronic respiratory diseases by 25% by 2025,

• Achieve global target of 2020 for HIV/AIDS i.e. - 90% of all people living with HIV know their HIV status, - 90% of all people diagnosed with HIV infection receive sustained antiretroviral therapy and 90% of all people receiving antiretroviral therapy will have viral suppression,

• Achieve and maintain a cure rate of >85% in new sputum positive patients for TB and to reduce incidence of new cases to reach elimination status by 2025,

• Reduce prevalence of blindness to 0.25/1000 by 2025 and disease burden by one-third from current levels and

• Achieve and maintain elimination status of Leprosy by 2018, Kala-Azar by 2017 and Lymphatic Filariasis in endemic pockets by 2017.

14. For the first time, India has become the net exporter of electricity from a net importer of electricity. India has exported around 5,798 Million Units to which of the following countries?
a. Nepal
b. Bangladesh
c. Myanmar
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

As per Central Electricity Authority, the Designated Authority of Government of India for Cross Border Trade of Electricity, 1st time India has turned around from a net importer of electricity to net exporter of electricity. During the current year, India has exported millions of electricity units to Nepal, Bangladesh, Bhutan and Export to Nepal and Bangladesh increased 2.5 and 2.8 times respectively in last three years.

Ever since the cross-border trade of electricity started in mid-Eighties, India has been importing power from Bhutan and marginally exporting to Nepal.

15. Recently, the Government of India has allocated an amount of Rs.500crore for the first time in the country under the Rashtriya Gokul Mission. The Rashtriya Gokul Mission aims:
a. To conserve and develop indigenous breeds in a focused and scientific manner
b. To conserve the forest cover in tribal regions of India
c. To conserve the breed of cow in the country
d. None of the above

Answer: a

Explanation:

The Government of India has initiated Rashtriya Gokul Mission in December 2014 exclusively for the development and conservation of indigenous breeds in a scientific and holistic manner with an allocation of Rs.500crore for the first time in the country. Gokul Grams are being established under the scheme which will function as centres for the development and protection of Indigenous Cattle breeds.

The “Rashtriya Gokul Mission” aims to conserve and develop indigenous breeds in a focused and scientific manner. Rashtriya Gokul Mission is a focussed project under National Programme for Bovine Breeding and Dairy Development, with an outlay of Rs 500 crore during the 12th Five Year Plan.

ECONOMIC SURVEY 2016-17 Analysis

Current Affairs Quizzes- 30th March 2017

16. Recently, the government has extended demand incentives worth Rs 127.77 crore for purchase of over 1.11 lakh electric and hybrid vehicles under the FAME-India scheme. Consider the following statements regarding the FAME-India scheme:
I. The FAME India Scheme for promoting hybrid and electric mobility vehicles.
II. Under Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid and) Electric Vehicles (FAME-India) Scheme of the Government, demand incentives are being extended to all vehicle segments i.e. 2 – Wheelers, 3-Wheeler Auto, Passenger 4-Wheeler Vehicles, Light Commercial Vehicles and Buses.
III. The scheme has 4 focus areas i.e. Technology development, Demand Creation, Pilot Projects and Charging Infrastructure.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

Recently, the government has extended demand incentives worth Rs 127.77 crore for purchase of over 1.11 lakh electric and hybrid vehicles under the FAME-India scheme. Under FAME-India scheme of the government, Department of Heavy Industry has extended demand incentives at Rs 127.77 crore for purchase of 1,11,897 electric/hybrid vehicles since inception of the scheme on 1 April, 2015 till February, 2017. The FAME-India (Faster Adoption and Manufacturing of (hybrid &) Electric vehicles in India) scheme is proposed to be implemented over a period of 6 years, till 2020, wherein it is intended to support the hybrid/electric vehicles market development and its manufacturing eco-system to achieve self-sustenance at the end of the stipulated period.

The scheme has four focus areas, technology development, demand creation, pilot projects and charging infrastructure.

17. Government has reviewed the National Child Labour Project (NCLP) Scheme to make it more effective and the revised NCLP Guidelines issued in this regard have come into force with effect from 1st April 2016. Consider the following statements regarding the National Child Labour Project (NCLP) Scheme:
I. Under the revised Guidelines the Special Training Centres (STCs) for rehabilitation of child labour have been aligned in line with RTE Act; the target group has been expanded to all working children below the age of 14 years and to adolescents (14-18 years) working in hazardous occupations and processes.
II. Under the revised Guidelines the Special Training Centres (STCs) the procedure for setting up of Project Societies and opening of STCs has been simplified.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

Answer: c

Explanation:

Recently, the Government has reviewed the National Child Labour Project (NCLP) Scheme to make it more effective and the revised NCLP Guidelines issued in this regard have come into force with effect from 1st April 2016. Under the revised guidelines the Special Training Centres (STCs) for rehabilitation of child labour have been aligned in line with RTE Act; the target group has been expanded to all working children below the age of 14 years and to adolescents (14-18 years) working in hazardous occupations and processes; the procedure for setting up of Project Societies and opening of STCs has been simplified; payment of stipend to the children is made on modular basis for a minimum of three months through Direct Benefit Transfer (DBT); the budget of Project Societies/STCs and rate of honorarium for volunteers/staff has been enhanced; procedure for conducting survey has been simplified; Monitoring mechanism has been strengthened at National, State and District level etc. At present the scheme is sanctioned in 280 Districts of 21 States in the country.

The Rehabilitation of Bonded Labour, 2016 Scheme would also be implemented through the National Child Labour Project (NCLP) Societies in existence. Creation of additional NCLP Societies is a continuous process depending upon the need thereof.

18. Scientists of National Centre for Scientific Research (CNRS) organising the world’s first nanocar race in which of the following countries of the world?
a. India
b. France
c. USA
d. UK

Answer: b

Explanation:

Scientists are organising the world’s first nano-car race next month in France, where tiny molecular machines will compete against each other over a minuscule racecourse made of gold atoms. The international molecule-car race is being organised by the National Centre for Scientific Research (CNRS) in France.

The vehicles, which consist of a few hundred atoms, will be powered by minute electrical pulses during the 36 hours of the race, in which they must navigate a racecourse made of gold atoms, measuring a maximum of 100 nanometres in length.

They will square off beneath the four tips of a unique microscope located at CNRS’s CEMES research centre in Toulouse. The race is first and foremost a scientific and technological challenge.

19. Recently, the Supreme Court has put a freeze on the sale of Bharat Stage-III fuel compliant vehicles. Consider the following statements regarding the Bharat Stage norms:
1) The standards and the timeline for implementation are set by the Central Pollution Control Board under the Ministry of Environment & Forests and climate change.
2) Bharat stage emission standards regulate the output of air pollutants from internal combustion engine equipment.
3) Bharat stage emission standards are not based on the European regulations.

Which of the above statements is true?
a. 1 and 3
b. 2 and 3
c. 1 and 2
d. 1, 2 and 3

Answer: c

Explanation:

The Bharat Stage standards and the timeline for implementation are set by the Central Pollution Control Board under the Ministry of Environment & Forests and climate change.
Bharat stage emission standards' are emission standards instituted by the Government of India to regulate the output of air pollutants from internal combustion engine equipment, including motor vehicles.

Exposure to air pollution can lead to respiratory and cardiovascular diseases, which is estimated to be the cause for 6.2 lakh early deaths in 2010, and the health cost of air pollution in India has been assessed at 3% of its GDP.

The standards, based on European regulations were first introduced in 2000. Progressively stringent norms have been rolled out since then. All new vehicles manufactured after the implementation of the norms have to be compliant with the regulations.

Since October 2010, Bharat Stage (BS) III norms have been enforced across the country. In 13 major cities, Bharat Stage IV emission norms have been in place since April 2010. In 2016, the Indian government announced that the country would skip the BS-V norms altogether and adopt BS-VI norms by 2020.

20. The Hindu New Year is celebrated in different parts of the country with different traditional festivities. Which of the following festivals is correctly matched their following states?
1) Manipuris: Sajibu Cheiraoba
2) Maharashtra: Yugadi
3) Sindhis: Cheti Chand

Choose the correct code:
a. 1 and 3
b. 2 and 3
c. 1 and 2
d. 1, 2 and 3

Answer: a

Explanation:

The Hindu New Year is celebrated in different parts of the country with different traditional festivities. For example, Chaitra Sukladi, Navroz, Ugadi, Navareh, Gudi Padava and Chetti Chand are the same festivals in different names in different parts of the country. Even outside India, the hindus of Hindus of Bali and Indonesia also celebrate their new year on the same day as Nyepi.

Some of the names of the festivals are as follows:
Manipuris: Sajibu Cheiraoba
Maharashtra: Gudi Padwa
Karnataka: Yugadi
Sindhis: Cheti Chand
Andhra Pradesh and Telangana: Ugadi

Union Budget 2017 Questions for IAS Exam

Current Affairs Quizzes- 31st March 2017

21. South Asia Sub-regional Economic Cooperation (SASEC) is facilitating trade guided by the SASEC Trade Facilitation Strategic Framework in the sub-region through various projects. Consider the following statements regarding SASEC:
1) SASEC Program brings together Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Myanmar, Nepal and Sri Lanka in a project-based partnership.
2) The aim is to promote regional prosperity by improving cross-border connectivity, boosting trade among member countries, and strengthening regional economic cooperation.

Which of the above statements is correct?
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:

The South Asia Sub-regional Economic Cooperation (SASEC) Program brings together Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Myanmar, Nepal and Sri Lanka in a project-based partnership to promote regional prosperity by improving cross-border connectivity, boosting trade among member countries, and strengthening regional economic cooperation.
South Asia Sub-regional Economic Cooperation (SASEC) is facilitating trade guided by the SASEC Trade Facilitation Strategic Framework in the sub-region through various projects.

The key projects underway in the region include, among others:

• Formulation and implementation of new Customs laws and regulations;

• Strengthening of automated Customs systems;

• Implementing provisions of the Revised Kyoto Convention (RKC) such as on pre-arrival processing, risk management and post-clearance audit;

• Developing trade portals for better transparency; and

• Establishing trusted trader programs, which assure facilitation to those with proven record of compliance.

22. Consider the following statements regarding the objectives and targets of satellites launched by PSLV this year:
1) The PSLV has launched various satellites for historic missions like Chandrayaan-1 and Mars Orbiter Mission.
2) The objective of Indian Cartosat-2 series satellite is to demonstrate new technologies and miniaturisation of spacecraft.
3) The objective of Indian nano-satellites INS-1A & 1B is to provide high-resolution images of earth’s surface.

Which of the above statements is true?
a. Only 1
b. 1 and 2
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: a

Explanation:

The PSLV is one of the world's most reliable launch vehicles. It has been in service for over twenty years the and has launched various satellites for historic missions like Chandrayaan-1, Mars Orbiter Mission, Space Capsule Recovery Experiment, Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) etc.

Three Indian satellites were launched onboard PSLV-C37 on February 15, 2017. These satellites are:

(i) Cartosat-2 Series satellite and the objective of Indian Cartosat-2 series satellite is to provide high-resolution images of earth’s surface at a sub-meter resolution and at 2-meter resolution.

(ii) Two Indian Nano-satellites viz., INS-1A & 1B. The objective of Indian nano-satellites INS-1A & 1B is to demonstrate new technologies and miniaturisation of spacecraft.
The images obtained from Indian Cartosat-2 series satellite are useful in a variety of applications requiring high-resolution images, which include cartography, infrastructure planning, urban & rural development, utility management, natural resources inventory & management, disaster management.

23. The India Meteorological Department (IMD) is training state governments to improve their mitigation preparedness to cope with the persistent heat waves. Consider the following statements regarding heat waves in India according to the IMD:
1) A Heatwave is a period of abnormally high temperatures, more than the normal maximum temperature that occurs during the summer season in the north-western parts of India.
2) Heatwave need not be considered till the maximum temperature of a station reaches at least 40*C for Plains and at least 30*C for hilly regions.
3) When actual maximum temperature remains 45*C or more irrespective of normal maximum temperature, heat waves should be declared.

Which of the following statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:

A Heat Wave is a period of abnormally high temperatures, more than the normal maximum temperature that occurs during the summer season in the North-Western parts of India. Heat Waves typically occur between March and June, and in some rare cases even extend until July. The extreme temperatures and resultant atmospheric conditions adversely affect people living in these regions as they cause physiological stress, sometimes resulting in death.

The Indian Meteorological Department (IMD) has given the following criteria for Heat Waves:

• Heat Wave need not be considered till the maximum temperature of a station reaches at least 40*C for Plains and at least 30*C for Hilly regions.

• When the normal maximum temperature of a station is less than or equal to 40*C Heat Wave Departure from normal is 5*C to 6*C Severe Heat Wave Departure from normal is 7*C or more.

• When the normal maximum temperature of a station is more than 40*C Heat Wave Departure from normal is 4*C to 5*C Severe Heat Wave Departure from normal is 6*C or more.

• When actual maximum temperature remains 45*C or more irrespective of normal maximum temperature, heat waves should be declared.

24. India’s longest highway tunnel to be opened in which of the following states of India?
a. Karnataka
b. Jammu and Kashmir
c. Tamil Nadu
d. Maharashtra

Answer: b

Explanation:

The Government f India has dedicated to the nation, India’s longest road tunnel from Chennai to Nashri. The tunnel on NH-44 which connects Jammu with Srinagar will reduce travel time between the two cities by up to two hours.

Besides avoiding large-scale deforestation and tree-cutting, the tunnel will provide a safe, all-weather route to commuters travelling from Jammu and Udhampur, to Ramban, Banihal and Srinagar. The tunnel is equipped with world-class security systems and is expected to boost tourism and economic activities in the State of Jammu and Kashmir.

25. Consider the following statements regarding the Prime Minister’s New 15 Point Programme:
I. The Prime Minister’s New 15 Point Programme seeks to ensure the welfare of religious minorities through increasing educational and employment opportunities, improving living conditions, preventing and controlling communal riots.
II. The objectives of the programme are to ensure an equitable share for minorities in economic activities and employment, through existing and new schemes, enhanced credit support for self-employment, and recruitment to State and Central Government jobs.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

Answer: c

Explanation:

The President of India had recently announced that the Government would recast the 15 Point Programme for the Welfare of Minorities with a view to incorporate programme specific interventions. The objectives of the programme are as follows:-

• Enhancing opportunities for education.

• Ensuring an equitable share for minorities in economic activities and employment, through existing and new schemes, enhanced credit support for self-employment, and recruitment to State and Central Government jobs.

• Improving the conditions of living of minorities by ensuring an appropriate share for them in infrastructure development schemes.

• Prevention and control of communal disharmony and violence.

Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2017

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
Suggested Colleges

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF