Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Current Affairs for IAS Prelims Exam: 1 to 7 April 2017

Apr 7, 2017 15:34 IST

Weekly Current AffairsCurrent affairs, as suggested by the IAS toppers are quite important for IAS Exam. Current affairs as a dynamic section of IAS Exam have a greater role in IAS Prelims as well as in IAS Mains Exam. So, the IAS aspirants should not neglect the practice of current affairs on daily basis. Here, we have provided a compilation of current affairs questions based on the events happened right from 1st April to 7th April 2017.

Current Affairs for IAS Prelims 2017: March 2017

Current Affairs Quizzes- 3rd April 2017

1. Consider the following statements regarding the RASHTRIYA VAYOSHRI YOJANA:
I. Recently, the Government has distributed aid to senior citizens during National Launch of “RASHTRIYA VAYOSHRI YOJANA” of Ministry of Health and Family Welfare.
II. The Scheme aims at providing aid and assistance to senior citizens belonging to BPL category and suffering from any of the age-related disability.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

Answer: b

Explanation:

Recently, the Government has distributed aid and assisted living devices distributed to senior citizens during National Launch of “RASHTRIYA VAYOSHRI YOJANA” of Ministry of Social Justice and Empowerment.

The devices will help the Senior Citizens to overcome their age-related physical impairment and to lead a dignified and productive life with minimal dependence on caregivers or other members of the family.

Under the Scheme, the following Aid and Assisted-Living Devices will be provided to eligible elderly beneficiary senior citizens, depending upon their physical impairment:

• Walking sticks

• Elbow crutches

• Walkers/Crutches

• Hearing Aid

• Wheelchair

• Artificial Dentures

• Spectacles

Current Affairs Quizzes: February 2017

2. Recently, the Government has launched the comprehensive scheme PowerTex India for the development of which of the following?
a. Power and Electricity
b. Power-loom Sector
c. Women Justice and Empowerment
d. Health Sector

Answer: b

Explanation:

The Government has launched PowerTex India which is a comprehensive scheme for power-loom sector development. The power-loom sector alone employs over 44 lakh people and Bhiwandi will be known for a resurgence in Power-loom sector where the scheme has been launched.

The comprehensive scheme has the following components:

• In-situ Upgradation of Plain Power-looms

• Group Workshed Scheme (GWS)

• Yarn Bank Scheme

• Common Facility Centre (CFC)

• Pradhan Mantri Credit Scheme for Power-loom Weavers

• Solar Energy Scheme for Power-looms

Current Affairs Quizzes: January 2017

3. The Union Cabinet has given its approval for ratification of the two fundamental conventions of the International Labour Organization, namely, Minimum Age Convention and the Worst Forms of Child Labour Convention. Consider the following statements in this regard:
1) India is a founder member of the International Labour Organization (ILO).
2) Minimum Age Convention is concerned with the minimum age for admission to employment.
3) Worst Forms of Child Labour Convention which is concerned with the prohibition and immediate action for the elimination of the Child Labour under the age of 10 yrs old children.

Which of the above statement is true?
a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: a

Explanation:

India is a founder member of the International Labour Organization (ILO), which came into existence in 1919. At present, the ILO has 187 members. The principal means of action in the ILO is the setting up of International standards in the form of Conventions, Recommendations and Protocol. India has so far ratified 45 Conventions, out of which 42 are in force. Out of these 4 is Fundamental or Core Conventions.

The Union Cabinet has given its approval for ratification of the two fundamental conventions of the International Labour Organization, namely, Minimum Age Convention (No 138) concerning the minimum age for admission to employment and the Worst Forms of Child Labour Convention (No 182) concerning the prohibition and immediate action for elimination of the worst forms of Child Labour.

Current Affairs Quizzes: December 2016

4. Which tiger reserve had become the first in India to get an official mascot as Barasingha?
a. Bandhavgarh tiger reserve
b. Panna tiger reserve
c. Kanha tiger reserve
d. None of the above

Answer: c

Explanation:

Kanha has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot “Bhoorsingh the Barasingha” to present the hard ground swamp deer as the spirit of the reserve and spread awareness to save it from possible extinction. Barasingha, or swamp deer, is the state animal of Madhya Pradesh.

The Kanha tiger reserve, spread over Mandla and Balaghat districts, is the only place in the world where the species exists. This will help to create a unique identity for Kanha, which not only makes it look distinct but also helps spread awareness and allows the younger generation to connect with all wildlife.

5. The Government of India has approved the fixation of Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for the year 2017-18. Consider the following statements in this regard:
1) The government has been implementing Nutrient Based Subsidy (NBS) Policy for decontrolled Phosphatic and Potassic P&K fertilisers.
2) The subsidy on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilisers includes nutrients like Nitrogen (N), Phosphorous (P), Potash (K) and Humus (H).
3) These rates are determined to take into account the international and domestic prices of P&K fertilisers, exchange rate, inventory level in the country.

Which of the above statement is true?
a. 1 and 2
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: b

Explanation:

The government has been implementing Nutrient Based Subsidy (NBS) Policy for decontrolled P&K fertilisers. Under this policy, the subsidy on Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers is announced by the Government on an annual basis for each nutrient, i.e., Nitrogen (N), Phosphorous (P), Potash (K) and Sulphur (S) on per kg basis which is converted into subsidy per tonne depending upon the nutrient content in each grade of the fertilizers.

These rates are determined to take into account the international and domestic prices of P&K fertilisers, exchange rate, inventory level in the country etc.
This is in continuation with the reforms being undertaken in the fertiliser sector over the past two and a half years, including DBT for subsidy payment, neem coating of Urea, reduction in MRP of P&K fertilisers to promote balanced use of nutrients, removal of minimum production criteria for manufacturers of Single Super Phosphate (SSP).

Current Affairs Quizzes: November 2016

Current Affairs Quizzes- 4th April 2017

6. Recently, the SpaceX has launched its first recycled rocket. Consider the following statements regarding SpaceX’s historic rocket flight:
I. The Falcon 9 blasted off from Florida’s Kennedy Space Centre yesterday, hoisting a broadcasting satellite into the early evening clear sky on the historic rocket re-flight.
II. It was the first time the SpaceX tried to fly a booster that soared before on an orbital mission.
III. This particular first stage landed on an ocean platform almost exactly a year ago after a space station launch for NASA.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

SpaceX has launched its first recycled rocket, the biggest leap yet in its bid to drive down costs and speed up flights. The Falcon 9 blasted off from Florida’s Kennedy Space Centre, hoisting a broadcasting satellite into the early evening clear sky on the historic rocket re-flight. It was the first time SpaceX founder Elon Musk tried to fly a booster that soared before on an orbital mission.

This particular first stage landed on an ocean platform almost exactly a year ago after a space station launch for NASA. SpaceX refurbished and tested the 15-foot booster, still sporting its nine original engines. It aimed for another vertical landing at sea once it was finished boosting the satellite for the SES Company of Luxembourg.

Long-time customer SES got a discount for agreeing to use a salvaged rocket, but wouldn’t say how much. It’s not just about the savings, said chief technology officer Martin Halliwell.

7. The Odisha government is pushing for massive infrastructure improvement around the Chilika lagoon. Consider the following facts regarding the Chilika lagoon:
1) It is the largest coastal lagoon in India and the second largest lagoon in the world.
2) It is the largest wintering ground for migratory birds on the Indian sub-continent.
3) Chilika Lake was designated the second Indian wetland of international importance under the Ramsar Convention.

Which of the above statements is true?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3

Answer: a

Explanation:

Chilika Lake is a brackish water lagoon in the Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal. It is the largest coastal lagoon in India and the second largest lagoon in the world after The New Caledonian barrier reef in New Caledonia.

It is the largest wintering ground for migratory birds on the Indian sub-continent. The lake is home to a number of threatened species of plants and animals.

In 1981, Chilika Lake was designated the first Indian wetland of international importance under the Ramsar Convention. Microalgae, marine seaweeds, sea grasses, fishes and crabs also flourish in the brackish water of the Chilika Lagoon.

8. Which of the following is a soil fungus, which uses enzymes to rapidly break down plastic materials?
a. Blue Milk Mushroom
b. Aspergillus tubingensis
c. Golden Jelly Fungus
d. All of the above

Answer: b

Explanation:

Scientists have identified a soil fungus, which uses enzymes to rapidly break down plastic materials. This will be an advance that could help deal with waste problem that threatens our environment.

Aspergillus tubingensis is a fungus, which ordinarily lives in the soil. In laboratory trials, the researchers found that it also grows on the surface of plastics. It secretes enzymes onto the surface of the plastic, and these break the chemical bonds between the plastic molecules or polymers.

Using advanced microscopy and spectroscopy techniques, the team found that the fungus also uses the physical strength of its mycelia that is the network of root-like filaments grown by fungi to help break apart the polymers.

9. The Smart City Mission (SCM) of the Centre is a part of the overall game plan to accommodate the massive urbanisation that is expected in the future — by modernising the existing mid-sized cities. Consider the following statements regarding the Smart City Mission (SCM):
I. As recently as in 2011, there were no smart cities in the world and there will be 26 of them by 2026, according to Frost and Sullivan estimates.
II. The Indian government’s SCM, which is essentially a five-year game plan, is actually just one baby step towards forming smart cities in the real sense.
III. The Centre proposes to develop 100 smart cities over the next five years with an overall budgetary plan of about ₹1, 00,000 crores.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

The Smart City Mission (SCM) of the Centre is part of the overall game plan to accommodate the massive urbanisation that is expected in the future — by modernising the existing mid-sized cities. As recently as in 2011, there were no smart cities in the world. However, there will be 26 of them by 2026, according to Frost and Sullivan estimates. Beijing, Tokyo, Singapore, Sydney and Amsterdam will be among them; while there will be none from India.

Indian cities have got a long way to go before they qualify as ‘smart cities’; may be another 15-20 years. The Indian government’s SCM, which is essentially a five-year game plan, is actually just one baby step towards forming smart cities in the real sense.

However, the good news is that the SCM is already gathering steam. Round 3 of the “competition”, as it is called — which recently invited proposals from various cities – will soon shortlist 40 more cities, taking the overall tally to 100 cities.

10. Recently, the Indian Institutes of Management Bill 2017 has been passed. Consider the following statements regarding the Indian Institutes of Management Bill 2017:
I. The Bill declares 20 existing Indian Institutes of Management (IIMs) as institutions of national importance and confers on them the power to grant degrees.
II. Currently, the central government has a role in the functioning of IIMs which includes the appointment of the Chairperson of their Boards, their Directors and pay to the Director.  In contrast, the Bill extends greater autonomy to the Board in the performance of these functions.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

Answer: c

Explanation:

The Bill declares 20 existing Indian Institutes of Management (IIMs) as institutions of national importance and confers on them the power to grant degrees. The Board of Governors will be the executive body of each IIM, comprising up to 19 members.  It will nominate 17 board members including eminent persons, faculty members and alumni.  The remaining two members will be nominees from the central and state governments, respectively.  The Board appoints its own Chairperson.

The Board of Governors will appoint the Director of each IIM.  A search committee will recommend names for the post of the Director.  The Director is eligible for variable pay, to be determined by the Board. The Academic Council of each IIM will determine the: (i) academic content; (ii) criteria and process for admission to courses; and (iii) guidelines for the conduct of examinations.

A coordination forum will be set up, which will include representation from the 20 IIMs.  It will discuss matters of common interest to all IIMs

ECONOMIC SURVEY 2016-17 Analysis

Current Affairs Quizzes- 6th April 2017

11. Recently, the Union Government of India has signed a MoU with Australia on cooperation in the field of Health and Medicine. Consider the following statements regarding main areas of cooperation under the MoU with Australia:
I. Communicable diseases such as Malaria and TB
II. Mental Health and Non-Communicable Diseases
III. To set up Pharmaceuticals manufacturing unit in India

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: b

Explanation:

Recently, the Union Cabinet has approved the MoU between India and Australia on cooperation in the field of Health and Medicine.

The main areas of cooperation include the following:

• Communicable diseases such as Malaria and TB;

• Mental Health and Non-Communicable Diseases;

• Anti-Microbial Resistance and responding to public health emergencies;

• Regulation of Pharmaceuticals, vaccines and medical devices;

• Digital Health;

• Tobacco Control; and

• Any other area of cooperation decided mutually between the two countries.

The MoU will involve cooperation through joint initiatives in the Health Sector and strengthen bilateral ties between India and Australia.

12. Recently, the Union Cabinet has approved closure of the Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana (MGPSY). It was established in 2012 to address:
a. the social security-related issues of the Emigration Check Required (ECR)-category workers going abroad for employment to ECR countries.
b. the social security-related issues of senior citizens of the country.
c. the social security-related issues of tribal population of the country.
d. the social security-related issues of backward caste, schedule caste and schedule tribes of the country

Answer: a

Explanation:

Recently, the Union Cabinet has approved closure of the Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana (MGPSY) which was set up in 2012 to address the social security-related issues of the Emigration Check Required (ECR)-category workers going abroad for employment to ECR countries.

The subscription under the MGPSY was very low and no new subscription was received for more than a year. Closure of the scheme will, therefore, obviates the avoidable recurring administrative and record-keeping expenditure.

13. Recently, the Union Cabinet has approved the Collaboration Agreement to support the Belmont Forum Secretariat. Consider the following statements regarding the Belmont Forum Secretariat:
I. The Belmont Forum, created in 2009, is a high-level group of the world's major and emerging funders of global environmental change research and international science councils.
II. It provides an opportunity to identify study and deliver international environmental research priorities, for the society, in an accelerated way through trans-national research collaboration between natural and social scientists and alignment of international resources.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

Answer: c

Explanation:

Recently, the Union Cabinet has given its approval for signing of the Collaborative Agreement with French National Research Agency (ANR), France for supporting the Belmont Forum Secretariat from January 2015 to December 2017 at a total estimated expenditure of Euro 40,000. The Cabinet also approved continued financial support to Belmont Forum Secretariat beyond 2017.

The Belmont Forum, created in 2009, is a high-level group of the world's major and emerging funders of global environmental change research and international science councils. It provides an opportunity to identify study and deliver international environmental research priorities, for the society, in an accelerated way through trans­national research collaboration between natural and social scientists and alignment of international resources

India is a member of Belmont Forum, besides Australia, Brazil, Canada, European Commission, France, Germany, Japan, Netherland, South Africa, UK and USA etc. Ministry of Earth Science (MoES) represents India in the Belmont Forum since 2012.

In order to coordinate the activities of the Belmont, a Secretariat is hosted by one of the Belmont forum members on a rotational basis. ANR, France is hosting the Secretariat from January 2015 to December 2017. Expenditure for hosting the Secretariat will be borne by Belmont Forum member countries in-kind or cash contribution.

14. Recently, the Ministry of Culture through National Council of Science Museums (NCSM), an Autonomous Organisation under the Ministry of Culture have set up Science Cities in Kolkata and Lucknow. Consider the following statements regarding the Science Cities Scheme:
I. The Science Cities Scheme provides for setting up of Science Cities in all the states of the country is subject to availability of funds for this purpose.
II. States desirous of setting up a Science City under the Science Cities Scheme have to provide land, share the cost of setting up of facilities and corpus for upkeep and maintenance and meet other commitments as per norms of the Scheme.
III. The objectives for establishing a Science City is to portray the growth of science and technology and their applications in industry and human welfare.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

Recently, the Science City and the Regional Science City in Kolkata and Lucknow respectively have been set up by Ministry of Culture through National Council of Science Museums (NCSM), an Autonomous Organisation under the Ministry of Culture.

In addition, Pushpa Gujral Science City at Kapurthala, Punjab and Gujarat Science City at Ahmadabad, Gujarat have been set up by Council of Pushpa Gujral Science City, Punjab and Gujarat Council of Science City, Gujarat respectively with financial assistance from the Ministry of Culture.

The Science Cities Scheme provides for setting up of Science Cities in all the states of the country is subject to availability of funds for this purpose. States desirous of setting up a Science City under the Science Cities Scheme have to provide land, share the cost of setting up of facilities and corpus for upkeep and maintenance and meet other commitments as per norms of the Scheme.

The objectives for establishing a Science City, inter alia include:

• To portray the growth of science and technology and their applications in industry and human welfare.

• To popularise and to enhance understanding of science and technology in cities, urban and rural areas for the benefit of students and for the common man.

15. Recently, a suspected chemical attack in a town in Syria’s northern Idlib province killed hundredths of people. Which of the following chemical gas was used in the attack?
a. Sarin
b. Phosgene
c. Benzyl bromide
d. Chloromethyl

Answer: a

Explanation:

In a recent incident of Chemical weapon attack that has killed hundreds of people in Syria. Such chemical attacks have been done since the start of Syria’s civil war, with the U.N. blaming three attacks on the Syrian government and a fourth on the Islamic State group.

A 'Doctors Without Borders’ medical team that examined a number of victims in a hospital near the border with Turkey said the symptoms are consistent with exposure to a neurotoxic agent at least two different chemical agents. The U.S.’s early assessment is that it involved the use of chlorine and sarin gases in the recent attack.

The evidence of sarin gas attack was found earlier attacks on 19 March 2013 during which the Syrian government and opposition trade accusations over a gas attack that killed some 26 people, including more than a dozen government soldiers, in the town of Khan al—Assal in northern Syria. A U.N. investigation later finds that sarin nerve gas was used, but does not identify a culprit.

Union Budget 2017 Questions for IAS Exam

Current Affairs Quizzes- 7th April 2017

16. To address the challenges being faced by handloom and handicrafts industries, Govt. of India is implementing which of the following schemes for Handloom Sector?
a. Yarn Supply Scheme (YSS)
b. Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana
c. Research & Development Scheme
d. Mega Cluster Scheme

Answer: a

Explanation:

As per the recently available data, the production and export of handloom cloth and garments during the year 2015-16 was 720 crore sq.mtrs and Rs.2353 crore respectively.  In the year 2015-16, it is estimated that total production of handicrafts including handmade carpets was Rs.41418 crore and export of handicrafts was Rs.30939 crores.
Most of the handloom weavers and handicraft artisans live in rural areas. Overall there has been a growing demand for handicraft products both in domestic and international markets.  Several interventions have been implemented by the Government to help Indian crafts artisans to adopt to change global trends.
To address the challenges being faced by handloom and handicrafts industries, Govt. of India is implementing the following schemes:

Handloom Sector:

• National Handloom Development Programme (NHDP)

• Yarn Supply Scheme (YSS)

• Handloom Weavers’ Comprehensive Welfare Scheme (HWCWS)

• Comprehensive Handloom Cluster Development Scheme (CHCDS) (for development of 8 Mega handloom clusters)

Handicrafts Sector:

• Ambedkar Hastshilp Vikas Yojana

• Marketing Support & Services Scheme

• Research & Development Scheme

• Mega Cluster Scheme

17. Recently, India and the UK announce joint UK-India Fund, namely a Green Growth Equity Fund. Consider the following statements regarding the Green Growth Equity Fund:
I. Green Growth Equity Fund which aims to leverage private sector investment from the City of London to invest in green infrastructure projects in India.
II. Both governments reaffirmed their commitment to anchor invest up to £120 million each (i.e. totally £ 240 million) in the joint fund which will be established under the NIIF framework.
III. To begin with, the fund aims to raise around £500 million, with the potential to unlock much more in future.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

India and the UK announced the launch of an Early Market Engagement for the joint UK-India Fund, namely a Green Growth Equity Fund which aims to leverage private sector investment from the City of London to invest in green infrastructure projects in India.

Both governments reaffirmed their commitment to anchor invest up to £120 million each (i.e. totally £ 240 million) in the joint fund which will be established under the NIIF framework. To begin with, the fund aims to raise around £500 million, with the potential to unlock much more in future.

The Finance Ministers of both nations announced that initial investments will focus on India’s rapidly growing green energy and renewable market and that a Fund Manager is expected to be selected in the next few months. Progress will be accelerated through early market engagement via the publication of a blueprint, with the aim to identify additional and complementary sectors for fund investments.

18. In keeping with India’s national objective of ensuring a secure and stable regional environment to allow unhindered economic and social development, not just in India, but also in the Indian Ocean Region which of the following Indian Naval Ship has been deployed for two months in the South Indian Ocean with an aim to provide surveillance support in the region?
a. INS Rajput
b. INS Shardul
c. INS Mumbai
d. INS Arihant

Answer: b

Explanation:

In keeping with India’s national objective of ensuring a secure and stable regional environment to allow unhindered economic and social development, not just in India, but also in the Indian Ocean Region, Indian Naval Ship Shardul is on a two month long deployment in the South Indian Ocean with an aim to provide surveillance support in the region.

The warship during the initial phase of deployment carried out joint EEZ surveillance of Mauritius from 08 – 26 Mar 17 in close coordination with National Coast Guard, Mauritius. Post successful completion of joint EEZ Surveillance of Mauritius, the warship entered EEZ of Seychelles on 27 Mar 17 for Phase I of EEZ surveillance. The warship under the command of Commander Rohit Mishra entered Port Victoria on 28 Mar 17 for OTR. The coordination meeting with Officials from Seychelles Coast Guard and INS Shardul was conducted at Seychelles Coast Guard Headquarters to discuss the modus operandi, extent of surveillance area and communication plan was framed.

19. The Union Cabinet has approved a MoU between India and Bangladesh in the field of judicial sector cooperation. Consider the following statements regarding the this MoU between India and Bangladesh:
I. The MoU is aimed at developing, promoting and strengthening mutual cooperation between the judiciaries of the two countries.
II. The MoU provides for promoting mutual interaction among judges and officials at various levels of the judiciary through exchange visits, training and academic programmes.
Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. Only II
c. Both I and II
d. Neither I nor II

Answer: c

Explanation:

The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing of MoU between India and Bangladesh in the field of judicial sector cooperation. It is aimed at developing, promoting and strengthening mutual cooperation between the judiciaries of the two countries.

The MoU provides for promoting mutual interaction among judges and officials at various levels of the judiciary through exchange visits, training and academic programmes. It will also encourage the mutual exchange of information on latest developments in the field of law and justice. It will enable the exchange of knowledge in infrastructure and information technology in this field.

20. Recently, the Ministry of Heavy Industries & Public Enterprises has notified the progress of Scheme on Enhancement of Global Competitiveness of Indian Capital Goods. Consider the following statements regarding the Enhancement of Global Competitiveness of Indian Capital Goods Scheme:
I. The objective of the Scheme is to make Indian Goods Sector globally completive by addressing the issues of Technological depth creation in the capital goods sector besides creating common industrial facility centre.
II. Objectives the Scheme have provision for technological depth creation by way of setting up of Centre of Excellence (CoE) for technology development and by extending financial support for acquisition/ transfer of technology under Technology Acquisition Fund Programme (TAFP) component of the Scheme.

Which of the following statement(s) is/are correct?
a. Only I
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answer: d

Explanation:

The objective of the Scheme on Enhancement of Global Competitiveness of Indian Capital Goods is to make Indian Goods Sector globally completive by addressing the issues of Technological depth creation in the capital goods sector besides creating common industrial facility centre.

With a view to achieving the above objectives, the Scheme have provision for technological depth creation by way of setting up of Centre of Excellence (CoE) for technology development and by extending financial support for acquisition/ transfer of technology under Technology Acquisition Fund Programme (TAFP) component of the Scheme.

As regards Common facilities for the industry, the Scheme has components for setting up Common Engineering Facility Centre, Integrated Industrial Facility and Test & Certification Centre.

Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2017

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF