Jagran Josh Logo

Reasoning for SSC Combined Graduate Level (Tier-I):Practice Questions Series-1


Staff Selection Commission (SSC) will conduct the SSC Combined Graduate Level (Tier 1) Exam on 1 & 8 July 2012. The questions in this SSC recruitment exam are to be asked from 4 segments namely- General Intelligence & Reasoning, Quantitative Aptitude, General Awareness & English Comprehension. Each section will be of 50 marks. There will be negative marking (–0.25) for each wrong answer.

The expert team at jagranjosh.com framed 10 questions in the General Intelligence & Reasoning Segment to further the preparation process of the aspirants.

Take the test now and enhance your chances of clearing the SSC Combined Graduate Level (Tier 1) Exam.



Directions (Q.1-5): In the following five questions there is some relationship between the two terms of left of :: and the similar relationship holds between the two terms of its right. In each question one term is missing. Find out the term by selecting the right option.

Q.1 AF : EB :: JO : ?

(a) NS
(b) NK
(c) NB

Q.2 ADG : HKN ::  ?  : PSV

(a) ILM
(b) IMP
(c) LMO
(d) ILO

Q.3  ?  : DLQ :: ELP : GOT

(a) BQM
(b) BDF
(c) BKI
(d) BIM

Q.4 ADEH : ? :: LOPS :MNQR

(a) BEFI
(b) BCFG
(c) BFIL
(d) BIOR

Q.5 ABC : BCD ::  ?  :GHI

(a) EFG
(b) EGI
(c) FGH
(d) FHJ

Directions (Q.6-10): In the following Questions, four groups of letters are alike in certain manner while one is different. Find out the odd one.

Q.6   (a) AD             (b) EH       (c) LI           (d) MP
Q.7   (a) PRT           (b) UWY    (c) JLN          (d) FDB 
Q.8   (a) GCB           (b) MIH     (c) RON        (d) ZVU
Q.9   (a) CBD           (b) FEG     (c) IHJ          (d) KLM
Q.10  (a) QNP          (b) YVX     (c) URT         (d) EDB


1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (d)

Related Searches SSC Combined Graduate Level Exam 2012,  SSC Exam 2012,  Practice Questions on Reasoning for SSC Combined Graduate Level Exam 2012
Post Comment
8 Comment

govind kumar,

question is very easy

Baljit Kaur,

Dear Sir I Am interested for exam pls send me detail for ssc apply date and exam date and centre information . and send me revision paper

civil engineer,

plz send me question and ans

kamalkant verma,

My name is KAMLKANT VERMA. I'm under Graguate, i like ssc jobs so i'a apply ssc form so please call me for exams.


my all answer is write.

prajapati jignesh kumar khatubhai,

i am running the b.c.a


My name is Avinash kumar.I am completed B.C.A

atul patel,

describes all the jobs

Stay Connected

Subscribe Newsletter

Straight To Your Inbox
LikeJagranjosh on Facebook!

Register to get FREE updates

Please Select Your Interest
By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
Newsletter Signup
Follow us on