Quicklinks: IBPS | Top Searches | Hindi News | SBI Clerk | IBPS RRB | Govt Jobs | MAT | Mobile Apps

Jagran Josh Logo

Go

Sample Paper for Common Management Admission Test (CMAT) - 2012

 16-DEC-2011

AICTE is conducting the first National level Common Management Admission Test (CMAT)-2012 for admission in all management programmes approved by AICTE. The test will be conducted online from 20 February 2012 to 28 February 2012 in 61 cities. Learn and judge yourself with jagranjosh.com Sample Papers to make your exam preparation strong and extensive.

 

Quantitative Techniques & Data Interpretation

 

1. A pole has to be erected on the boundary of a circular park of diameter 13 metres in such a way that the difference of its distances from two diametrically opposite fixed gates A and B on the boundary is 7 metres. The distance of the pole from one of the gates is:

(a) 8 metres

(b) 8.25 metres

(c) 5 metres

(d) None these

Ans: (c)

 

DIRECTIONS (Qs. 2-4): The data given below pertains to seven different industry sector with respect to income, expenditure, Profits. Study the data and answer the questions.

 

  Particulars chemical Diversified Electricity Food Machinery Services Textiles
1 Sales 498,476 128,125   82,808     56,401
2

Other

Income

7,303   2,374   2,887 6,097 1,705
3

Total Income

=(1+2)

  130,830     128,733   58,106
4

Raw

material cost

338,683 78,237 31,060 48,188 54,994 81,600 33,738
5

Power &

Fuel

expenses

18,467   4,865 2,003 1,973    
6

Salaries

and wages

13,791 4,412   4,284 20,038 44,371 4,361
7 Depreciation 11,065 4,807 6,311   5,026 22,854 3,013
8 Interest Payments 11,135 2,923 5,756     133,619 5,259
9

Other

Expenses

  24,706 5,604 23,570 34,271 97,092 10,368
10

Total Expenses

=(4+5+6

+7+8+9)

  119,316 58,769 80,750 120,557 385,694  
11

Profit

before

tax

= (3-10)

  11,514   3,814 8,176 50,484  
12 Tax paid 7,467   2,394       0
13

Profit

after

tax

= (11-12)

19,861 8,887 8,501 2,538 5,001 32,698 -2,874

2. Which of the following statements is wrong?

(a) Depreciation expense is the lowest for food industry

(b) Power and fuel expenses are 5th largest item in the expenditure of diversified industries.

(c) Electricity industry earns more of other income as a percentage of total income compared to other industries.

(d) Raw material cost is the largest item of expense in all industry sectors

Ans: (d)

 

3. If the industry sectors are ranked on the basis of 'Tax paid as a proportion of sales' in the ascending order, then which industry will be placed at rank 3?

(a) Machinery

(b) Electricity

(c) Food

(d) Diversifie

Ans: (c)

 

4. Depreciation as a percentage of total expenses is maximum in which industry sector?

(a) Electricity

(b) Diversified

(c) Chemical

(d) Machinery

Ans: (a)

 

5. If r, s, and t are consecutive odd integers with r < s < t, which of the following must be true?

(a) rs=t

(b) r+t=2t-s

(c) r + s = t - 2

(d) r + t = 2

Ans: (d)

 

 

 

LOGICAL REASONING

 

Directions (Q. 6-37): Study the following arrangement and answer the questions given below:

M5%PU2A$43ZEK 19QRI@D7F88WN6#V©J*Y

6. Which of the following is the ninth to the right of the seventeenth from the right end of the above arrangement?

(a) N

(b) $

(c) 4

(d) W

(e) None of these

Ans. (a)


7. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a number?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

(e) More than three

Ans. (c)

 

Directions (Q. 8-9): In each of the questions below is given four statements followed by three conclusions numbered I, II and m. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

8. Statements: All stones are poles.
                       All poles are desks.
                       Some desks are nets.
                       All nets are days.
Conclusions:     I. Some nets are stones.
                       II.Some desks are stones.
                       III.Some days are desks.

(a) Only I and II follow

(b) Only I and III follow

(c) Only II and III follow

(d) All I, II and III follow

(e) None of these

Ans. (c)


9. Statements: All windows are roofs.
                        All roofs are glasses.
                        Some glasses are plates.
                        Some plates are carpets.
Conclusions:      I. Some plates are windows.
                       II. Some glasses are windows.
                       III. Some carpets are roofs.
(a) None follows

(b) Only I follows

(c) Only II follows

(d) Only III follows

(e) Only I and II follow

Ans. 9 (c)




Directions (Q. 10): Study the following, information carefully and answer the questions, which follow:
Five plays A, B, C, D and E were organised in a week from Monday to Saturday with one play each day and no play was organised on one of these days. Play D was organised before Thursday but after Monday. Play E was organised on Saturday. Play C was not organised on the first day. Play B was organised on the next day on which play C was organised. Play A was organised on Tuesday.

10. On which day was no play organised?

(a) Monday

(b) Wednesday

(c) Thursday

(d) Data inadequate

(e) None of these

Ans. (a)




LANGUAGE COMPREHENSION

 

11. The cake had lots of currents(A)lcurrants(B) and nuts in it.
If you engage in such exceptionaunt/exceptionabtetll) behaviour, I will be forced to punish you.
He has the same capacity as an adult to consellt(A)/assent(B) to surgical treatment.
The minister is obliged(A)/compelled(B) to report regularly to a parliamentary board.
His analysis of the situation is far too sanguine (A)/genuine(B).

(a) BBABA

(b) BBAAA

(c) BBBBA

(d) ABBAB

(e) BABAB

Ans: 11 (b)

12. We were not successful in dejusing(A)/dijfusing(B) the Guru's ideas.

The students baited(A)/bated(B) the instructor with irrelevant questions.
The hoard(A)/horde(B) rushed into the campus.
The prisoner's interment(A)/internment(B) came to an end with his early release.
The hockey team could not deal with his unsociable (A)/unsocial(B) tendencies.

(a) BABBA

(b) BBABB

(c) BABAA

(d) ABBAB

(e) AABBA

Ans: (a)

 

DIRECTIONS (Q 13-15) : Analyse the passage given and provide an appropriate answer for questions.

An expert group has sounded a timely warning on what 'environmentally destructive tourism' will mean to national parks and wildlife sanctuaries and the objectives they are supposed to serve. Given the unique and rare wildlife the country has been endowed with, the rationale for using the resources for attracting tourists from abroad is unassailable. This necessarily postulates that the flora and the fauna should be protected and conserved. As a matter of fact, much of the government's interest in wildlife preservation has to do with the tremendous prospect of tourist traffic on that account. Yet the risk of the revenue-earning motivation overrunning the conservation imperatives is very real, the lure of the coveted foreign exchange that goes with this business only, is serving to enhancing it several folds.
Even with the tourist inflow far below the potential, the pressure of visitors is said to have been already felt on the tiger reserves. With the Government of India's declared intent to boost tourism quite justified for its own reasons, the need for eliminating the risk assumes a greater sense of urgency. The study team has noted that most of the 41 national parks and 165 wi Idlife sanctuaries surveyed are open to the tourists. The less frequented among them may not require special attention immediately in this respect as much as the ones that are major' tourists attraction do. These include the Sanjay Gandhi National Park in Maharashtra, Nandankanan in Orissa and Bannerghatta in Karnataka. Over a year ago, the Indian Board for Wildlife expressed concern over the looming danger, and decided that the core areas of national parks and sanctuaries should be kept totally free from biotic disturbances, and the vistor be permitted to view the wildlife only from the areas marked out for the purpose. And now, the expert group has come up with the suggestion that a case by case evaluation be done of the 'capacity' as well as the 'limitations' of all the national parks and wildlife sanctuaries and based on such assessment an area-specific plan for tourist promotion within the 'safety' norms be charted. That this is the most scientific way of going about the job, and that there is no time to lose can be readily conceded.

 

13. Biotic disturbances in the context means

(a) Attacks from other living things, animals, etc.

(b) The disturbances caused by the natives on seeing the strange foreigners.

(c) The political disturbances causing the c1osedown of the parks.

(d) Disturbances caused by the wild animals on seeing the tourists.

Ans: (d)

 

14. By using the expression "environmentally destructive tourism"the author means

(a) The preservation of the wild beasts.

(b) Destruction of the wildlife and sanctuaries.

(c) Destroying the attractive sources of wild animals and birds.

(d) The maintenance of the flora and fauna of the country.

Ans: (c)


15. To implement the most scientific ways of tourism, we should

(a) Get industries and talented persons trained in the field.

(b) From a commission and plan out how to implement the suggestions.

(c) Send a group of scientists abroad to learn more about tourism.

(d) Speed as much finance as possible to better the suggestions made.

Ans: (b)

 

GENERAL  AWARENESS

 

16. A rapid increase in the rate of inflation is sometimes attributed to the "base effect", What is "base effect" ?

(a) It is the impact of drastic deficiency in supply due to failure of crops

(b) It is the impact of the - surge in demand due to rapid economic growth

(c) It is the impact of the price levels of previous year on the calculation of inflation rate

(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context

Ans: c

 

17. Consider the following actions which the Government can take:

1. Devaluing the domestic currency.

2. Reduction in the export subsidy.

3. Adopting suitable policies which attract greater FDI and more funds from FIIs.

Which of the above action/actions can help in reducing the current account deficit?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 only

(d) 1 and 3

Ans: d

 

18.  Which one of the following state governments banned the screening of the film Dam 999?

(a) Tamilnadu

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Goa

Answer: (a)

19. India is regarded as a country With "Demographic Dividend" This is due to

(a) Its high population in the age group below 15 years

(b) Its high population in the age group of 15-64 years

(c) Its high population in the age group above 65 years

(d) Its high total population

Ans: b

 

20. In the context of global oil prices. "Brent crude oil" is frequently referred to in the news. What does this term imply?

1. it is a major classification of crude oil.

2. It is sourced from north sea.

3. It does not contain sulphur.

which of the statements given above is/are correct?

(a) 2 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: b

 

By:Manoz Maharjan | On:13-AUG-2013 18:15:29


qeustions are very hard??


By:kpair | On:21-FEB-2013 13:57:00


good i am same one think s


By:SHUCHI | On:29-SEP-2012 15:10:19


FROM WHERE I CAN SEE THE SOLUTION OF ABOVE MENTIONED QUES


By:patel vaibhav | On:21-SEP-2012 16:16:13


best of luck


By:sumit | On:19-FEB-2012 18:08:07


verbal part are too confusing i cant understand which are the options... and there is little bit typing mistake a;so.


Register to receive latest updates for FREE!

All Fields Mandatory
(Ex:9123456789)
Please Select Your Interest
By clicking on Submit button, you agree to our terms of use