Quicklinks: IBPS | Top Searches | Hindi News | SBI Clerk | IBPS RRB | Govt Jobs | MAT | Mobile Apps

Jagran Josh Logo

Go

Sample Question Paper (Solved) for 2011 IAS Prelims GS, Set - 1

 26-MAY-2011

Question Paper
Question Paper

1. Which of the followings is/are associated with the formation of the Indian States?
1. Fazal Ali 2. SK Ghar 3. JBP Committee 4. KM Panikkar
(a) 1 & 2
(b) 1, 2, & 3
(c) all of the above
(d) none of these

2. With which one of the following movements is the slogan “Do or die” associated?
(a) Swadeshi Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement

3. Which gas contributes the highest in the Green House gases?
(1) CO2 (2) Methane (3) SO2 (4) Chlorofluorocarbon
(a) 1 & 2
(b) only 1
(c) only 2
(d) all of the above

4. The deepest oceanic trench Mariana is located in -
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) Indian Ocean
 
5. Which of the following lists of countries give the highest Fish producers list in the descending order?
(a) India, Japan, Peru, Brazil
(b) China, Peru, India, Japan
(c) Sri Lanka, Bangladesh, Indonesia, Australia
(d) South Africa, China, Japan, Thailand

6. Who are the four Rajput clans described in Prithviraja-Raso of Chanda Bardai, who are said to have emerged from fire-pit of Mount Abu ?
(a) Pratiharas, Chahamanas, Gahadavalas, Kalachuris
(b) Paramaras, Chandelas, Chahamanas, Chalukyas
(c) Chahamanas, Kalachuris, Chandelas, Pratiharas
(d) Pratiharas, Chahamanas, Chalukyas, Parmaras

7. Which of the Union Territories of India takes/take part in the Presidential Election of the Indian President?
(a) only Delhi
(b) Delhi & Puduchery
(c) all the UTs
(d) none of the UTs

8. Which of the following Committees has been constituted by the Indian Government to speed up the flow of FDI in India?
(a) N.K.Singh Committee
(b) B.K.Gupta Committee
(c) P.K.Sen Committee
(d) C.K.Gupta Committee

9. Which of the following pairs is/are correctly matched?
(1) Ratnavali —Rajasekhara
(2) Nagananda —Harsha
(3) Mudrarakshasa—Visakhadatta
(4) Mrichchhakatika —Sudraka
(a) 1
(b) 1 & 2
(c) 2, 3 & 4
(d) only 4

10. Which day is set to be observed as the Voting Day of India?
(a) December 25
(b) January 25
(c) February 25
(d) June 25

11. Which one of the following began with the Dandi March?
(a) Home Rule Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement

12. Match the following:
List I                List II
A.    Wikipedia        1. Jack DeRochy
B.    Facebook        2. Jimmy Wales
C.    Twitter            3. Mark Zukerberg
D.    Wikileaks        4. Julian Assange

    A    B    C    D
(a)     2    4    3    1
(b)     2    3    1    4
(c)     2    1    3    4
(d)     1    2    3    4

13. Which of the following is/are matched correctly?
(1) D Uday Kumar – Rupee Symbol
(2) Amartya Sen – The Idea of Justice
(3) Prince William – Duke of Cambridge
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 (c) 1, 2 and 3 (d) none

14. How many of the 25 Hot spots of Biodiversity recognized worldwide are situated in India?
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 0

15. Which was the first State to be created on linguistic basis?
(a) Andhra Pradesh
(c) Assam
(b) Bombay
(c) Gujarat

16. Which of the following gets affected by Polio?
(a) Blood
(b) Liver
(c) Spinal Cord and Bone marrow
(d) all of the above

17. Who of the following has been chosen for ‘Man of the Booker 2010’?
(a) Mario Vagosi
(b) Havard Jacobson
(c) Grant Matin
(d) David Kalley

18. Which of the Indian Universities is the only university of India to be named in the Top 10 University’s list for 2010 by the UN?
(a) JNU
(b) Delhi University
(c) Calcutta University
(d) Annamalai University

19. Which operation was started by the British Government to arrest the leaders of Quit India Movement ?
(a) Operation Reander Paste
(b) Operation Zero Hour
(c) Operation Thunderbolt
(d) Operation Blue Star

20. Which Indian received the Outstanding Achievement Award 2010 by the Institute of Chartered Accountants in England & Wales?
(a) HDFC chairman, Deepak Parekh
(b) ICICI Limited, Mr.A.Ramaswami Mudaliar
(c) Axis bank Chairman, P. J. Nayak
(d) Union bank Chairman M.V. Nair

Answers:
1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (b) 11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (b) 15. (a) 16. (c) 17. (b) 18. (c) 19. (c) 20. (a)

By:nisha | On:14-JUL-2014 05:00:49


i want ias model question papers in my e-mail id


By:pallavi | On:15-JAN-2014 13:59:19


sir,very much thanks for this type of ques paper


By:Kuzhanthaivel | On:15-DEC-2013 22:03:59


No


By:Rajendra Kumar Sunani | On:21-OCT-2013 10:01:58


i will thank to you sir you so this type of paper


By:Buelah Esther Rani | On:14-OCT-2013 22:34:03


very much help full


Register to receive latest updates for FREE!

All Fields Mandatory
(Ex:9123456789)
Please Select Your Interest
By clicking on Submit button, you agree to our terms of use