Jagran Josh Logo

Go

SBI Clerical Exam 2011-12 Practice Set- 2

 07-JAN-2012

« Previous Story

Next Story »

This is the right place to practice for SBI Clerical Exam which will be conducted by SBI on 18 March 2012. The Practice set/Sample Questions available here will help you learn quicker approach to answer questions in exam hall, manage time, and prepare for the exams in the shortest period. This will help you gauge the benefits of your study over the months.

 

General Awareness

 

1. Which of the following places was known as a centre of learning in ancient India?

(1) Nalanda

(2) Ujjain

(3) Allahabad

(4) None of these

Ans: (1)

2. Which of the following is not a carbohydrate?

(1) Wax

(2) Starch

(3) Sucrose

(4) Maltose

Ans: (1)

3. Deficiency of which vitamin causes night blindness?

(1) Vit. B

(2) Vit. C

(3) Vit. A

(4) Vit. E

Ans: (3)

4. Who conducts the State Assembly Elections?

(1) Chief Justice of the High Court concerned.

(2) Chief Justice of the Supreme Court

(3) Chief Election Commissioner

(4) Governor of the State concerned

Ans: (3)

5. Infrastructure sector recorded a growth of what per cent in Novemberr 2011 after touching five-year low of 0.3% in October 2011 due to an impressive growth in cement, electricity and refinery products?

(1) 2.3%

(2) 3.9%

(3) 4.6%

(4) 6.8%

Ans: (4)

6. According to the RBI data, India's foreign exchange reserves fell by what amount to $302.1 billion during the week ended 16 December  2011 on account of a fall in foreign currency assets?

(1) $4.67 billion

(2) $3.33 billion

(3) $5 billion

(4) $5.75 billion

Ans: (1)

7. Lok Sabha on 27 December 2011 passed the Lokpal and Lokayukta bill, 2011. Consider the following statements:

i) The setting up of Lokayuktas by the states would not be mandatory.

ii) The constitutional amendment bill fell through.

Choose the right option:

(1) Both i and ii are correct.

(2) Only i is correct.

(3) Only ii is correct.

(4) Neither i nor ii is correct.

Ans: (1)

8. The enigmatic leader of North Korea Kim who led his nation for 17 years through a devastating famine while frustrating the United States and other global powers with approach to talks on giving up nuclear arms in return for food and other assistanceon died on 17 December 2011 after he suffered a massive heart attack. Name the leader

(1) Kim Jong-il

(2) Kim Il-sung

(3) Kim Jong-un

(4) Kim Jong-chul

Ans: (1)

9. Who defeated ace badminton player and World No. 4 Saina Nehwal of India in the women’s singles final of the $500000 BWF World Super Series badminton championship in China on 18 December 2011?

(1) Zhang Ning

(2) Xie Xingfang

(3) Xu Huaiwen

(4) Wang Yihan

Ans: (4)

10. NASA's Kepler mission discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system. These planets are called ___ and____.

(1) Kepler-20e; Kepler-20f

(2) Kepler-20a; Kepler-20b

(3) Kepler-20c; Kepler-20d

(4) Kepler-20m; Kepler-20n

Ans: (1)

 

General English

Directions-(Q.11-15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of  the questions.

In the city of Manmathapura, there lived a young man named Veeravara. He was brave and intelligent. He longed for adventure and when he was eighteen years old, he took up a job on a ship so that he could travel and see other countries. He travelled to many places on the ship and had many adventures. One day, a storm hit the sea, the ship tossed about and everyone was thrown overboard, including Veeravara. He managed to clutch on to a piece of wood and save his life. As he was floating in the sea, he lost consciousness. When at last he woke up, he found himself lying on the sandy shore of an unknown island, under the piercing rays of the sun.

Glad to be alive, he got up. He was on a large island, and some miles inland he could see a city. Veeravara started walking in that direction. When he reached the city, to his surprise, he was greeted by a great crowd that cheered him. He did not  know what was happening. An elephant was brought forward and he was made to sit on his back. A sad-looking man was also sitting there silently. The elephant marched towards a palatial building. Veeravara asked the old man, "Why do the people welcome a stranger like me in this grand fashion? What are they celebrating, and where are they taking me ?"

The old man now looked sadder. ''This is an unusual island," he explained. "The people here are very intelligent but they have some funny rules. They are prosperous but they don't have a king. They feel that if they choose a king from within themselves, he will be partial. So they wait for an unknown person to come to this island. When someone like you, a shipwrecked traveller, gets washed to the shore, they make him their king. They are taking us to the palace. You are our new king now." "What happens to the previous king ? And who are you ?" Veeravara asked. "I was the king till you came along. The old king is given a day to teach the new one the ropes. Then he is sent off to the next deserted island, where he has to look after himself. That's the rule." Saying this, the old man pointed to an island. Veeravara could see it was covered with dense forest. Now he realised why the old man was sad.

Veeravara was crowned king with great pomp. He quickly learnt his new job and became a good and fair king. But deep inside, a little part of him remained unhappy. When would the next shipwrecked person show up and he be sent off to the other island to live till the end of his days with wild animals and other retired kings?

As he thought about this, he came up with an idea. As long as he was the king, he had absolute power. He ordered his men to go to the island and clear a part of the forest. Then he ordered roads and houses to be built. Soon there were roads, shops and pretty little houses on the island. People would go to the forest and see the wild animals; they gathered honey and fruits from the trees there, and in a few years, the island was no longer deserted but a cheerful little town.

Now Veeravara was not worried at all. When the next king appeared, he would not have to fend for himself in the forest. Instead, he would live in a little cottage and grow vegetables. Years passed and he got older. The people loved him and were sad whenever they thought he would no longer be their king. Then one day Veeravara called his people and said, "It is good when you make a person from outside the island a king. He is fresh and unbiased. But this may not always be a good idea. What if the next person who comes here is a crook ? You will make him king without knowing anything about him. Instead, let's have a system where the cleverest people of this island are chosen and rule the place together. Then no one person will have absolute power, and if one of them turns out dishonest, you can always remove him from the council." The islanders liked the idea, and in a few days, chose their new rulers. Veeravara handed over the kingdom to them and retired happily to his cottage, where he stayed till the end of his days.

11. Why did Veeravara take up a job on the ship?

(1) He enjoyed the sea

(2) It was the only job available

(3) He wanted to visit an island

(4) Life on the ship was filled with adventure

Ans: (4)

12. How did Veeravara land on an unknown island?

(1) He swam across to the nearest island after the shipwreck.

(2) The ship lost its way and docked on the island.

(3) He was unconscious while he floated across to the island.

(1) Only (1)

(2) Only (2)

(3) Only (3)

(4) Only (1) and (2)

Ans: (3)

13. Why did the crowd cheer when they saw Veeravara approaching them?

(1) They were happy he was saved

(2) They were expecting his visit

(3) They were going to make him their king

(4) They were happy Veeravara accepted their invitation to visit their island

Ans: (3)

14. Why was the old man who was accompanying Veeravara sad?

(1) He was going to be sent off to a deserted island.

(2) He had no sons who were adventurous like Veeravara.

(3) He had no heir who could take over the kingdom after him.

(1) Only (1)

(2) Only (2)

(3) Only (3)

(4) Only (1) and (3)

Ans: (1)

15. What was the rule put forth by the people of the island?

(1) Every stranger would get a warm welcome

(2) No one was allowed to clear the forest area

(3) The retired king would be sent off to a deserted island to look after himself

(4) The island would be ruled by a council of rulers

Ans: (4)

Directions-(Q.16-20) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

Long ago, the country of Gandhara was ruled by a just and good king Vidyadhara. His subjects were very happy, but as the king grew older, everyone grew more and more worried because the king did not have any children who could take over the kingdom after him. The king was an avid gardener. He spent a lot of time tending to his garden, planting the finest flowers, fruit trees and vegetables. One day, after he finished working in his garden, he proclaimed, 'I will distribute some seeds to all the children in the kingdom. The one who grows the biggest, healthiest plant within three months will become the prince or the princess.'

The next day there was a long queue of anxious parents and children outside the palace. Everyone was eager to get a seed and grow the best plant. Pingala, a poor farmer's son, was among the children. Like the king, he too was fond of gardening and grew beautiful plants in his backyard. He took the seed from the king and planted it in a pot with great care. Some weeks passed and he plied it with water and manure, but the plant did not appear. Pingala tried changing the soil and transferred the seed to another pot, but even by the end of three months, nothing appeared.

At last the day came when all the children had to go to the king to show the plant they had grown. They went walking to the palace dressed in their best, holding beautiful plants in their hands. Only Pingala stood sadly, watching them go by. Pingala's father had watched his son working hard with the seed and felt sorry for him. 'Why don't you go to the king with your empty pot ?' he suggested. 'At least he will know you tried your best.'

So Pingala too wore his best suit and joined the others outside the palace, holding his empty pot in his hand and ignoring the laughter around him. Soon the king arrived and began his inspection. The pots held flowers of different shades, beautiful and healthy, but the king did not look happy. At the end of the queue stood Pingala, and when the king reached him, he stopped in surprise.

'My son, why have you come with an empty pot ? Could you not grow anything ?' Pingala looked down and said, 'Forgive me, your highness. I tried my best, I gave it the best soil and manure I had, but the plant would not grow.'

Now the king's face broke into a smile. He enveloped Pingala in his arms and announced, This boy truly deserves to be crowned the prince! I had given everyone roasted seeds, which would never grow. I wanted to see which child was the most honest one, and would admit he or she would not be able to grow anything. Only this young boy told the truth. I am sure he will rule this kingdom one day with truth and honesty.'

And indeed that was what happened. When the king grew old and died, Pingala, who had learnt everything from him, came to the throne and ruled Gandhara justly for many years.

16. Why did the king distribute seeds to all children in his kingdom ?

(1) It was part of one of the rituals of the kingdom

(2) He wanted to see who could grow the tallest plant

(3) He finished all his work in the garden and had extra seeds left

(4) None of these

Ans: (4)

17. Why was Pingala holding an empty pot in his hands ?

(1) He could not grow the seed the king gave him.

(2) His plant did not survive after the second month.

(3) He wanted to be different from the other children.

(1) Only (1)

(2) Only (2)

(3) Only (3)

(4) Only (1) and (2)

Ans: (1)

18. Why did Pingala's father encourage him to go to the king with an empty pot ?

(1) He wanted the king to know that his son tried his best to grow the plant.

(2) He wanted his son to be noticed by the king.

(3) He wanted the king to realise that he had cheated his son.

(1) Only (1)

(2) Only (2)

(3) Only (3)

(4) Only (1) and (2)

Ans: (4)

19. Which of the following word is most opposite to the word Admit printed in bold in the above story ?

(1) Reject   

(2) Deny

(3) Dismiss   

(4) Disclose

Ans: (2)

20. Which of the following sentence/s is true of Pingala's father ?

(1) He was a farmer by profession.

(2) He was very encouraging towards his son.

(3) He was a poor man.

(1) Only (1)

(2) Only (2) and (3)

(3) Only (2)

(4) All (1), (2) and (3)

Ans: (5)

 

Quantitative Aptitude

21. 451.34 + 322.69 - 242.88 =?

(1) 533.33        

(2) 551.15

(4) 539.34        

Ans: (3)

22. 321 x 16 ÷ 8 + 34 = (?) 2

(1) √26        

(2) (26)2

(3) (676)2

(4) None of these

Ans: (4)

23.  4334 - 1515 + 4242 - 2222 = ?

(1) 4834        

(2) 4838

(3) 4839   

(4) 4836        

Ans: (3)

24. 3/4th of 24% of 400 - 32 = ?
   
(1) 50        

(2) 45

(3) 40   

(4) 55        

Ans: (3)   

25. 16/29 x 87/128 x 16/21 = ?

(1) 2/7

(2) 3/7

(3) 2/9

(4) 3/8

Ans: (1)

26. - 17 - 94 - 22 - 39 + 627 = ?

(1) 454        

(2) 455

(3) 458   

(4) 451        

Ans: (4)

27. √4489 - √2601 = √?

(1) 16

(2) (256)2

(3) -16

(4) 256

Ans: (4)

28. (√7921 - 42) x 6 = ?

(1) 286

(2) 282

(3) 284

(4) 285

Ans: (2)

29. (0.8 x 8800 ÷ 16) x 4 = ?

(1) 1750

(2) 1756

(3) 1766

(4) 1760

Ans: (4)

30. 72 x 5/18 + 39 = ?

(1) 56

(2) 53

(3) 57

(4) 59

Ans: (4)

 

Reasoning Ability

31. 'Create' is related to 'Destroy', in the same way as 'Purchase' is related to '....................'.

(1) Goods   

(2) Buy

(3) Market   

(4) Sell

Ans: (4)

32. The positions of first and the fourth letters of the word CLAIMS are interchanged, similarly, the positions of second and fifth letters and third and sixth letters are interchanged. In the new arrangement thus formed, how many letters are there between the letter which is second from the right and the letter which is second from the left, in the English alphabetical order ?
  
(1) None   

(2) One

(3) Two   

(4) Three

Ans: (1)

33. How many meaningful English words can be formed with the letters AHS using all the letters but each letter only once in each word ?

(1) None   

(2) One

(3) Two   

(4) Three

Ans: (3)

34. In a certain code 'in for a nice surprise' is written as 'a in for nice surprise' and 'obtained a new useful report' is written as 'a obtained useful new report'. How will 'entry denied in the university' be written in the same code ?

(1) University in entry denied the

(2) Entry in university the denied

(3) Entry in the university denied

(4) Entry in university denied the

Ans: (4)

35. Which of the following will come in the place of question mark (?) according to the English alphabetical series ? AD CF EH ? IL

(1) GI   

(2) GJ

(3) JM   

(4) GK

Ans: (2)

36. 'Temporary' is related to 'Permanent' in the same way as 'Natural' is related to '........................

(1) Nature   

(2) Artificial

(3) Imaginary

(4) Fraud

Ans: (2)

37. In aclass of 25 students, Sneha's rank is 19th from the bottom and Meena's rank is 23rd from the top. If Chhaya's rank is exactly between Sneha and Meena's rank, what is Chhaya's rank from the bottom?

(1) 15th   

(2) 12th

(3) 14th   

(4) 11th

Ans: (4)

38. Fourof the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(1) 9   

(2) 216

(3) 8   

(4) 64

Ans: (1)

39. How many meaningful English words can be formed with the letters 'EPA' using all the letters but each letter only once in each word?

(1) None   

(2) One

(3) Two   

(4) Three

Ans: (3)

40. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(1) Meter   

(2) Litre

(3) Yard   

(4) Feet

Ans: (2)

 

Marketing Aptitude and Computer Knowledge

41. MCX-SX is a _

(1) Commodity bourse

(2) Pharmaceutical Company

(3) Association of Chartered Accountants

(4) Financial Analytics Software

Ans: (1)

42. To raise funds, bonds and securities are invested here _

(1) Consumer market

(2) Insurance Market

(3) Capital Market

(4) General Market

Ans: (3)

43. Information on a computer is stored as what ?

(1) Analog data

(2) Digital data

(3) Modem data

(4) Watts data

Ans: (3)

44. C, BASIC, COBOL and Java are examples of languages.

(1) low-level

(2) computer

(3) system programming

(4) high-level

Ans: (1)

45. Most Web sites have a main page, the , which acts as a doorway to the rest of the Web site pages.

(1) search engine

(2) home page

(3) browser

(4) URL

Ans: (2)

46. An email account includes a storage area, often called a(n)-

(1) attachment

(2) hyperlink

(3) mailbox   

(4) IP address

Ans: (4)

47. The is the box that houses the most important parts of a computer system.

(1) software

(2) hardware

(3) input device

(4) system unit

Ans: (3)

48. You Organize files by storing them in -

(1) archives

(2) Folders

(3) indexes

(4) lists

Ans: (2)

49. Hackers

(1) all have the same motive

(2) break into other people's computers

(3) may legally break into computers as long they do not do any damage

(4) are people who are allergic to computers

Ans: (2)

50. In page preview mode-

(1) You can see all pages of your document

(2) You can only see the page you are currently working

(3) You can only see pages that do not contain graphics

(4) You can only see the title page of your document

Ans: (1)

By:rani | On:02-AUG-2014 09:42:04


plzzz send me sbi clerk sample papers


By:Arathy | On:14-JUL-2014 20:40:31


Many of the answers and options are confusing. Can you please edit it out, that would help many of us to try more.


By:akanksha | On:19-JUN-2014 17:46:30


plz send me sbi clerk sample papers & sbi po sample papers


By:Ravindra Doval | On:09-DEC-2012 20:13:22


It is very useful to all the candidates who are going to face the exams. Thanks & regards


By:Girija | On:13-OCT-2012 14:54:30


so many wrong answers. It creates confusion for reader


Register to receive latest updates for FREE!

All Fields Mandatory
(Ex:9123456789)
Please Select Your Interest
By clicking on Submit button, you agree to our terms of use