Jagran Josh Logo

Solved Bank Exam Model Question Paper 2011: General Awareness

 11-APR-2011

« Previous Story

Next Story »

Question Paper 2011
Question Paper 2011

1) This agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet. Identify the agency.

a. SEBI
b. IRDA
c. TRAI
d. DoT

2) In India’s first sale of rupee perpetual bonds by a non-finance company Rs 1500 crore ($332 million) was raised. Name the non-finance company.

a. Tata Steel
b. Pantallons Retail
c. RIL
d. Maruti Suzuki

3) Which of the following Indian cricket players took the highest number of wickets in the recently concluded ICC World Cup 2011 along with Pakistan’s Shahid Afridi?

a. Yuvraj Singh
b. Zaheer Khan
c. Munaf Patel
d. Harbhajan Singh

4) Union Sports Ministry on 6 April 2011 formed a committee to fine-tune the draft National Sports Development Bill. Who is heading the committee?

a. Justice Mukul Mudgal
b. Justice Tej Pratap Singh Mann
c. Justice Gurdev Singh
d. Justice Jaswant Singh Phogat

5) Name the cricketer who beat Michael Clarke by a comfortable 15-vote margin to bag the Allan Border Medal besides being named Australia’s ODI Player of the Year in Feb 2010?

a. Shane Watson
b. Simon Katich
c. Mitchell Johnson
d. Sachin Tendulkar

6) Record food grain production helped to reduce food inflation to a four month low for the week ending 26 March 2011. What was the inflation percentage for the week?

a. 9.18%
b. 9.25%
c. 9.21%
d. 9.36%

7) Praveen Kumar Tripathi took over as the Chief Secretary of which of the following governments on 4 April 2011?

a. Delhi Government
b. Haryana Government
c. Uttar Pradesh Government
d. Uttarakhand Government

8) The Union Government gifted a Kendriya Vidyalaya to a nondescript village Indrapura to which of the following Indian states?

a. Bihar
b. Odisha
c. Rajasthan
d. Madhya Pradesh

9) The Supreme Court on 5 April 2011 passed an order to lift iron export ban imposed by which of the following Indian states on 26 July 2010 and also ordered it to implement the new rules for regulating iron ore mining and transportation?

a. Tamil Nadu
b. Andhra Pradesh
c. Karnataka
d. Odisha

10) To enhance credit worthiness of economically weaker sections and LIG households, a Mortgage Risk Guarantee Fund was announced to be created under which of the following scheme or Yojana?

a. Rajiv Awas Yojana
b. Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana
c. Indira Awas Yojana
d. Mahatama Gandhi NREGA

11) Which agency issued guidelines on distance marketing of products on 6 April 2011 to protect the interest of people who buy policies over phone or Internet?

a. SEBI
b. IRDA
c. TRAI
d. DoT

12) Buyer's Credit was launched by the Commerce and Industry Minister, Anand Sharma, on 6 April 2011 to boost project exports from India. Under which of the following was Buyer’s Credit launched?

a. National Export Insurance Account
b. Export-Import Bank of India
c. Export Credit Guarantee Corporation of India
d. Reserve Bank of India

13) Read the two statements mentioned with regard to the budgetary allocations for addressing environmental concerns.

1. The budget proposed that the solar lantern used in far-flung villages will attract no duty from 10 per cent charged earlier.

2. To provide green and clean transportation for the masses, National Mission for Hybrid and Electric Vehicles will be launched in the year 2011 in collaboration with all stakeholders. Which of them is true?

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 & 2
d. None of the above

14) 21 year old Marjan Kalhor is the first Iranian woman to have entered an Olympic event. She is a participant in the 2010 Winter Olympics that began in Vancouver on 12 Feb 2010. Which sport is she associated with?

a. Ski
b. Shot put
c. Cycling
d. Bobsleigh

15) With his victory in the men’s large hill ski jump on 20 Feb 2010 at the Vancouver Olympics, he became the first person to win four individual gold ski jumping medals. Name this sportsperson.

a. Simon Ammann (Switzerland)
b. Ahonen Janne (Finland)
c. Alexander Nicholas (USA)
d. Bardal Anders (Norway)

16) The Indian Government in April 2011 issued a notice to which of the following companies to terminate licences for Kerala, West Bengal and Assam for delay in roll- out of services in these three circles?

a. Sistema Shyam Teleservices
b. Tata Teleservices
c. Reliance
d. BSNL

17) Which Italian luxury sports car makers on 6 April 2011 announced its entry into the Indian market where it will sell its high-performance cars priced between Rs1.20 crore and Rs1.43 crore?

a. Maserati
b. Bentley
c. Aston Martin
d. Maybach

18) Who did HDFC Bank, the country's second-largest private sector lender appoint in March 2011 to head its investment banking division?

a. Rakesh Singh
b. Charul Madan
c. Gaurav Khungar
d. Atul Singh

19) Gangaur, a festival which marks the union of Lord Shiva and his consort, Goddess Parvati is celebrated for 18 days from the day after Holi in which of the following Indian states?

a. Rajasthan
b. Karnataka
c. Tamil Nadu
d. Uttaranchal

20) Read the following statements with regard to the allocation in the Educational sector as proposed by Union Budget 2011-12.

1. For Sarva Siksha Abhiyan the allocation was increased by 40 percent to 21000 crore rupees.

2. All institutions of higher learning will be connected through optical fibers by March 2012.

3. 500 crore rupees was proposed to be provided for national skill development fund.

4. For the needy scheduled castes ad scheduled tribe candidates studying in class-IX and Xth pre-matric scholarship scheme was proposed to be introduced. Which of the above mentioned statements is not true?

a. 1
b. 2
c. 3 & 4
d. 4

21) Scientists recently developed a computer that could be controlled by the power of thought. It would help people unable to speak or move. What is the name of the technology which they used to develop this kind of computer?

a. electrocortiography
b. symbian C++
c. java
d. flash lite

22) Which of the following companies bought the Pringles brand from Procter & Gamble Co for $1.5 billion?

a. Diamond Foods Inc
b. PepsiCo's Frito-Lay
c. Emerald Nuts
d. Kettle Potato Chips

23) Online marketplace eBay India, in association with leading apparel brand Reebok auctioned a bat autographed by Indian cricketer Mahendra Singh Dhoni. The proceeds of the auction will go to which of the following NGOs?

a. Oxfem
b. CRY
c. All Bengal Women’s Union
d. UNEM

24) Which Indian hockey player was in April 2011 named captain of the Indian Hockey team the upcoming Sultan Azlan Shah Cup scheduled to be played in Malaysia from 5-15 May 2011?

a. Arjun Halappa
b. Rajpal Singh
c. Bharat Kumar Chetri
d. Mohd. Amir Khan

25) Under the Godfrey Phillips Zonal Bravery Awards given away by the former ruler of Jodhpur, Gaj Singh in Jaipur on 5 April 2011, which of the following NGOs was honoured with the Amodhini Award of Rs.1 lakh?

a. Udyogini
b. Charities Aid Foundation
c. CRY
d. Akhil Bharatiya Vanavasi Kalyan Ashram

26) The Basic Customs Duty exemption was proposed to be extended to which of the following sectors?

a. art and antiquities for exhibition or display in private art galleries
b. Cinematographic film, factory-built ambulances
c. syringes and needles
d. agricultural machinery

27) A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of Japan. Where is the Pacific Tsunami Warning System headquartered? 

a. Hawai
b. Tokyo
c. Manila
d. Jakarta

28) Which of the following companies announced on 6 April 2011 that it won contract to provide broadband internet connectivity to Indian Railways through state-run RailTel Corp of India Ltd?

a. DEL
b. IBM
c. Infosys
d. HCL Infosystems

29) Which super luxury carmaker on 7 April 2011 unveiled Continental GT sedan in India?

a. Ferrati
b. Bentley
c. Maybach
d. Maserati

30) What amount of money was allocated for Bharat Nirman?

a. 1000 crore
b. 58000 crore
c. 55438 crore
d. 14362 crore

31) Who defeated Tamarine Tanasugarn on 15 Feb 2010 to retain the Pattaya Open title?

a. Vera Zvonareva of Russia
b. Sabine Lisicki of Germany,
c. Ayumi Morita of Japan
d. Kimiko Date Krumm of Japan

32) A massive Tsunami caused by a devastating earthquake of the 8.9 magnitude hit about 400 km north-east of Tokyo, capital of japan. What are the possible factors which can cause Tsunami?

i)An Earthquake
ii) A landslide
iii) A volcanic eruption or explosion
iv) Impact by a meteorite

Please choose the right option

a. i, ii, iii and iv
b. i and ii only
c. ii and iii only
d. i and iv only

33) Which of the following Indian cricket is the most heavily insured player for the forthcoming Indian Premier League (IPL) 4 T-20 tournament which begins on 8 April 2011?

a. Sachin Tendulkar
b. Yuvraj Singh
c. M S Dhoni
d. Virender Sehwag

34) The Union Budget for 2011-12 proposed lowering of qualifying age for tax relief for senior citizens from 65 years to _?

a. 55
b. 58
c. 60
d. 62

35) Finance Minister Pranab Mukherjee proposed to increase the Income Tax Exemption Limit for individual tax payers from 1 lakh 60 to _?

a. 1 lakh 80 thousand
b. 1 lakh 90 thousand
c. 2 lakh
d. 2 lakh 20 thousand

36) Noted Social worker Anna Hazare on 5 April 2011 started his hunger strike  at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption?

a. Lokpal Bill
b. The Competition (Amendment) Bill
c. The Airports Economic Regulatory Authority of India Bill
d. The Appropriation (No.3 ) Bill

37) Who became the world number one badminton player?

a. Saina Nehwal
b. Wang Xin
c. Sania Mirza
d. Wang Shixian

38) When is the National Youth Day observed?

a. January 14
b. February 14
c. August 31
d. January 12

39) What is Tejas?

a. Spacecraft
b. Missile
c. Submarine
d. Light combat aircraft

40) Who is the Chairperson of the Central Board Film Certification?

a. Sharmila Tagore
b. Karan Johar
c. Nafisa Ali
d. Om Puri
e. None of these

41) Ali Akbar Salehi is the foreign minister of

a. Israel
b. Iran
c. Afghanistan
d. Indonesia

42) Who is the new chief of Research and Analysis Wing (RAW)?

a. AP Singh
b. Arun Shourie
c. Sanjeev Tripathi
d. BK Gupta

43) According to an extensive genetic study on modern humans, two conclusions were drawn out.

i) There is an enormous amount of diversity in the African hunter-gatherer populations.

ii) The genetic diversity among 27 present-day African populations originated in southern Africa and progressed to northern Africa. 

Which of the above statements is/are correct?

a. Both i and ii
b. Neither I and ii
c. Only i
d. Only ii

44) Which one of the following Indian states recently released a Braille version of the RTI (Right to Information) Act and its rules for the benefit of visually challenged?

a. Gujarat
b. Bihar
c. Haryana
d. Madhya Pradesh

45) Roger Federer won his fourth Australian Open Tennis Championship and 16th Grand Slam on 31 Jan 2010. Who did he defeat in the final of the Australian Open 2010?

a. Rafael Nadal
b. Andy Murray
c. Fred Perry
d. Rod Laver

46) Which of the following Bollywood Actress won the Best Actress trophy at the 13th London Asian Film Festival for her performance in Onir’s I AM?

a. Nandita Das
b. Juhi Chawla
c. Tabu
d. Konkona Sen Sharma

47) In tiger census 2010, 

i) Pugmarks were used as the only indicator of tiger numbers.

ii) An advanced Scientific process was adopted which included video trapping and use of satellite data. Which of the above statements is/are incorrect?

Choose the right option:

a. Only i is incorrect
b. Only ii is incorrect
c. Both i and ii are incorrect
d. Both i and ii are not incorrect

48) India defeated Pakistan by 29 runs in the semi finals of the ICC World Cup 2011 played at Mohali. Who was declared man of the match of the high powered game?

a. Saeed Ajmal
b. Sachin Tendulkar
c. Munaf Patel
d. Wahab Riaz

49) Which of the following bodies put off indefinitely the new rules governing unwanted telemarketing calls which were supposed to be implemented from 21 March 2011?

a. Department of Telecommunication (DoT)
b. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
c. Indian Ministry of communication & Technology
d. HRD Ministry

50) The Indian government in March 2011 conferred the Miniratna status on which of the following PSUs?

a. National Small Industries Corporation (NSIC)
b. Air India Charters Ltd
c. Cement Corporation of India
d. HMT Machine Tools Ltd

Answers: 

1) B 2) A 3) B 4) A 5) A 6) A 7) A 8) C 9) C 10) A 11) B 12) A 13) B 14) A 15) A 16) A 17) C 18) A 19) A 20) B 21) A 22) A 23) B 24) A 25) A 26) A 27) A 28) D 29) B 30) B 31) A 32) A 33) C 34) C 35) A 36) A 37) B 38) D 39) D 40) A 41) B 42) C 43) A 44) A 45) B 46) B 47) A 48) B 49) B 50) A

By:Raju kumar | On:30-MAY-2014 15:12:02


rajuk7322@gmail.com


By:Akshay Thakur | On:20-MAY-2014 19:37:37


This all subject is very important.


By:Sonu | On:09-MAY-2014 12:09:45


Sonu singh


By:Sonu | On:09-MAY-2014 12:07:56


Sonu singh


By:nikita singh | On:08-APR-2014 21:40:17


thnk u


Register to receive latest updates for FREE!

All Fields Mandatory
(Ex:9123456789)
Please Select Your Interest
By clicking on Submit button, you agree to our terms of use