Jagran Josh Logo

Test your current sports for IAS Prelims 2012

May 16, 2012 12:38 IST

Sports Current Affairs covers a significant part of IAS prelims 1st paper. A good grasp over the recent developments in the field of sports can help students securing an edge over other aspirants. To help you in assessing your efficiency level in the sports current affairs, we are here presenting 20 questions. Have a glance:

1. Which tennis player won the third edition of the Serbian Open on 1 May 2011 by defeating Spaniard Feliciano Lopez?

a. Novak Djokovic
b. Nikolay Davydenko
c. Roger Federer
d. Rafael Nadal

Answer: (a)

2.
Name the FIFA vice president who was the central figure in bribery allegations and who was forced to resign from his post on 20 June 2011.

a. Mohamed bin Hammam
b. Sepp Blatter
c. Jack Warner
d. Duncan Fletcher

Answer: (c)

3. Japan lifted its first women's football World Cup by defeating which team in a dramatic final on 17 July 2011 in Frankfurt, Germany?

a. Germany
b. Spain
c. USA
d. Brazil

Answer: (c)

4.
Name the Indian tennis dup who won the doubles title at the ATP's Cincinnati Masters.

a. Leander Paes and Mahesh Bhupathi
b. Leander Paes and Somdev Devvarman
c. Rohan Bopanna and Somdev Devvarman
d. Mahesh Bhupathi and Rohan Bopanna

Answer: (a)

5. Which of the following Veteran Indian footballers who made his made his debut as a substitute in the 1995 Nehru Cup in Calcutta announced his retirement from international soccer on 24 August 2011?

a. Basudeb Mondal
b. Rennedy Singh
c. Baichung Bhutia
d. IM Vijayan

Answer: (c)

6. Which of the following Formula One drivers secured a brilliant victory in the German Grand Prix on 24 July 2011?

a. Lewis Hamilton (McLaren)
b. Fernando Alonso (Ferrari)
c. Sebastian Vettel (Red Bull)
d. Mark Webber (Red Bull)

Answer: (a)

7. Which country won the won the tenth edition of the UEFA European Under-19 Championship title in Romania on 1 August 2011?

a. Spain
b. Czech Republic
c. Argentina
d. Greece

Answer: (a)

8. The Indian kabaddi team lifted its first-ever Circle Style Asian kabaddi title by defeating which team at Tabriz in Iran on 27 September 2011?

a. Phillipines
b. Japan
c. Pakistan
d. Iran

Answer: (c)

9. Which of the following Russian grandmasters won the Chess World Cup title 20 September 2011?

a. Peter Svidler
b. Alexander Grischuk
c. Vladas Mikenas
d. Nikolay Novotelnov

Answer: (a)

10.
Which of the following athletes won her third consecutive World women's 20km walk title on 31 August 2011 an the 13th World Championships in Athletics that started in Daegu?

a. Liu Hong
b. Olga Kaniskina
c. Anisya Kirdyapkina
d. Vera Sokolova

Answer: (b)

11. Which veteran batsman was selected for the Polly Umrigar Award for India's best cricketer of 2010-11 season?

a. VVS Lakshman
b. Sachin Tendulkar
c. Rahul Dravid
d. M S Dhoni

Answer: (c)

12. Name the Army marksman who won gold in the 50m rifle prone event at the 55th National Shooting Championship on 20 November 2011 in Pune.

a. Shivaji More
b. Gagan Narang
c. Sushil Ghaley
d. Rajyavardhan Singh Rathore

Answer: (d)

13. Which Indian boxer won gold and also bagged the Best Boxer award at the World Police and Fire Games in New York?

a. Dinesh Kumar
b. Vijender Singh
c. Suranjoy Mayengbam
d. Vikas Krishan

Answer: (b)

14. Which of the following countries topped the list of medals at the World Athletics Championships in Daegu, South Korea?

a. USA
b. Kenya
c. Jamaica
d. South Africa

Answer: (a)

15. Who defeated ace badminton player and World No. 4 Saina Nehwal of India in the women’s singles final of the $500000 BWF World Super Series badminton championship in China on 18 December 2011?

a. Zhang Ning
b. Xie Xingfang
c. Xu Huaiwen
d. Wang Yihan

Answer: (d)

16. This footballer was awarded the 2011 FIFA Ballon d'Or on 9 january 2012 in Zurich. He won the award for the third consecutive year for the world's outstanding footballer. Identify the footballer.

a. Cristiano Ronaldo
b. Xavi
c. Sergio Ramos
d. Lionel Messi

Answer: (d)

17. Which country won its fifth Davis Cup title after Rafael Nadal defeated Argentina’s Juan Martin del Potro 1-6 6-4 6-1 7-6 (0) on 4 December 2011?

a. Switzerland
b. Spain
c. USA
d. France

Answer: (b)

18. Which of the following table tennis players won his maiden national title by defeating a six time champion in the final of the 73rd Senior National and Inter-State Table Tennis Championships in Lucknow on 29 January 2012?

a. A Sharath Kamal
b. A Amalraj
c. N Ganeshan
d. T.Raju

Answer: (b)

19. Who among the following Indian women wrestler created a history by qualifying for the London Olympics?

(a) Sunita Kumari
(b) Geeta
(c) Namrata Gill
(d) Shweta Pandit

Answer: (b)

20. Who among the following tennis players won Dubai Open Singles Title?

(a) Rafael Nadal
(b) Roger Federer
(c) Novak Djokovic
(d) Andy Murray

Answer: (a)

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
Suggested Colleges

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF