Quicklinks: IBPS | Top Searches | Hindi News | SBI Clerk | IBPS RRB | Govt Jobs | MAT | Mobile Apps

Jagran Josh Logo

Go

UPPCS Prelims General Studies solved Question Paper 2011

 06-JUL-2011

Question Paper 2011
Question Paper 2011

1.  Which among the following is the largest software company in India ?

(a) Infosys

(b) TCS

(c) WIPRO

(d) HCL Tech

Ans: (b)

 

2. Which one of the following is different from the others from the point of view of ownership ?

(a) LIC Policy

(b) Bank Fixed Deposit

(c) Kisan Vikas Patra

(d) Debenture of a Company

Ans:

 

3. In the Union Budget 2011 - 12, the effective rate of interest for fanners on timely repayment of the bank loan is

(a) 7 percent

(b) 6 percent

(c) 4 percent

(d) 3 percent

Ans: (c)

 

4. 'Athapoo ' is associated with which of the following festivals ?

(a) Dol Yatra

(b) Onam

(c) Pongal

(d) Vishwakarma Puja

Ans: (b)

 

5. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below:

List - I                                          List - II
A. Pandit Durgalal                       1. Instrumental Music
B. Lalgudi Jayaraman                  2. Dance
C. Bala Murali  Krishna                3. Painting
D. Amrita Shergil                         4. Vocal Music

Code:

       A  B  C  D
(a)  2  1  4   3
(b)  1  2  4   3
(c)  3  1   2  4
(d)  2  4   3  1 

Ans: (a)

 

6. South Indian festival of 'Onam' is associated with which of the following ?

(a) Ram's victory over Rawan

(b) Durga's killing of Mahishasur

(c) Shiva Shakti

(d) Mahabali

Ans: (d)

 

7. Which of the following crops are grown mainly in the irrigated areas during Zaid ?

(a) Arhar and Gram

(b) Moong and Urad

(c) Rice and Millets

(d) Maize and Groundnut

Ans:

 

8. The largest producer of Sugar in India is

(a) Bihar

(b) Karnataka

(c) Maharashtra

(d) Uttar Pradesh

Ans: (c)

 

9. Which of the following authority sanctions foreign exchange for the import of goods ?

(a) Any Nationalised Bank

(b) Exchange Bank

(c) Reserve Bank of India

(d) Ministry of Financer

Ans:

 

10. A letter of credit has to be produced by

(a) an exporter

(b) an importer

(c) custom authorities

(d) shipping company

Ans:

 

11. Which organisation promotes the foreign trade ?

(a) ECGC

(b) MMTC

(c) STC

(d) All of the above

Ans:

 

12. The main source of fund for the National Highway Authority of India is

(a) Cess

(b) Foreign assistance

(c) Market borrowings

(d) Budgetary support of Union Government

Ans:

 

13. Golden rice has the highest quantity of

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin C

(d) Vitamin K

Ans: (a)

 

14. Which one of the following is useful in the treatment of scurvy disease ?

(a) Mango

(b) Papaya

(c) Aonla

(d) Ber

Ans: (c)

 

15. MODVAT is related to

(a) Excise duty

(b) Value Added Tax (VAT)

(c) Wealth Tax

(d) Income Tax

Ans: (b)

 

16. More than one-third of the crude steel production of the world comes from

(a) China

(b) Japan

(c) Russia

(d) U.S.A.

Ans: (a)

 

17. The Sun City is located in

(a) Italy

(b) Japan

(c) Mexico

(d) South Africa

Ans: (d)

 

18. The correct descending order of the leading producers of milk is

(a) China, India, Russia, U.S.A.

(b) India, U.S.A., China, Russia

(c) U.S.A., India, China, Russia

(d) India, China, U.S.A., Russia

Ans: (b)

 

19. Match List - I and List - II and select the correct answer from the code given below the lists:

List - I                                                  List - II

(Iron-Steel Centre)                             (Country)

A. Hamilton                                        1. China

B. Birmingham                                   2. Canada

C. Essen                                            3. U.K.

D. Anshan                                          4. Germany

Code:                    

        A   B   C   D
(a)   4   3    1   2   
(b)   2   1    4   3
(c)   2   3    4   1
(d)   3   4    2   1

Ans: (c)

 

20. Import procedure begins with

(a) Indent

(b) Mate's receipt

(c) Marine insurance

(d) Shipping bill

Ans:

 

21. Private Sector Mutual Funds in india were permitted in

(a) 1964

(b) 1993

(c) 1994

(d) 2001

Ans: (b)

 

22. The State known as 'Garden of Spices' is

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

Ans: (b)

 

23. In India two largest producers of coal (2008 -09) are

(a) Andhra Pradesh and Chhattisgarh

(b) Chhattisgarh and Orissa

(c) Chhattisgarh and Jharkhand

(d) Jharkhand and Madhya Pradesh

Ans:

 

24.  Which of the following towns lie in the National Capital Region ?

1. Ambala

2. Khurja

3. Karnal

4. Rohtak

Select the correct answer from the code given below:

Code:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 2, 3 and 4 only

Ans: (d)

 

25. Coolgardie lies in the Australian province of

(a) New South Wales

(b) Northern Territory

(c) Queensland

(d) Western Australia

Ans: (d)

 

26.  Match List - I and List - II and select the correct answer from the code given below: 

List - I (Lake)

A. Erie
B. Michigan
C. Ontario
D. Superior

List - II (City)
1. Duluth
2. Detroit
3. Gary
4. Hamilton

Code:

       A   B    C   D

(a)   2    1   4   3
(b)   1    3   2   4
(c)   4    2    3   1
(d)   2    3   4   1

Ans:

 

27.  In India the State with the largest area under very dense forests is

(a)  Arunachal Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Orissa

Ans:

 

28.  Which one of the following does NOT lie in Maharashtra ?

(a) Balaghat Range

(b) Harishchandra Range

(c) Mandav Hills

(d) Satmala Hills

Ans:

 

29. Which one of the following is NOT the port town of Gujarat ?

(a) Jamnagar

(b) Okha

(c) Porbandar

(d) Veraval

Ans:

 

30.  Who among the following has been awarded the prestigious Abel Prize for the year 2011 ?

(a) Isadore M. Singer

(b) John Griggs Thompson

(c) John Willard Milnor

(d) Peter D. Lax

Ans: (c)

 

31. Assertion (A): Kerala stands first in terms of human development index.

Reason (R) : Its unemployment rate is the highest in the country.

Select the correct answer from the code given below:

Code:

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is NOT the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans:

 

32. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

(a) Koyali - Gujarat

(b) Nagapattinam- Andhra Pradesh

(c) Numaligarh - Assam

(d) Manali - Tamil Nadu 

Ans:

 

33. Arrange the following States of India in descending order of their forest-area and select the correct answer from the code given below:

1. Andhra Pradesh

2. Arunachal Pradesh

3. Chhattisgarh

4. Orissa

Code:

(a) 1, 3, 4, 2
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 2, 1, 4, 3

Ans:

 

34. According to the World Bank's Global Development Finance Report 2010 the correct descending order of the world's five most indebted countries is

(a) Russia, Brazil, China, Turkey, India

(b) Russia, China, Turkey, Brazil, India

(c) Russia, China, Brazil, India, Turkey

(d) Russia, Brazil, India, China,Turkey

Ans:

 

35. In February 2011 India International Youth Film Festival was held in

(a) Hyderabad

(b) Kolkata

(c) Mumbai

(d) New Delhi

Ans: (d)

 

36. At the 83rd Oscar Awards the best film award was won by

(a) Black Swan

(b) The Fighter

(c) The King's Speech

(d) The Social Network 

Ans: (c)

 

37. The foundation stone of the third Indian Research Centre in Antarctica was laid by the name of

(a) Sarswati

(b) Bharti

(c) Anweshan

(d) Yamnotri

Ans: (b)

 

38. The author of the book "The Emperor of All Maladies A Biography of Cancer", for which 2011 Pulitzer Prize has been awarded, is

(a) Farid Zakariya

(b) Geeta Anand

(c) Jhumpa Lahiri

(d) Siddhartha Mukherjee

Ans: (d)

 

39. Who among the following film actors was given Mother Teresa Award in March 2011 ?

(a) Prem Chopra

(b) Rajesh Khanna

(c) Shammi Kapoor

(d) Shatrughan Sinha

Ans: (a)

 

40. Which one of the following Indian States has recently signed a $220 million agreement with the World Bank ?

(a) Bihar

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

Ans: (a)

 

41. India has recently signed Comprehensive Economic Co-operation Agreement with

(a) Indonesia

(b) Malaysia

(c) Saudi Arabia

(d) Vietnam

Ans:

 

42. Which one of the following districts of Uttar Pradesh has the highest literacy rate as per the provisional figures of 2011 Census?

(a) Gautambuddh Nagar

(b) Ghaziabad

(c) Kanpur Nagar

(d) Lucknow

Ans: (b)

 

43. Thumri Singer Girija Devi belongs to

(a) Banaras Gharana

(b) Agra Gharana

(c) Kirana Gharana

(d) Lucknow Gharana

Ans: (a)

 

44. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below:

List - I (District)              List - II (Headquarters)
A. Jalaun                        1. Akbarpur
B. Kanpur Dehat             2. Navgarh
C. Sant Ravidas Nagar   3. Padrauna
D. Kushinagar                4. Orai

Code:
       A      B      C      D
(a)   4      1       2      3
(b)   4      3       2      1
(c)   2      1       3      4
(d)   1      2       4      3

Ans: (a)

 

45. The first Woman General Secretary of SAARC, elected in January 2011, comes from

(a) Bangladesh

(b) Sri Lanka

(c) Maldives

(d) Bhutan

Ans: (c)

 

46. The 18th Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award has been given to

(a) Shabana Azmi

(b) Maulana Wahiduddin Khan

(c) Javed Akhtar

(d) None of the above

Ans: (b)

 

47. India in February 2011 signed Free Trade Agreement with

(a) Australia

(b) Indonesia

(c) Japan

(d) South Korea

Ans: (c)

 

48. Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below :

List - I (City)     List - II (Aerodrome)
A. Lucknow     1. Babatpur
B. Varanasi     2. Kheria
C. Kanpur        3. Amausi
D. Agra           4. Chakeri 

Code:
       A      B      C      D
(a)  4      3       1      2 
(b)  2      1       4      3
(c)  3       2       1      4
(d)  3      1       4      2

Ans: (d)

 

49. The official bird of Uttar Pradesh is

(a) Peacock

(b) Saras

(c) Parrot

(d) Cuckoo

Ans: (b)

 

50. The most popular religious magazine 'Kalyan' is published from

(a) Mathura

(b) Rishikesh

(c) Gorakhpur

(d) Varanasi

Ans: (c)

 

51. Which One of the following pairs is not correctly matched ?

(a) Vrindavan Mandir - Mathura

(b) J.K. Temple - Lucknow

(c) Vishwanath Mandir - Varanasi

(d) Devipatan Mandir - Tulsipur

Ans: (b)

 

52. Which one of the following statements regarding uttar Pradesh, according to the provisional figures of 2011 Census is not correct?

(a) It accounts for 16.5 percent of the Country's population.

(b) It has the largest 'number of children in the country.

(c) Its decadal growth rate is 18.4%.

(d) Its Sex ratio is 908.

Ans: (c)

 

53. Famous Charkula dance is associated with

(a) Avadh

(b) Bundelkhand

(c) Brijbhumi

(d) Rohilkhand

Ans: (c)

 

54. Sardar Vallabh Bhai Patel Agricultural University is located at

(a) Faizabad

(b) Meerut

(c) Kanpur

(d) Jhansi

Ans: (b)

 

55. The winner of All England Badminton championship.2011, Men's Singles Title, was

(a) Chen Jin

(b) Lee Chong Wei

(c) Lee Yong Dae

(d) Lin Dan

Ans: (b)

 

56. The Winner of Australian Open 2011, Men's Singles, was

(a) Andy Murray

(b) David Ferrer

(c) Novak Djkovic

(d) Roger Federer

Ans: (c)

 

57. The Captain of the Indian Hockey Team for Azlan Shah Cup Hockey Tournament, 2011, was

(a) Arjun Halappa

(b) Rajesh Kumar

(c) Rajpal Singh

(d) Shivendra Singh

Ans:

 

58. Farrukhabad is known for

(a) Carpet weaving

(b) Glassware

(c) Perfume Manufacture

(d) Hand Printing

Ans: (d)

 

59. In Which of the following crops Uttar Pradesh is not the largest producer in India?

(a) Polato

(b) Rice

(c) Sugarcane

(d) Wheat

Ans: (b)

 

60. In ICC Cricket World Cup 2011 the "man of the tournament" was

(a) Kumar Sangakarra

(b) Sachin Tendulkar

(c) Tilakratne Dilshan

(d) Yuvraj Singh

Ans: (d)

 

61. The "Leures World Sportsman Year" award for 2010 was given to

(a) Lionel Massi

(b) Rafael Nadal

(c) Ronaldo

(d) Sachin Tendulkar

Ans: (b)

 

62. 'Smash' is assosiated with which of the following sports?

(a) Boxing

(b) Wrestling

(c) Football

(d) Volleyball

Ans: (d)

 

63. Bula Chaudhary is well-known in which of the following sports?

(a) Swimming

(b) Hockey

(c) Football

(d) Archery

Ans: (a)

 

64. Tejaswani  Sawant is the first Indian woman to be crowned world championship in

(a) Athelatics

(b) Boxing

(c) Shooting

(d) Wrestling

Ans: (c)

 

65. The correct descending order of the four winners of the highest number of gold medals in the 34th National Games 2011 is

(a) Services, Manipur, Haryana, Maharashtra

(b) Services, Haryana, Manipur, Maharashtra

(c) Services, Manipur, Maharashtra, Haryana

(d) Services, Haryana, Maharashtra, Manipur

Ans: (a)

 

66. In the 34th National Games, 2011 which State. Won the team title in Badminton in Men's Section?

(a) Andhra Pradesh

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

Ans: (a)

 

67. "Stanley Cup' is associated with

(a) Badminton

(b) Basketball

(c) Golf

(d) Ice Hockey

Ans: (d)

 

68. If COMPUTER IS Coded as RFUYQNPC, the code for MEDICINE will be

(a) MFEDJJOE

(b) MFEJDJOE 

(c) EOJDEJFM

(d) EOJDJEFM

Ans: (d)

 

69. Introducing a girl Mohan said. "Her mother is the only daughter of my mother-in-law." How is Mohan related to that girl?

(a) Brother

(b) father

(c) Husband

(d) Uncle

Ans: (b)

 

70. The following series has a wrong number:

1 12 65 264 795 1590 1593

The wrong number is

(a) 65

(b) 264

(c) 795

(d) 1590

Ans: (d)

 

71. Govind is 3 years older than his wife Shyama and four times as old as his son Raghu. If Raghu becomes 15 years old after 3 years, what is the present age of Shyama ?

(a) 60 years

(b) 51 years

(c) 48 years

(d) 45 years

Ans: (d)

 

72. Ten years ago Ram's age was half of Moti's age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what is the total of their present ages?

(a) 25

(b) 28

(c) 32

(d) 35

Ans: (d)

 

73. Sonu bought a watch with 30 percent discount on the labelled price. He sold it With 20 percent profit on the labelled price. Approximately, what was his percentage of profit on the price he bought?

(a) 50

(b) 65

(c) 70

(d) 85

Ans: (c)

 

74. Which one of the following will come next in the series given below?

LXF MTJ NPN OLR

(a) PHV

(b) PPV

(c) PTV

(d) PJW

Ans: (a)

 

75. There are four prime numbers. The product of first three is 385 and the product of the last three is 1001. First and the last numbers are respectively:

(a) 5, 11

(b) 5, 13

(c) 7, 11

(d) 7, 13

Ans: (b)

 

76. If the number 1 X 5 X 01 is divisible by 11, then X is equal to

(a) 2

(b) 6

(c) 8

(d) 3

Ans: (c)

 

77. Avinash spent 2/5 of his income for a month on rent and 3/4th of the remainder on other expenses. The balance of Rs.180 he put in his savings account. How much was his income for the month?

(a) Rs. 1,200

(b) Rs. 1,400

(c) Rs. 1,600

(d) Rs. 1,800

Ans: (a)

 

78. The author of 'Green Development' is

(a) M.J. Bradshaw

(b) M. Nicolson

(c) R.H. Whittakar

(d) W.M. Adams

Ans: (d)

 

79. The missing number in the following series:

0, 4, 18, 48, ? 180 is

(a) 58

(b) 68

(c) 84

(d) 100

Ans: (d)

 

80. Man as started a business investing Rs. 42,000. After 7 months, Kamal joined him with a capital of Rs. 50,000. At the end of the year, the total profit was Rs. 30,160. What is Kamal's share in the profit?

(a) Rs. 10,000

(b) Rs. 20,160

(c) Rs. 10,160

(d) Rs. 8,000

Ans: (a)

 

81. The surface area of a cube is 384 m2 Its volume will be

(a) 512m3

(b) 516m3

(c) 1032m3

(d) 216m3

Ans: (a)

 

82. The World Water Conservation Day is observed on

(a) 28 February

(b) 22 March

(c) 5 June

(d) 11 July

Ans: (b)

 

83. The Periyar Game Sanctuary is renowned by

(a) Lions

(b) Spotted deers

(c) Tigers

(d) Wild Elephants

Ans: (c)

 

84. Which one of the following cities has the largest slum population?

(a) Bangalore

(b) Chennai

(c) Delhi

(d) Surat

Ans: (c)

 

85. Which one of the following is the most urbanized country of West Asia?

(a) Israel

(b) Kuwait

(c) Qatar

(d) Saudi Arabia

Ans:

 

86. Which of the following countries suffer from the acid rains?

1. Canada

2. France

3. Norway

4. Germany

Select the correct answer from the code given below:

Code:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Ans:

 

87. The World Tiger Summit 2010 was held at

(a) Bangkok

(b) Nairobi

(c) New Delhi

(d) Petersburg

Ans: (d)

 

88. The author of 'Nuclear, Reactor Time Bomb' is

(a) C.C. Park

(b) E. P. Odum

(c) S. Polasky

(d) Takashi Hirose

Ans: (d)

 

89. Which one of the following States India has recorded the maximum increase in literacy rate during 2001-2011?

(a) Bihar

(b) Gujarat

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Ans: (a)

 

90. As per the provisional figures of 2011 Census the second most populous State of India is

(a) Andhra Pradesh

(b) Bihar

(c) Maharashtra

(d) West Bengal 

Ans: (c)

 

91. Which of the following statements are correct according to the provisional figures of Census of India 2011? Use the code given below to select the correct answer:

1. The lowest population is found in Lakshadweep.

2. Chandigarh has the highest population density.

3. Arunachal Pradesh has the lowest population density.

4. Dadra and Nagar Haveli has the highest decadal growth of population.

Code:

(a) 1 and 2

(b) 1,2 and 3

(c) 2,3 and 4

(d) 1,3 and 4

Ans: (d)

 

92. According to the provisional figures of Census 2011 arrange the following districts of Uttar Pradesh In descending order of their population size and select the correct answer from the code given below:

1. Allahabad

2. Azamgarh

3. Ghaziabad

4. Lucknow

Code:

(a) 1,3,2,4

(b) 1,4,3,2

(c) 2,3,1,4

(d) 4,1,2,3

Ans: (a)

 

93. According to the provisional figures of 2011 Census the lowest sex ratio in India is found in

(a) Chandigarh

(b) Daman and Diu

(c) Dadra and Nagar Haveli

(d) Haryana

Ans: (b)

 

94. The first Gupta ruler who issued coins was

(a) Srigupta

(b) Chandragupta I

(c) Samudragupta

(d) Chandragupta II

Ans:

 

95. The Prince who was responsible for the death of his father was

(a) Ajatasatru

(b) Chandapradyota

(c) Prasenjit

(d) Udayana

Ans:

 

96. Who among the following was the earliest Sufi Saint to have settled at Ajmer?

(a) Sheikh Moinuddin Chisti

(b) Sheikh Qutbuddin Bakhtiyar Qaki

(c) Sheikh Nizamuddin Auliya

(d) Sheikh Salim Chisti

Ans:

 

97. With which Mughal General did Shivaji sign the famous 'Treaty of Purandhar in 1665 A.D?

(a) Jaswant Singh

(b) Jai Singh

(c) Shaishta Khan

(d) Diler Khan

Ans:

 

98. During the 13th and 14th Centuries A.D. the Indian peasants did not cultivate

(a) Wheat

(b) Barley

(c)  Rice

(d) Maize

Ans:

 

99. The writer of Mahabhasya 'Patanjali ' was a contemporary of

(a) Chandragupta Maurya

(b) Ashoka

(c) Pushyamitra Sunga

(d) Chandragupta I

Ans:

 

100. Gautama Buddha had attained Mahaparinibban in the State of

(a) Anga

(b) Magdha

(c) Malta

(d) Vatsa

Ans:

 

101. Buddha had delivered Maximum sermons at

(a) Vaishali

(b) Sravasti

(c) Kaushambi

(d) Rajgriha

Ans:

 

102. Consider the following statement and select the correct answer from the code given below:

1. Vikrarn Samvat began in 58 BC.

2. Saka Samvat began in 319 AD.

3. Gupta era began in 319 AD.

4. The era of Muslim rule in India began in 1192 AD.

Code:

(a) 1 and 2

(b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1,2, 3 and 4

Ans:

 

103. Which one of the following rulers established embassies in foreign countries on modern lines?

(a) Haider Ali

(b) Mir Qasim

(c) Shah Alam II

(d) Tipu Sultan

Ans:

 

104. Who among the following was the one to have escaped being hanged in the 'Kakori Conspiracy Case'?

(a) Ashfaqullah Khan

(b) Rajendra Lahiri

(c) Ram Prasad Bismil

(d) Chandra Shekhar Azad

Ans:

 

105. Who among the following attended all the three Round Table Conferences?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) B.R. Ambedkar

(c) Vallabh Bhai Patel

(d) Rajendra Prasad

Ans:

 

106. Which Sultan of Delhi imposed Jaziya on the Brahmins also?

(a) Balban

(b) Firoz Tughlaq

(c) Allauddin Khilji

(d) Mohammad bin Tughlaq

Ans:

 

107. Who among the following was the founder of Agra?

(a) Balban

(b) Bahlol Lodhi

(c) Sikandar Lodhi

(d) Firoz Tughlaq 

Ans:

 

108. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Ajmer-Quuwal-al-Islam

(b) Jaunpur - Atala Mosque

(c) Malwa - Jahaz Mahal

(d) Gulbarga - Jama Masjid

Ans:

 

109.  Who among the following leaders of the Revolution of 1857 had the real name of Ram Chandra Pandurang ?

(a) Kunwar Singh

(b) Nana Saheb

(c) Tatiya Tope

(d) Mangal Pandey

Ans:

 

110. Who among the following led the agitation against the Partition of Bengal (1905) ?

(a) Surendranath Banerjee

(b) C. R. Das

(c) Ashutosh Mukherjee

(d) Rabindra Nath Tagore

Ans:

 

111. Who among the following leaders escaped from the prison and organized underground activities during the 'Quit India Movement' ?

(a) J.B. Kriplani

(b) Ram Manohar Lohia

(c) Achyut Patwardhan

(d) Jai Prakash Narayan

Ans:

 

112. Arrange the following In the chronological order and select the correct answer from the code given below:

1. The August Offer

2. The Cabinet Mission Plan

3. The Cripps Mission Plan

4. The Wavell Plan

Code:

(a) 1, 2, 4, 3

(b) 4, 3, 2, 1

(c) 1, 3, 4, 2

(d) 3, 4, 1, 2

Ans:

 

113. After returning from South Africa, Gandhiji launched his first successful Satyagraha in

(a) Champaran

(b) Chauri Chaura

(c) Bardoli

(d) Dandi

Ans:

 

114. The only session of the Indian National Congress addressed by Mahatma held at

(a) Amravati

(b) Belgaum

(c) Karachi

(d) Nagpur 

Ans:

 

115. Who among the following had moved the Non co-operation resolution in the Nagpur session of the Indian National Congress in 1920 ?

(a) C.R. Das

(b) Annie Besant

(c) B.C. Pal

(d) Madan Mohan Malviya

Ans:

 

116. Which one of the following pairs is correctly matched ?

(a) Durga Das : The Life of Mahatma Gandhi

(b) Louis Fischer: India From Curzon to Nehru and After

(c) Frank Moraes: Jawahar Lal Nehru - A Biography

(d) Maulana Abul Kalam Azad : India Divided

Ans:

 

117. Which one of the following pairs is NOT correctly matched ?

(a) James Watt: Steam Engine

(b) A. G. Bell : Telephone

(c) J. L. Baird : Television

(d) J. Perkins : Penicillin

Ans: (d)

 

118. Who among the following had started 'Mitra Mela' Association ?

(a) Shyamji Krishna Verma

(b) Vinayak Damodar Savarkar

(c) Lala Hardayal

(d) Sohan Singh Bhakna

Ans: (b)

 

119. The statement "I am a socialist and a republican and am no believer Kings and Princes" is associated with

(a) Narendra Dev

(b) Achyut Patwardhan

(c) Jai Prakash Narayan

(d) Jawahar Lal Nehru 

Ans:

 

120. Who among the following had led the Swadeshi Movement in Delhi.

(a) Balgangadhar Tilak

(b) Ajit Singh

(c) Lala Lajpat Rai

(d) Syed Haider Raza

Ans:

 

121. Which one of the following pairs is correctly matched ?

(a) Silver iodide - Horn Silver

(b) Silver chloride - Artificial rain

(c) Zinc phosphide - Rat poison

(d) Zinc sulphide - Philosopher's wool

Ans:

 

122. Which one of the following gases is essential for photosynthesis process ?

(a) CO

(b) Co2

(c) N2

(d) O2

Ans: (b)



123.  Match List - I with List - II and select the correct answer from the code given below:

List - I                       List - II

A. Morphine              1. Antiseptic
B. Sodium                 2. Alloy
C. Boric Acid             3. Analgesic
D. German Silver      4. Kerosene oil

Code:

       A     B    C     D
(a)  4     3     1     2
(b)  2     4     3     1
(c)  3      1     4     2
(d)  3     4     1     2

Ans: (d)

 

124. Which one of the following human organs is most susceptible to harmful radiations ?

(a) Eyes

(b) Heart

(c) Brain

(d) Lungs

Ans:

 

125. The minimum height of a plane mirror to see the full size image of a person is equal to

(a) the height of the person

(b) half the height of the person

(c) one-fourth the height of the person

(d) double the height of the person

Ans: (b)

 

126. Helium is preferred to hydrogen in air balloons because it

(a) is cheaper

(b) is less dense

(c) has greater lifting power

(d) does not form an explosive mixture with air.

Ans: (d)

 

127.  Which one of the following is NOT formed in our body ?

(a) Vitamin A

(b) Protein

(c) Enzyme

(d) Hormone

Ans: (a)

 

128. Anosmia is

(a) loss of the sense of taste.

(b) loss of the sense of smell.

(c) loss of the sense of touch.

(d) loss of the sense of heat.

Ans: (b)

 

129.  Assertion (A) : If somebody stops taking green vegetables he will suffer from night blindness.

Reason (R) : He will suffer from Vitamin A deficiency.

Select the correct answer from the code given below:

Code:

(a)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true. but (R) is NOT the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (d)

 

130. Insectivorous fish used for mosquito control is

(a) Hilsa

(b) Labeo

(c) Gambusia

(d) Mystus

Ans: (c)

 

131. With which of the physiological process Thrombin is associated ?

(a) Excretion

(b) Blood clotting

(c) Reproduction

(d) Growth

Ans: (b)

 

132. AIDS is caused by

(a) Bacteria

(b) Fungus

(c) Helminth

(d) Virus

Ans: (d)

 

133.  Which of the following is NOT the normal function of the human kidney ?

(a) Regulation of water level in the blood.

(b) Regulation of sugar level ill the blood. 

(c) filter out urea.

(d) Secretion of several hormones.

Ans: (d)

 

134. Retina of the eye is comparable to which of the following parts of a traditional camera ?

(a) Film

(b) Lens

(c) Shutter

(d) Cover

Ans: (a)

 

135. Which one of the following is used as a moderator in the nuclear reactor?

(a) Thorium

(b) Graphite

(c) Radium

(d) Ordinary water

Ans: (b)

 

136. Refrigeration helps in food preservation by

(a) killing the germs

(b) reducing the rate of biochemical reactions

(c) destroying enzyme action.

(d) sealing the food with a layer of ice.

Ans: (b)

 

137. Electric bulb filament is made of

(a) Copper

(b) Aluminium

(c) Lead

(d) Tungsten

Ans: (d)

 

138. Which mirror is used as a rear view mirror in the vehicles?

(a) Plane

(b) Convex

(c) Concave

(d) Inverted

Ans: (b)

 

139. Which one of the following is a part of Infotech Terminology?

(a) Protocol

(b) Login

(c) Archie

(d) All the above

Ans: (d)

 

140. Inventor and founder of www is

(a) Timbernrus

(b) N. Russel

(c) Lee N. Fiyong

(d) Bill Gates

Ans: (a)

 

141. Amniocentosis is a method used to determine the

(a) foetal sex

(b) kind of Amino acids

(c) sequence of Amino acids in protein

(d) type of hormones

Ans: (c)

 

142. BMD testing is done to diagnose

(a) Dengue

(b) Malaria

(c) Osteoporosis

(d) AIDS

Ans: (c)

 

143. The principle 'of 'Black hole' was enunciated by

(a) C.V. Raman

(b) H.J. Bhabha

(c) S. Chandrashekhar

(d) H. Khurana

Ans: (c)

 

144. Which one of the following has the right to address the Parliament?

(a) Attorney General of India

(b) Chief Election Commissioner of India

(c) Chief Justice of India

(d) National Security Advisor

Ans: (a)

 

145. Which one of the following statements about the Parliament of India is NOT correct?

(a) The Constitution provides for a Parliamentary form of Government.

(b) The foremost function of the Parliament is to provide a Cabinet.

(c) The membership of the Cabinet is restricted to the Lower House.

(d) The Cabinet has to enjoy the confidence of the majority in the popular Chamber.

Ans: (c)

 

146. Voting right by the youths at the age of 18 years was exercised for the first time in the General Election of

(a) 1987

(b) 1988

(c) 1989

(d) 1990

Ans: (c)

 

147. Under which one of the following Articles of the Indian Constitution, the Legislative Assembly is allowed to resolve for the creation of the Legislative Council?

(a) 168

(b) 169

(c) 170

(d) 171

Ans: (b)

 

148. Missile' Astra' is a

(a) land to land missile

(b) land to air missile

(c) air to air missile

(d) water to land missile

Ans: (c)

 

149. Indane gas is a mixture of

(a) butane and hydrogen

(b) butane and oxygen

(c) butane and propane

(d) methane and oxygen

Ans: (c)

 

150. Which one of the following States has granted Sanskrit language the status of the second 'official language of the State?

(a) Bihar

(b) Chhattisgarh

(c) Uttar Pradesh

(d) Uttarakhand

Ans: (d)

By:Praveen singh | On:23-FEB-2013 15:34:38


Sir pcs ki taiyari ke liye kaun si book jyada thik hai mujhe jankari dijiyega


By:Rajani kumari singh | On:07-JAN-2013 16:57:17


hi!!!! i am rajani singh ,i belong to bihabt. present time i have work in hyderabd ,i have intrastate civil work ,so then i have perpetration for psc exmations ,so can u help me ,so can give me sugesation. thanks regards rajani singh


By:Rahul mishra | On:05-JUL-2012 18:38:34


thanks for ques.this ques help on pcs paper lot of thanks


By:deepak kumar | On:11-JUN-2012 11:28:13


2. LIC policies depends upon the circumstances of the claim in which the claimer gives the information to the company about incidence including time, place, situation, estimate of losses etc.


By:INDRANI GHOSH | On:23-MAY-2012 19:59:23


105.Who among the following attended all the three Round Table Conferences111.119.15.22 (a) Jawaharlal Nehru (b) B.R. Ambedkar (c) Vallabh Bhai Patel (d) Rajendra Prasad ans.B.R Ambedkar.he was the only person who attended all three round table conferences.congress boycotted the first round table conference in 1930.


Register to receive latest updates for FREE!

All Fields Mandatory
(Ex:9123456789)
Please Select Your Interest
By clicking on Submit button, you agree to our terms of use