Jagran Josh Logo

General Knowledge (GK) Quiz: India Questions & Answers

Apr 18, 2017 16:15 IST
GK Quiz India
GK Quiz India

India, also known as Bharat, is a Union of States. It is a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic with a parliamentary system of government. The Constitution provides that there shall be a Council of Ministers with the Prime Minister as its head to aid and advice the President, who shall exercise his/her, functions in accordance with the advice. The real executive power is thus vested in the Council of Ministers with the Prime Minister as its head. Test yourself for the opening of peripheral vision.

General Knowledge (GK) Questions & Answers on India: An Overview

1.  Which of the following part of the Sun is visible during eclipse?

A. Photosphere

B. Chromosphere

C. Corona

D. None of the above

Ans: C

2. Which of the following planet’s atmosphere contains hydrogen, helium, methane and ammonia?

A. Saturn

B. Jupiter

C. Mars

D. Earth

Ans: B

3. Which of the following planets in the solar system that rotates north to south?

A. Saturn

B. Jupiter

C. Mars

D. Earth

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

4. Which of the following is/are the intsruments of monetary policy?

A. Interest Rate

B. Cash Reserve Ratio

C. Repo Rate

D. All of the above

Ans: D

5. Which policy deals in the taxation, public expenditure, public debt etc?

A. Monatary Policy

B. Fiscal Policy

C. Budget Deficit

D. Reverse Repo Rate

Ans: B

6. What do you understand by Bank rate?

A. It is a rate at which Reserve Bank of India lends money to the commercial banks of the country.

B. It is the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) borrows money from commercial banks within the country.

C.  It is concerned with such equity shares whose purchase is extremely safe.

D. It refers to the process of bringing down the prices moderately from their high level without any adverse impact on production and employment.

Ans: A

500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

7. Champa was the capital of which Mahajanpadas?

A. Vatsa

B. Kosala

C. Magadha

D. Anga

Ans: D

8. Which of the following Mahajanpadas covered present day Bundelkhand region?

A. Kashi

B. Malla

C. Chedi

D. Vatsa

Ans: C

9. What was the symbol of first Jain Tirthankara i.e. Rishabhanatha?

A. Bull

B. Elephant

C. Monkey

D. Moon

Ans: A

10. Who among the following designated as Revenue Officer?

A.  Amir-i-akhur

B. Amir-i-dad

C. Amir

D. Amil

Ans: D

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

In the above link of complete study material and 1000+ and 500+ GK Questions and Answers which will test the knowledge of students who are preparing for different competitive exam.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF