1. Home
  2. |  
  3. ARTICLE
  4. |  
  5. General Knowledge Quiz |  

GK Questions and Answers on the Gandhi Jayanti

Gandhi Jayanti is a national festival celebrated in India. It marks the anniversary of Mahatma Gandhi's birth on October 2, 1869. It is one of the three national holidays in India. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Gandhi Jayanti, which will be helpful in the preparation of competitive examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, and Railways etc.

Mar 19, 2019 14:41 IST
    GK Questions and Answers on the Gandhi Jayanti
    GK Questions and Answers on the Gandhi Jayanti

    The  birth anniversary of Mohandas Karamchand Gandhi is celebrated as the Gandhi Jayanti. It is one of the three national holidays in India. The United Nations General Assembly announced on 15 June 2007 that it adopted a resolution which declared that 2 October will be celebrated as the International Day of Non-Violence.

    1. Who said “Live as if you were to die tomorrow? Learn as if you were to live forever.” 

    A.  Mahatma Gandhi

    B.  Pt. Jawaharlal Nehru

    C.  Lal Bahadur Shastri

    D.  Sarojini Naidu

    Ans: A

    2. When is the International Day of Non-Violence celebrated?

    A. 14th August

    B. 16th May

    C. 8th October 

    D. 2nd October

    Ans: D

    3. The International Day of Non-Violence is observed on 2 October, the birthday of ____________________.

    A.  Jawaharlal Nehru

    B.  Mahatma Gandhi

    C.  Sarojini Naidu

    D.  Lal Bahadur Shastri

    Ans: B

    4. What was the title given by MK Gandhi to his Gujarati translation of "Unto This Last"?

    A.  Manavta

    B.  Sadbhavna

    C.  Sarvodaya

    D.  Ahimsa

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Famous Personalities of India and World

    5. MK Gandhi was born in which place?

    A.  Porbandar

    B.  Madhya Pradesh

    C.  Karnataka

    D.  Andhra Pradesh

    Ans: A

    6. Which of the following slogans is associated with the name of Gandhiji?

    A.  Do or Die

    B.  Tum mujhe khoon do main tumhe azaadi dunga

    C.  Swaraj is my birth-right

    D.  Jai Hind

    Ans: A

    7. How many days did Mahatma Gandhi and his volunteers took to cover 24 mile journey from Sabarmati Ashram to Dandi?

    A. 24

    B. 20

    C. 21

    D. 17

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the eminent Personalities and their contribution

    8. Where is Sabarmati Ashram?

    A.  Rajkot

    B.  Ahmedabad

    C.  Pathankot

    D.  Baroda

    Ans: B

    9.  Which book did Mohandas Gandhi write?

    A.  India - The National

    B.  The Story of My Experiments with Truth

    C.  Two States

    D.  The Good Earth

    Ans: B

    10. Which of the following was the first movement of Mahatma Gandhi in India?

    A. Champaran Satyagraha

    B. Bardoli Satyagraha

    C. Dandi March

    D. Kheda Satyagraha

    Ans: A

    GK Questions and Answers on Guinness World Records

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...