Search

AFCAT 2019 (2) Exam: Memory Based General Awareness & Current Affairs Questions

In this article, you will get the important memory based Current Affairs and GK questions that came in AFCAT 2019 (2) Exam held on 24th & 25th August (All Shifts). Let’s have a look at the Important Memory Based Questions that are being asked in the AFCAT 2019 (2) Online Exam Computer Based Exam.

Aug 26, 2019 12:26 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
AFCAT 2019 (2) Exam: Memory Based Questions
AFCAT 2019 (2) Exam: Memory Based Questions

AFCAT 2019 (2) Exam has been conducted by Indian Air Force on 24th & 25th August 2019. In this article we are going to share the important Memory Based General Awareness & Current Affairs Questions as per the feedback shared by the candidates who have appeared for AFCAT 2019 (2) Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam. Let’s have a look at the General Awareness & Current Affairs Questions that are being covered in the AFCAT 2019 (2) Exam:

AFCAT 2019 (2) Exam: 25th August 2019 Questions

1. How many medals have been won by Micheal Phelps?

Answer: 28

2. Which dynasty established the Ajanta & Ellora caves?

Answer: Hindu Satavahana Dynasty

3. Which text of the Vedas refers to Medicine?

Answer: Atharvaveda

4. Duckworth-Lewis-Stern or DLS method is related to which game?

Answer: Cricket

5. Which cricketer reached fastest 10000 runs in ODI?

Answer: Virat Kohli

6. What is the Capital of Colombia?

Answer: Bogota

7. Where is the Headquarter of WHO located?

Answer: Geneva, Switzerland

8. Who was the founder of Mughal Dynasty?

Answer: Babur

9. What is the Actual name of Ghiyas -ud -Din -Tughlaq?

Answer: Muhammad bin Tughluq

10. The Khilafat Movement was merged with which movement?

Answer: Non-Cooperation Movement

AFCAT 2019 Exam Postponed for Srinagar Candidates - Check Exam Details

11. What is the distance between the stumps in cricket?

Answer: Distance of 22 yards/20.12 m between the centres of the two middle stumps.

12. Who rejected the Muslim League’s demand for Pakistan?

Answer: Cabinet Mission

13. Which of the following book was authored by Vikram Seth?

Answer: A Suitable Boy

14. Which Desert is not located in Asia?

15. Who established the Indian National Congress?

Answer: On 28 December 1885, the Indian National Congress was founded at Gokuldas Tejpal Sanskrit College in Bombay, with 72 delegates in attendance.

16. Which lines run parallel to the equator?

Answer: Latitude

17. Who Invented Electricity?

Answer: Benjamin Franklin was the one to prove that lightning was a form of electricity.

18. Which gas results in Brown Cloud Atmosphere?

Answer: Emissions associated with the combustion of fossil fuels and biomass

19. Which of the following a non-ferrous element?

Answer: Non-ferrous metals include aluminium, copper, lead, nickel, tin, titanium and zinc, and alloys such as brass.

20. Sun occupies how much percentage of area?

Answer: It accounts for about 99.86% of the total mass of the Solar System.

AFCAT 2019 (2) Exam: 24th August 2019 Questions

Memory Based Questions based on AFCAT 2 2019 Exam held on 24th August:

1. Who is the UEFA Winner 2019?

Answer: Liverpool FC

2. How many overs are there in the 1st Power Play in T20 Cricket?

Answer: 6 overs

3. Tunnel that Connects Jammu to Kashmir path?

Answer: Chenani Nashri Tunnel

4. Who was the 1st Governor General of India?

Answer: Lord William Bentinck

Click here to get the detailed exam analysis of AFCAT 2019 (2) Exam

5. Writer of Life of Pie

Answer: Yann Martel

6. Which line passes through the Australian Subcontinent?

Answer: Indo-Australian Plate

7. Who is considered the father of Indian revolutionary ideas?

Answer: Bal Gangadhar Tilak

8. Who is known as the Bradman of Women’s Cricket?

Answer: Elizabeth Rebecca Wilson

9. Writer of Around the world in 80 days?

Answer: Jules Verne

10. Which female athlete won Gold in 2014 CWG in Weightlifting (48 Kg)?

Answer: Kumukcham Sanjita

AFCAT 2019 Exam Postponed for Srinagar Candidates - Check Exam Details

11. Which Satellite is being launched by NASA to Mars in 2020?

Answer: Mars 2020 rover mission

12. Choose the odd one out-- Pelican--Albatross--Penguin---Ostrich

Answer: Ostrich

13. Satyamev Jayate is part of which Upanishad?

Answer: Mundaka Upanishad

14. Vocabulary-Altruism, Allegiance,Adroit, Vague, Skeptic.

15. ‘CANT’ is related to which sport?

Answer: Kabaddi

Click here to know the AFCAT 2019 Exam Pattern & Syllabus

16. Idiom: 1- To strain every nerve 2- To bury hatchet, 3-  To run rampant

17. Who is the writer of Padmavat Poem?

Answer: Malik Muhammad Jayasi

18. Name of ISROs Space Program with the highest number of Satellites.

Answer: PSLV-C37

19. Which is the Oldest Veda?

Answer: Rigveda

20. Which European league won UEFA 3 times in a row?

Answer: Real Madrid

21. What is the special about MARS ROVER satellite that NASA will sent in year 2020?

Answer: It will investigate an astrobiologically relevant ancient environment on Mars and investigate its surface geological processes and history, including the assessment of its past habitability, the possibility of past life on Mars, and the potential for preservation of biosignatures within accessible geological materials. It will cache sample containers along its route for a potential future Mars sample-return mission.

22. Capital of Bosnia

Answer: Sarajevo

Job Summary
CountryIndia

Related Stories