Search

CTET & Bihar STET 2019: Mock Test - बाल विकास और शिक्षा शास्त्र & English Language

Bihar STET और CTET 2019 Mock Test: यहाँ Child Development and Pedagogy (बाल विकास और शिक्षा शास्त्र) और English Language से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध हैं. इन प्रश्नों का अभ्यास करके आप CTET 2019 और बिहार STET 2019 परीक्षाओं के लिए अपनी तैयारी को और अधिक निखार सकते हैं. 

Oct 7, 2019 13:11 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CTET & Bihar STET Practice Paper
CTET & Bihar STET Practice Paper

CTET 2019 & Bihar STET 2019 Mock Test: यहाँ Child Development and Pedagogy (बाल विकास और शिक्षा शास्त्र) और English Language से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध हैं जो CTET दिसंबर 2019 और बिहार STET 2019 परीक्षाओं में पूछे जा सकते हैं. यह प्रश्न शिक्षक योग्यता परीक्षा (Teachers Eligibility Test - TET) के परीक्षा पैटर्न पर आधारित हैं. CBSE, 8 दिसंबर को CTET 2019 की परीक्षा आयोजित करेगा जबकि BSEB, 7 नवंबर 2019 को बिहार STET परीक्षा आयोजित करेगा. दिए गये बाल विकास और शिक्षा शास्त्र और English Language के प्रश्नों की प्रैक्टिस करके आप अपनी परीक्षा की तैयारी का स्तर जांच सकते हैं.

CTET एवं बिहार STET 2019 परीक्षाओं में, सभी प्रश्न बाल विकास शिक्षा शास्त्र और अध्यापन तकनीक से संबंधित होते हैं. यह विषय शिक्षक योग्यता परीक्षा (TET) का आधार बनते हैं. आइये इन प्रैक्टिस प्रश्नों पर एक नज़र डालते हैं:

English Language Questions

Directions (Q 1-3): In each of the following sentences given in the box in place of X, Y and Z choose the correct punctuation mark from the alternatives given in questions.

Boy: Is it true that you keep water in your hump (X)

Camel: No (Y) that isn’t true. My body has some other tricks that save water. But my hump is mostly fat-food energy stored up for my body to use in case I can’t find much
to eat (Z)

1. X is –

(A)          ?

(B)          .

(C)          ,

(D)          !

2. Y is –

(A)          ?

(B)          .

(C)          ,

(D)          !

3. Z is –

(A)          ?

(B)          !

(C)          ,

(D)                                                      .

4. Which of the following is a complete sentence?

(A)          The little brown bird

(B)          I saw a little puppy

(C)          Went to see Mike

(D)          Tom, Dick and Harry

5. Which set of wood id arranged in the correct alphabetical order?

(A) black bleed drive goal jute

(B) fight Drive Goal Jute Black

(C) goal JuteFight Black Drive

(D) bold Black Drive FightGoal

6. Meena insisted ________ the bill though we protested.

(A)          to pay

(B)          on pay

(C)          on paying

(D)          for paying

7. Which of the following words (number I to IV) has spelling errors?

I. Receive

II. Fater

III. Comparision

IV. Colour

(A)          Word I and III    

(B)          Word I, II and IV

(C)          Word I, II and III               

(D)          Word II, III and IV

8. Rearrange the letters in the word ‘MASTER’ to mean water body-

(A)          Starem                

(B)          Stream

(C)          Merats                

(D)          Treams

9. Scriptwriting helps the learners in-

(A)          Joining letters

(B)          Recognizing letters

(C)          Tracing letters

(D)          Reading letters

10. Skimming is closely related to-

(A) Silent reading

(B) Speed and accuracy

(C) Extensive reading

(D) Loud reading

Answers

1

A

2

C

3

D

4

B

5

A

6

C

7

A

8

B

9

A

10

B

Questions on Child Development & Pedagogy

CTET Bihar STET Practice Set

CTET Bihar STET Practice Set

CTET Bihar STET Practice Set

CTET Bihar STET Practice Set

Related Stories