1. Home
  2. |  
  3. Engineering Exams |  

BITSAT 2017 Solved English and Logical Reasoning Question Paper Set-I

May 9, 2017 15:26 IST

    Birla Institute of Technology and Science Admission Test(BITSAT) is a computer-based admission test conducted by BITS. This year BITSAT will be held between 16th May to 30th May, 2017. The Chemistry section of BITSAT contains 40 questions. In this article find BITSAT 2017 English and Logical Reasoning Solved Question Paper.

    Some questions from the question paper are given below:

    Directions (1 - 5): Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

    That the global economy is slowing down is an understatement. This is more so when much of the world economic activity’s fulcrum is oil. With oil prices falling below $28 per barrel and set to drop further — some suggest they could fall as low as $10 a barrel. The reason? Iran, a major oil producer, just free from sanctions imposed by the US, is all set to boost its crude output. The country has announced that it will increase its crude output by 500,000 barrels a day. With this, the global crude oil market is set for a glut and consequent collapse in oil prices.

    Experts point to China as one of the main reasons for the slow down. The dragon economy has become a drag on the global economy. Growth slowed down to 6.9 per cent after the fourth quarter slowed to 6.8 per cent last year. This was exacerbated by a huge outflow of capital, a slide in the Yuan currency and stock market crashes. With many of the markets riding piggyback on the Chinese economy, demand fell everywhere and impacted the world economy at large. The latest forecast by the International Monetary Fund (IMF) cut its global growth forecast for 2016 at 3.4 per cent, down 0.2 per cent but put India’s projected growth at 7.5 per cent, up from 7.3 per cent last year. So, as the dragon slows down, it could be the time of the resurgent tiger, cranked up by low oil prices.

    1.      According to the passage, what will be the main reason for drop in the oil prices in future?

    a)      Iran’s decision to decrease the output of crude oil.

    b)      Iran’s decision to increase the output of crude oil.

    c)      Iran’s decision to increase the input of crude oil.

    d)      Iran’s decision to decrease the input of crude oil.

    Answer:  b)

    Explanation: The first paragraph clearly states that the oil prices may fall to $10 a barrel in future as Iran, a major oil producer is all set to boost its crude output.

    2.      What does the author mean by saying ‘global crude oil market is set for a glut’?

    a)      Less supply of crude oil in the domestic market.

    b)      Less supply of crude oil in the global market.

    c)      Excessive supply of crude oil in the global market.

    d)      Excessive supply of crude oil in the domestic market.

    Answer:  c)

    Explanation: The word ‘Glut’ means an excessively abundant supply of something.

    3.      According to the passage, what is the main reason of recent global economic slowdown?

    a)      Growth in the Chinese Economy.

    b)      Slowdown in the Chinese Economy.

    c)      Increase in the Yuan currency.

    d)      None of the above

    Answer:  b)

    Explanation: The second paragraph clearly states that drop in Chinese economy is one of the main reasons for the global economic slowdown.

    4.      What does the word ‘exacerbated’ mean in the passage?

    a)      Making a good situation even worse.

    b)      Making a bad situation even worse.

    c)      Making a bad situation better.

    d)      Making a good situation even better.

    Answer:  b)

    Explanation: The word ‘exacerbate’ means to make something that is already bad even worse.

    5.      Which of the following statement is incorrect according to the passage?

    a)      The oil prices are falling below $28 per barrel.

    b)      There has been growth in the Yuan currency.

    c)      International Monetary Fund (IMF) cut its global growth forecast for 2016 at 3.4%.

    d)      Iran announced that it will increase its crude output by 500,000 barrels a day.

    Answer: b)

    Explanation: The second paragraph clearly states that the Chinese economy suffered more by a huge outflow of capital, a slide in the Yuan currency and stock market crashes. Hence, option b) is incorrect.

    Directions (6 - 9): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) to make a meaningful paragraph and then answer the questions which follow.

    (A)   In fact, the other day, the President lauded IISc, Bengaluru, and IIT-Delhi for making it to the Top 200 of QS World University Rankings 2015-16 and advocated more government funding to achieve better results.

    (B)   Quite a few premier educational institutions in India are billed “islands of excellence.” 

    (C)   And, not surprisingly, almost all of them belong to the Nehruvian era and continue to be funded by the taxpayer.

    (D)  Of late, many of them have been getting international recognition.

    (E)   Naturally, it has triggered a new race for breaking into global university rankings.

    6.    Which of the following sentence should be the 4th after rearrangement?
    a)    A
    b)    E
    c)    B
    d)    C
    Answer: b)

    7.    Which of the following sentence should be the 3rd after rearrangement?
    a)    D
    b)    E
    c)    B
    d)    A
    Answer: a)

    8.    Which of the following sentence should be the 5th (Last) after rearrangement?
    a)    B
    b)    C
    c)    E
    d)    A
    Answer: d)

    9.    Which of the following sentence should be the 1st after rearrangement?
    a)    C
    b)    D
    c)    E
    d)    B
    Answer: d)

    Explanation for 6 - 9: The proper sequence of sentences to make a meaningful paragraph will be ‘BCDEA’:
    1)    Quite a few premier educational institutions in India are billed “islands of excellence.”
    2)    And, not surprisingly, almost all of them belong to the Nehruvian era and continue to be funded by the taxpayer.
    3)    Of late, many of them have been getting international recognition.
    4)    Naturally, it has triggered a new race for breaking into global university rankings.
    5)    In fact, the other day, the President lauded IISc, Bengaluru, and IIT-Delhi for making it to the Top 200 of QS World University Rankings 2015-16 and advocated more government funding to achieve better results.

    Download Complete Solved Question Paper

    Also Get,

    BITSAT 2017 Solved Physics Practice Question Paper

    BITSAT 2017 Solved Chemistry Practice Question Paper

    BITSAT 2017 Solved Mathematics Practice Question Paper

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF