CBSE 10th Maths Important MCQs for Chapter 2 Polynomials with Solutions

Check the important MCQ questions with answers from Class 10 Maths Chapter 2 - Polynomials. PDF of all questions is also provided for download.

Created On: Jul 5, 2021 13:45 IST
CBSE 10th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter-2 Polynomials with Detailed Solutions
CBSE 10th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter-2 Polynomials with Detailed Solutions

Get here MCQs on Class 10 Maths Chapter 2- Polynomials. All these questions are provided with answers and detailed solutions. Students can also download all the solved MCQs in PDF format so that they may practice with these questions in offline mode as well. All these questions are quite important for the CBSE Class 10 Maths Exam 2021-2022.

Check below the solved MCQs from Class 10 Maths Chapter 2 Polynomials:

1. The zeroes of the quadratic polynomial x2 + 99x + 127are

(A) both positive                                            

(B) both negative

(C) one positive and one negative                 

(D) both equal

Answer: (B)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

2. If the zeroes of the quadratic polynomial x2 + bx + c , c ≠ 0are equal, then

(A) c and a have opposite signs

(B) c and b have opposite signs

(C) c and a have the same sign          

(D) c and b have the same sign

Answer: (C)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

CBSE Class 10 Science Important MCQs for All Chapters

3. The number of polynomials having zeroes as –2 and 5 is

(A) 1                                                                     

(B) 2

(C) 3                                                                      

(D) more than 3

Answer:  (D)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

4. The degree of the polynomial (x + 1)(x2 – x – x4 +1) is:

(A)2                                                      

(B) 3

(C) 4                                                      

(D) 5

Answer:  (D)

Explanation: Since the highest degree variable in first bracket is x and in second bracket is x4 on multiplying x with x4.the highest power we obtain is 5.

5. If the zeroes of the quadratic polynomial x2 + (a + 1)x + b are 2 and –3, then

(A) a = –7, b = –1                                                             

(B) a = 5, b = –1

(C) a = 2, b = – 6                                                               

(D) a = 0, b = – 6

Answer:  (D)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

NCERT Exemplar Problems and Solutions for Class 10 Maths

6. Given that one of the zeroes of the cubic polynomial ax3 + bx2 + cx + d is zero, the product of the other two zeroes is

(A) –c/a                                                                               

(B) c/a

(C) 0                                                                                      

(D) 3

Answer:  (B)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

7. If one of the zeroes of the cubic polynomial x3 + ax2 + bx + c is –1, then the

Product of the other two zeroes is

(A) b – a + 1                                       

(B) b – a – 1

(C) a – b + 1                                       

(D) a – b –1

Answer: (A)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

8. If one of the zeroes of the quadratic polynomial (k – 1)x2 + kx + 1 is –3, then the value of k is

(A) 4/3                                                                 

(B) – 4/3

(C) 2/3                                                                 

(D) – 2/3

Answer:  (A)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

NCERT Solutions for Class 10 Maths

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

10. The value of p for which the polynomial x3 + 4x2 –px + 8 is exactly divisible by (x – 2) is: 

(A) 0                                                                                     

(B) 3

(C) 5                                                                                      

(D) 16 

Answer: (D)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

11. If sum of the squares of zeroes of the quadratic polynomial 6x2 + x + k is 25/36, the value of k is: 

(A) 4                                                                                     

(B) – 4

(C) 2                                                                                      

(D) – 2

Answer:  (D)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

NCERT Exemplar Problems and Solutions for Class 10 Science

12. If α and β are zeroes of x2 – 4x + 1, then 1/α + 1/β – αβ is 

(A) 3                                                                     

(B) 5

(C) –5

(D) –3 

Answer:  (A)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

13. If (x + 1) is a factor of x2− 3ax +3a − 7, then the value of a is: 

(A) 1                                                                     

(B) –1

(C) 0                                                                      

(D) –2 

Answer: (A)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

14. If one of the zeroes of a quadratic polynomial of the form x2 + ax + b is the negative of the other, then it

(A) has no linear term and the constant term is negative.

(B) has no linear term and the constant term is positive.

(C) can have a linear term but the constant term is negative.

(D) can have a linear term but the constant term is positive

Answer: (A)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

15. If α, β are zeroes of x2 –6x + k, what is the value of k if 3α + 2β = 20? 

(A)–16                                                 

(B) 8

(C) 2                                                                      

(D) –8 

Answer: (A)

CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

All the above questions can also be downloaded in PDF from the following link:

CBSE-10th-Maths-Exam-2020-Important-MCQs-from-Chapter-2-Polynomials-with-Detailed-Solutions-Body_Images

Important Articles for CBSE Class 10 Maths

We have prepared some articles which will help the class 10 students in preparations for their Maths exam by summarising all important resources in one place. Students can check the following links to explore the important articles to prepare in an effective manner and perform well in the exam:

CBSE Class 10 Maths Important Questions and Answers for Board Exams

CBSE Class 10 Maths Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10th Maths Chapter-wise Important Formulas, Theorems & Properties

Comment (0)

Post Comment

3 + 4 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.