Search

CBSE 10th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 5 Arithmetic Progression with Detailed Solutions

Class 10 Mathematics MCQs on Chapter 5 - Arithmetic Progression are provided here to prepare for the CBSE Board Exam 2020.

Jan 19, 2020 16:12 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 5 Arithmetic Progression
CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 5 Arithmetic Progression

Multiple Choice Questions (MCQs) on Arithmetic Progression of CBSE Class 10 Maths are provided here with answers and their explanation. These questions are good to prepare the objective type questions that will appear in the Class 10 Mathematics Board Question Paper 2020.

Check below the solved MCQs from Class 10 Maths Chapter 5 Arithmetic Progression:

1. In an AP, if d = –4, n = 7, an = 4, then a is

(A) 6                                                   

(B) 7

(C) 20                                                 

(D) 28

Answer:  (D)

Explanation:

For an A.P

an = a + (n – 1)d

4 = a + (7 – 1)( −4)

4 = a + 6(−4)

4 + 24 = a

a = 28

2. In an AP, if a = 3.5, d = 0, n = 101, then an will be

(A) 0                                       

(B) 3.5

(C) 103.5                                

(D) 104.5

Answer: (B)

Explanation:

For an A.P

an = a + (n – 1)d

    = 3.5 + (101 – 1) × 0

    = 3.5

3. The first four terms of an AP, whose first term is –2 and the common difference is –2, are

(A) – 2, 0, 2, 4

(B) – 2, 4, – 8, 16

(C) – 2, – 4, – 6, – 8

(D) – 2, – 4, – 8, –16

Answer:  (C)

Explanation:

Let the first four terms of an A.P are a, a+d, a+2d and a+3d

Given that the first termis −2 and difference is also −2, then the A.P would be:

– 2, (–2–2), [–2 + 2 (–2)], [–2 + 3(–2)]

= –2, –4, –6, –8

4. The famous mathematician associated with finding the sum of the first 100 natural numbers is

(A) Pythagoras                                               

(B) Newton

(C) Gauss                                                       

(D) Euclid

Answer:  (C)

Explanation:

Gauss is the famous mathematician associated with finding the sum of the first 100 natural Numbers.


(A) –20                                               

(B) 20

(C) –30                                               

(D) 30

Answer:  (B)

Explanation:

6. The 21st term of the AP whose first two terms are –3 and 4 is

(A) 17                                                 

(B) 137

(C) 143                                               

(D) –143

Answer:  (B)

Explanation:

First two terms are –3 and 4

Therefore,

a = −3

a + d = 4

⇒ d = 4 − a

⇒ d = 4 + 3

⇒ d = 7

Thus,

a21 = a + (21 – 1)d

a21 = –3 + (20)7

a21 = 137

Also Check: CBSE Class 10 Science Important MCQs: All Chapters

7. If the 2nd term of an AP is 13 and the 5th term is 25, what is its 7th term?

(A) 30                                                             

(B) 33

(C) 37                                                             

(D) 38

Answer:  (B)

Explanation:

Since

a2 = 13

a5 = 25

⇒ a + d = 13              ….(i)

⇒ a + 4d = 25           ….(ii)

Solving equations (i) and (ii), we get:

a = 9; d = 4

Therefore,

a7 = 9 + 6 × 4

a7 = 9 + 24

a7 = 33

8. If the common difference of an AP is 5, then what is a18 – a13?

(A) 5                                       

(B) 20

(C) 25                                     

(D) 30

Answer:  (C)

Explanation:

Since, d = 5

a18 – a13 = a + 17d – a – 12d

                    = 5d

                    = 5 × 5

                    = 25

9. The sum of first 16 terms of the AP: 10, 6, 2,... is

(A) –320                                             

(B) 320

(C) –352                                             

(D) –400

Answer:  (A)

Given A.P. is 10, 6, 2,...

10. The sum of first five multiples of 3 is

(A) 45                                                 

(B) 55

(C) 65                                                 

(D) 75

Answer:  (A)

Explanation:

The first five multiples of 3 are 3, 6, 9, 12 and 15

11. The middle most term (s) of the AP:–11, –7, –3, ..., 49 is:

(A) 18, 20                                           

(B) 19, 23

(C) 17, 21                                           

(D) 23, 25

Answer:  (C)

Explanation:

Here, a = −11

d = − 7 – (−11) = 4

And an = 49

We have,

an = a + (n – 1)d

⇒ 49 = −11 + (n – 1)4

⇒ 60 = (n – 1)4

⇒ n = 16

As n is an even number, there will be two middle terms which are16/2th and [(16/2)+1]th, i.e. the 8th term and the 9th term.

a8 = a + 7d = – 11 + 7 × 4 = 17

a9 = a + 8d = – 11 + 8 × 4 = 21

12. Two APs have the same common difference. The first term of one of these is –1 and that of the other is – 8. Then the difference between their 4th terms is

(A) –1                                                 

(B) – 8

(C) 7                                                   

(D) –9

Answer:  (C)

Explanation:

The 4th term of first series is

a4 = a1 + 3d

The 4th term of another series is

a`4 = a2 + 3d

Now,

As, a1 = –1, a2 = –8

Therefore,

a4 – a`4 = (–1 + 3d) – (–8 + 3d)

a4 – a`4 = 7

13. If 7 times the 7th term of an AP is equal to 11 times its 11th term, then its 18th term will be

(A) 7                                                               

(B) 11

(C) 18                                                             

(D) 0

Answer:  (D)

Explanation:

According to question

   7(a + 6d) = 11(a + 10d)

⇒ 7a + 42d = 11a + 110d

⇒ 4a + 68d = 0

⇒ 4(a + 17d) = 0

⇒ a + 17d = 0

Therefore,

a18 = a + 17d

a18 = 0

14. In an AP if a = 1, an = 20 and Sn = 399, then n is

(A) 19                                                 

(B) 21

(C) 38                                                 

(D) 42

Answer:  (C)

Explanation:

15. If the numbers n – 2, 4n – 1 and 5n +2 are in AP, then the value of n is:

(A) 1                                                   

(B) 2

(C) − 1                                                

(D) − 2

Answer:  (A)

Explanation:

Let

a = n – 2

b = 4n – 1

c = 5n + 2

Since the terms are in A.P,

Therefore,

2b = a + c

⇒ 2 (4n – 1) = n – 2 + 5n + 2

⇒ 8n – 2 = 6n

⇒ 2n = 2

⇒ n = 1

All the above questions can also be downloaded in PDF from the following link:

 

Also check below MCQs from other chapters of CBSE Class 10 Maths:

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 1

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 2

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 3

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 4

MCQs on remaining chapters will be provided here soon.

Important Articles for the Preparations of Class 10 Maths Exam 2020:

Links to some important articles are provided here below which will help you easily prepare for the Mathematics exam by revising the key concepts in a short time. This will help you to score high marks in the exam. Check the articles’ links  below:

CBSE Class 10 Maths Exam Pattern 2020 with Blueprint & Marking Scheme

CBSE Class 10 Maths Important Questions and Answers for Board Exam 2020

CBSE Class 10 Maths Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10th Maths Chapter-wise Important Formulas, Theorems & Properties

 

 

Related Stories