]}
Search

CBSE 10th Science Board Exam 2020: Important MCQs from Chapter 1 Chemical Reactions & Equations

Important multiple choice type questions from CBSE Class 10 Science Chapter 1 - Chemical Reactions and Equations are provided here to help students prepare the objective type questions for Board Exam 2020.

Jan 24, 2020 09:44 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 10 Science MCQs Chapter 1
CBSE Class 10 Science MCQs Chapter 1

CBSE Class 10 Science question paper in Board Exam 2020 will have one fourth of the questions of objective type. These questions will be in the form of multiple choice type questions (MCQ), very short answer type (VSA) and assertion-reason type questions. To help students prepare for these one mark questions we at Jagran Josh are bringing chapter-wise MCQs. In this article, you will get the MCQs from Chapter 1 - Chemical Reactions and Equations of CBSE Class 10 Science. All these questions are based on important topics and concepts from the chapter. Answers of all questions are also provided here.

MCQs from CBSE Class 10 Science Chapter 1: Chemical Reactions and Equations

1. Before burning in air, the magnesium ribbon is cleaned by rubbing with a sand paper to:
 a. Make the ribbon surface shinier
 b. Remove the layer of magnesium oxide from the ribbon surface
 c. Remove the layer of magnesium carbonate from the ribbon surface
 d. Remove the moisture from the ribbon surface

Answer. c. Remove the layer of magnesium carbonate from the ribbon surface.

2. In a chemical reaction between sulphuric acid and barium chloride solution the white precipitates formed are of:
 a. Hydrochloric acid
 b. Barium sulphate
 c. Chlorine
 d. Sulphur

Answer. b. Barium sulphate

3. The respiration process during which glucose undergoes slow combustion by combining with oxygen in the cells of our body to produce energy, is a kind of:
 a. Exothermic process
 b. Endothermic process
 c. Reversible process
 d. Physical process

Answer. a. Exothermic process

4. A chemical reaction does not involve:
 a. Formation of new substances having entirely different properties than that of the  reactants
 b. Breaking of old chemical bonds and formation of new chemical bonds
 c. Rearrangement of the atoms of reactants to form new products
 d. Changing of the atoms of on element into those of another element to form new  products

Answer. d. Changing of the atoms of on element into those of another element to form new  products

5. One of the following processes does not involve a chemical reaction. That is:
 a. Melting of candle wax when heated
 b. Burning of candle wax when heated
 c. Digestion of food in our stomach
 d. Ripening of banana

Answer. a. Melting of candle wax when heated

6. It is necessary to balance a chemical equation in order to satisfy the law of:
 a. Conservation of motion
 b. Conservation of momentum
 c. Conservation of energy
 d. Conservation of mass

Answer. d. Conservation of mass

7. All the methods mentioned below can be used to prevent the food from getting rancid except:
 i. Storing the food in the air-tight containers
 ii. Storing the food in refrigerator
 iii. Keeping the food in clean and covered containers
 iv. Always touching the food with clean hands
  a. (i) and (ii)
  b. (i) and (iii)
  c. (i), (iii) and (iv)
  d. (iii) and (iv)  

Answer. d. (iii) and (iv)  

8. Rusting of iron involves a chemical reaction which is a combination of:
 a. Reduction as well as combination reactions
 b. Oxidation as well as combination reactions
 c. Reduction as well as displacement reactions
 d. Oxidation as well as displacement reactions

Answer. b. Oxidation as well as combination reactions

9. You are given the following chemical reaction:
  
 This reaction represents:
 a. Combination reaction as well as double displacement reaction
 b. Redox reaction as well as displacement reaction
 c. Double displacement reaction as well as redox reaction
 d. Decomposition reaction as well as displacement reaction

Answer. b. Redox reaction as well as displacement reaction

10. When ferrous sulphate is heated strongly it undergoes decomposition to form ferric oxide as a main product accompanied by a change in colour from:
 a. Blue to green.
 b. Green to blue.
 c. Green to brown.
 d. Green to yellow.

Answer. c. Green to brown

11. Which of the following gases is used in the storage of fat and oil containing foods for a long time?
 a. Carbondioxide gas
 b. Nitrogen gas
 c. Oxygen gas
 d. Neon gas  
 
Answer. b. Nitrogen gas

12. Following is given a diagram showing an experimental set-up: 
 
The given set-up is used to carry out:
 a. Distillation of water
 b. Purification of water
 c. Electrolysis of water 
 d. Hydrolysis

Answer. c. Electrolysis of water

13. The displacement reaction between iron (III) oxide and a metal X is used for welding the rail tracks. Here X is:
 a. Copper granules
 b. Magnesium ribbon
 c. Sodium pellets
 d. Aluminium dust

Answer. d. Aluminium dust

14. The neutralization reaction between an acid and a base is a type of:
 a. Double displacement reaction
 b. Displacement reaction
 c. Addition reaction
 d. Decomposition reaction

Answer. a. Double displacement reaction

15. The chemical reaction between Hydrogen sulphide and iodine to give Hydrogen iodide and sulphur is given below:
 
The reducing and oxidizing agents involved in this redox reaction are:
 a. Iodine and sulphur respectively
 b. Iodine and hydrogen sulphide respectively
 c. Sulphur and iodine respectively
 d. Hydrogen sulphide and sulphur

Answer. b. Iodine and hydrogen sulphide respectively

All the above questions are also provided below in form of PDF which students may download and save them to use in offline mode as and when required:

MCQs on other chapters of Class 10 Science can be availed from the following link:

CBSE Class 10 Science Important MCQs: All Chapters

You may also check the following links to get some other useful articles to prepare in an effective manner for the upcoming Class 10 Science CBSE Exam 2020:

CBSE Class 10 Science Important Questions and Answers for Board Exam 2020

CBSE Class 10 Science Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10 Physics Important Diagrams

CBSE Class 10 Biology Important Diagrams

CBSE Class 10 Chemistry Important Reactions

                                                         

 

 

Related Stories