Search

CBSE 10th Science Board Exam 2020: Important MCQs from Chapter 14 Sources of Energy

Check MCQs on Sources of Energy to prepare for the objective type questions for CBSE Class 10 Science Exam 2020. All the questions and answers are also available for download in PDF.

Jan 15, 2020 15:31 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 10 Science MCQs Chapter 14 Sources of Energy
CBSE Class 10 Science MCQs Chapter 14 Sources of Energy

CBSE class 10 Science paper in board exam 2020 will have Multiple Choice Questions (MCQs) on different concepts. We are collating mcqs from all chapters of class 10 Science so that students can easily revise all important concepts and get prepared to attempt the questions correctly in exam. In this chapter, we are providing the important MCQs on Class 10 Science Chapter 14: Sources of Energy. Students must read these questions to test their knowledge of fundamental concepts. Answers of all questions are also provided here.

Important MCQs from CBSE Class 10 Science Chapter 14: Sources of Energy

1. A good fuel is one that possesses:

(a) High calorific value and low ignition temperature

(b) Low calorific value and low ignition temperature

(c) High calorific value and moderate ignition temperature

(d) Low calorific value and moderate ignition temperature

Answer: (c) High calorific value and moderate ignition temperature

2. There are four fuels which all contain only carbon and hydrogen. The fuel having highest calorific value will be one which has:

(a) More of carbon but less of hydrogen

(b) Less of carbon but more of hydrogen

(c) Equal proportions of carbon and hydrogen

(d) Less of carbon as well as less of hydrogen

Answer: (b) Less of carbon but more of hydrogen

3. Coke is more valuable when used:

(a) As a fuel for industrial boilers

(b) As an oxidizing agent

(c) As a reducing agent

(d) As a fuel in domestic ovens

Answer: (c) As a reducing agent

4. In a hydroelectric power plant more electrical power can be generated if water falls from a greater height because:

(a) Its temperature increases.     

(b) Larger amount of potential energy is converted into kinetic energy.

(c) The electricity content water increases with height.

(d) More water molecules dissociate into ions.

Answer: (b) Larger amount of potential energy is converted into kinetic energy.

5. In order to make efficient solar cooker, the cover of cooker box should be made of:

(a) Transparent plastic sheet

(b) Shining aluminium sheet

(c) Butter paper sheet

(d) Transparent glass

Answer: (d) Transparent glass

6. Which of the followings is not a fossil fuel?

(a) Coal

(b) Petroleum

(c) Natural gas

(d) Nuclear fuel

Answer: (d) Nuclear fuel

7. The rise of sea-water during high tide is caused by the gravitational pull of the:

(a) Sun

(b) Earth

(c) Moon

(d) Mars

Answer: (c) Moon

8. What is the energy equivalent of one atomic mass unit?

(a) 93.1 MeV

(b) 9.31 MeV

(c) 1 MeV

(d) 931 MeV

Answer: (d) 931 MeV

9. How many joules are there in 1eV?

(a) 1.6 × 10-19 J

(b) 9.1 × 10-31 J

(c) 6.0 ×1023 J

(d) 1.6 × 10-13 J

Answer: (a) 1.6 × 10-19 J

10. The disposal of wastes produced in a nuclear power plant is a big problem because it is:

(a) Highly radioactive

(b) Highly inflammable

(c) Extremely foul smelling

(d) Too heavy

Answer: (a) Highly radioactive

11. The energy efficient device for producing light is:

(a) DLF

(b) CFL

(c) FCL

(d) LPG

Answer: (b) CFL

12. The radiation present in the sunlight that gives us the feeling of hotness is

(a) Visible radiation

(b) Infra-red

(c) Red

(d) Ultra-violet

Answer: (b) Infra-red

13. The major constituent of biogas is

(a) Methane

(b) Ethane

(c) Propane

(d) Butane

Answer: (a) Methane

14. The process by which energy is produced in the sun is

(a) Nuclear fission

(b) Nuclear fusion

(c) Both nuclear fusion and fission

(d) Combustion of hydrogen

Answer: (b) Nuclear fusion

15. The diagram shows a simple calorimeter system for measuring the heat given out by a liquid fuel contained in the burner. The experimental data for four fuels A, B, C and D is given below. 100 ml (100g) of water was put in the calorimeter and a thermometer is used to measure the change in temperature. With the help of the data find the fuel which is the least efficient?

Mass of fuel

Rise in temperature

0.80 g

12oC

1.20 g

24oC

0.50 g

9oC

1.75g

28oC

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Answer: (a) A

Students can also download and save these questions in PDF to use in offline mode as and when required. Link to download is provided below:

MCQs on other chapters of Class 10 Science can be availed from the following link:

CBSE Class 10 Science Important MCQs: All Chapters

You may also check the following links to get some other useful articles to prepare in an effective manner for the upcoming Class 10 Science CBSE Exam 2020:

CBSE Class 10 Science Exam Pattern 2020 with Important Preparation Tips

CBSE Class 10 Science Important Questions and Answers for Board Exam 2020

CBSE Class 10 Science Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10 Physics Important Diagrams

CBSE Class 10 Biology Important Diagrams

CBSE Class 10 Chemistry Important Reactions

 

Related Stories