Search

CBSE 12th Mathematics Board Exam 2020: Important Questions & Answers from Chapter 2 - Inverse Trigonometric Functions

Check important questions and answers for Class 12th Mathematics Board Examination 2020 from Chapter 2 - Inverse Trigonometric Functions.

Mar 16, 2020 12:43 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
Inverse Trigonometric Functions
Inverse Trigonometric Functions

The Central Board of Secondary Education, CBSE has scheduled the CBSE Class 12th Mathematics Examination 2020 on  March 17, 2020. The students who will be appearing for the upcoming examination can go through the list of chapter-wise important questions and answers for Chapter 2 - Inverse Trigonometric Functions. These questions are strictly based on the latest CBSE pattern prescribed by the Board for CBSE Class 12th Mathematics Examination 2020. The students will find the below-mentioned questions helpful. 

Question 1- Find the value of the following: 

Answer: 0

Question 2- Evaluate the following: 

Answer: -1

Question 3- Find the value of the following: 

Answer:  - π/12

Question 4-

If a1, a2 , a3, ....., an is an arithmetic progression with common difference d, then evaluate the following expression.

Answer:  

Question 5-  Find the value of: 

Answer: π / 4. 

Question 6-Find the simplified form of: 

Answer: 

Question 7- Find the real solution of: 

Answer: For real solution, x = 0, -1. 

Question 8- Find the value of:

Answer: 14 / 15

Question 9- If  2 tan-1(cos θ) = tan-1 (2 cosec θ), then show that θ = π / 4, where n is an integer.

Answer: θ = π / 4

Question 10- Show that: 

Answer: 24/25 = 24/25        {LHS = RHS}

The above-mentioned questions are based on the NCERT textbook, previous year papers and sample papers. This article will help the students in the last minute preparation before the examination.  These questions are strictly based on the latest syllabus prescribed by the CBSE Board for the upcoming CBSE Class 12th Examination 2020. The students appearing for the CBSE Class 12th Mathematics Examination can also go through the link mentioned below: 

CBSE 12th Maths Board Exam 2020: Important Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

CBSE 12th Maths Board Exam 2020: Chapter-wise Important Questions & Answers

CBSE 12th Mathematics Board Exam 2020: Important Questions & Answers from Chapter 1 - Relations and Functions

Related Stories