Search

CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 10 Gravitation for Annual Exam 2020

Check MCQs on Class 9 Science Chapter 10 - Gravitation. These important questions are provided with answers.

Jan 22, 2020 10:30 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 10 Gravitation
CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 10 Gravitation

MCQs on CBSE Class 9 Science Chapter- Gravitation are provided here with answers. These questions are quite useful to prepare the objective type questions for Class 9 Science Annual Exam 2020. Moreover, with help of these questions students may revise important fundamental concepts involved in Gravitation chapter.

Check below the important MCQs on CBSE Class 9 Science Gravitation:

1. The mass of moon is about 0.012 times that of the earth and its diameter is about 0.25 times that of earth. The value of G on the moon will be:

(a) Same as that on the earth                          

(b) About one-fifth of that on the earth

(c) About one-sixth of that on the earth        

(d) About one-fourth of that on the earth

Answer: (a) Same as that on the earth

2. An apple falls from a tree because of the gravitational attraction between the earth and the apple. If F1 is the magnitude of the force exerted by the earth on the apple and F2 is the magnitude of the force exerted by the apple on the earth, then

(a) F1 is very much greater than F2

(b) F2 is very much greater than F1

(c) F1 and F2 are equal

(d) F1 is only a little greater than F2

Answer: (c) F1 and F2 are equal

3. The earth and the moon are attracted to each other by gravitational force. The earth attracts the moon with a force that is:

(a) More than that exerted by the moon        

(b) Same as that exerted by the moon

(c) Less than that exerted by the moon         

(d) Not related to that exerted by the moon

Answer: (b) Same as that exerted by the moon

4. A stone is released from the top of a tower of height 19.6 m. Then its final velocity just before touching the ground will be:

(a) 384.16 m/ s                                               

(b) 196 m/s

(c) 19.6 m/s                                        

(d) 3841.4 m/s

(Take g = 9.8 m/s2)

Answer: (c) 19.6 m/s

5. When a piece of cork is put into the water it starts floating on the surface of water due to the upward buoyant force from water.

If the cork is pushed more inside the water by applying the force than the buoyant force:

(a) Will increase as the cork is immersed into the water

(b) Will decrease as the cork is immersed into the water

(c) Will first increase and then decrease as the cork is immersed more into the water

(d) Will remain the same as long as the cork is inside the water

Answer: (a) Will increase as the cork is immersed into the water

6. A rectangular wooden block has the length, breadth and height of 40 cm, 35 cm and 10 cm, respectively. This wooden block is kept on ground in three different ways, turn by turn.

Which of the following is the correct statement about the pressure exerted by this block on the ground?

(a) The maximum pressure is exerted when the length and breadth form the base

(b) The maximum pressure is exerted when the length and height form the base

(c) The maximum pressure is exerted when the breadth and height form the base

(d) The maximum pressure is exerted when the length and height form the base

Answer: (c) The maximum pressure is exerted when the breadth and height form the base

7. Two particles are placed at some distance. If the mass of each of the two particles is doubled, keeping the distance between them unchanged, the value of gravitational force between them will be:

(a) 1/4 times                                       

(b) 4 times

(c) 1/2 times                                       

(d) Unchanged

Answer: (b) 4 times

8. A boy is whirling a stone tied with a string in a horizontal circular path as shown in the following figure:

If the string breaks the stone:

(a) Will move along a straight line towards the centre of the circular path

(b) Will move along a straight line the tangential to the circular path

(c) Will move along a straight line perpendicular to the circular path away from the boy

(d) Will continue to move in the circular path

Answer: (b) Will move along a straight line the tangential to the circular path

9. Following table represents the mass and volume data of the three liquids named A, B, C and D. Can you find which two liquids are identical?

Liquid

Mass (in g)

Volume (in cm3)

A

80

100

B

100

100

C

80

80

D

100

80

(a) A and C                            

(b) B and C

(c) A and D                            

(d) B and D

Answer: (b) B and C

10. A ball weighing 4 kg of density 4000 kgm-3 is completely immersed in water of density103 kgm-3. What will be the buoyant force acting on it?

(a) 100 N                                

(b) 10 N

(c) 1600N                               

(d) 16 N

Answer: (b) 10 N

11. Choose the correct unit for the relative density among the following:

(a) kg/cm                                

(b) unitless

(c) kg/cm                                

(d) kg/m3

Answer: (b) unitless

12. An object having mass equal to 350 g occupies 200 cm3 of the space. When this object is thrown into a river what will be the condition of this object there? (Density of water = 1 g/ cm3)

(a) It will float on the surface of water

(b) It will float fully submerged in the liquid

(c) It will sink in the liquid

(d) It will float partially submerged in the liquid

Answer: (c) It will sink in the liquid

13. An object is put in three liquids having different densities, one by one. The object floats with 1/9, 2/11 and 3/7 parts of its volume outside the surface of liquids of densities d1, d2 and d3 respectively. Which of the following is the correct order of the densities of three liquids?

(a) d1 > d2 > d3                                 

(b) d2 > d3 > d1

(c) d1 < d2 < d3                                 

(d) d3 > d2 > d1

Answer: (c) d1 < d2 < d3

14. The school bags are generally provided with the broad strips because:

(a) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing large pressure

(b) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing less pressure

(c) It has become a trend among the students to carry the bags with wide strips

(d) It will spread the force of the bag over the small area of the shoulder of the child producing less pressure

Answer: (b) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing less pressure

15. Two objects of different masses falling freely near the surface of moon would:

(a) Have different accelerations                     

(b) Undergo a change in their inertia

(c) Have same velocities at any instant          

(d) Experience forces of same magnitude

Answer: (c) Have same velocities at any instant    

Students may also download all the MCQs given above in form of PDF so that they may access these questions in offline mode as well:

MCQs on other chapters of CBSE Class 9 Science can be checked from the following links:

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 1

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 2 

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 3

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 4

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 5

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 6

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 7

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 8

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 9

Links of other chapters will be provided here very soon.

Also Check:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Science Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Maths Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF

Related Stories