Search

CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 8 Motion for Annual Exam 2020

Class 9 Science MCQs provided here are based on important concepts involved in Chapter 8- Motion. These MCQs are important for the Science Annual Exam 2020.

Jan 20, 2020 11:11 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 8 Motion for Annual Exam 2020
CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 8 Motion for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Science MCQs on Chapter 8: Motion are provided here with answers and detailed explanation. These MCQs are important from the exam point of view. By practicing with these questions students will get acquainted with the key concepts which must be prepared to score high marks in the objective type questions in the Class 9 Science Annual Exam 2020.

Check below the important MCQs on Motion:

1. If the displacement of an object is proportional to square of time, then the object moves with:

(a) Uniform velocity                                       

(b) Uniform acceleration

(c) Increasing acceleration                          

(d) Decreasing acceleration

Answer: (b) Uniform acceleration

2. From the given v-t graph, it can be inferred that the object is

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 8 Motion

(a) At rest

(b) In uniform motion

(c) Moving with uniform acceleration    

(d) In non-uniform motion

Answer: (b) In uniform motion

3. Suppose a boy is enjoying a ride on a marry-go-round which is moving with a constant speed of 10 m/s. It implies that the boy is:

(a) At rest

(b) Moving with no acceleration

(c) In accelerated motion

(d) Moving with uniform velocity

Answer: (c) In accelerated motion

4. A particle is moving in a circular path of radius r.

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 8 Motion

The displacement  after half a circle would be:

(a) Zero                                                               

(b) πr

(c) 2r                                                     

(d) 2πr

Answer: (c) 2r

5. Which of the following can sometimes be ‘zero’ for a moving body?

i. Average velocity

ii. Distance travelled

iii. Average speed                           

iv. Displacement

(a) Only (i)

(b) (i) and (ii)

(c) (i) and (iv)

(d) Only (iv)

Answer:(c) (i) and (iv)

6. Which of the following statement is correct regarding velocity and speed of a moving body?

(a) Velocity of a moving body is always higher than its speed

(b) Speed of a moving body is always higher than its velocity

(c) Speed of a moving body is its velocity in a given direction

(d) Velocity of a moving body is its speed in a given direction

Answer:(d) Velocity of a moving body is its speed in a given direction

7. When a car driver travelling at a speed of 10 m/s applies brakes and brings the car to rest in 20 s, then the retardation will be:

(a) + 2 m/s2                                        

(b)  − 2 m/s2

(c)  − 0.5 m/s2                                   

(d) + 0.5 m/s2

Answer:(d) + 0.5 m/s2

8. The speed - time graph of a car is given here. Using the data in the graph calculate the total distance covered by the car.

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 8 Motion

(a) 1250 m                                          

(b) 875 m

(c) 1500 m                                          

(d) 870 m

Answer:(b) 875 m

9. A car of mass 1000 kg is moving with a velocity of 10 m/s. If the velocity-time graph for this car is a horizontal line parallel to the time axis, then the velocity of the car at the end of 25 s will be:

(a) 40 m/s                                           

(b) 25 m/s

(c) 10 m/s                                           

(d) 250 m/s

Answer:(c) 10 m/s

10. Which of the following is most likely not a case of uniform circular motion?

(a) Motion of the earth around the sun

(b) Motion of a toy train on a circular track

(c) Motion of a racing car on a circular track

(d) Motion of hours’ hand on the dial of a clock

Answer:(c) Motion of a racing car on a circular track

11. In which of the following cases of motions, the distance moved and the magnitude of the displacement are equal?

i. If the car is moving on a straight road

ii. If the car is moving in circular path

iii. The pendulum is moving to and fro

iv. The earth is moving around the sun

(a) only(ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iv)

(d) only (i)

Answer:(d) only (i)

12. A car is travelling at a speed of 90 km/h. Brakes are applied so as to produce a uniform acceleration of – 0.5 m/s2. Find how far the car will go before it is brought to rest?

(a) 8100 m                                          

(b) 900 m

(c) 625 m                                             

(d) 620 m

Answer:(c) 625 m

13. In a free fall the velocity of a stone is increasing equally ion equal intervals of time under the effect of gravitational force of the earth. Then what can you say about the motion of this stone? Whether the stone is having:

(a) Uniform acceleration              

(b) Non-uniform acceleration

(c) Retardation                                 

(d) Constant speed

Answer:(a) Uniform acceleration

14. The numerical ratio of displacement to distance for a moving object is:

(a) Always less than 1                    

(b) Equal to 1 or less than 1

(c) Always more than 1 

(d) Equal to 1 or more than one

Answer:(b) Equal to 1 or less than 1

15. Four cars A, B, C and D are moving on a levelled, straight road. Their distance time graphs are shown in the figure below. Which of the following is the correct statement regarding the motion of these cars?

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 8 Motion

(a) Car A is faster than car D       

(b) Car B is the slowest

(c) Car D is faster than car C        

(d) Car C is the slowest

Answer:(b) Car B is the slowest

You may also check the MCQs on other chapters from the links provided below:

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 1

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 2 

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 3

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 4

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 5

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 6

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 7

Links of other chapters will be provided very soon.

Also Check:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Science Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Maths Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF

Related Stories