]}
Search

CBSE Class 9 Science Exam 2020: Important MCQs from Chapter 9 Force and Laws of Motion with Answers PDF

Get here CBSE Class 9 Science Important MCQ questions and answers from Chapter 9 - Force and Laws of Motion.

Jan 21, 2020 11:33 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 9 Force and Laws of Motion
CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 9 Force and Laws of Motion

CBSE MCQs on Class 9 Science Chapter 9: Force and Laws of Motion are prepared by subject experts to help students know the important topics and fundamental concepts from the chapter which can be tested in the exam in form of objective type questions. Students should practice all these questions to score good marks in the exam. All the questions are provided with correct answers.

MCQs from CBSE Class 10 Science Chapter 9: Force and Laws of motion

1. A goalkeeper in a game of football pulls his hands backwards after holding the ball shot at the goal. This enables the goalkeeper to:

(a) Exert large force on the ball

(b) Increases the force exerted by the ball on hands

(c) Increase the rate of change of momentum

(d) Decrease the rate of change of momentum

Answer:(d) Decrease the rate of change of momentum

2. An object of mass 2 kg is sliding with a constant velocity of 4 m/s on a friction less horizontal table. The force required to keep the object moving with the same velocity is:

(a) 32 N                                                               

(b) 0 N

(c) 2 N                                                  

(d) 8 N

Answer:(b) 0 N

3. Newton’s third law of motion explains the two forces namely ‘action’ and ‘reaction’ coming into action when the two bodies are in contact with each other. These two forces:

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 9 Force and Laws of Motion

(a) Always act on the same body

(b) Always act on the different bodies in opposite directions

(c) Have same magnitude and direction

(d) Acts on either body at normal to each other

Answer:(b) Always act on the different bodies in opposite directions

4. In a rocket, a large volume of gases produced by the combustion of fuel is allowed to escape through its tail nozzle in the downward direction with the tremendous speed and makes the rocket to move upward.

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 9 Force and Laws of Motion

Which principle is followed in this take off of the rocket?

(a) Moment of inertia                   

(b) Conservation of momentum

(c) Newton’s third law of motion             

(d) Newton’s law of gravitation

Answer:(b) Conservation of momentum

5. A water tank filled upto 2/3 of its height is moving with a uniform speed. On sudden application of the brake, the water in the tank would

(a) Move backward                        

(b) Move forward

(c) Come to the rest                      

(e) Be unaffected

Answer: (b) Move forward

6. Velocity versus time graph of a ball of mass 50 g rolling on a concrete floor is shown in the figure below. What will be the frictional force of the floor on the ball?

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 9 Force and Laws of Motion

(a) 0.5 N                                              

(b) 50 N

(c) 5 N                                                  

(d) 0.05 N

Answer:(a) 0.5 N

7. The seat belts are provided in the cars so that if the car stops suddenly due to an emergency braking, the persons sitting on the front seats are not thrown forward violently and saved from getting injured. Can you guess the law due to which a person falls in forward direction on the sudden stopping of the car?

(a) Newton’s first law of motion                              

(b) Newton’s second law of motion

(c) Newton’s third law of motion                             

(d) Newton’s law of gravitation

Answer:(a) Newton’s first law of motion

8. When a balloon held between the hands is pressed, its shape changes. This happens because:

(a) Balanced forces act on the balloon   

(b) Unbalanced forces act on the balloon

(c) Frictional forces act on the balloon   

(d) Gravitational force acts on the balloon

Answer:(a) Balanced forces act on the balloon

9. Which of the following situations involves the Newton’s second law of motion?

(a) A force can stop a lighter vehicle as well as a heavier vehicle which are moving

(b) A force exerted by a lighter vehicle on collision with a heavier vehicle results in both the (vehicles coming to a standstill

(c) A force can accelerate a lighter vehicle more easily than a heavier vehicle which are moving

(d) A force exerted by the escaping air from a balloon in the downward direction makes the balloon to go upwards

Answer:(c) A force can accelerate a lighter vehicle more easily than a heavier vehicle which are moving

10. The speed of a car weighing 1500 kg increases from 36 km/h to 72 km/h uniformly. What will be the change in momentum of the car?

(a) 15000 kg km/h                           

(b) 15000 kg m/s

(c) 54000 kg m/s                                              

(d) 54000 g m/s

Answer:(b) 15000 kg m/s

11. A passenger in a moving train tosses a coin which falls behind him. Observing this statement what can you say about the motion of the train?

(a) Accelerated                                                

(b) Retarded

(c) Along circular tracks                 

(d) Uniform

Answer:(a) Accelerated

12. Newton’s first law of motion says that a moving body should continue to move forever , unless some external forces act on it. But a moving cycle comes to rest after some time if we stop pedaling it. Can you choose the correct reason for the stoppage of cycle?

i. Air resistance

ii. Gravitational pull of the earth

iii. Friction of the road                                   

iii. Heat of the environment

Choose the correct option:

(a) (iii) and (iv)

(b) (i) and (iii)

(c) (i) and (ii)

(d) (ii) and (iii)

Answer:(b) (i) and (iii)

13. A man wearing a bullet-proof vest stands on roller skates. The total mass is 80 kg. A bullet of mass 20 g is fired at 400 m/s. It is stopped by the vest and falls to the ground. What is then the velocity of the man?

(a) 1 m/s                                             

(b) 0.1 m/s

(c) 0.01 m/s                                       

(d) 0 m/s

Answer:(b) 0.1 m/s

14. The unit of measuring the momentum of a moving body is:

(a) m/s                                                

(b) kg.m/s

(c) kg.m/s2                                         

(d) N m2/kg2

Answer:(b) kg.m/s

15. The inertia of a moving object depends on:

i. Mass of the object

ii. Momentum of the object

iii. Speed of the object                 

iv. Shape of the object

Choose the correct option:

(a) (i) and (ii)

(b) only (i)

(c) only (ii)

(d) (iii) and (iv)

Answer:(b) only (i)

All above questions can also be downloaded from the following link. Students can save these questions in pdf and revise as per their convenience.

CBSE-Class-9-Science-MCQs-Chapter-9-Force-and-Laws-of-Motion

You may also check the MCQs on other chapters from the links provided below:

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 1

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 2 

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 3

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 4

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 5

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 6

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 7

Important MCQs on Class 9 Science Chapter - 8

Links of other chapters will be provided very soon.

Also Check:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Science Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Maths Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF

Related Stories