Search

CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

MCQs from Class 9 Maths Chapter 1 - Number System are provided here to help students prepare for their CBSE Maths Annual Exam 2020.

Jan 29, 2020 11:55 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System
CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Multiple Choice Questions, MCQs will form a significant part of the Mathematics question paper in CBSE Class 9 Annual Exam 2020. Students can easily score full marks in these objective type questions with a little hard work and good practice. We are providing here the Number System MCQ questions which are prepared by subject experts. All the questions are based on important concepts involved in the chapter. This set of important questions will form a good practice test for students, making them revise all fundamental concepts quickly.

Find below the MCQs from CBSE Class 9 Maths Chapter 1Number System:

1. In between two rational number there is/are:

a) Exactly one rational number

b) Infinitely many rational number

c) Many irrational numbers

d) Only irrational numbers

Answer: (b)

New* CBSE Class 9th Science Important MCQs for Annual Exam 2020

2. The product of a rational and an irrational numbers is:

a) Always an integer

b) Always a rational number

c) Always an irrational number

d) Sometimes rational and sometimes irrational

Answer: (c)

3. The decimal expansion of an irrational number may be:

a) Terminating

b) Recurring

c) Either terminating or non- terminating

d) Non-terminating and non-recurring

Answer: (d)

4. A rational number between √2 and √3:

a) 1.9

b) (√2. √3)/2

c) 1.5

d) 1.8

Answer: (c)

CBSE Class 9 Maths New Exam Pattern for Annual Exam 2020

5. Which of the following is irrational?

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

c) √5

d) √81

Answer: (c)

6. 4√5 + 5√5 is equal to:

a) 9√5

b) 9√10

c) 5√10

d) 7√5

Answer: (a)

7. Which of the following is irrational?

a) 0.4014001400014…

b) 0.14

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (a)

8.√12 X √15 is equal to:

a) 5√6

b) 6√5

c) 10√5

d) √25

Answer: (b)

CBSE Class 9 Maths Important Questions of All Formats for Annual Exam 2020

9. Which of the following is equal to x2?

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (d)

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

a) 1/4

b) 1/2

c) 4

d) 1/16

Answer: (b)

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (b)

12. What would be the denominator after rationalizing 7/(5√3 - 5√2)?

a) 19

b) 20

c) 25

d) None of these

Answer: (d)

CBSE Class 9 Maths Solved Practice Paper for Annual Exam 2020

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Answer: (a)

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

a) 2.732

b) 0.2679

c) 0.732

d) 0.517

Answer: (d)

15. Value of (256)0.16 X (256)0.09 is:

a) 4

b) 16

c) 64

d) 256.25

Answer: (a)

If you want to read these questions in offline mode, then a PDF of the questions can be downloaded from the link provided below:

CBSE Class 9thMaths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 1 Number System

Also check following articles to help in CBSE Class 9th Annual Exam preparations:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Syllabus for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Science Exam Pattern 2020

CBSE Class 9 Social Science Exam Pattern 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF

Related Stories