CBSE Class 9th Maths Important MCQs with Answers from Chapter 3 - Coordinate Geometry

MCQs on Coordinate Geometry Class 9th Maths (Chapter 3) are provided here along with answers. Check these important questions to prepare for the CBSE Class 9th Term-end Exam 2021-22

Created On: Sep 13, 2021 09:37 IST
CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 3 Coordinate Geometry
CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 3 Coordinate Geometry

We are providing here the Multiple Choice Type Questions (MCQs) on CBSE Class 9 Maths Chapter 3 - Coordinate Geometry. All these questions are provided with answers. Use these questions as a practice test to help in the preparation for the Maths exam. All these questions are based on the important concepts from the chapter.

Also Check CBSE Class 9th Revised Syllabus 2021-2022 (for Term 1)

Find below the MCQs from CBSE Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry:

1. The points (–4,–8) lies in:

a) First quadrant

b) Second quadrant

c) Third quadrant

d) Fourth quadrant

Answer: (d)

2. The point (0, –5) lies:

a) On the x-axis

b) On the y-axis

c) In the first quadrant

d) None of the above

Answer: (b)

Also Read CBSE Class 9th Science Important MCQs for Term-Wise Exam 2021-2022

3. Ordinate of all the points in the x-axis is:

a) 0

b) 1

c) –1

d) Any natural number

Answer: (a)

4. Points (1, -2), (1, -3), (-4, 5), (0, 0), (3, -3)

a) Lie in III quadrant

b) Lie in II quadrant

c) Lie in IV quadrant

d) Do not lie in the same quadrant

Answer: (d)

5. If the x-coordinate of a point is zero, then this point lies:

a) In II quadrant

b) In I quadrant

c) On x-axis

d) On y-axis

Answer: (d)

6. If the perpendicular distance of a point P from the x-axis is 7 units and the foot of the perpendicular lies on the negative direction of x-axis, then the point P has:

a) y-coordinate = 7 or –7 only

b) y-coordinate = 7 only

c) y-coordinate = –7 only

d) x-coordinate = –7

Answer: (a)

7. On plotting P (–3, 8), Q (7, –5), R (–3, –8) and T (–7, 9) are plotted on the graph paper, then point(s) in the third quadrant are:

a) P and T

b) Q and R

c) Only R

d) P and R

Answer: (c)

8. If the coordinates of the two points are P (–7, 5) and Q (–6, 9), then (abscissa of P) – (abscissa of Q) is

a) –3

b) 1

c) –2

d) –1

Answer: (d)

9. Abscissa of a point is positive in:

a) I and II quadrants

b) I and IV quadrants

c) I quadrant only

d) II quadrant only

Answer: (b)

10. The point whose ordinate is 8 and lies on y-axis:

a) (0, 8)

b) (8, 0)

c) (5, 8)

d) (8, 5)

Answer: (a)

11. The coordinates of any point on the y-axis are of the form (0, k), where |k| is the distance of the point from the:

a) y-axis

b) x-axis

c) (0, 1)

d) (1, 0)

Answer: (b)

12. The mirror of a point (3, 4) on y-axis is:

a) (3, 4)

b) (–3, 4)

c) (3, –4)

d) (–3, –4)

Answer: (b)

13. The distance of the points (5, 0) and (–3, 0) from x-axis is:

a) –3

b) 5

c) 0

d) 2

Answer: (c)

14. The perpendicular distance of a point P (5, 8) from the y-axis is:

a) 5

b) 8

c) 3

d) 13

Answer: (a)

15. A point (x + 2, x + 4) lies in the first quadrant, the mirror image for which for x-axis is (5, –7). What is the value of x?

a) (–5, –7)

b) (–5, 7)

c) (5, –7)

d) (5, 7)

Answer: (d)

Check the following link to download all the MCQ questions given above in PDF format:

CBSE Class 9th Maths Exam 2020: Important MCQs with Answers from Chapter 3 Coordinate Geometry

Also check CBSE Class 9 Maths Complete and Best Study Material for 2021-2022 Session

Comment (20)

Post Comment

9 + 6 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • DionNov 17, 2021
    I take just five minutes to solve this question
    Reply
  • ShreyanNov 7, 2021
    NO. 1 ANSWER IS WRONG BUT REST ARE CORRECT NUMBER 1 ANSWER SHOULD BE OPTION [C]
    Reply
  • Meghraj BiradarNov 6, 2021
    The points (–4,–8) lies in: this Q ans should be in 3rd Quadrant but here the ans is , in 4 th Quadrant .
    Reply
    Replies:
    AnshikaNov 20, 2021
    Yes you are absolutely right
    veeraramNov 13, 2021
    yes thats wrong
  • Mohd SalmanOct 26, 2021
    Really helpful question
    Reply
  • DhevaprakashOct 25, 2021
    Good day and very excited Questions
    Reply
Load More