CBSE Class 9th Maths Important MCQs from Chapter 7 - Triangles (with Answers)

Class 9 Maths MCQs on NCERT Chapter 7 Triangles are provided with answers. These MCQs are very important for the upcoming CBSE Class 9th Maths Term 1 Exam 2021-2022.

Created On: Sep 15, 2021 17:31 IST
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

CBSE Class 9 MCQs on Triangles are exclusively prepared by the subject experts to help students easily prepare for their upcoming CBSE Class 9th Maths Term 1 Exam 2021-2022. These multiple choice questions are best to revise the important concepts, formulae and theories involved in class 9 Maths Chapter 7- Triangles. Practicing with these questions will help you answer all the objective type questions accurately in the exam. PDF of these important questions can also be downloaded from the link provided at the end of this article.

Check CBSE Class 9th Maths Revised Syllabus 2021-2022

MCQ Questions & Answers from CBSE Class 9 Maths Chapter 7 Triangles are given below:

Q1. In two triangles DEF and PQR, if DE = QR, EF = PR and FD = PQ, then

a) ∆DEF ≅ ∆PQR

b) ∆FED ≅ ∆PRQ

c) ∆EDF ≅ ∆RPQ

d) ∆PQR ≅ ∆EFD

Answer: (b)

Q2. In ∆ABC, BC = AB and ∠B = 80°. Then ∠A is equal to:

a) 80o

b) 40o

c) 50o

d) 100o

Answer: (c)

Q3. Two sides of a triangle are of length 5 cm and 1.5 cm. The length of the third side of the triangle cannot be:

a) 3.6 cm

b) 4.1 cm

c) 3.8 cm

d) 6.9 cm

Answer: (d)

Q4. In ∆PQR, if ∠R > ∠Q, then

a) QR > PR

b) PQ > PR

c) PQ < PR

d) QR < PR

Answer: (b)

Q5. D is a point on the side BC of a ΔABC such that AD bisects ∠BAC. Then

a) BD : DC = AB : AC

b) CD > CA

c) BD > BA

d) BA > BD

Answer: (a)

Must Check CBSE Class 9th Science Important MCQs for Term-End Exam 2021-2022

Q6. It is given that Δ ABC ≅ Δ FDE and AB = 5 cm, ∠B = 40° and ∠A = 80°. Then which of the following is true?

a) DF = 5 cm, ∠F = 60°

b) DF = 5 cm, ∠E = 60°

c) DE = 5 cm, ∠E = 60°

d) DE = 5 cm, ∠D = 40°

Answer: (b)

Q7. All the medians of a triangle are equal in case of a:

a) Scalene triangle

b) Right angled triangle

c) Equilateral triangle

d) Isosceles triangle

Answer: (c)

Q8. In the given figure, PS is the median then ∠QPS?

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

a) 40o

b) 50o

c) 80o

d) 90o

Answer: (b)

Q9. In triangle PQR if ∠Q = 90°, then:

a) PQ is the longest side

b) QR is the longest side

c) PR is the longest side

d) None of these

Answer: (c)

Q10. In the given figure, AB = AC and ∠B = 50° then; ∠A is:

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

a) 50o

b) 80o

c) 100o

d) 130o

Answer: (b)

Q11. In the given figure, if the exterior angle is 135o then ∠P is:

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

a) 45o

b) 60o

c) 80o

d) 90o

Answer: (d)

Q12. If in ΔPQR, PQ = PR then:

a) ∠P = ∠R

b) ∠P = ∠Q

c) ∠Q = ∠R

d) None of these

Answer: (c)

Q13. In a triangle ABC, ∠B = 35° and ∠C = 60°, then

a) ∠A = 80°

b) ∠A = 85°

c) ∠A = 120°

d) ∠A = 145°

Answer: (b)

Q14. In triangles ABC and PQR, AB = AC, ∠C = ∠P and ∠B = ∠Q. The two triangles are:

a) Isosceles but not congruent

b) Isosceles and congruent

c) Congruent but not isosceles

d) Neither congruent nor isosceles

Answer: (a)

Q15. In triangles ABC and DEF, AB = FD and ∠A = ∠D. The two triangles will be congruent by SAS axiom if:

a) BC = EF

b) AC = DE

c) AC = EF

d) BC = DE

Answer: (b)

Get below the link to download all the MCQs on TrianglesClass 9 in PDF format:

CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 7 Triangles with Answers

Also check CBSE Class 9 Maths Complete and Best Study Material for 2021-2022 Session

Comment (5)

Post Comment

2 + 4 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • KhushiNov 23, 2021
    What a question
    Reply
  • EthfgjdryiNov 13, 2021
    Please give solutions also
    Reply
  • rishitaNov 8, 2021
    easy
    Reply
  • sharnithaOct 27, 2021
    good but we want more extra and difficult sums with solution and steps........ solution and steps are more important.....
    Reply
    Replies:
    Darth Uttkarsh Nov 11, 2021
    My friend, 40 questions and 90 mins means we have very short time to solve each question so there won't be an ybig solution questions.
  • Jaishnavi SinghOct 10, 2021
    Great experience
    Reply