Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (I) 2014 Exam: English Question Paper & Solution

Jul 31, 2017 10:21 IST

    The Union Public Service Commission (UPSC) organizes Combined Defense Service (CDS) Examination. Through CDS Exam, candidates get admission to the courses at Indian Military Academy, Indian Naval Academy, Air Force Academy and Officers Training Academy.

    UPSC organizes CDS Exam twice in a year. The CDS Exam (I) 2017 was conducted in February 2017. While the notification for the CDS (II) 2017 will be released by the UPSC on 9 August 2017 and the exam will take place on 19 November 2017.

    The exam will consist of three papers – Elementary Mathematics, English and General Knowledge. The three papers will be of 100 marks each.

    For the benefit of CDS (II) Exam 2017 aspirants, Jagran Josh is providing you the CDS Exam (I) 2014 English Question Paper as well as the official answer key as given by the UPSC. It helps the aspirants in understanding the difficulty level of questions. Accordingly, aspirants are supposed to prepare their study plan.

    SPOTTING ERRORS

    Directions for the following 20 items: Each question in this section has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your answer in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e. (a) or (b) or (c). If you find no error, your answer should be indicated as. (d).

    1. He asked her that       whether she knew          what had happened last week 

                (a)                                          (b)                                                (c)

    when she was on leave.          No error

                                                             (d)

    Answer. A

    2. Until you do not go to the station       to receive him         I can hardly feel at ease.

                          (a)                                                   (b)                                          (c)

    No error

         (d) .

    Answer. A

    3. I did not know where they were going        nor could I understand

                                (a)                                                               (b)

    why had they left so soon.        No error

                       (c)                                   (d)

    Answer. C

    4. The distinguished visitor said that he had great pleasure to be with us for some time 

                                                                                    (a)

    and that the pleasure was all the greater          because his visit afforded him an opportunity

                                         (b)                                                                          (c)

    to study the working of an institution of such eminence as ours.         No error

                                                                                                                                     (d)

    Answer. A

    5. Please convey         my best wishes        back to your parents.         No error

                 (a)                                (b)                               (c)                                  (d)

    Answer. C

    6. The call of the seas         have always         found an echo in me.         No error

                      (a)                                (b)                                   (c)                             (d)

    Answer. B

    7. Hardly I had left home for Bombay         when my son who is settled in Calcutta arrived

                                        (a)                                                                     (b)

    without any prior information.           No error

                             (c)                                     (d)

    Answer. A

    8. Now it can be easily said          that the population of this city is greater       

                           (a)                                                          (b)

    than any other city in India.        No error

                      (c)                                      (d)

    Answer. C

    9. It is difficult to explain          why did Rajgopalachari resigned

                          (a)                                                      (b)

    from the Congress in 1940.           No error

                      (c)                                           (d)

    Answer. B

    10. The boss reminded them of the old saving          that honesty was the best policy,

                                             (a)                                                                        (b)

    and told them that they had better be honest in their work.      No error

                                         (c)                                                                         (d)

    Answer. B

    11. "Gulliver's Travels" are         the most fascinating adventure story         that I have ever read.

                               (a)                                                          (b)                                                          (c)

    No error

         (d)

    Answer. A

    12. The teenager reassured his father at the station           "Don't worry, dad

                                           (a)                                                                        (b)

    I will pull on very nicely at the hostel."        No error

                                  (c)                                              (d)

    Answer. C

    13. The way he's behaving,         he'll soon spill the beans,         I'm afraid.       No error

                            (a)                                             (b)                                        (c)                  (d)

    Answer. D

    14. Most of the developing countries find it         difficult to cope up with the problems

                                    (a)                                                                             (b)

    created by the sudden impact of technological progress.         No error

                                         (c)                                                                        (d)

    Answer. B

    15. People blamed him           for being        a coward person.         No error

                      (a)                                  (b)                        (c)                            (d)

    Answer. C

    16. We swam up to the drowning man, caught hold of his clothes           before he could go down again                     

                                                                    (a)                                                                                 (b)

    and pulled him out, safe to the shore.        No error

                                  (c)                                            (d)

    Answer. B

    17. Meena was so tired        that she could not hardly         talk to the guests for a few minutes.

                      (a)                                                (b)                                                                (c)

    No error

       (d)

    Answer. B

    18. If I was knowing           why he was absent,        I would have informed you.         No error

    `                (a)                                         (b)                                          (c)                                    (d)

    Answer. A

    19. He goes         to office          by foot,            No error

              (a)                      (b)               (c)                      (d)

    Answer. C

    20. The hundred-rupees notes         that he gave them for the goods bought from them looked genuine

                                    (a)                                                                        (b)

    but later they reliably learnt that the notes were all counterfeit.           No error

                                                (c)                                                                                 (d)

    Answer. A

    SENTENCE IMPROVEMENT

    Directions for the following 20 items : Look at the underlined part of each sentence. Below each sentence are given three possible substitutions for the underlined part. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response on the Answer Sheet against the corresponding letter (a), (b) or (c). If none of the substitutions improve the sentence, indicate (d) as your response on the Answer Sheet. Thus a 'No improvement' response will be signified by the letter (d).

    21. There is no rain in our village for the last six months.

    (a) has been

    (b) was

    (c) had been

    (d) No improvement

    Answer. A

    22. The police investigated into the matter.

    (a) with the matter

    (b) at the matter

    (c) the matter

    (d) No improvement

    Answer. C

    23. Ramachandra Murthy and his family have been in Guyana from 1985.

    (a) since

    (b) about

    (c) on

    (d) No improvement

    Answer. A

    24. I am living in this town since 1980.

    (a) was living

    (b) shall live

    (c) have been living

    (d) No improvement

    Answer. C

    25. If I was you I should tell him 'the truth.

    (a) am you

    (b) were you

    (c) had been you

    (d) No improvement

    Answer. B

    26. He is better than any boy in the class.

    (a) any boys

    (b) all the boys

    (c) any other boy

    (d) No improvement

    Answer. C

    27. Anil all the not to tell me your secret, but he did.

    (a) to be telling

    (b) tell

    (c) to have told

    (d) No improvement

    Answer. C

    28. If I were him I would have not accepted the offer.

    (a) If I was him

    (b) If I were he

    (c) If I had he

    (d) No improvement

    Answer. B

    29. What the nation needs is people of character.

    (a) are the people of character

    (b) are people of character

    (c) is a people of character

    (d) No improvement

    Answer. D

    30. We now come to the important question of where this great swarm of galaxies have come from.

    (a) have come

    (b) has come from

    (c) are coming from

    (d) No improvement

    Answer. B

    31. Fewer rainfall means less traffic accidents, according to the experts' report on highway safety.

    (a) Less rainfall means fewer traffic accidents

    (b) Less rainfall means less traffic accidents

    (c) Fewer rainfall means fewer traffic accidents

    (d) No improvement

    Answer. A

    32. I never saw you at the party yesterday.

    (a) have not seen

    (b) did not see

    (c) had never seen

    (d) No improvement

    Answer. B

    33. Ajeet is a bigger scholar than his brother.

    (a) better

    (b) smaller

    (c) superior

    (d) No improvement

    Answer. A

    34. I did not wait for him because he went out before I arrived.

    (a) has gone out

    (b) had gone out

    (c) had been out

    (d) No improvement

    Answer. B

    35. Whenever I saw him, he has been reading the same novel.

    (a) had been reading

    (b) read

    (c) was reading

    (d) No improvement

    Answer. C

    36. Since the beginning of the term, we are spending a lot of time on poetry.

    (a) spent

    (b) will spend

    (c) have spent

    (d) No improvement

    Answer. C

    37. Your sister cooks well, isn't she?

    (a) isn't it ?

    (b) doesn't she ?

    (c) doesn't it ?

    (d) No improvement

    Answer. B

    38. Dickens' novels, like many writers, are largely autobiographical.

    (a) like those of many other writers

    (b) like so many others

    (c) like many other novelists

    (d) No improvement

    Answer. A

    39. She was as pretty as, if not prettier than, any other girl at the party.

    (a) She was very pretty

    (b) She was pretty

    (c) She was the prettiest

    (d) No improvement

    Answer. D

    40. Never I have seen such breathtaking scenery !

    (a) Never have I

    (b) Ever I have

    (c) I cannot ever

    (d) No improvement

    Answer. A

    SYNONYMS

    Directions for the following 10 items : In this section, you find a number of sentences, parts of which are underlined. For each underlined part, four words/phrases are listed below. Choose the word/phrase nearest in meaning to the underlined part and blacken the corresponding space on the Answer Sheet.

    41. She is a woman of sterling qualities.

    (a) interesting

    (b) genuine

    (c) irritating

    (d) exciting

    Answer. B

    42. Although the boys in his class were naughty, he never resorted to corporal punishment.

    (a) harsh

    (b) physical

    (c) unjust

    (d) general

    Answer. B

    43. He wanted to mitigate his burdens.

    (a) lessen

    (b) increase

    (c) postpone

    (d) leave

    Answer. A

    44. She adjusted quite well with her husband's idiosyncrasies.

    (a) peculiar habits

    (b) bad habits

    (c) weaknesses

    (d) stupid manners

    Answer. A

    45. The Deputy Inspector General made a perfunctory inspection of the police station.

    (a) thorough and complete

    (b) usefulness

    (c) done as a routine but without interest

    (d) falsity

    Answer. C

    46. The decision to drop the atom bomb on Hiroshima was a grave one.

    (a) serious

    (b) momentous

    (c) instinctive

    (d) impulsive

    Answer. A

    47. A scientist generally carries out his investigations empirically.

    (a) intuitively 

    (b) verbally

    (c) through written communication

    (d) by observation and experiment

    Answer. D

    48. He is employed in an ordnance factory.

    (a) orthodox

    (b) arms and ammunition

    (c) electrical and electronic

    (d) ordinary and common

    Answer. B

    49. He is a sycophant who tries to win over politicians.

    (a) a psychologist

    (b) an opportunist

    (c) an unscrupulous man

    (d) a flatterer

    Answer. D

    50. I cannot believe in the veracity of his statement.

    (a) truth

    (b) superficial

    (c) sincerity

    (d) intensive

    Answer. A

    ANTONYMS

    Directions for the following 10 items: In this section, each item consists of a word or a phrase which is underlined in the sentence given. It is followed by four words or phrases. Select the word or phrase which is closest to the opposite in meaning of the underlined word or phrase.

    51. Kapil's bowling yesterday proved very costly.

    (a) economical

    (b) frugal

    (c) thrifty

    (d) expensive

    Answer. A

    52. I cannot see much likeness between the two boys.

    (a) enmity

    (b) hatred

    (c) difference

    (d) dislike

    Answer. C

    53. I am still dubious about that plan.

    (a) certain

    (b) doubtful

    (c) docile

    (d) faithful

    Answer. A

    54. The wise say that life is meant not merely to accumulate wealth but for self-realization.

    (a) amass

    (b) produce

    (c) scatter

    (d) gather

    Answer. C

    55. He will never turn down your request.

    (a) turn up

    (b) turn over

    (c) reject

    (d) accept

    Answer. D

    56. Real happiness does not lie in material possessions alone.

    (a) physical

    (b) essential

    (c) spiritual

    (d) manual

    Answer. C

    57. I was upset by his hostile attitude.

    (a) friendly

    (b) positive

    (c) negative

    (d) inimical

    Answer. A

    58. Ashoka was a magnanimous king.

    (a) small

    (b) petty

    (c) kind

    (d) majestic

    Answer. B

    59. Male is always defiant in her behaviour

    (a) obedient

    (b) rebellious

    (c) meek

    (d) friendly

    Answer. A

    60. I find his views repugnant.

    (a) amiable

    (b) replusive

    (c) amoral

    (d) apolitical

    Answer. A

    SELECTING WORDS

    Directions for the following 20 items: In the following passages at certain points you are given choice of three words in brackets, one of which fits the meaning of the passage. Choose the word which best fits the meaning of the passage and mark the corresponding letter viz (a), (b) or (c) on your Answer Sheet. Examples Y and Z have been solved for you.

    Y     (a) Boy      was in the school in Shimla.             Z     (a) She       was homesick.

           (b) Horse                                                            (b) It

           (c) Dog                                                              (c) He

    Explanation : Out of the list given in item Y, only boy is the correct answer because usually a boy, and not a horse or a dog, attends school. So (a) is to be marked on the Answer Sheet for item Y. A boy is usually referred to as "he", so for item. Z, the letter (c) is correct answer. Notice that to solve this kind of items you have to read the preceding or succeeding sentences of the given passage.

    PASSAGE-I

    One of the most interesting new books published recently is "Spaceship" by

    ANSWERS

    61. A 71. C
    62. B 72. A
    63. C 73. B
    64. A 74. B
    65. B 75. B
    66. A 76. C
    67. C 77. B
    68. B 78. C
    69. C 79. B
    70. C 80. C

    ORDERING OF SENTENCES

    Directions (for the following 10 items): In the following items, each passage consists of six sentences. The first and sixth sentence are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in each have been jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. You are required to find out the proper sequence of the four sentences and indicate your answer accordingly on the Answer Sheet.

    81. S1 : The lions used to be widely distributed in Africa and Asia.

    S6 : No hunting .is permitted in such reserved areas.

    P: There are special forest zones set aside for wildlife in various countries.

    Q: Indiscriminate killing by hunters has been the cause of this drastic fall in their numbers.

    R: Today they are a relatively rare species.

    S: If the species survives at all, it will be only in national parks.

    The proper sequence should be :

    (a) RSQP

    (b) SQRP

    (c) RQSP

    (d) SRPQ

    Answer. C

    82. S1 : The woman who lives a normal life is able to check the swelling conceit and egotism of her menfolk simply because her outlook is so different.

    S6 : And both ranges of interest make her what only fools deny her to be, namely, essentially practical; her eye is steadily fixed on the concrete thing, and she mistrusts that chasing of the wild goose which is one of the chief pastimes and delights of man.

    P : She is primarily concerned with little ordinary things, the minutiae of talk and behaviour for example, on the one hand, and with very big ones, the colossal elementary facts of life, such as birth, mating and death on the other.

    Q : The first are personal and particular; whereas the second, those enormous facts about life which women am never allowed to lose sight of, are, of course, universal, meaning just as much in the Fiji Islands as they do here.

    R : Her interests are at once narrower and wider than those of men.

    S : It is more personal and yet more impersonal.

    The proper sequence should be :

    (a) PQSR

    (b) PRSQ

    (c) SPQR

    (d) SRPQ

    Answer. D

    83. S1 : What soda-water is composed of you may see for yourself if you watch your glass as it stands on the table after you have slaked your first thirst.

    S6 : 'Carbonic acid' is the old name for it, but it is more correct to name it, when it is out of the water, 'Carbon dioxide'.

    P : The liquid is plain water, as you will find out if you are too slow about drinking.

    Q : You will see that it is separating into two different things, a liquid and a gas.

    R : The gas is so heavy that you can fairly drink it from the glass, and it has, as you know, a tingle-tangle taste.

    S : The other is a heavy, sour and invisible gas that slips up through the water in little bubbles and collects in the empty half of the glass.

    The proper sequence should be :

    (a) QRSP

    (b) PRQS

    (c) QPSR

    (d) RSPQ

    Answer. C

    84. S1 : What Martin Luther King, the peaceful warrior and his followers suffered, it is very difficult to describe.

    S6 : For they had taken an oath to 'refrain from the violence of the fist, tongue or heart'.

    P : The police used fire hoses and ferocious dogs to rout them.

    Q : The law courts sent them to solitary confinement where not a ray of the sun entered.

    R : They were abused and stoned by the mob, slapped and kicked by the police.

    S : They suffered and tolerated all this without ever lifting a hand in self defence.

    The proper sequence should be :

    (a) SRPQ

    (b) RPQS

    (c) PRSQ

    (d) QRSP

    Answer. B

    85. S1 : There are, I think, several factors that contribute to wisdom.

    S6 : You have not time to consider the effect which your discoveries or inventions may have outside the field of medicine.

    P : This has become more difficult than it used to be owing to the extent and complexity of the specialized knowledge required of various kinds of technicians.

    Q : Of these I should put first a sense of proportion : the capacity to take account of all the important factors in a problem and to attach to each its due weight.

    R : The work is difficult and is likely to absorb the whole of your intellectual energy.

    S : Suppose, for example, that you are engaged in research in scientific medicine.

    The proper sequence should be :

    (a) QPSR

    (b) QRPS

    (c) QSPR

    (d) QSRP

    Answer. A

    86. S1 : There were no finger prints anywhere.

    S6 : These conclusions made the detectives think that it was a fake theft.

    P : First of all it was impossible even for a child to enter through the hole in the roof.

    Q : When the investigators tried to reconstruct the crime, they came up against facts.

    R : Moreover, when the detectives tried to push a silver vase, it was found to be double the size of the hole.

    S : Again, the size of the hole was examined by the experts who said that nothing had been passed through it.

    The proper sequence should be :

    (a) PQRS

    (b) QPRS

    (c) SQRP

    (d) QRSP

    Answer. B

    87. S1 : If you want to film a scene in slow motion you run the camera twice as fast as usual, which sounds ridiculous but isn't.

    S6 : On the screen, everything appears at half the speed at which the camera recorded it when it was filmed.

    P : If you arc filming in slow motion, however, the camera runs at twice the normal speed, yet, in spite of this, the projector which shows the film will be run at the normal speed, and this means that the projector will show the film at half the speed at which it was photographed.

    Q : This is because the camera which took the pictures and the projector which shows them run at the same speed.

    R : When a film camera is running at normal speed, it takes twenty-four pictures a second.

    S : When the film is run through the Min-projector in the camera twenty-four pictures a second appear on the screen.

    The proper sequence should be :

    (a) PSRQ

    (b) PSQR

    (c) SRQP

    (d) RSQP

    Answer. D

    88. S1 : Great quantities of animal oil come from whales.

    S2 : A few other creatures also yield oil.

    P : It produces a great quantity of oil which can be made into food for human consumption.

    Q : These enormous creatures of the sea are the largest remaining animals in the world.

    R : When the whale is killed, the blubber is stripped off and boiled down.

    S : To protect the whales from the cold of the Arctic seas, nature has provided it with a thick covering of fat called blubber.

    The proper sequence should be :

    (a) PSRQ

    (b) QSRP

    (c) PRQS

    (d) RPQS

    Answer. B

    89. S1 : The distance between theatre and reality has stretched so far that when we come across a truly contemporary play, it is a cause for rejoicing.

    S2 : But the question is, have we forgotten his legacy in modern India?

    P : It searches our collective psyche like an unrelenting laser beam.

    Q : Most importantly, the play questions whether religion and politics can fuse together in modem India.

    R : Gandhiji had both the spiritual and political dimensions that we so lack today.

    S : Prasanna's `Gandhiji' staged recently by the National School of Drama is one such play.

    The proper sequence should be :

    (a) SRPQ

    (b) RSPQ

    (c) SPQR

    (d) RQPS

    Answer. C

    90. S1 : We who live in the present day world are proud to call ourselves civilized.

    S6 : In fact science has added to our worries.

    P : But let us search our hearts and ask ourselves, 'Has science solved our problem ?

    Q : Is it because we live and dress better than our forefathers ?

    R : Frankly speaking, the answer is 'No'.

    S : Of course, we have the advantages of the inventions of science which our ancestors had never known.

    The proper sequence should be :

    (a) PQRS

    (b) QSPR

    (c) PRSQ

    (d) SPRQ

    Answer. B

    COMPREHENSION

    Directions for the following 15 (fifteen) items: Read the following passages and answer the items that follow.

    PASSAGE - I

    Those responsible for teaching young people have resorted to a variety of means to make their pupils learn. The earliest of these was the threat of punishment. This meant that the pupil who was slow, careless or inattentive risked either physical chastisement or the loss of some expected privilege. Learning was thus associated with fear. At a later period, pupils were encouraged to learn in the hope of some kind of reward. This often took the form of marks awarded for work done and sometimes of prizes given at the end of the year to the best scholar. Such a system appealed to the competitive spirit, but was just as depressing as the older system for the slow pupil. In the nineteenth century sprang up a new type of teacher, convinced that learning was worthwhile for its own sake and that the young pupil's principal stimulus should neither be anxiety to avoid a penalty nor ambition to win a reward, but sheer desire to learn. Interest, direct or indirect, became the keyword of instruction.

    91. The educational system which caused fear in the pupil's mind was based on:

    (a) rewards

    (b) labour

    (c) punishment

    (d) competition

    Answer. C

    92. The system based on rewards satisfied all except :

    (a) the slow pupil

    (b) the very intelligent pupil

    (c) the laborious pupil

    (d) the casual pupil

    Answer. A

    93. The system which appealed to the competitive spirit in the pupils was largely based on :

    (a) punishment

    (b) marks

    (c) chastisement

    (d) cash prizes

    Answer. B

    PASSAGE—II

    On a surface which is free from obstacles, such as a clear road or a path, only two or three species of snakes can hope to catch up with a human being, even if they are foolish to try. A snake seems to move very fast but its movements are deceptive. In spite of the swift, wave-like motions of its body, the snake crawls along the ground at no more than the speed of man's walk. It may, however, have an advantage inside a jungle, where the progress of a man is obstructed by thorny bushes. But in such places, the footsteps of a man are usually more than enough to warn snakes to keep away. Although they have no ears of the usual kind, they can feel slight vibrations of the ground through their bodies, and thus get an early warning of danger.

    94. The snake has an advantage over men inside a jungle, because there :

    (a) it can crawl faster.

    (b) it gets advance warning.

    (c) man's movement is obstructed.

    (d) it is dark inside a jungle.

    Answer. C

    95. What helps the snakes to receive advance warning is their sensitivity to:

    (a) obstacles in the path.

    (b) smell of other beings.

    (c) sounds made by other beings.

    (d) movements of other beings.

    Answer. D

    PASSAGE—III

    This rule of always trying to do things as well as one can do them has an important bearing upon the problem of ambition. No man or woman should be without ambition, which is the inspiration of activity. But if one allows ambition to drive one to attempt things which are beyond one's own personal capacity, then unhappiness will result. If one imagines that one can do everything better than other people, then envy and jealousy, those twin monsters, will come to sadden one's days. But if one concentrates one's attention upon developing one's own special capacities, the things one is best at, then one does not worry over much if other people are more successful.

    96. Which one of the following alternatives brings out the meaning of 'to have a bearing upon' clearly?

    (a) to have an effect on

    (b) to carry the weight on oneself

    (c) to put up with

    (d) to decrease friction

    Answer. A

    97. Which one of the following statements is correct?

    (a) There is a close relationship between ambition and activity.

    (b) Ambition and activity belong to two different areas.

    (c) Ambition is useless.

    (d) Activity is responsible for ambition.

    Answer. A

    98. The statement `if one allows ambition to drive one to attempt things which are beyond one's own personal capacity, then unhappiness will result,' means that :

    (a) One must always try to do less than one's capacity.

    (b) One must always try to do more than one's capacity.

    (c) Ambition must be consistent with one's capacity.

    (d) There should be no ambition at all.

    Answer. C

    99. Which one of the following statements best reflects the underlying tone of the passage?

    (a) One must do everything as well as one can.

    (b) One must try to be better than others.

    (c) One must continuously worry about others.

    (d) One must try beyond one's capacity to get results.

    Answer. A

    100. Which one of the following statements can be assumed to be true?

    (a) It is good to imagine oneself better than others.

    (b) One should not imagine oneself always to be better than others.

    (c) All persons have equal capacity.

    (d) One should have more ambition than others.

    Answer. B

    PASSAGE—IV

    An earthquake comes like a thief in the night, without warning. It was necessary, therefore, to invent instruments that neither slumbered nor slept. Some devices were quite simple. One, for instance, consisted of rods of various lengths and thicknesses which would stand up on end like ninepins. When a shock came it shook the rigid table upon which these stood. If it were gentle, only the more unstable rods fell. If it were severe, they all fell. Thus the rods by falling and by the direction in which they fell, recorded for the slumbering scientist, the strength of a shock that was too weak to waken him and the direction from which it came.

    But, instruments far more delicate than that were needed if any really serious advance was to be made. The ideal to be aimed at was to devise an instrument that could record- with a pen on paper the movements, of the ground or of the table, as the quake passed by. While I write my pen moves but the paper keeps still. With practice, no doubt, I could, in time, learn to write by holding the pen still while the paper moved. That sounds a silly suggestion, but that was precisely the idea adopted in some of the early instruments (seismometers) for recording earthquake waves. But when table, penholder and paper are all moving how is it possible to write legibly? The key to a solution of that problem lay in an everyday observation. Why does a person standing in a bus or train tend to fall when a sudden start is made? It is because his feet move on, but his head stays still.

    101. The passage says that early instruments for measuring earthquakes were:

    (a) faulty in design

    (b) expensive

    (c) not sturdy

    (d) not sensitive enough

    Answer. D

    102. Why was it necessary to invent instruments to observe an earthquake?

    (a) Because an earthquake comes like a thief in the night.

    (b) To make people alert about earthquakes during their conscious as well as unconscious hours.

    (c) To prove that we are technically advanced.

    (d) To experiment with the control of man over nature.

    Answer. B

    103. A simple device which consisted of rods that stood up on end like ninepins was replaced by a more sophisticated one because it failed:

    (a) to measure a gentle earthquake.

    (b) to measure a severe earthquake.

    (c) to record the direction of the earthquake.

    (d) to record the facts with a pen on paper.

    Answer. D

    104. The everyday observation referred to in the passage relates to:

    (a) a moving bus or train.

    (b) the sudden start of a bus.

    (c) the tendency of a standing person to fall when a bus or train moves suddenly.

    (d) people standing in a bus or train.

    Answer. C

    105. The early seismometers adopted the idea that in order to record the earthquake, it is:

    (a) the pen that should move just as it moves when we write on paper.

    (b) the pen that should stay still and the paper should move.

    (c) both pen and paper that should move.

    (d) neither pen nor paper that should move.

    Answer. B

    ORDERING OF WORDS IN A SENTENCE

    Directions : In each of the following 11 (eleven) items, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R and S, to produce the correct sentence. Choose the correct sequence and mark in your answer sheet accordingly.

    106. There must be countries now in which peasants

    can spend several years in universities          so that        a lot of young persons

                                  P                                                       Q                        R

    are going without substantial meals 

                                   S

    The proper sequence should be :

    (a) SRQP

    (b) PQRS

    (c) SQRP

    (d) QPSR

    Answer. C

    107. Athens      it was also        the first democracy in the world        was not only

                                            P                                       Q                                             R

    an almost perfect democracy

                             S

    The proper sequence should be :

    (a) RSPQ

    (b) PQRS

    (c) RQPS

    (d) QPSR

    Answer. C

    108. The practice of taking performance-boosting drugs among athletes

    but checking it is not going to be easy          is generally conceded to be unfair

                                   P                                                                             Q

    of the detection technology       for the user is generally one jump ahead

                                 R                                                             S

    The proper sequence should be :

    (a) RSPQ

    (b) QPSR

    (c) QPRS

    (d) PQRS

    Answer. B

    109. All religions are       to advance the cause of peace        in a holy partnership        

                                                                       P                                                       Q

    justice and freedom        bound together

                   R                                        S

    The proper sequence should be:

    (a) PRQS

    (b) PQRS

    (c) SQPR

    (d) SPQR

    Answer. C

    110. Seventy-two people           reports PTI            were affected by food poisoning

                                                                      P                                                 Q

    including several women and children       of the central part of the city

                                     R                                                                 S

    The proper sequence should be :

    (a) SPQR

    (b) PQRS

    (c) RSPQ

    (d) RSQP

    Answer. D

    111. The Prime Minister declared that         those states        will get all help and aid

                                                                                           P                                          Q

    where family planning           is effected very efficiently

                    R                                                             S

    The proper sequence should be :

    (a) PRSQ

    (b) PQRS

    (c) RSPQ

    (d) QPSR

    Answer. A

    112. Hardly had my brother descended from the plane          when the people          

                                                                                                                             P

    waved and cheered           who had come to receive him            from the lounge

                     Q                                              R                                                    S

    The proper sequence should be:

    (a) PRQS

    (b) PQRS

    (c) SPQR

    (d) PRSQ

    Answer. D

    113. My friend          when he was going to his office         met with an accident 

                                                                    P                                              Q             

    on his scooter            due to rash driving

               R                                    S

    The proper sequence should be :

    (a) PQRS

    (b) PRQS

    (c) SRQP

    (d) QSRP

    Answer. B

    114. The boy said         I am not going to the school          with my friends in the class room

                                                                   P                                                                          Q

    where my teacher scolds me        when I want to play

                                R                                             S

    The proper sequence should be :

    (a) PQRS

    (b) PSQR

    (c) SQPR

    (d) PRSQ

    Answer. D

    115. Mohan, the son of my friend,         gave me a set of pens       which is very precious

                                                                                        P                                                   Q

    while working in Japan                        who died in an accident

                          R                                                             S

    The proper sequence should be:

    (a) PQRS

    (b) SRPQ

    (c) RSPQ

    (d) SPQR

    Answer. B

    116. The clerk       on the desk        left the money     in the safe

                                             P                             Q                          R       

    which he should have locked up

                                    S

    The proper sequence should be:

    (a) PQRS

    (b) RSPQ

    (c) QPRS

    (d) QPSR

    Answer. D

    Directions for the following four items: Each of the following sentences has a blank space and four words given after the sentence. Select whichever word you consider most appropriate for the blank space and indicate your choice on the Answer Sheet.

    117. It is necessary to ______ that adequate standards are maintained.

    (a) insure

    (b) influence

    (c) ensure

    (d) control

    Answer. C

    118. Many been of the city's narrow streets have been ______.

    (a) distinguished

    (b) widened

    (c) doubled

    (d) rehabilitated

    Answer. B

    119. Only the Chairman _______ to the proposal to build more houses.

    (a) avoided

    (b) admitted

    (c) prevented

    (d) objected

    Answer. D

    120. He hoped to bring the _________ to a satisfactory conclusion.

    (a) quarrel

    (b) negotiations 

    (c) conflicts

    (d) concession

    Answer. B

    CDS Exam Previous Year Question Papers with Answers

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF