Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (II) 2015 Exam: Elementary Mathematics Question Paper & Solution

Jul 17, 2017 17:40 IST

    The Union Public Service Commission (UPSC) organizes Combined Defense Service (CDS) Examination. Through CDS Exam, candidates get admission to the courses at Indian Military Academy, Indian Naval Academy, Air Force Academy and Officers Training Academy.

    UPSC organizes CDS Exam twice in a year. The CDS Exam (I) 2017 was conducted in February 2017. While the notification for the CDS (II) 2017 will be released by the UPSC on 9 August 2017 and the exam will take place on 19 November 2017.

    The exam will consist of three papers – Elementary Mathematics, English and General Knowledge. The three papers will be of 100 marks each.

    For the benefit of CDS (II) Exam 2017 aspirants, Jagran Josh is providing you the CDS Exam (II) 2015 Elementary Mathematics Question Paper as well as the official answer key as given by the UPSC. It helps the aspirants in understanding the demand as well as the approach of the exam.

    1. The number of values of x satisfying x + 100/x > 50, where x is a natural number less than or equal to 100 is

    (a) 51

    (b) 53

    (c) 55

    (d) 57

    Answer. C

    2. What is the sum of digits of the least multiple of 13, which when divided by 6, 8 and 12 leaves 5, 7 and 11 respectively as the remainders?

    (a) 5

    (b) 6

    (c) 7

    (d) 8

    Answer. D

    3. A milkman claims to sell milk at its cost price only. Still he is making a profit of 20% since he has mixed some amount of water in the milk. What is the percentage of milk in the mixture?

    (a) 200/3%

    (b) 75%

    (c) 80%

    (d) 250/3%

    Answer. D

    5. The largest natural number which divides every natural number of the form (n3 – n)(n – 2), where n is a natural number greater than 2 is

    (a) 6

    (b) 12

    (c) 24

    (d) 48

    Answer. C

    6. The average of m numbers is n4 and the average of n numbers is m4. The average of (m + n) numbers is

    (a) mn

    (b) m2 + n2

    (c) mn(m2 + n2)

    (d) mn(m2 + n2 – mn)

    Answer. D

    7. The digit in the units place of the resulting number of the expression (234)100 + (234)101 is

    (a) 6

    (b) 4

    (c) 2

    (d) 0

    Answer. D

    8. If x = √3 + √2, then the value of x3 + x + 1/x + 1/x3 is

    (a) 10√3

    (b) 20√3

    (c) 104√2

    (d) 20√2

    Answer. B

    (a) 5/19

    (b) 6/19

    (c) 8/19

    (d) 9/19

    Answer. B

    10. Two trains are moving in the same direction at 1.5 km/minute and 60 km/ hour respectively. A man in the faster train observes that it takes 27 seconds to cross the slower train. The length of the slower train is

    (a) 225 m

    (b) 230 m

    (c) 240 m

    (d) 250 m

    Answer. A

    11. A tin of oil was 4/5 full. When 6 bottles of oil were taken out from this tin and 4 bottles of oil were poured into it, it was 3/4 full. Oil of how many bottles can the tin contain? (All bottles are of equal volume)

    (a) 35

    (b) 40

    (c) 45

    (d) 50

    Answer. B

    12. A number when divided by 7 leaves a remainder 3 and the resulting quotient when divided by 11 leaves a remainder 6. If the same number when divided by 11 leaves a remainder m and the resulting quotient when divided by 7 leaves a remainder n. What are the values of m and n respectively?

    (a) 1 and 4

    (b) 4 and 1

    (c) 3 and 6

    (d) 6 and 3

    Answer. A

    1. y = 1 if x > 1

    2. y = –1 if x < 1

    3. y exists for all values of x

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) 1 only

    (b) 2 only

    (c) 1 and 2 only

    (d) 1, 2 and 3

    Answer. C

    (a) A

    (b) B

    (c) A – B

    (d) 0

    Answer. D

    15. The seven digit number 876p37q is divisible by 225. The values of p and q can be respectively

    (a) 9, 0

    (b) 0, 0

    (c) 0, 5

    (d) 9, 5

    Answer. D

    16. If a, b and c satisfy the equation x3 - 3x2 + 2x + 1 = 0 then what is the value of 1/a + 1/b + 1/c ?

    (a) - 1/2

    (b) 2

    (c) -2

    (d) 1/2

    Answer. C

    17. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes and 20 minutes respectively. However, there is .a leakage at the bottom, which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank with leakage?

    (a) 2 minutes

    (b) 4 minutes

    (c) 5 minutes

    (d) 8 minutes

    Answer. D


    19. The value of a single discount on some amount which is equivalent to a series of discounts of 10%, 20% and 40% on the same amount, is equal to

    (a) 43.2%

    (b) 50%

    (c) 56.8%

    (d) 70%

    Answer. C

    20. If k = x – y + 2z where –2 ≤ x ≤ 1, – 1 ≤ y ≤ 2 and 3 ≤ z ≤ 6, then which one of the following is correct?

    (a) 0 ≤ k ≤ 9

    (b) 5 ≤ k ≤ 11

    (c) 2 ≤ k ≤ 14

    (d) 2 ≤ k ≤ 11

    Answer. C

    21. The number of pairs (x, y) where x, y are integers satisfying the equation 21x + 48y = 5 is

    (a) Zero

    (b) One

    (c) Two

    (d) Infinity

    Answer. A

    22. Let x and y be positive integers such that x is prime and y is composite. Which of the following statements are correct?

    1. (y – x) can be an even integer.

    2. xy can be an even integer.

    3. 0.5(x + y) can be an even integer.

    Select the correct answer using the code given below :

    (a) 1 and 2 only

    (b) 2 and 3 only

    (c) 1 and 3 only

    (d) 1, 2 and 3

    Answer. D

    23. Let x and y be positive integers such that x > y. The expressions 3x + 2y and 2x + 3y when divided by 5 leave remainders 2 and 3 respectively. What is the remainder when (x – y) is divided by 5?

    (a) 4

    (b) 2

    (c) 1

    (d) 0

    Answer. A

    24. In a race A, B and C take part. A beats B by 30 m, B beats C by 20 m and A beats C by 48 m. Which of the following is/are correct?

    1. The length of the race is 300 m.

    2. The speeds of A, B and C are in the ratio 50 : 45 : 42.

    Select the correct -answer using the code given below:

    (a) 1 only

    (b) 2 only

    (c) Both 1 and 2

    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. C

    25. If the roots of the quadratic equation x2 – 4x – log10N = 0 are all real, then the minimum value of N is

    (a) 1/100

    (b) 1/1000

    (c) 1/10000

    (d) 10000

    Answer. C

    26. A motor boat, whose speed is 15 km/ hour in still water goes 30 km down-stream and comes, back in a total of 4 hour and 30 minutes. The speed of the stream is

    (a) 4 km/hour

    (b) 5 km/hour

    (c) 6 km/hour

    (d) 10 km/hour

    Answer. B

    27. If 4 men working 4 hours per day for 4 days complete 4 units of work, then how many units of work will be completed by 2 men working for 2 hours per day in 2 days?

    (a) 2

    (b) 1

    (c) &frac12;

    (d) 1/8

    Answer. C

    28. By increasing the speed of his car by 15 km/hour, a person covers 300 km distance by taking an hour less than before. The original speed of the car was

    (a) 45 km/hour

    (b) 50 km/hour

    (c) 60 km/hour

    (d) 75 km/hour

    Answer. C

    29. If m persons can paint a house in d days, how many days will it take for (m + 2) persons to paint the same house?

    (a) md + 2

    (b) md – 2

    (c) m + 2/md

    (d) md/ m + 2

    Answer. D

    30. If a : b = 3 : 5 and b : c =7 : 8, then 2a : 3b : 7c is equal to

    (a) 42 : 105 : 320

    (b) 15 : 21 : 35

    (c) 6 : 15 : 40

    (d) 30 : 21 : 350

    Answer. C

    31. Two trains, one is of 121 m in length at the speed of 40 km/hour and the other is of 99 m in length at the speed of 32 km/hour are running in opposite directions. In how much time will they be completely clear from each other from the moment they meet?

    (a) 10 s

    (b) 11 s

    (c) 16 s

    (d) 21 s

    Answer. B

    32.  Three athletes run a 4 km race. Their speeds are in the ratio 16 : 15 : 11. When the winner wins the race, then the distance between the athlete in the second position to the athlete in the third position is

    (a) 1000 m

    (b) 800 m

    (c) 750 m

    (d) 600 m

    Answer. A

    33. The sum of first 47 terms of the series

    1/4 + 1/5 – 1/6 – 1/4 – 1/5 + 1/6 + 1/4 + 1/5 – 1/6 ……. is

    (a) 0

    (b) – 1/6

    (c) 1/6

    (d) 9/20

    Answer. B

    34. Which one of the following is correct?

    (a) (x + 2) is a factor of x4 – 6x3 + 12x2 – 24x + 32

    (b) (x + 2) is a factor x4 + 6x3 – 12x2 + 24x – 32

    (c) (x –2) is a factor x4 – 6x3 + 12x2 – 24x + 32

    (d) (x-2) is a factor of x4 + 6x3 – 12x2 + 24x – 32  

    Answer. C

    35. 20% of a number when added to 20 becomes the number itself, then the number is

    (a) 20

    (b) 25

    (c) 50

    (d) 80

    Answer. B

    36. Consider the following statements:

    Which of the above statements correct?

    (a) 1 only

    (b) 2 only

    (c) Both 1 and 2

    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. A

    37. If x = a cosθ and y = b cotθ, then (ax-1 – by-1)(ax-1 + by-1) is equal to

    (a) 0

    (b) 1

    (c) tan2 θ

    (d) sin2 θ

    Answer. B

    (a) tanθ – 1 /tanθ + 1 

    (b) 1 + sinθ/cosθ

    (c) tanθ + 1/ tanθ – 1

    (d) 1 + cosθ/sinθ

    Answer. B

    39. If tan(x + 40)°tan(x + 20)°tan(3x)°tan(70 — x)°tan(50 —x)° = I, then the value of x is equal to

    (a) 30

    (b) 20

    (c) 15

    (d) 10

    Answer. C

    40. If θ is an acute angle and sinθcosθ = 2cos3θ – 1.5cosθ, then what is sinθ equal to?


    Answer. A

    41. Consider the following statements:

    1. sin66° is less than cos66°.

    2. sin26° is less than cos26°.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) 1 only

    (b) 2 only

    (c) Both 1 and 2

    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. B

    42. If a and b are positive, then the relation sinθ = 2a+3b / 3b is

    (a) not possible

    (b) possible only if a = b

    (c) possible if a > b

    (d) possible if a < b

    Answer. A

    43. An aeroplane flying at a height o 3000 m passes vertically above another aeroplane at an instant when the angle of elevation of the two planes from some point on the ground are 60° and 45° respectively. Then the vertical distance between the two planes is

    (a) 1000 (√3 – 1) m

    (b) 1000√3 m

    (c) 1000(3 - √3) m

    (d) 3000√3 m

    Answer. C

    44. A pole is standing erect on the ground which is horizontal. The tip of the pole is tied tight with a rope of length √12 m to a point on the ground. If the rope is making 30° with the horizontal, then the height of the pole is

    (a) 2√3 m

    (b) 3√2 m

    (c) 3 m

    (d) √3  m

    Answer. D

    45. If tanθ + secθ = 2, then tanθ is equal to

    (a) 3/4

    (b) 5/4

    (c) 3/2

    (d) 5/2

    Answer. A

    46. A's salary was increased by 40% and then decreased by 20%. On the whole A's salary is increased by

    (a) 60%

    (b) 40%

    (c) 20%

    (d) 12%

    Answer. D

    47. A number consists of two digits, whose sum is 7. If the digits are reversed, the number is increased by 27. The product of digits of the number is

    (a) 6

    (b) 8

    (c) 10

    (d) 12

    Answer. C

    48. In a race of 100 m, A beats B by 4 m and A beats C by 2 m. By how many metres (approximately) would C beat B in another 100 m race assuming C and B run with their respective speeds as in the earlier race?

    (a) 2

    (b) 2.04

    (c) 2.08

    (d) 3.2

    Answer. B

    49. In an election 10% of the voters on the voter list did not cast their vote and 60 voters cast their ballot papers blank. There were only two candidates. The winner was supported by 47% of total voters in the voter list and he got 308 votes more than his rival. The number of voters on the voter list is

    (a) 3600

    (b) 6200

    (c) 6028

    (d) 6400

    Answer. B

    50. Consider all positive two digit numbers each of which when divided by 7 leaves a remainder 3. What is their sum?

    (a) 661

    (b) 666

    (c) 676

    (d) 777

    Answer. C

    51. A pipe with square cross-section is supplying water -to a cistern which was initially empty. The area of cross-section is 4 cm2 and the nozzle velocity of water is 40 m/s. The dimensions of the cistern are 10m x 8m x 6m. Then the cistern will be full in

    (a) 9.5 hours

    (b) 9 hours

    (c) 8 hours 20 minutes

    (d) 8 hours

    Answer. C

    52. A hollow cylindrical drum has internal diameter of 30 cm and a height of 1 m. What is the maximum number of cylindrical boxes of diameter 10 cm and height 10 cm each that can be packed in the drum?

    (a) 60

    (b) 70

    (c) 80

    (d) 90

    Answer. B

    53. The speeds of three buses are in the ratio 2 : 3 : 4. The time taken by these buses to travel the same distance will be in the ratio

    (a) 2 : 3 : 4

    (b) 4 : 3 : 2

    (c) 4 : 3 : 6

    (d) 6 : 4 : 3

    Answer. D

    54. A square and an equilateral triangle have equal perimeter. If the diagonal of the square is 12√2 cm, then the area of the triangle is

    (a) 24√2 cm2

    (b) 24√3 cm2

    (c) 48√3 cm2

    (d) 64√3 cm2

    Answer. D

    55. A boy is cycling such that the wheels of the cycle are making 140 revolutions per minute. If the radius of the wheel is 30 cm, the speed of the cycle is

    (a) 15.5 km/hour

    (b) 15.84 km/hour

    (c) 16 km/hour

    (d) 16.36 km/hour

    Answer. B

    56. There are 437 fruit plants in an orchard planted in rows. The distance between any two adjacent rows is 2 m and the distance between any two adjacent plants is 2 m. Each row has the same number of plants. There is 1 m clearance on all sides of the orchard. What is the cost of fencing the area at the rate of Rs. 100 per metre?

    (a) Rs. 15,600

    (b) Rs. 16,800

    (c) Rs. 18,200

    (d) More information is required

    Answer. B

    57. ABCD is a parallelogram with AB and AD as adjacent sides. If ∠A = 60° and AB = 2AD, then the diagonal BD will be equal to

    (a) √2 AD

    (b) √3 AD

    (c) 2AD

    (d) 3AD

    Answer. B

    58. The point 0 is equidistant from the three sides of a triangle ABC. Consider the following statements:

    1 ∠OAC + ∠OCB + ∠OBA = 90°

    2. ∠BOC = 2∠BAC

    3. The perpendiculars drawn from any point on OA to AB and AC are always equal

    Which of the above statements are correct?

    (a) 1 and 2 only

    (b) 2 and 3 only

    (c) 1 and 3 only

    (d) 1, 2 and 3

    Answer. D

    59. Consider the following statements:

    1. If the height of a cylinder is doubled, the area of the curved surface is doubled.

    2. If the radius of a hemispherical solid is doubled, its total surface area becomes fourfold.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) 1 only

    (b) 2 only

    (c) Both 1 and 2

    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. C

    60. A large water tank has the shape of a cube. If 128 m3 of water is pumped out, the water level goes down by 2 m. Then the maximum capacity of the tank is

    (a) 512 m3

    (b) 480 m3

    (c) 324 m3

    (d) 256 m3

    Answer. A

    61. The circumference of a circle is 100 cm. The side of the square inscribed in the circle is

    (a) 50√2 cm

    (b) 100/π cm

    (c) 50√2/π cm

    (d) 100√2/π cm

    Answer. C

    62. From the solid gold in the form of a cube of side length 1 cm, spherical solid balls each having the surface area π1/3 cm2 are to be made. Assuming that there is no loss of the material in the process of making the balls, the maximum number of balls made will be

    (a) 3

    (b) 4

    (c) 6

    (d) 9

    Answer. C

    63. Water is filled in a container in such a manner that its volume doubles every 5 minutes. If it takes 30 minutes for the container to be full, in how much time will it be one-fourth full?

    (a) 7.5 minutes

    (b) 15 minutes

    (c) 20 minutes

    (d) 17-5 minutes

    Answer. C

    64. 30 metallic cylinders of same size are melted and cast in the form of cones having the same radius and height as those of the cylinders.

    Consider the following statements:

    Statement I : A maximum of 90 cones will be obtained.

    Statement II : The curved surface of the cylinder can be flattened in the shape of a rectangle but the curved surface of the cone when flattened has the shape of triangle

    Which one of the following is correct in respect of the above?

    (a) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is the correct explanation of Statement I

    (b) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is not the correct explanation of Statement I

    (c) Statement I is correct but Statement II is not correct

    (d) Statement I is not correct but Statement II is correct

    Answer. C

    65. An equilateral triangle BOC is drawn inside a square ABCD. If angle AOD = 2θ, what is tanθ equal to?

    (a) 2 — √ 3

    (b) 1 + √2

    (c) 4 — √3

    (d) 2 + √3

    Answer. D

    66. The diameter of a wheel that makes 452 revolutions to move 2 km and 26 decametre is equal to


    Answer. B

    67. If X is any point within a square ABCD and on AX a square AXYZ is described, which of the following is/are correct?

    1. BX = DZ or BZ = DX

    2. ∠ABX = ∠ADZ or ∠ADX = ∠ABZ

    Select the correct answer using the code given below :

    (a) 1 only

    (b) 2 only

    (c) Both 1 and 2

    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. C

    68. The two adjacent sides of a cyclic quadrilateral are 2 cm and 5 cm and the angle between them is 60°. If the third 'side is 3 cm, then the fourth side is of length

    (a) 2 cm

    (b) 3 cm

    (c) 4 cm

    (d) 5 cm

    Answer. A

    69. Let A denote the 'set of quadrilaterals having two diagonals equal and bisecting each other. Let B denote the set of quadrilaterals having diagonals bisecting each other at 90°. Then A∩B denotes

    (a) the set of parallelograms

    (b) the set of rhombuses

    (c) the set of squares

    (d) the set of rectangles

    Answer. C

    70. A square is inscribed in a right triangle with legs x and y and has common right angle with the triangle. The perimeter of the square is given by


    Answer. B

    71. From a rectangular sheet of sides 18 cm and 14 cm, a semicircular portion with smaller side as diameter is taken out. Then the area of the remaining sheet will be

    (a) 98 cm2

    (b) 100 cm2

    (c) 108 cm2

    (d) 175 cm2

    Answer. D

    72. ABCD is a square. If the sides AB and CD are increased by 30%, sides BC and AD are increased by 20%, then the area of the resulting rectangle exceeds the area of the square by

    (a) 50%

    (b) 52%

    (c) 54%

    (d) 56%

    Answer. D

    73. A water tank, open at the top, is hemi-spherical at the bottom and cylindrical above it. The radius is 12 m and the capacity is 3312π m3. The ratio of the surface areas of the spherical and cylindrical portions is

    (a) 3 : 5

    (b) 4 : 5

    (c) 1 : 1

    (d) 6 : 5

    Answer. B

    74. The areas of three mutually perpendicular faces of a cuboid are x, y, z. If V is the volume, then xyz is equal to

    (a) V

    (b) V2

    (c) 2V

    (d) 2V2

    Answer. B

    75. Let V be the volume of an inverted cone with vertex at origin and the axis of the cone is along positive y-axis. The cone is filled with water up to half of its height. The volume of water is

    (a) V/8

    (b) V/6

    (c) V/3

    (d) V/2

    Answer. A

    76. Three rectangles R1, R2 and R3 have the same area. Their lengths x1, x2 and x3 respectively are such that x1 < x2 < x3. If V1, V2 and V3 are the volumes of the cylinders formed from the rectangles R1, R2 and R3 respectively by joining the parallel sides along the breadth, then which one of the following is correct?

    (a) V3 < V2 < V1

    (b) V1 < V3 < V2

    (c) V1 < V2 < V3

    (d) V3 < V1 < V2

    Answer. C

    77. If the surface area of a cube is 13254 cm2, then the length of its diagonal is

    (a) 44√2 cm

    (b) 44√3 cm

    (c) 47√2 cm

    (d) 47√3 cm

    Answer. D

    78. The area of a trapezium is 336 cm2. If its parallel sides are in the ratio 5 : 7 and the perpendicular distance between them is 14 cm, then the smaller of the parallel sides is

    (a) 20 cm

    (b) 22 cm

    (c) 24 cm

    (d) 26 cm

    Answer. A

    79. How many spherical bullets each of 4 cm in diameter can be made out of a cube of lead whose edge is 44 cm?

    (a) 2541

    (b) 2551

    (c) 2561

    (d) 2571

    Answer. A

    80. A river 2.5 m deep and 45 m wide is flowing at the speed of 3.6 km/hour. The amount of water that runs into the sea per minute is

    (a) 6650 m3

    (b) 6750 m3

    (c) 6850 m3

    (d) 6950 m3

    Answer. B

    81.


    AB is a line segment of length 2a, with M as mid-point. Semicircles are drawn on one side with AM, MB and AB as diameter as shown in the above figure. A circle with centre 0 and radius r is drawn such that this circle touches all the three semicircles. The value of r is

    (a) 2a/3

    (b) a/2

    (c) a/3

    (d) a/4

    Answer. C

    82.


    From an external point P tangents PA and PB are drawn to the circle as shown in the above figure. CD is the tangent to the circle at E. If AP = 16 cm, then the perimeter of the triangle PCD is equal to

    (a) 24 cm

    (b) 28 cm

    (c) 30 cm

    (d) 32 cm

    Answer. D

    83.


    In the above figure, ABCD is a parallelogram. P is a point on BC such that PB : PC = 1: 2. DP and AB when both produced meet at Q. If area of triangle BPQ is 20 square unit, the area of triangle DCP is

    (a) 20 square unit

    (b) 30 square unit

    (c) 40 square unit

    (d) None of the above

    Answer. D

    84. Chord CD intersects the diameter AB of a circle at right angle at a point P in the ratio 1 : 2. If diameter of circle is d, then CD is equal to

    (a) √2d/3

    (b) 2d/3

    (c) 2√2d/3

    (d) 2√3d/3

    Answer. C

    85. A circle of radius r is inscribed in a regular polygon with n sides (the circle touches all sides of the polygon). If the perimeter of the polygon is p, then the area of the polygon is

    (a) (p + n)r

    (b) (2p - n)r

    (c) pr/2

    (d) None of the above

    Answer. C

    86. The LCM of two numbers is 12 times their HCF. The sum of HCF and LCM is 403. If one of the numbers is 93, then the other number is

    (a) 124

    (b) 128

    (c) 134

    (d) 138

    Answer. A

    87. The value of (0.63 + 0.37) is

    (a) 1

    (b) 100/91

    (c) 100/99

    (d) 1000/999

    Answer. C

    88. A sum of Rs. 10,000 is deposited for 1 year at the rate of interest 10% corn-pounded half yearly. What will be the interest at the end of one year?

    (a) Rs. 1000

    (b) Rs. 1025

    (c) Rs. 1050

    (d) Rs. 1100

    Answer. B

    89. In a mixture of milk and water of volume 30 litre, the ratio of milk and water is 7 : 3. The quantity of water to be added to the mixture to make the ratio of milk and water 1 : 2 is

    (a) 30

    (b) 32

    (c) 33

    (d) 35

    Answer. C

    90. The difference of maximum values of the expressions (6 + 5x - x2) and (y - 6 - y2) for any real values of x and y is

    (a) 16

    (b) 17

    (c) 18

    (d) 19

    Answer. C

    91. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, through what angle, the hour hand moves?

    (a) 160°

    (b) 145°

    (c) 150°

    (d) 155°

    Answer. D

    92. The minimum value of cos2x + cos2y - cos2z is

    (a) – 1

    (b) 0

    (c) 1

    (d) 2

    Answer. A

    93. The value of 32cot2 (π/4) – 8sec2 (π/3) + 8cos3 (π/6) is equal to

    (a) √3

    (b) 2√3

    (c) 3

    (d) 3√3

    Answer. D


    (a) 9/5

    (b) 5/9

    (c) 4/9

    (d) 4/5

    Answer. A

    95. How many right angled triangles can be formed by joining the vertices of a cuboid?

    (a) 24

    (b) 28

    (c) 32

    (d) None of the above

    Answer. C

    96. The average weight of students in a class is 43 kg. Four new students are admitted to the class whose weights are 42 kg, 36.5 kg, 39 kg and 42.5 kg respectively. Now the average weight of the students of the class is 42.5 kg. The number of students in the beginning was

    (a) 10

    (b) 15

    (c) 20

    (d) 25

    Answer. C

    97. Four years ago, the average age of A and B was 18 years. Now the average age of A, B and C is 24 years. After 8 years, the age of C will be

    (a) 32 years

    (b) 28 years

    (c) 36 years

    (d) 40 years

    Answer. C

    98. If a variable takes discrete values a + 4, a - 3.5, a -2-5, a - 3, a - 2, a + 0.5, a + 5 and a - 0.5 where a > 0, then the median of the data set is

    (a) a – 2.5

    (b) a – 1.25

    (c) a – 1.5

    (d) a – 0.75

    Answer. B

    99. If each of n numbers xi = i (i = 1, 2, 3, ....n) is replaced by (i + 1)xi, then the new mean is

    (a) n+3 / 2

    (b) n(n+1) / 2

    (c) (n+1)(n+2) / 3n

    (d) (n+1)(n+2) / 3

    Answer. D

    100. The weighted arithmetic mean of first 10 natural numbers whose weights are equal to the corresponding numbers is equal to

    (a) 7

    (b) 14

    (c) 35

    (d) 38.5

    Answer. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF