1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Environment and Ecology Question Set 9 for UPSC IAS Prelims Exam

Nov 17, 2015 18:04 IST

    1.    Which of the following components include the physical element of the environment?
    a)    Landforms and air
    b)    Climate and temperature
    c)    Water bodies and humidity
    d)    All of the above

    Ans:- (d) All of the above

    Explanation   The physical elements of environment include landforms, climate, temperature, water bodies and humidity.

    2.    Which of the following components include the biological elements of the environment?
    (a)    Man     (b)    Fauna & flora   
    (c)     Microorganism    (d)    All of the above
    (1)    Only a    (2)    a & b
    (3)    a and c     (4)     All of the above

    Ans:– (d) All of the above

    Exp.  The biological elements of the environment include man, fauna and flora including microorganisms.

    3.    Consider the following statements about the salient features of the environment.
    (a)    The working of an environment and its dependent systems are governed by the flow of energy
    (b)    Environment tends to maintain an ecological balance.
    (c)    Environment changes in space and time.

    Which of the following statement is/are true?
    (1)Only a     (2) a & b
    (3) b & c     (4)  All of the above

    Ans.– (4) all of the above

    Exp. All the above mentioned statements are correct with regards to the salient features of the environment.

    4.    Man is the product of earth or his environment is a theory propounded by-
    (a)    Miss Semple    (b) Charles Darwin ,    
    (c)    Ratzel    (d) Fabvre.

    Ans:- a) Miss Semple

    Exp.    Man is the product of earth or his environment is a theory propounded by Miss Semple a leading American geographer of the earth 20th Century.

    5.    The approach, in which the emphasis is placed on man rather than on nature is called-
    (a)    Determinism
    (b)    Activism
    (c)    Possibilism
    (d)    None of the above

    Ans:- (c) Possibilism

    Exp. Propounded by French geographer viral de Lablache, possibilism is a view of the environment as a range of opportunities from which the individual may choose. The choice is based on the individual’s need and norms.

    6.    Which of the following environmental factors have the closest bearing on human’s economic activities?
    (a)    Climate    (b)    Soil,  
    (c)    Pollution    (d)    Famine

    Ans:- (a) climate

    Exp. Out of various environmental factors, climate is one of the most important factors which has close bearing on human’s economic activities, decision making process about the use of resources and ultimately the culture & lifestyle of people. The direct impact of climate on different races can be seen on the colour of skin, hair, nose and overall physical appearance.

    7.    The percentage of nitrogen in the atmosphere is
    (a)    78%     (b) 21%   
    (c)    42%    (d) 26%

    Ans:- a) 78%

    Exp. The lower layer of the atmosphere surrounding the earth has an average composition as follows:- 78% Nitrogen, 21% Oxygen, 0.934% argon, 0.03% carbon dioxide and traces of rare gases.

    8.    Consider the following statements with regards to the troposphere.
    (1)    It is the lowest layer of the atmosphere
    (2)    It is the home of biospheric layer that supports life on earth
    (3)    Its upper limit is called tropopause which has an average temperature of 57c.

    Which of the following statements is/are correct?
    (a)    Only a     (b)    a & b
    (c)    b & c      (d)     All of the above

    Ans:- (b)    a & b

    Exp. Troposphere is the lowest layer of the atmosphere and is the home of biosphere layer that supports life on earth. The tropospause is the upper limit which is defined by an average temperature of -57oC & not 57oC. Hence (c) is wrong.

    9.    The extension of stratosphere is about
    (a)    20-50 Km above the sea level
    (b)    20-50 Km above the troposphere  
    (c)    20-50 Km above the trapopause  
    (d)    None of the above

    Ans:- (a) 20-50 Km above the sea level

    Exp. Stratosphere is the layer of earth’s atmosphere, above the troposphere, extends from about 20-50 Km above the sea level.

    10.    The main function of the  ozone gas found in the ozonosphere is
    (a)    Maintaining the temperature of atmosphere
    (b)    Absorbing the ultraviolet solar radiation
    (c)    Heating the stratosphere
    (d)    All of the above

    Ans:- (b) Absorbing the ultraviolet solar radiation

    Exp. The main function of the ozone gas found in the ozonosphere is to absorb the ultraviolet solar radiation. Ozone absorbs the ultraviolet solar radiation and through this process, the most harmful ultraviolet radiation is effectively filtered, thus safeguarding life at earth.

    11.    Consider the following statements with regards to mesosphere:-
    (1)    It is the area from 50 up to 80 Km
    (2)    Its upper boundary menopause is the coldest portion of the atmosphere
    (3)    It is characterized with continent sized windstorms in the mesosphere

    Which of the statement is/are correct?
    (a)    Only a     (b) a & b  
    (c)    b & c      (d)  All of the above

    Ans:- (d) All of the above

    Exp.  The mesosphere is the area up to 50 to 80 Km, its upper boundary called menopause is the coldest portion of the atmosphere averaging – 90oC & has a very low pressure and, the very rarefied air is moving in vast waves at speed in excess of 300 Kmph. Hence all the statements are correct.

    12.    How much is the earth’s surface is occupied by water?
    (a)    93%     (b) 65%  
    (c)    71%     (d) 52%

    Ans:- (c) 71%

    Exp.  About 71% of earth’s surface is occupied by water and about 97% of it volume is in the ocean, the maximum content of which is in the southern Hemisphere.

    13.    The ground water is available in
    (a)    Below soil    (b) Rivers  
    (c)    Lakes & living organism      (d) all of the above

    Ans:- d)  all of the above

    Exp. Ground water, the majority is below soil level, lakes and rivers and living organisms.

    14.    An inter connected web that links all organisms with their physical environment is called
    (a)    Biosphere      (b) Lithosphere       
    (c)    Hydrosphere        (d) None

    Ans:- (a) Biosphere

    Exp. Extending from the bottom of ocean trenches to about 8 km above the sea level, the intricate, interconnected wed that links all organisms with their physical environment is known as biosphere/ ecosphere.

    15.    The scientific study of the interaction between organism and their environment is known as
    (a)    Ecotone      (b) Ecology  
    (c)    Biotope       (d) None

    Ans:- (b) Ecology

    Exp. First used by Ernst Haeckel in 1869, ecology is the scientific study of the interaction between organism and their environment.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF