1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Exam: Prelims Geography Goh Cheng Leong Questions: Lakes

Jan 22, 2016 16:19 IST

    Geography Subject for the Civil Services Exam is a very important component for the IAS Preparation and hence the candidates gave special emphasis on Geography. Goh Cheng Leong is one of the essential books for IAS Exam Preparation. Here we are covering the whole Goh CHeng Leong book through the Multiple Choice Questions:

    Q1. Consider the following statement
    1. Some large lakes have taken the name of sea.
    2. Even tiny lakes are are bigger than ponds and pools.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: large lakes are so extensive that they merit the name oo seas. E.g Caspian sea.

    Q2. which of the following is true about lakes
    1. Most of lakes in world are fresh water lakes.
    2. In region of low precipitation and intense evaporation lakes are saline.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: In region of low precipitation and intense evaporation where there are few rivers strong to reach the sea. Streams drain into lake forming a basin of inland drainage. Because of intense evaporation, lakes are saline. Most of lakes in world are fresh water lakes fed without flowing streams.
     
    Q3. Consider the following statements
    1. Lakes are only temporary features of earth crust.
    2. In some places lakes disappear altogether by combined process of evaporation, percolation and outflow.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Lakes are only temporary features of earth crust; they will be eventually eliminated by double process of draining and slitting up. In hot deserts lakes disappear altogether by combined process of evaporation, percolation and outflow.

    Q4. Which of the following are true regarding origin and formation of lakes? Lakes are formed by
    1. Glaciation
    2. Marine deposit
    3. Animals
    4. Winds

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2 and 3
    c. Only 1, 2 and 4
    d. 1,2 ,3 and 4

    Answer: b

    Explanation:  lakes are also formed volcanic activity, erosion, wind deflation, deposition, man and animals.

    Q5. With reference to lakes formed by volcanic activity which of the following is true?
    1. Crater of active volcanoes forms lakes.
    2. Lava flowed from volcanoes also forms lakes.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: in crater of dormant and  Extinct Volcanoes, rain falls straight into it which has no superficial out let forming crater\caldera lakes. In volcanic regions stream of lava become solidified and thus dam river forming a lake.

    Q6. Which of the following are economic benefits of lakes?
    1. Some lakes are chief arteries of commerce form of transport for heavy and bulky good.
    2. Support human settlement and town sites.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Some lakes are chief arteries of commerce form of transport for heavy and bulky good such as coal, iron, machinery, grains and timber. Early settlement and town sites were much influenced by presence of lakes.

    Q7. Consider the following statements
    1. Lake supplies protein food too
    2. Some world best holiday and health resorts are located on lakesides.
    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Many large lakes have important supplies of protein food in the form of fresh water fish and also support in land fish breading.

    Q8. Which of the following pairs are correctly matched?
    Lake                                            City
    1. Okhla                                 Bombay        
    2. Vihar                                 Delhi

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation:   Okhla Lake is located in Delhi while Vetarna, Vihar and Tulsi located in Mumbay.

    Q9. Consider the following statements
    1. In plains, lakes are used to furnish a good head of water to generate hydro electric power.
    2. Natural lakes are preferred than artificial reservoir for hydro power.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:  In mountain region lakes are used to furnish a good head of water to generate hydro electric power .Natural lakes are preferred than artificial reservoir for hydro power because volume of water that flows from them varies very little throughout the year.

    Q10. Which of the following pairs are not correctly matched?
     Reserviors                     River
    1. Hirakud dam               Sutlej
    2. Bhakra Nangal dam    Mahanadi
    3. Ukai                             Tapti

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation: Hirakud Dam - Mahanadi and Bhakra Nangal Dam-   Sutlej

    Q11. Consider the following statements
    1. Lagoons are lakes formed due to marine deposits
    2. Lagoons are formed in flood plains of river and in coasts.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: They are shallow water enclosed only by a narrow spit of land. They are commonly found off the deltas of rivers but not in river flood plains.

    Q12. Which of the following is/are true about lakes?
    1. Land slides block valleys and form lakes.
    2. Lakes formed by landslides are short lived.
    3. Lakes are also formed by strong on shore winds.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Strong on shore winds are capable of pushing coastal sand dunes land ware and forms marshy lagoons. Lakes formed by landslides are short lived because of loose fragments.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF