Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Exam: Prelims Polity Questions: Fundamental Rights Set I

Jan 22, 2016 10:00 IST

    Indian Polity is easy to understand but it is harder to attempt the questions correctly in the Civil Services because the questions asked are very ambiguous. To the rescue of the IAS aspirants, here we present the set of very useful questions for the practice of the IAS Prelims Exam:

    1.Émigré is a person

    1.Who has left native country especially for political reasons
    2.Who has left his country voluntarily
    3.Who has no citizenship or nationality
    4.Who is outside his country and unwilling to return because of genuine fear

    Answer: a

    Explanation: A person who has left their own country in order to settle in another, typically for political reasons.

    2.Consider the following statements

    1.H1-B visa allows American companies and universities to employ professionals in U.S.
    2.L-Visas are for employees in executive and managerial position and specialized knowledge capacity.

    Which of the above statements are true?

    A.Only 1
    B.Only2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: H1-B visa program allows American companies and universities to employ foreign scientists, engineers, programmers and other professionals in U.S for up to 6 years. L-1A visas for employees in an executive or managerial position. L-1B for employees in specialised knowledge capacity.

    3.Which of the following is true regarding fundamental rights?

    1.They are utilitarian in nature.
    2.They contribute to national and social development.
    3.They are a protection against the government actions.

    Select the correct answer using following codes.

    A.Only 1
    B.1 and 3 only
    C.Only 3
    1, 2 and 3.

    Answer:c

    Explanation: Fundamental rights are egalitarian in nature. Fundamental duties contribute to national and social development.

    4.Which of the following is true about constitutional rights?

    1.All constitutional rights are fundamental rights.
    2.Some constitutional rights do not enjoy special status.

    Select the correct answer using following codes

    A.Only 1
    B.Only2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: Constitutional rights include statutory rights and fundamental rights. Rights outside part III of the Indian constitution are statutory rights.

    5.Which of the following rights is available to any person on soil of India?

    A. Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth.
    B.Equality of opportunity in matters of public employment.
    C. Cultural and educational rights of minorities
    D. Protection against arrest and detention in certain cases.

    Answer: d

    Explanation: Article 15, 16, 19 and 30 are available to Indian citizens only.

    6.Which of the following is not true regarding fundamental rights?

    A.Fundamental rights are borrowed from American constitution by constituent assembly of India.
    B.They are essential for political progress.
    C.Right to life is individual rights.
    D.Right to constitutional remedies is group rights

    Answer: b

    Explanation: They are essential for human development, democracy and social progress. Equality before law, freedom of speech and expression, freedom of association and peaceful assembly, freedom to practice religion and right to constitutional remedies are group rights.

    7.Consider the following statements

    1.Fundamental rights safeguard individuals only from any arbitrary state actions.
    2.Fundamental rights can be amended by federal government also.

    Which of the above is true?

    A.Only 1
    B.Only 2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation: Fundamental rights can be enforceable against private persons as well. Abolition of untouchability is limitation against state action also on individual actions. Fundamental rights can be amended by parliament only.

    8.Consider the following statements

    1.Fundamental rights are absolute.
    2.Articles 15 and 16 have been amended by parliament in pursuit of social justice.

    Select the correct answer using following codes

    1.Only 1
    2.Only 2
    3.either 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: There are limitations imposed on the enjoyment of fundamental rights. Fundamental rights are conditional and subject to reasonable restrictions.  Article 15 and 16 ensures equality of opportunity in public employment and prevents discrimination which in turn ensures social justice.

    9.An alien enemy includes

    1.Only subjects of a state at war with India
    2.Indian citizens who voluntarily trade with such state.

    Select the correct answer using following codes

    A.Only 1
    B.Only 2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: An enemy alien includes not only subjects of a state at war with India but also           Indian citizens who reside in or trade with such a state.

    10.The picture of a democratic republic which preamble envisages is

    Democratic only from political standpoint
    It envisages only democratic form of government.

    Select the correct answer from the following codes

    A.Only 1
    B.Only2
    C.Both 1 and 2
    D.Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation: Preamble envisages democratic not only from the political but also from the social standpoint. It envisages not only a democratic form of government but also a democratic society.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF