Search

IAS Exam: Prelims Polity Questions:Preamble and State Formation

Indian Polity is the easiest part of the Civil Services Syllabus. It is easiest because it is the most logical part of the IAS Syllabus where each statement and provision has a logical explanation behind it. Here are some question making attempt to clear the concept of Preamble and State Formation under the Constitution of India

Dec 31, 2015 12:21 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

1.    With reference to the procedure for formation/establishment of states.

1.    Special majority of parliament is required for the purpose.
2.    President should ascertain the views of concerned legislature to this effect.

Which of the following statements is true?

a.    Only1
b.    Only2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. d

Explanation : Bill to this effect may be introduced in either house of Parliament only on the recommendation of president. Bill should be referred by the president to the legislatures of state for expressing views within period specified. Opinion of legislature is not binding on the  president. The bill needs to be passed by parliament by simple majority.

2.    The term Union of India infers

1.    States and union territories are members of union.
2.    India is to ‘indestuructible union of destructible states’

Which of the following is true?

a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. b

Explanation : Union of India infers states that share federal powers with the Union government. The term "Union" signifies though the country and the people may be divided into different states for convenience of administration, the country is one integral whole.

3.    Consider the following statements

1.    Residence of the state and union territories is necessary qualification for employment under that state or union territory.
2.    To legislate in this matter state government shall have voice.

Select the correct answer using following codes

a.    Only 1
b.    Only2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. d

Explanation : Parliament is empowered to lay down that as regards any particular class of employment under a state or union territory residence within that state or union territory shall be necessary qualification. Parliament would be sole authority and state legislatures shall have no voice.

4.    Which of the following is true about preamble?

1.    It is not enforceable by courts.
2.    It is part of constitution.
3.    Preamble enshrines narrow objectives of governments.

a.    Only 1
b.    Only 2
c.    1 and 2 only
d.    1,2 and 3

Answer. c

Explanation :  Preamble contains essence of constitution.  In  Kesavanda Bharati case 1973 Supreme court ruled that preamble is part of constitution and not enforceable. It is basic features of constitution.

5.    Consider the following statements

1.    Preamble has been amended only once through 44th constitutional amendment act 1976.
2.    Secular, Socialist and liberty were added to the constitution through 44th   constitutional amendment act 1976.

Which of the above statements is true?

a.    Only 1
b.    Only 2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. d

Explanation : Preamble has been amended once through 42nd constitutional amendment act 1976. According to Supreme Court, in Keshavanda Bharati case, preamble cannot be abridged. It can be enriched but not restricted.

6.    Consider the following statements

1.    The word secular appeared nowhere in constitution before it was inserted into the preamble.
2.    The word secular signifies state will protect religion of majority in state.

Which of the following statements are true?

a.    Only1
b.    Only 2
c.    Both 1 and2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. d

Explanation : The word secular appeared in article 25 2 (a) of the constitution of India. Secularism means equidistance of the state towards all religions. Secularism means separation of religion from politics.

7.    With reference to word ‘Justice’ and ‘Fraternity’ in preamble. Which of the following statements is true?

1.    Justice signifies political and economic justice only.
2.    Fraternity was incorporated from article 1 of universal declaration of human rights.

a.    Only1
b.    Only 2
c.    Both 1 and2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. b

Explanation : Justice signifies political, economic and social justice.  Fraternity means common brotherhood.

8.    With reference to the word socialist in preamble. Which of the following statements is true?

1.    Original constitution reflected socialistic principles.
2.    Socialistic principles were incorporated in constitution only through amendment.

a.    Only1
b.    Only2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1  nor 2

Answer. a

Explanation : Even though the word socialist was added in preamble by 42nd amendment act in 1976, our original constitution reflected socialistic principles. Distributive justice is a part of socialist societies.

9. Consider the following statements regarding constitution of India

1.    Indian federation is not result of agreement between the units of which it is made of.
2.    India was already a union at the time of constituent assembly debates.

Which of the above is true?

a.    Only1
b.    Only2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. c

Explanation : Dr. Ambedkar preferred using ‘Union’ instead of ‘federation’ because Indian federation is not result of agreement between the units of which it is made of. The country is one integral whole, though the country and people may be divided into different states for convenience of administration. The expression India is ‘union of states’ was chosen as India was already a union at the time of constituent assembly debates.

10.    With reference to the power of Parliament to admit into union or establish new states. Which of the following is true?

1.    There is no need of any law by parliament to acquire new territory.
2.    There is need of legislation by parliament to establish new state.

Choose from the code given below.

a.    Only1
b.    Only2
c.    Both 1 and 2
d.    Neither 1 nor 2

Answer. c

Explanation : According to Article 2 of constitution of India parliament may by law admit into the union, or establish, new states on such terms and conditions, as it thinks fit. According to article 3 of constitution of India parliament may by law allow formation of new states and alteration of areas, boundaries or names of existing states.

Click here for More Polity Questions

Related Stories