1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims 2015: GS Economy MCQ – Set 3

Jan 7, 2015 18:28 IST

    Economy Section of the IAS Prelims Syllabus is one of the largest sections of the syllabus and some of the Topics are very critical to the IAS Exam Preparations as they are equally important for IAS Prelims as well as IAS Main Exams.

    The candidates can see the previous year question Paper and their Solutions to check their preparation and to develop the right approach to the IAS Prelims Exam and acquire an edge over the other candidates.

    1.  According to Suresh Tendulkar Report, What percentage of population was under the poverty Line in 2004-05?

    A.36 %
    B.37.2 %
    C.40.2%
    D.33 %

    Answer: B

    2.  Which of following statement is true about the Primary deficit?

    A.    It is difference between Revenue receipts and Revenue Expenditure
    B.    It is difference between capital receipts and Interest Payment    
    C.    It is difference between the Fiscal Deficit and Interest Payment
    D.    It is addition of Fiscal Deficit and Interest Payment

    Answer: C

    3.  Who introduced Zamindari system in India?

    A. Lord Carnwallis
    B. Lord Wlliam Bentinck
    C. Lord Dalhousie
    D. Lord Canning

    Answer:  A

    4.  Base Effect remains in news, which of following statement is true about Base Effect:

    A. It is Change in numbers of items for which price quotations are taken
    B. It measures Impact of fuel items on inflation
    C. Impact of the rise in price level in the previous year over the rise in price level in the current year
    D. Problem due to miscalculation

    Answer: C

    5.  What percent branches are to be established in unbanked areas under the provision of  new Banking licensing schemes

    A.20%
    B.40%
    C.22%
    D.25%

    Answer: D

    6.  What does the tax haven mean?

    A. Important source of tax revenue for government
    B. Countries or states which impose no tax or very low tax that attract wealth from all over the world.
    C. Rich class of society that pays the tax
    D. Particular section of society that does not pay the tax

    Answer: B

    7. Our first five year plan primary focused on

    A. Agricultural Sector
    B. Manufacturing Sector
    C. Defense up gradation
    D. Service sector

    Answer: A

    8.  Which of following statement is true about charged expenditure?

    A. Expenditure which requires voting of parliament
    B. Expenditure which does not require voting of parliament
    C. Expenditure which is incurred on productive activities
    D. Expenditure which is incurred on social welfare schemes

    Answer: B

    9.  Which sector constitutes the maximum share in GDP of India

    A. Primary Sector
    B. Secondary Sector
    C. Tertiary Sector
    D. None of above

    Answer: C

    10. Who operates the monetary policy in India?
    A. Ministry of Finance
    B. Reserve Bank of India (RBI)
    C. Security and Exchange Board of India
    D. All of above

    Answer: B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF