Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims 2015 : GS Geography : MCQ Set 5

May 18, 2015 15:31 IST

    1. Western Cyclonic Disturbance enters the Indian subcontinent from the west and the northwest, originate over the Mediterranean Sea and are brought into India by the______.

     (a)Westerly jet stream
     (b)Easterly jet stream
     (c)Polar jet stream
     (d)None of these

    Answer .a

    2. The Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) is a low pressure zone located at the equator where trade winds converge, consider the following statements:

     1. In July ITCZ is located around 20 degree-25 degree latitudes (over Gangetic plain), sometimes called the monsoon trough.
      2. Due to shift of ITCZ in north during summer, the trade winds of the southern hemisphere cross the equator and start blowing from southwest to northeast due to the Coriolis force.

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .c

    3. With reference to Easterly Jet stream, consider the following statements:

        1 An Easterly Jet Stream flows over the southern part of the peninsula steers the tropical depressions into India.
        2 In August it is confined to 15 degree latitude and shifts northward thereafter and crosses Himalayas.

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .a

    4. Choose the false statement among the following statements:

     (a)The southwest monsoon is a continuation of the southeast trade wind, deflected towards the Indian subcontinent after crossing the equator.
     (b)In winter India is under the influence of North West monsoon due to westerly jet stream
     (c)The southwest monsoon sets in over the Kerala coast by 1st june.
     (d)The shift in the position of the ITCZ is related to the phenomena of the withdrawal of the westerly jet stream from its position over the north Indian plain.

    Answer .b

    5. El-Nino is a complex weather system that appears once every three to seven years, consider the following statements in this regard:

      1. The appearance of warm currents off the coast of Peru in the eastern Pacific.
      2. The word El-Nino means ‘Child Christ’ because the current appears around the Christmas in December.
      3. El-Nino was one of the reasons for the deficit rainfall in India (2014).

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 and 2 only
      (b) 2 and 3 only
      (c) 1, 2 and 3
      (d) 3 only

    Answer .c

    6. During the south-west monsoon period after having rains for a few days, if rains fails to occur for one or more weeks, it is known as______ in the monsoon.

    (a) withdrawal
    (b) break
    (c) burst
    (d) decline

    Answer .b

    7. Consider the following pairs:

                 Local wind                place

    1.    Mango shower    :      kerela and Karnataka
    2.    Blossom shower  :      Kerela
    3.    Kalbaisakhi         :      orissa

    Which of the above pairs are correctly matched?

       (a) 1 only
       (b) 2 and 3 only
       (c) 3 only
       (d) 1 and 2 only

    Answer .d

    8 .Nor Westers: These are dreaded evening thunderstorms in Bengal and Assam. These showers are useful for tea, jute and rice cultivation. In Assam these storms are known as

    (a)Bardoli Chheerha
    (b)Bohag Bihu
    (c)mango shower
    (d)None of these

    Answer .a

    9. Consider the following statements:

       1. Coriolis force is responsible for deflecting wind towards right in the northern hemisphere and towards the left in the southern hemisphere.
       2. The Coriolis force is minimum at the poles and maximum at the equator.

    Based on the above statements chose the correct option?

       (a) 1 only
       (b) 2 only
       (c) Both 1 and 2
       (d)None of these.

    Answer .a

    10. The northern plains of India receive rainfall in winter due to cyclonic disturbances, they are of immense importance for the cultivation of ‘Rabi crops are locally known as_________.

    (a) mango showers
    (b) mahawat
    (c)blossom
    (d) chheerha

    Answer .b

    For more IAS Prelims Questions please click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF