Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims 2016: GS Polity Questions: President

Jun 9, 2016 14:30 IST

    Indian Polity is easy to understand but it is harder to attempt the questions correctly in the UPSC IAS prelims Exam because of the ambiguous nature of such questions. In UPSC IAS Prelims Exam, there will 15 to 20 questions from the subject GS Polity alone. So, the UPSC IAS Exam aspirants have greater chance to score better in this section. The nature of Indian Polity Questions to be asked in General studies Paper I of UPSC IAS Prelims Exam will be more static and the static part of any subject considered as the easiest part to prepare well.

    To the rescue of the UPSC IAS aspirants, here we present the set of very useful MCQs of GS Indian Polity for the Preparation of UPSC IAS Prelims Exam:

    1.    Who among the following is a part of Union Executive?
    a.    Vice President
    b.    Prime Minister
    c.    Attorney General
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Articles 52 to 78 in Part V of the Constitution deal with the Union executive. The Union executive consists of the President, the Vice-President, the Prime Minister, the council of ministers and the attorney general of India.

    2.    With reference to the President of India, which of the following is correct?
    a.    The President is the head of the Indian State.
    b.    He is the first citizen of India.
    c.    He acts as the symbol of unity, integrity and solidarity of the nation.
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The President is the head of the Indian State. He is the first citizen of India and acts as the symbol of unity, integrity and solidarity of the nation.

    3.    Consider the following statements regarding the electoral college for the election of President of India:
    I.    Electoral College consists of elected the members of both the Houses of Parliament.
    II.    Electoral College consists of the elected members of the legislative assemblies of the states.
    III.    Electoral College consists of the elected members of the legislative assemblies of the Union Territories of Delhi and Puducherry.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The nominated members of both of Houses of Parliament, the nominated members of the state legislative assemblies, the members (both elected and nominated) of the state legislative councils (in case of the bicameral legislature) and the nominated members of the Legislative Assemblies of Delhi and Puducherry do not participate in the election of the President. Where an assembly is dissolved, the members cease to be qualified to vote in presidential election, even if fresh elections to the dissolved assembly are not held before the presidential election.

    4.    Consider the following statements regarding the election of the President of India:
    I.    The President’s election is held in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote and the voting is by secret ballot.
    II.    The system of proportional representation ensures that the successful candidate is returned by the absolute majority of votes.
    III.    Under this system, a candidate, in order to be declared elected to the office of President, does not require any fixed quota of votes.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    The President’s election is held in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote and the voting is by secret ballot. This system ensures that the successful candidate is returned by the absolute majority of votes. A candidate, in order to be declared elected to the office of President, must secure a fixed quota of votes. The quota of votes is determined by dividing the total number of valid votes polled by the number of candidates to be elected (here only one candidate is to be elected as President) plus one and adding one to the quotient.

    5.    All doubts and disputes in connection with election of the President are inquired into and decided by_______.
    a.    the Lok Sabha
    b.    the Rajya Sabha
    c.    the Supreme Court of India
    d.    the Election Commission

    Answer: c

    Explanation:

    All doubts and disputes in connection with election of the President are inquired into and decided by the Supreme Court whose decision is final. The election of a person as President cannot be challenged on the ground that the Electoral College was incomplete (ie, existence of any vacancy among the members of Electoral College). If the election of a person as President is declared void by the Supreme Court, acts done by him before the date of such declaration of the Supreme Court are not invalidated and continue to remain in force.

    6.    Which of the following is not the qualification for Election of the President of India:
    a.    He should be a citizen of India.
    b.    He should have completed 55 years of age.
    c.    He should be qualified for election as a member of the Lok Sabha.
    d.    He should not hold any office of profit under the Union government or any state government or any local authority or any other public authority.

    Answer: b
    Explanation:

    A person to be eligible for election as President should fulfil the following qualifications:

    • He should be a citizen of India.
    • He should have completed 55 years of age.
    • He should be qualified for election as a member of the Lok Sabha.
    • He should not hold any office of profit under the Union government or any state government or any local authority or any other public authority. A sitting President or Vice-President of the Union, the Governor of any state and a minister of the Union or any state is not deemed to hold any office of profit and hence qualified as a presidential candidate.

    Further, the nomination of a candidate for election to the office of President must be subscribed by at least 50 electors as proposers and 50 electors as seconders.

    7.    Every Presidential candidate has to make a security deposit of Rs 15,000 in which of the following bank:
    a.    Reserve Bank of India
    b.    State Bank of India
    c.    Punjab National Bank of India
    d.    Central Bank of India

    Answer: a

    Explanation:

    Every candidate has to make a security deposit of Rs 15,000 in the Reserve Bank of India. The security deposit is liable to be forfeited in case the candidate fails to secure one-sixth of the votes polled. Before 1997, number of proposers and seconders was ten each and the amount of security deposit was Rs 2,500.

    8.    Who among the following administer the oath of office to the President of India:
    a.    Attorney General of India
    b.    Chief Justice of India
    c.    Prime Minister of India
    d.    Vice President of India

    Answer: b

    Explanation:

    The oath of office to the President is administered by the Chief Justice of India and in his absence, the senior most judge of the Supreme Court available.

    9.    To whom the President of India will address in his resignation from his office?
    a.    The Chief Justice of India
    b.    The Prime Minister of India
    c.    The Vice President of India
    d.    Attorney General of India

    Answer: c

    Explanation:

    The President holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. However, he can resign from his office at any time by addressing the resignation letter to the Vice President. Further, he can also be removed from the office before completion of his term by the process of impeachment.

    10.    Who among the following cannot participate in the impeachment of the President?
    a.    Elected members of either house
    b.    Nominated members of either house
    c.    Elected members of legislative assemblies of state and UTs.
    d.    All of the above

    Answer: c

    Explanation:

    An impeachment is a quasi-judicial procedure in the Parliament. In this context, two things should be noted:

    • the nominated members of either House of Parliament can participate in the impeachment of the President though they do not participate in his election;
    • the elected members of the legislative assemblies of states and the Union Territories of Delhi and Puducherry do not participate in the impeachment of the President though they participate in his election.

    The Powers, Functions, Appointment and Removal conditions of the President Office is very important for the IAS Prelims exam and it requires conceptual clarity of the constitutional facts so that the IAS aspirants can answer the IAS Exam questions correctly.

     

    Click here for the GS Polity Study Material

    For further queries and discussion on various subjects click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF