Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Medieval History NCERT Questions: Consolidation of the Mughal Empire Set IV

May 3, 2016 14:57 IST

    Old edition of NCERT Books are still high in demand in terms of UPSC IAS Exam Preparation because it has extensive coverage of the topics given in the UPSC IAS Exam syllabus. The IAS aspirants find it difficult to get an old edition NCERT book from market due to its unavailability in the market.

    Here, we have provided Multiple Choice Questions of Medieval Indian History which have been created from the old edition of NCERT book, go and check your level of your Preparation of IAS Prelims Exam.

    1. Consider the following statements regarding the Akbar’s consolidation of northwest frontier of the Mughal empire:

    I. The consolidation of the north-west and fixing a scientific frontier or the empire were two of the major contributions of Akbar.
    II. Akbar’s conquest of Sindh (1590) also opened the Punjab for trade down the river Indus.
    III. Akbar stayed at Lahore till 1598 when the death of Abdullah Uzbek finally removed the threat from the side of the Uzbeks.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: The consolidation of the north-west and fixing a scientific frontier or the empire were two of the major contributions of Akbar. His conquest of Sindh (1590) also opened the Punjab for trade down the river Indus. Akbar stayed at Lahore till 1598 when the death of Abdullah Uzbek finally removed the threat from the side of the Uzbeks. After settling the affairs of the North West, Akbar turned his attention towards the affairs of eastern and western India and the Deccan.

    2. Consider the following statements regarding Akbar’s liberal policy of toleration:

    I. Akbar always gave patronage to the local languages and literature, by adopting a more liberal policy of religious toleration.
    II. Akbar never gave patronage to the local languages and literature other than Persian.
    III. Akbar through his liberal policy of toleration provided important jobs, including service at the court and in the army, to the Hindus.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation: we have seen how, during the fifteenth century, a number of rulers in different parts of the country had tried to promote greater understanding between the Hindus and the Muslims by having secular and religious literature in Sanskrit translated into Persian, by giving patronage to local languages and literature, by adopting a more liberal policy of religious toleration and, in some cases, by giving important jobs, including service at the court and in the army, to the Hindus. We have also seen how a remarkable series of popular saints, such as Chaitanya, Kabir and Nanak, in different parts of the country emphasised the essential unity of Islam and Hinduism, and laid stress on a religion based on love and devotion rather than one based on works or a literal interpretation of revealed books. They thus created the atmosphere in which liberal sentiments and views could grow and religious narrowness was looked down upon. This was the atmosphere in which Akbar was born and reared.

    3. Consider the following statements which shows Akbar was more liberal and having policies of toleration:

    I. After getting into complete power, Akbar abolished the poll tax or jizyah which the non-Muslims were required to pay in a Muslim state.
    II. Akbar abolished the pilgrim-tax on bathing at holy places such as Prayag, Banaras, etc.
    III. He also abolished the practice or forcibly converting prisoners of war to Islam.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: One of the first actions which Akbar took, after he had taker power in his own hands, was to abolish the poll tax or jizyah which the non-Muslims were required to pay in a Muslim state. Although it was not a heavy tax, it was disliked because it made a distinction between subject and subject. At the same time, Akbar abolished the pilgrim-tax on bathing at holy places such as Prayag, Banaras, etc. He also abolished the practice or forcibly converting prisoners of war to Islam. This laid the essential foundation of an empire based on equal rights to all citizens, irrespective of their religious beliefs.

    4. Consider the following statements regarding the interest of Akbar in religion:

    I. From the beginning, Akbar was deeply interested in religion and philosophy and at the outset, he was an orthodox Muslim.
    II. Akbar paid great deference to the leading qazi of the state, Abdun Nabi Khan, who held the post of sadr-us-sadur and, on one occasion, even carried his slippers for him.
    III. Akbar spent whole nights in thoughts of God, continually pronounced His name, and for a feeling of thankfulness for his success, he would sit many a morning alone in prayer and contemplation on a large flat stone of an old building near his palace in Agra.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: From the beginning, Akbar was deeply interested in religion and philosophy. At the outset, Akbar was an orthodox Muslim. He paid great deference to the leading qazi of the state, Abdun Nabi Khan, who held the post of sadr-us-sadur and, on one occasion, even carried his slippers for him. But by the time Akbar reached adulthood, mysticism which was being preached in the length and breadth of the country, began to influence him. Akbar spent whole nights in thoughts of God, continually pronounced His name, and for a feeling of thankfulness for his success, he would sit many a morning alone in prayer and contemplation on a large flat stone of an old building near his palace in Agra. Gradually, he turned away from the path of narrow orthodoxy. He had already abolished the jizyah and pilgrim-tax, as we have seen. He gathered at the court a band of talented people with liberal ideas.

    5. Who among the following is known as the Akbar’s biographer?

    a. Raja Birbal
    b. Abul Fazl
    c. Faizi
    d. Abdun Nabi Khan

    Answer: b

    Explanation: Shaikh Abu al-Fazal ibn Mubarak also known as Abu'l-Fazl, was the vizier of the Mughal emperor Akbar, and author of the Akbarnama, the official history of Akbar's reign in three volumes, (the third volume is known as the Ain-i-Akbari) and a Persian translation of the Bible. He was also one of the Nine Jewels (Navaratnas) of Akbar's royal court and the brother of Faizi, the poet laureate of Emperor Akbar.

    6. In which of the following year the hall of Ibadat Khana was built?

    a. 1575
    b. 1580
    c. 1585
    d. 1590

    Answer: a

    Explanation: In the year 1575, Akbar built a hall called Ibadat Khana or the Hall of Prayer at his new capital, Fatehpur Sikri. To this he called elected theologians, mystics and those of his courtiers and nobles who were known for their scholarship and intellectual attainments. Akbar discussed religious and spiritual topis with them.

    7. Consider the following statements regarding the hall Ibadat Khana built by Akbar:

    I. Akbar opened the Ibadat Khana to people of all religions—Christians, Zoroastrians, Hindus, Jains, even atheists.
    II. In Ibadat Khana where broadened the discussions, and ever issues on which all Muslims were agreed, such as whether the Quran was the last revealed book and Muhammad its prophet, resurrection, nature of God, began to be debated.
    III. The patience and open-mindedness of Akbar was construed in a variety of ways by persons or different faiths and hence instead or bringing credit, the Ibadat Khana brought glowing discredit.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: At this stage, Akbar opened the Ibadat Khana to people of all religions—Christians, Zoroastrians, Hindus, Jains, even atheists. This broadened the discussions, and ever issues on which all Muslims were agreed, such as whether the Quran was the last revealed book and Muhammad its prophet, resurrection, nature of God, began to be debated. This horrified the theologians, and all kinds of rumours began to circulate about Akbar’s desire to forsake Islam. As a modern writer says, “The patience and open-mindedness of Akbar was construed in a variety of ways by persons or different faiths. Instead or bringing credit, the Ibadat Khana brought glowing discredit.”

    8. In which of the following year, the religious debates in Ibadat Khana were discontinued by Akbar?

    a. 1575
    b. 1582
    c. 1586
    d. 1588

    Answer: b

    Explanation: Akbar was less successful in his effort to find a meeting place between the votaries or different religions in the country. The debates in the Ibadat Khana had not led to a better understanding between different religions, but to greater bitterness, as the representatives of each religion denounced the other and tried to prove that their religion was superior to others. Hence, in 1582, Akbar discontinued the debates in the Ibadat Khana. But he did not give up his quest for truth.

    9. Consider the following statements regarding Akbar’s quest for the religious truth:

    I. Akbar invited Purushottam and Devi to expound the doctrines of Hinduism, and Maharji Rana to explain the doctrines of Zoroastrianism.
    II. He met some Portuguese priests and in order to understand the Christian doctrines better, he sent an embassy to Goa, requesting them to send-two learned missionaries to his court.
    III. Akbar also came into touch with the Jains also and, at his instance, the leading Jain saint of Kathiawar, Hira Vijaya Suri spent a couple of years at Akbar’s court.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Akbar invited Purushottam and Devi to expound the doctrines of Hinduism, and Maharji Rana to explain the doctrines of Zoroastrianism. He met some Portuguese priests and in order to understand the Christian doctrines better, he sent an embassy to Goa, requesting them to send-two learned missionaries to his court. The Portuguese sent Aquaviva and Monserrate who remained at Akbar's court for almost three years and have left a valuable account of it. But their hope of converting Akbar to Christianity never had any basis, Akbar came into touch with the Jains also and, at his instance, the leading Jain saint of Kathiawar, Hira Vijaya Suri spent a couple of years at Akbar’s court.

    10. Consider the following statements regarding the organisation of local government during the reign of Akbar:

    I. Akbar preferred various changes in its existing administration of local government.
    II. The chief officers of the sarkar were the faujdar and the amalguzar, the former being in charge of law and order and the latter responsible for the assessment and collection of the land revenue.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation: Hardly any changes were made by Akbar in the organisation of local government. The pargana and the sarkar continued as before. The chief officers of the sarkar were the faujdar and the amalguzar, the former being in charge of law and order and the latter responsible for the assessment and collection of the land revenue.

    Click here for the History Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF