1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam: Medieval History NCERT Questions: KINGS AND CHRONICLES

Feb 25, 2016 16:09 IST

    Questions asked from Medieval Indian History section in IAS Prelims Exam are quite easy but the aspirants need to memorise well before appearing in the exam. The IAS Exam aspirants should have balanced preparation of overall three sections of the History and its chronology is one of the most important parts of the subject history which enable candidates to memorise well every important aspects of history.

    Following Multiple Choice Questions of Medieval Indian History would help students in understanding the nature of questions asked in IAS Prelims Exam:

    Q1. Consider the following statements regarding the rulers of the Mughal Empire:

    I.The rulers of the Mughal Empire saw themselves as appointed by Divine Will to rule over a large and heterogeneous populace.
    II.The Mughal kings commissioned court historians to write accounts which recorded the events of the emperor’s time.
    III.The writers appointed by Mughal rulers collected vast amounts of information from the regions of the subcontinent to help the rulers govern their domain.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.Only I
    B.I and II
    C.I and III
    D.All of the above

    Answer: D

    Explanation: The rulers of the Mughal Empire saw themselves as appointed by Divine Will to rule over a large and heterogeneous populace. Although this grand vision was often circumscribed by actual political circumstances, it remained important. One way of transmitting this vision was through the writing of dynastic histories. The Mughal kings commissioned court historians to write accounts. These accounts recorded the events of the emperor’s time. In addition, their writers collected vast amounts of information from the regions of the subcontinent to help the rulers govern their domain.

    Q2. Which of the following statements is incorrect about Mughal Empire and its rulers?

    A.The name Mughal derives from Mongol but today the term evokes the grandeur of an empire, it was not the name the rulers of the dynasty chose for themselves.
    B.Mughal rulers referred to themselves as Timurids, as descendants of the Turkish ruler Timur on the paternal side.
    C.Akbar, the first Mughal ruler, was related to Ghenghiz Khan from his mother’s side and he spoke Turkish and referred derisively to the Mongols as barbaric hordes.
    D.During the sixteenth century, Europeans used the term Mughal to describe the Indian rulers of this branch of the family.

    Answer: C

    Explanation: The name Mughal derives from Mongol. Though today the term evokes the grandeur of an empire, it was not the name the rulers of the dynasty chose for themselves. They referred to themselves as Timurids, as descendants of the Turkish ruler Timur on the paternal side. Babur, the first Mughal ruler, was related to Ghenghiz Khan from his mother’s side. He spoke Turkish and referred derisively to the Mongols as barbaric hordes. During the sixteenth century, Europeans used the term Mughal to describe the Indian rulers of this branch of the family. Over the past centuries the word has been frequently used – even the name Mowgli, the young hero of Rudyard Kipling’s Jungle Book, is derived from it.

    Q3. Which of the following statements is incorrect regarding the establishment of the Mughal Empire?

    A.The empire was carved out of a number of regional states of India through conquests and political alliances between the Mughals and local chieftains.
    B.Zahiruddin Babur's successor, Humayun (1530-40, 1555-56) expanded the frontiers of the empire, but lost it to the Afghan leader Sher Shah Sur, who drove him into exile.
    C.The founder of the empire, Zahiruddin Babur, was driven from his Central Asian homeland, Farghana, by the warring Uzbeks.
    D.Zahiruddin Babur first established himself at Kabul and then in 1526 pushed further into the Indian subcontinent in search of territories and resources to satisfy the needs of the members of his clan.

    Answer: B

    Explanation: The Empire was carved out of a number of regional states of India through conquests and political alliances between the Mughals and local chieftains. The founder of the empire, Zahiruddin Babur, was driven from his Central Asian homeland, Farghana, by the warring Uzbeks. He first established himself at Kabul and then in 1526 pushed further into the Indian subcontinent in search of territories and resources to satisfy the needs of the members of his clan. Zahiruddin Babur's successor, Nasiruddin Humayun (1530-40, 1555-56) expanded the frontiers of the empire, but lost it to the Afghan leader Sher Shah Sur, who drove him into exile.

    Q4. Consider the following statements regarding Akbar, one of the rulers of the Mughal Empire:

    I.Many consider Jalaluddin Akbar (1556-1605) the greatest of all the Mughal emperors, for he not only expanded but also consolidated his empire, making it the largest, strongest and richest kingdom of his time.
    II.Akbar succeeded in extending the frontiers of the empire to the Hindukush mountains, and checked the expansionist designs of the Uzbeks of Turan (Central Asia) and the Safavids of Iran.
    III.Akbar had three fairly able successors in Jahangir (1605-27), Shah Jahan (1628-58) and Aurangzeb (1658-1707), much as their characters varied.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.Only I
    B.I and II
    C.I and III
    D.All of the above

    Answer: D

    Explanation: It is fact that many consider Jalaluddin Akbar (1556-1605) the greatest of all the Mughal emperors, for he not only expanded but also consolidated his empire, making it the largest, strongest and richest kingdom of his time. Akbar succeeded in extending the frontiers of the empire to the Hindukush mountains, and checked the expansionist designs of the Uzbeks of Turan (Central Asia) and the Safavids of Iran. Akbar had three fairly able successors in Jahangir (1605-27), Shah Jahan (1628-58) and Aurangzeb (1658-1707), much as their characters varied. Under them the territorial expansion continued, though at a much reduced pace. The three rulers maintained and consolidated the various instruments of governance.

    Q5. Which of the following statements is incorrect about Mughal Empire?

    A.During the sixteenth and seventeenth centuries the institutions of an imperial structure were created including effective methods of administration and taxation.
    B.The visible centre of Mughal power was the Dargah.
    C.Here political alliances and relationships were forged, status and hierarchies defined.
    D.The political system devised by the Mughals was based on a combination of military power and conscious policy to accommodate the different traditions they encountered in the subcontinent.

    Answer: B

    Explanation: During the sixteenth and seventeenth centuries the institutions of an imperial structure were created. These included effective methods of administration and taxation. The visible centre of Mughal power was the court. Here political alliances and relationships were forged, status and hierarchies defined. The political system devised by the Mughals was based on a combination of military power and conscious policy to accommodate the different traditions they encountered in the subcontinent.

    Q6. Consider the following statements regarding the Mughal chronicles:

    I.Chronicles commissioned by the Mughal emperors are an important source for studying the empire and its court.
    II.The Mughal chronicles were written in order to project a vision of an enlightened kingdom to all those who came under its umbrella.
    III.At the same time they were meant to convey to those who resisted the rule of the Mughals that all resistance was destined to fail and also, the rulers wanted to ensure that there was an account of their rule for posterity.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.Only I
    B.I and II
    C.I and III
    D.All of the above

    Answer: D

    Explanation: Chronicles commissioned by the Mughal emperors are an important source for studying the empire and its court. They were written in order to project a vision of an enlightened kingdom to all those who came under its umbrella. At the same time they were meant to convey to those who resisted the rule of the Mughals that all resistance was destined to fail. Also, the rulers wanted to ensure that there was an account of their rule for posterity. The authors of Mughal chronicles were invariably courtiers. The histories they wrote focused on events centred on the ruler, his family, the court and nobles, wars and administrative arrangements.

    Q7. The Mughal court chronicles were written in which of the following languages:

    A.Turkish
    B.Arabic
    C.Hindi
    D.Urdu

    Answer: A

    Explanation: Mughal court chronicles were written in Persian. Under the Sultans of Delhi it flourished as a language of the court and of literary writings, alongside north Indian languages, especially Hindavi and its regional variants. As the Mughals were Chaghtai Turks by origin, Turkish was their mother tongue. Their first ruler Babur wrote poetry and his memoirs in this language.

    Q8. Which of the following statements is incorrect regarding the linguistic concern during the reign of Akbar?

    A.It was Akbar who consciously set out to make Persian the leading language of the Mughal court.
    B.Still the Turkish was the language of administration at all levels so that accountants, clerks and other functionaries also learnt it.
    C.Cultural and intellectual contacts with Iran, as well as a regular stream of Iranian and Central Asian migrants seeking positions at the Mughal court, might have motivated the emperor to adopt the language.
    D.Persian was elevated to a language of empire, conferring power and prestige on those who had a command of it. It was spoken by the king, the royal household and the elite at court.

    Answer: B

    Explanation: It was Akbar who consciously set out to make Persian the leading language of the Mughal court. Cultural and intellectual contacts with Iran, as well as a regular stream of Iranian and Central Asian migrants seeking positions at the Mughal court, might have motivated the emperor to adopt the language. Persian was elevated to a language of empire, conferring power and prestige on those who had a command of it. It was spoken by the king, the royal household and the elite at court. Further, it became the language of administration at all levels so that accountants, clerks and other functionaries also learnt it.

    Q9. In which of the following war Humayun was defeated by Sher Khan?

    A.First Battle of Panipat
    B.Second Battle of Panipat
    C.Battle of Chausa
    D.Battle of Amer

    Answer. C

    Explanation: In the battle of Chausa Humayun was defeated by Sher Khan in the year 1539. In which Humayun divided his army into two parts and ordered Askari to take charge of the first division and proceed ahead. The second division under his personal command marched a few miles behind. At Munger the two divisions joined, and here, contrary to the advice of his seasoned officers, Humayun crossed the Ganga to its southern bank and took the old Grand Trunk Road towards Agra.

    Q10. After returned to Iran, who helped Humayun to retain Delhi?

    A.Safavid Shah
    B.Mirza Hakim
    C.Mirza Kamran
    D.Bairam Khan

    Answer. A

    Explanation: After defeated by Sher Khan, Humayun fled to Iran where he received help from Safavid Shah to retain Delhi.

    Q11. Who among the following was the half-brother of Akbar who revolt against the Mughal Empire?

    A.Safavid Shah
    B.Mirza Hakim
    C.Mirza Kamran
    D.Bairam Khan

    Ans. B

    Explanation: Mirza hakim was the half-brother of Akbar who revolted against the Mughal Empire and later defeated by Akbar.

    Q12. During the Mughal period, rank and salary were determined by a numerical value, called?

    A.mansab
    B.muqtis
    C.zat
    D.jagirs

    Ans. C

    Explanation: Those were joined the Mughal services were assigned to specific rank, according to which they received salary in term of numerical value called zat.

     

    Click here for History Study Material

     

     

     

     

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF