1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam: Medieval History NCERT Questions: PEASANTS, ZAMINDARS AND THE STATE

Feb 23, 2016 13:08 IST

    Questions asked from Medieval Indian History section in Civil Service Prelims Exam are quite easy but the candidates need to memorise well before appearing in the exam. The candidates should have balanced preparation of overall three sections of the History and its chronology is one of the most important parts of the subject history which enable candidates to memorise well every important aspects of history.

    Following Multiple Choice Questions of Medieval Indian History would help students in understanding the nature of questions asked in IAS Prelims Exam.

    Q1. Consider the following statements regarding the status of rural population of India during Sixteenth and Seventeenth century:

    I. Both peasants and landed elites were involved in agricultural production and claimed rights to a share of the produce.
    II. Involvement of Zemindars and landed elites in agricultural production created relationships of cooperation, competition and conflict among them.
    III. At the same time agencies from outside also entered into the rural world and the most important among these was the Mughal state, which derived the bulk of its income from agricultural production.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I
    B. I and II
    C. I and III
    D. All of the above

    Answer: D

    Explanation: During the sixteenth and seventeenth centuries about 85 per cent of the population of India lived in its villages. Both peasants and landed elites were involved in agricultural production and claimed rights to a share of the produce. This created relationships of cooperation, competition and conflict among them. The sum of these agrarian relationships made up rural society. At the same time agencies from outside also entered into the rural world. Most important among these was the Mughal state, which derived the bulk of its income from agricultural production. Agents of the state – revenue assessors, collectors, record keepers – sought to control rural society so as to ensure that cultivation took place and the state got its regular share of taxes from the produce.

    Q2. Consider the following statements regarding the sources which made a clear understanding of working of rural society of during Sixteenth and Seventeenth century:

    I. The major source for the agrarian history of the sixteenth and early seventeenth centuries are chronicles and documents from the Mughal court.
    II. One of the most important chronicles was the Ain-i Akbari authored by Akbar’s court historian Abu’l Fazl which meticulously recorded the arrangements made by the state to ensure cultivation,
    III. Ain-i-Akbari also has mention of the state to enable the collection of revenue by the agencies of the state and to regulate the relationship between the state and rural magnates, the zamindars.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I
    B. I and II
    C. I and III
    D. All of the above
    Answer: D

    Explanation: Our understanding of the workings of rural society does not come from those who worked the land, as peasants did not write about themselves. Our major source for the agrarian history of the sixteenth and early seventeenth centuries are chronicles and documents from the Mughal court.One of the most important chronicles was the Ain-i Akbari authored by Akbar’s court historian Abu’l Fazl. This text meticulously recorded the arrangements made by the state to ensure cultivation, to enable the collection of revenue by the agencies of the state and to regulate the relationship between the state and rural magnates, the zamindars.

    Q3. Consider the following statements regarding the central purpose of the Ain:

    I. The central purpose of the Ain (Ain-i Akbari in short) was to present a vision of Akbar’s empire where social harmony was provided by a strong ruling class.
    II. Any revolt or assertion of autonomous power against the Mughal state was, in the eyes of the author of the Ain, predestined to fail.
    III. Ain gives complete and real status of agrarian condition of the period.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I
    B. I and II
    C. I and III
    D. All of the above

    Answer: B

    Explanation: The central purpose of the Ain (Ain-i Akbari in short) was to present a vision of Akbar’s empire where social harmony was provided by a strong ruling class. Any revolt or assertion of autonomous power against the Mughal state was, in the eyes of the author of the Ain, predestined to fail. In other words, whatever we learn from the Ain about peasants remains a view from the top.

    Q4. Consider the following statements regarding the types of peasants of the seventeenth century:

    I. Sources of the seventeenth century refer to two kinds of peasants – khud-kashta and pahi-kashta.
    II. The pahi-khasta were residents of the village in which they held their lands.
    III. khud-kashta were non-resident cultivators who belonged to some other village, but cultivated lands elsewhere on a contractual basis.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A. Only I
    B. I and II
    C. I and III
    D. All of the above

    Answer: A

    Explanation: Sources of the seventeenth century refer to two kinds of peasants – khud-kashta and pahi-kashta. The former were non-resident cultivators who belonged to some other village, but cultivated lands elsewhere on a contractual basis. People became pahi-kashta either out of choice – for example, when terms of revenue in a distant village were more favourable – or out of compulsion – for example, forced by economic distress after a famine.

    Q5. Mughals from their mother’s side they were descendant’s of:

    A. Turkish
    B. Mongols
    C. Afghanis
    D. Romans

    Ans. B

    Explanation: The Mughals were the descendants of two famous lineage of rulers, by which from the mother side they were descendants of Mongols.

    Q6. Mughals were the successor of the:

    A. Genghis Khan
    B. Tughlaqs
    C. Lodhi
    D. Timur

    Ans. D

    Explanation: Mughals were the descendants of Turkish which is also considered as the successor of Timur, of whom the Mughal were proud of their Timurid ancestry.

    Q7. In which of the following war Humayun was defeated by Sher Khan?

    A. First Battle of Panipat
    B. Second Battle of Panipat
    C. Battle of Chausa
    D. Battle of Amer

    Ans. C

    Explanation: In the battle of Chausa Humayun was defeated by Sher Khan in the year 1539.

    Q8. Who among the following rulers was insulted when was come accept the Mughal authority in the court of Aurangzeb?

    A. Uday Singh
    B. Guru Teg Bahadur
    C. Banda Bairagi
    D. Shivaji

    Ans. D

    Explanation: Among the Maratha Kings, Shivaji was one of the most powerful, who once came to accept the authority of Mughal during the reign of Aurangzeb where he got insulted.

    Q9. During the Mughal period, rank and salary were determined by a numerical value, called?

    A. mansab
    B. muqtis
    C. zat
    D. jagirs

    Ans. C

    Explanation: Those were joined the mughal services were assigned to specific rank, according to which they received salary in term of numerical value called zat.

    Q10. During the reign of Akbar how many mansabdars were there?

    A. 25
    B. 29
    C. 30
    D. 33

    Ans. B

    Explanation: During the reign of Akbar, there were 29 mansabdars who had the responsibility of military affairs.

    Click here for the History Study Material

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF