Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Medieval History NCERT Questions: The Deccan and the South India

May 10, 2016 12:46 IST

    Old edition of NCERT Books are still high in demand in terms of UPSC IAS Exam Preparation because it has extensive coverage of the topics given in the UPSC IAS Exam syllabus. The IAS aspirants find it difficult to get an old edition NCERT book from market due to its unavailability in the market.
    Here, we have provided Multiple Choice Questions of Medieval Indian History which have been created from the old edition of NCERT book, go and check your level of your Preparation of IAS Prelims Exam.

    1. The battle of Bannihatti was fought by Deccan Sultanate with:

    a. Mughal Empire
    b. Vijayanagara Empire
    c. Gupta Empire
    d. Maurya Empire

    Answer: b

    Explanation: After the breakup of Bahmani kingdom into three powerful states, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda emerged and that they combined to crush Vijayanagara at the battle of Bannihatti, near Talikota, in 1565. After the victory, the Deccani state resumed their old ways.

    2. After victory over Vijaynagara, two of the following states Ahmadnagar, Bijapur and Golconda, claimed Sholapur, the states are:

    a. Ahmadnagar and Bijapur
    b. Golconda and Ahmadnagar
    c. Bijapur and Golconda
    d. None of the above

    Answer: a

    Explanation: Both Ahmadnagar and Bijapur claimed Sholapur which was a rich and fertile tract. Neither wars nor marriage alliances between the two could resolve the issue. Both the states had the ambition of conquering Bidar. Ahmadnagar also wanted to annex Berar in the north.

    3. The powerful zamindars of the time in Deccan region were called as the

    a. Zamindars
    b. Ryots
    c. Deshmukhs
    d. Mansabdars

    Answer: c

    Explanation: Deshmukhs were the landlords and the it was a historical title given to a person who was granted a territory of land, in certain regions of India, specifically Maharashtra, Chhattisgarh, Goa, Karnataka and Telangana during the Medieval History of India. Now, in Marathi language, Desh means a country and mukh means head or the chief; thus, deshmukh means "the head" of a district. The granted territory was usually referred to as the Desamukhi. The Deshmukh was in effect the ruler of the territory, as he was entitled to the collected taxes.

    4. Consider the following statements regarding the policy of Ibrahim Adil Shah of Bijapur:

    I. Ibrahim Adil Shah of Bijapur who ascended the throne in 1555 was the leading advocate of policy of winning over the Marathas to their side.
    II. It is said that he entertained 30,000 Maratha auxiliaries (bargis) in his army, and showed great favour to the Marathas in the revenue system.
    III. Ibrahim Adil Shah was supposed to have introduced Marathi in revenue accounts at all levels.
    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Ibrahim Adil Shah of Bijapur who ascended the throne in 1555 was the leading advocate of this policy. It is said that he entertained 30,000 Maratha auxiliaries (bargis) in his army, and showed great favour to the Marathas in the revenue system. He is supposed to have introduced Marathi in revenue accounts at all levels. Apart from increasing his favours to old families, a few other families such as the Bhonsales who had the family name of Ghorpade, the Dafles (or Chavans), etc., also rose to prominence in Bijapur as a result of the policy winning over the Marathas to their side.

    5. Kankoji Narsi, one the Maharashtrian Brahmans accorded the title of Peshwa by which of the following rulers:
    a. Bijapur ruler
    b. Ahmadnagara ruler
    c. Awadh ruler
    d. Mughal ruler

    Answer: b

    Explanation: policy. Maharashtrian brakrnanas were regularly used for diplomatic negotiations. At one of the instance the title of Peshwa was accorded to a brahmana, Kankoji Narsi, by the rulers of Ahmnadnagar. Marathas played an important role in the state of Ahmadnagar and Golconda as well.

    6. In which of the following year, the Mughal army invaded Khandesh?

    a. 1570
    b. 1576
    c. 1580
    d. 1584

    Answer: b

    Explanation: Deccan politics. In 1576, a Mughal army invaded Khandesh and compelled the rulers of Khandesh to submit. However, urgent matters called Akbar elsewhere. For twelve years, between 1586 and 1598, Akbar lived at Lahore, watching the north-westetn situation. In the interval, affairs in the Deccan deteriorated.

    7. Consider the following statements regarding the Mughal invasion of Khandesh:

    I. The Mughal invasion was led by prince Murad, who was the governor of Gujarat, and by Abdur Rahim Khan-i-Khanan.
    II. Due to factional fights among the Ahmadnagar nobles, the Mughals encountered little opposition till they reached the capital, Ahmadnagar.
    III. After a close siege of four months in which Chand Bibi played a valiant role, the two sides came to an agreement to cede Berar to the Mughals in return for their recognition of the claim of Bahadur.
    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation: The Mughal invasion was led by prince Murad, who was the governor of Gujarat, and by Abdur Rahim Khan-i-Khanan. The ruler of Khandesh was asked to cooperate. Due to factional fights among the Ahmadnagar nobles, the Mughals encountered little opposition till they reached the capital, Ahmadnagar. Chand Bibi shut herself up in the fort with the boy- king, Bahadur. After a close siege of four months in which Chand Bibi played a valiant role, the two sides came to an agreement. It was agreed to cede Berar to the Mughals in return for their recognition of the claim of Bahadur. Mughal suzerainty was also recognised in 1596.

    8. Consider the following states regarding the impact of Mughal’s annexation of Berar in the Deccani states:

    I. The Mughal annexation of Berar alarmed the Deccani states and they felt, not without reason, that Berar would give the Mughals a permanent foothold in the Deccan which could be enlarged upon at any time.
    II. The Deccani states sided with Ahmadnagar and created obstacles in the Mughals taking possession of Berar.
    III. A combined force of Bijapur, Golconda and Ahmadnagar led by a Bijpur commander invaded Berar in strength
    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: The Mughal annexation of Berar alarmed the Deccani states. They felt, not without reason, that Berar would give the Mughals a permanent foothold in the Deccan which could be enlarged upon at any time. Hence, they sided with Ahmadnagar and created obstacles in the Mughals taking possession of Berar. Soon, a combined force of Bijapur, Golconda and Ahmadnagar led by a Bijpur commander invaded Berar in strength. In hard-fought battle in 1597, the Mughal defeated a Deccani force three times their number. The Bijapuri and Golconda force.

    9. Who among the following was the youngest son of Akbar:

    a. Jahangir
    b. Daniyal
    c. Sultan Murad Mirza
    d. Hassan

    Answer: b

    Explanation: Daniyal also known as Daniyal Mirza was an Imperial Prince of the Timurid Dynasty (Royal House of Timur) who served as the Viceroy of Deccan. He was the third son of Emperor Akbar the Great and the brother of the Emperor Jahangir. His two sons were executed by Shah Jahan on 23 January, 1658.

    10. Consider the following statements about Malik Ambar:

    I. Malik Ambar was an Abyssinian, born in Ethiopia, lack of complete information about his early life and career, seems that his poor parents sold him at the slave market of Baghdad.
    II. Malik Ambar was purchased by a merchant who treated him well and brought him to the Deccan which was a land of promise.
    III. Malik Ambar rose in the service of Changez Khan, one of the famous and influential nobles of Murtaza Nizam Shah.
    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Malik Ambar was an Abyssinian, born in Ethiopia. The historians do not know much about his early life and career. It seems that his poor parents sold him at the slave market of Baghdad. In course of time, he was purchased by a merchant who treated him well and brought him to the Deccan which was a land of promise. Malik Ambar rose in the service of Changez Khan, one of the famous and influential nobles of Murtaza Nizam Shah. When the Mughals invaded Ahmadnagar, Ambar at first went to Bijapur to try his luck there. But he soon came back and enrolled himself in the powerful Habshi (Abyssinian) party which was opposed to Chand Bibi.

    Click here for the History Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF