1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Medieval History NCERT Questions: The Deccan and the South India Set II

May 11, 2016 15:56 IST

    Old edition of NCERT Books are still high in demand in terms of UPSC IAS Exam Preparation because it has extensive coverage of the topics given in the UPSC IAS Exam syllabus. The IAS aspirants find it difficult to get an old edition NCERT book from market due to its unavailability in the market.

    Here, we have provided Multiple Choice Questions of Medieval Indian History which have been created from the old edition of NCERT book, go and check your level of your Preparation of IAS Prelims Exam.

    1. Which of the following was the capital of Nizam Shahi dynasty?

    a. Qandhar
    b. Khirki
    c. Ujjain
    d. Delhi

    Answer: b

    Explanation: Malik Ahmad was the son of Nizam-ul-Mulk Malik Hasan Bahri. After the death of Nizam-ul-Mulk Malik Hasan Bahri, his son Malik Ahmad assumed the appellation of his father and from this the dynasty found by him is known as the Nizam Shahi dynasty. He founded the new capital Ahmadnagar on the bank of the river Sina. After several attempts, he secured the great fortress of Daulatabad in 1499. Other capitals were Achalpur, Khirki, Bidar, and Golconda.

    2. In which of the following year, Jahangir occupied the Nizam Shahi dynasty and their capital?

    a. 1606
    b. 1610
    c. 1616
    d. 1620

    Answer: c

    Explanation: the help of the Maratha sardars, the Mughal’s Khan-i-Khanan inflicted a crushing defeat on the combined forces of Ahmadnagar, Bijapur and Golconda in 1616. The Mughals occupied the new Nizam Shahi capital, Khirki, and burnt all its buildings before they left. This defeat shook the Deccani alliance against the Mughals.

    3. Consider the following statements regarding Jahangir’s approach of expanding Mughal territory in Deccan states after the death of Akbar:

    I. It is significant, however, that in the treaty with Malik Ambar, Jahangir did not try to enlarge the conquest made by Akbar in the Deccan.
    II. Jahangir did not try to expand his territory in the Deccan because of his weak military.
    III. As a part of his policy, Jahangir tried to win over Bijapur to his side, and sent a gracious farman to Adil Shah calling him son.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation: It is significant, however, that in the treaty Jahangir did not try to enlarge the conquest made by Akbar in the Deccan. This was not due to any military weakness on the part of Jaharigir, as has been sometimes imagined, but due to deliberate policy. Apparently, Jahangir did not want to extend Mughal commitments in the Deccan, or become too deeply embroiled in its affairs. Moreover, he was still hopeful that his moderation would enable the Deccani states to settle down and live in peace with the Mughals. As a part of his policy, Jahangir tried to win over Bijapur to his side, and sent a gracious farman to Adil Shah calling him son.

    4. Consider the following statements regarding the effort made by Malik Ambar to improve his administration:

    I. Malik Ambar tried to improve the administration or the Nizam Shahi state by introducing Todarmal's system of land revenue.
    II. He started the old system of giving land on contract (Ijara) which was ruinous for the peasants, and abolished the zabti system.
    III. He abolished the old system of giving land on contract (Ijara) which was ruinous for the peasants, and adopted the zabti system.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation: Malik Ambar tried to improve the administration or the Nizam Shahi state by introducing Todarmal's system of land revenue. He abolished the old system of giving land on contract (Ijara) which was ruinous for the peasants, and adopted the zabti system.

    5. In which of the following year, Shah Jahan ascended the throne?

    a. 1627
    b. 1630
    c. 1632
    d. 1635

    Answer: a

    Explanation: Shah Jahan ascended the throne in 1627. Having commanded two expeditions to the Deccan as a prince and spent a considerable period in the Deccan during his rebellion against his father, Shah Jahan had much experience and personal knowledge of the Deccan and its politics.

    6. Consider the following statements regarding Shah Jahan’s concern to recover territories in the Deccan:

    I. Shah Jahan's first concern as a ruler was to recover the territories in the Deccan which had been lost to the Nizam Shahi ruler.
    II. For the purpose, Shah Jahan deputed an old and experienced noble, Khan-i-Jahan Lodi.
    III. Shortly after unsuccessful attempt to win over Nizam Shahi ruler, Khan-i-Jahan Lodi rebelled and joined the Nizam Shah who deputed him to expel the MughaIs from the remaining portions of Berar and Balaghat.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Shah Jahan's first concern as a ruler was to recover the territories in the Deccan which had been lost to the Nizam Shahi ruler. For the purpose, he deputed an old and experienced noble, Khan-i-Jahan Lodi. However, Khan-i- Jahan Lodi failed in the enterprise, and was recalled to the court. Shortly afterwards, he rebelled and joined the Nizam Shah who deputed him to expel the MughaIs from the remaining portions of Berar and Balaghat. Giving asylum to a leading Mughal noble in this manner was a challenging which Shah Jahan could not ignore. . It was clear that even after Malik Ambar's death, his policy of refusing to recognise the Mughal position in Berar and Balaghat was being continued by the Nizam Shahi ruler. Shah Jahan, therefore, came to the conclusion that there could be no peace for the Mughals in the Deccan as long as Ahmadnagar continued as an independent state. This was a major departure from the policy which had been followed by Akbar and Jahangir.

    7. Consider the following statements regarding the treaty or ahdnam between Adil Shah of Bijapur and the Mughals:

    I. According to this treaty, the Adil Shah agreed to recognise Mughal suzerainty, to pay an indemnity of twenty lakhs of rupees, and not to interfere in the affairs or Golconda which was brought under Mughal protection.
    II. Any quarrel between Bijapur and Golconda was, in the future, to be referred to the Mughal emperor for his arbitration.
    III. The Adil Shah agreed to operate with the Mughals for reducing Shahji to submission, and if he agreed to join Bijapuri service, to depute him in the south, away from the Mughal frontier.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: According to this treaty, the Adil Shah agreed to recognise Mughal suzerainty, to pay an indemnity of twenty lakhs of rupees, and not to interfere in the affairs or Golconda which was brought under Mughal protection. Any quarrel between Bijapur and Golconda was, in the future, to be referred to the Mughal emperor for his arbitration. The Adil Shah agreed to operate with the Mughals for reducing Shahji to submission, and if he agreed to join Bijapuri service, to depute him in the south, away from the Mughal frontier. In return for these, territory worth about 20 lakh huns (about eighty ]akh rupees) annually belonging to Ahmadnagar was ceded to Bijapur.

    8. Consider the following statement regarding the cultural contribution of the Deccan states in the history of India india:

    I. Ali Adil Shah (d. 1580) loved to hold discussions with Hindu and Muslim saints and was called a Sufi.
    II. Ali Adil Shah also invited Catholic missionaries to his court, ever before Akbar had done so.
    III. He had an excellent library to which he appointed the well known Sanskrit scholar, Waman pandit.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Ali Adil Shah (d. 1580) loved to hold discussions with Hindu and Muslim saints and was called a Sufi. He invited Catholic missionaries to his court, ever before Akbar had done so. He had an excellent library to which he appointed the well known Sanskrit scholar, Waman pandit. Patronage of Sanskrit and Marathi was continued by his successors.

    9. Who among the following rulers had the title of ‘abla baba’?

    a. Shah Jahan
    b. Ibrahim Adil Shah I
    c. Ibrahim Adil Shah II
    d. Malik Ambar

    Answer: c

    Explanation: Ibrahim Adil Shah II was a member of the Adil Shahi dynasty and a king of the Sultanate of Bijapur. Under his reign the dynasty had its greatest period as he extended its frontier as far south as Mysore. He was very solicitous of the poor and had the title of ‘abla baba’ or ‘Friend of the Poor’.

    10. Who among the following was the successor of Ali Adil Shah?

    a. Ibrahim Adil Shah I
    b. Ibrahim Adil Shah II
    c. Malik Ambar
    d. Shah Jahan

    Answer: a

    Explanation: The successor of Ali Adil Shah, Ibrahim Adil Shah 11(1580-1627) ascended the throne at the age of nine. He was very solicitous of the poor, and had the title of “abla baba”, or “Friend of the Poor”.

    11. Consider the following statements about Ibrahim Adil Shah II:

    He was deeply interested in music, and composed a book called Kitab-i-Nauras in which songs were set to various musical modes or ragas.
    He built a new capital, Nauraspur, in which a large number of musicians were invited to settle.
    In his songs, he freely invoked the goddess of music and learning, Saraswati.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: The successor of Ali Adil Shah, Ibrahim Adil Shah II (1580-1627) ascended the throne at the age of nine. He was very solicitous of the poor, and had the title of “abla baba”, or “Friend of the Poor”. He was deeply interested in music, and composed a book called Kitab-i-Nauras in which songs were set to various musical modes or ragas. He built a new capital, Nauraspur, in which a large number of musicians were invited to settle. In his songs, he freely invoked the goddess of music and learning, Saraswati.

    12. Who among the following was the first to introduce a secular note in poetry?
    a. Sultan Mohammad Quli Qutub Shah
    b. Madanna
    c. Ibrahim Adil Shah II
    d. Muhammad Adil Shah

    Answer: b

    Explanation:
    Golconda was the intellectual resort of literary men. Sultan Muhammad Quli Qutb Shah, a contemporary of Akbar, was very fond or literature and architecture. The sultan was not only a great patron or art and literature but was a poet of no mean order. He wrote in Dakhini Urdu, Persian and Telugu and left an extensive diwan or collection. He was the first to introduce a secular note in poetry. Apart from the praise of God and the
    Prophet, he wrote about nature, love, and the social 1ife of his day.

    13. Consider the following statements regarding the Char Minar of Hyderabad:
    I. Char Minar was contructed by Quli Qutub Shah and completed during the year 1591-92.
    II. Char Minar stood at the centre of the new city of Hyderabad and it has four lofty arches, racing the four directions.
    III. Its chief beauty is the four minarets which are four-storeyed which are 48 metre high and the double screen or arches has fine carvings.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:
    In the field of architecture, QuIi Qutub Shah constructed many buildings, the most famous of which is the Char Minar. Completed in 1591-92, it stood at the centre of the new city of Hyderabad founded by Quli Qutb Shah. It has four lofty arches, racing the four directions. Its chief beauty is the four minarets which are four-storeyed and are 48 metre high. The double screen or arches has fine carvings.

    14. Consider the following statements regarding the interest of the rulers of Bijapur in architecture :
    I. The rulers of Bijapur consistently maintained a high standard and an impeccable taste in architecture.
    II. The most famous Bijapuri buildings of the period are the Ibrahim Rauza and the Gol Gumbaz.
    III. The Gol Gumbaz which was built in 660 has the largest single dome ever onstructed.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:
    The most famous Bijapuri buildings of the period are the Ibrahim Rauza and the Gol Gumbaz. The former was a mausoleum for Ibrahim Adil Shah and shows the style at its best. The Gol Gumbaz which was built in 660 has the largest single dome ever constructed. All its proportions are harmonious, the large dome being balanced by tall, tapering minarets at the corner. It is said that a whisper at one side of the huge main room can be heard clearly at the other ends.

    Click here for the History Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF