Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam Modern History NCERT Questions: FRAMING THE CONSTITUTION

Mar 2, 2016 16:52 IST

    Questions asked from Modern Indian History section in IAS Prelims Exam are quite easy but the aspirants need to memorise well before appearing in the exam. The IAS Exam aspirants should have balanced preparation of overall three sections of the History and its chronology is one of the most important parts of the subject history which enable candidates to memorise well every important aspects of history.

    Following Multiple Choice Questions of Modern Indian History would help students in understanding the nature of questions asked in IAS Prelims Exam:

    Q1. Consider the following statements regarding the framing of Indian Constitution:

    I.    The Indian Constitution, which came into effect on 26 January 1950, has the dubious distinction of being the longest in the world.
    II.    The Constitution of India was framed between December 1946 and December 1949. During this time its drafts were discussed clause by clause in the Constituent Assembly of India.
    III.    While framing of the Indian Constitution, the Constituent Assembly held eleven sessions, with sittings spread over 165 days.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.Only I
    B.I and II
    C.I and III
    D.All of the above

    Answer: D

    Explanation: The Indian Constitution, which came into effect on 26 January 1950, has the dubious distinction of being the longest in the world. But its length and complexity are perhaps understandable when one considers the country’s size and diversity. The Constitution of India was framed between December 1946 and December 1949. During this time its drafts were discussed clause by clause in the Constituent Assembly of India. In all, the Assembly held eleven sessions, with sittings spread over 165 days. In between the sessions, the work of revising and refining the drafts was carried out by various committees and sub-committees.

    Q2. Consider the following statements regarding the making of the Constituent Assembly:

    I.The members of the Constituent Assembly were not elected on the basis of universal franchise.
    II.The Constituent Assembly that came into being was equally represented by the Congress and the Muslim League.
    III.The Congress swept the general seats in the provincial elections held in the winter of 1945-46, and the Muslim League captured most of the reserved Muslim seats.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.Only I
    B.I and II
    C.I and III
    D.All of the above

    Answer: C

    Explanation: The members of the Constituent Assembly were not elected on the basis of universal franchise. In the winter of 1945-46 provincial elections were held in India. The Provincial Legislatures then chose the representatives to the Constituent Assembly. The Constituent Assembly that came into being was dominated by one party: the Congress. The Congress swept the general seats in the provincial elections, and the Muslim League captured most of the reserved Muslim seats. But the League chose to boycott the Constituent Assembly, pressing its demand for Pakistan with a separate constitution.

    Q3. Which of the following statements is incorrect about the discussions within the Constituent Assembly?

    A.The discussions within the Constituent Assembly were also influenced by the opinions expressed by the public.
    B.As the deliberations continued, the arguments were reported in newspapers, but there was no time to debate publicly on the proposals.
    C.Criticisms and counter-criticisms in the press in turn shaped the nature of the consensus that was ultimately reached on specific issues.
    D.In order to create a sense of collective participation the public was also asked to send in their views on what needed to be done.

    Answer: B

    Explanation: The discussions within the Constituent Assembly were also influenced by the opinions expressed by the public. As the deliberations continued, the arguments were reported in newspapers, and the proposals were publicly debated. Criticisms and counter-criticisms in the press in turn shaped the nature of the consensus that was ultimately reached on specific issues. In order to create a sense of collective participation the public was also asked to send in their views on what needed to be done. Many of the linguistic minorities wanted the protection of their mother tongue, religious minorities asked for special safeguards, while dalits demanded an end to all caste oppression and reservation of seats in government bodies.

    Q4. Who among the following had moved the crucial “Objectives Resolution”?

    A.Dr. Bhimrao Ambedkar
    B.Dr. Rajendra Prasad
    C.Jawaharlal Nehru
    D.Motilal Nehru

    Answer: C

    Explanation: The Constituent Assembly had 300 members. Of these, six members played particularly important roles. Three were representatives of the Congress, namely, Jawaharlal Nehru, Vallabh Bhai Patel and Rajendra Prasad. It was Nehru who moved the crucial “Objectives Resolution”.

    Q5. Who among the following had moved the resolution proposing that the National Flag of India be a “horizontal tricolour of saffron, white and dark green in equal proportion”, with a wheel in navy blue at the centre?

    A.Jawaharlal Nehru
    B.Dr. Bhimrao Ambedkar
    C.Dr. Rajendra Prasad
    D.Subhash Chandra Bose

    Answer: A

    Explanation: Three were representatives of the Congress, namely, Jawaharlal Nehru, Vallabh Bhai Patel and Rajendra Prasad. It was Nehru who moved the crucial “Objectives Resolution”, as well as the resolution proposing that the National Flag of India be a “horizontal tricolour of saffron, white and dark green in equal proportion”, with a wheel in navy blue at the centre.

    Q6. Who was the President of Constituent Assembly?

    A.Dr. Bhimrao Ambedkar
    B.Dr. Rajendra Prasad
    C.Jawaharlal Nehru
    D.Motilal Nehru

    Answer: B

    Explanation: Rajendra Prasad’s role was as President of the Assembly, where he had to steer the discussion along constructive lines while making sure all members had a chance to speak.

    Q7. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution?

    A.Jawaharlal Nehru
    B.Dr. Bhimrao Ambedkar
    C.Dr. Rajendra Prasad
    D.Subhash Chandra Bose

    Answer: A

    Explanation: During the period of British rule, Ambedkar had been a political opponent of the Congress; but, on the advice of Mahatma Gandhi, he was asked at Independence to join the Union Cabinet as law minister. In this capacity, he served as Chairman of the Drafting Committee of the Constitution. Serving with him were two other lawyers, K.M. Munshi from Gujarat and Alladi Krishnaswamy Aiyar from Madras, both of whom gave crucial inputs in the drafting of the Constitution.

    Q8. Who was the Chief Draughtsman of the Constituent Assembly?

    A.Jawaharlal Nehru
    B.Dr. Bhimrao Ambedkar
    C.Dr. Rajendra Prasad
    D.S. N. Mukherjee

    Answer: D

    Explanation: The six members were given vital assistance by two civil servants. One was B. N. Rau, Constitutional Advisor to the Government of India, who prepared a series of background papers based on a close study of the political systems obtaining in other countries. The other was the Chief Draughtsman, S. N. Mukherjee, who had the ability to put complex proposals in clear legal language.

    Q9. Who among the following had made a powerful plea for continuing separate electorates?

    A.Jawaharlal Nehru
    B.Dr. Bhimrao Ambedkar
    C.B. Pocker Bahadur
    D.S. N. Mukherjee

    Answer: C

    Explanation: On 27 August 1947, B. Pocker Bahadur from Madras made a powerful plea for continuing separate electorates. Minorities exist in all lands, argued Bahadur; they could not be wished away, they could not be “erased out of existence”. The need was to create a political framework in which minorities could live in harmony with others, and the differences between communities could be minimised.

    Q10. Who among the following had not opposed the ‘Idea of separate electorate’?

    A.G. B. Pant
    B.B. Pocker
    C.Sardar Vallabh Bhai Patel
    D.Dr. Bhimrao Ambedkar

    Answer: B

    Explanation: The demand for separate electorates provoked anger and dismay amongst most nationalists. In the passionate debate that followed, a range of arguments were offered against the demand. Most nationalists saw separate electorates as a measure deliberately introduced by the British to divide the people. “The English played their game under the cover of safeguards,” R.V. Dhulekar told Bahadur. “With the help of it they allured you (the minorities) to a long lull. Give it up now … Now there is no one to misguide you”.

    Q11. In which of the following schedule of the Indian Constitution have mentioned the scheduled languages of India?

    A.One
    B.Fourth
    C.Eighth
    D.Ninth

    Answer: C

    Explanation: The Eighth Schedule to the Indian Constitution contains a list of scheduled languages, originally 14, but since expanded to 22. At the time the Constitution was enacted, inclusion in this list meant that the language was entitled to representation on the Official Languages Commission, and that the language would be one of the bases that would be drawn upon to enrich Hindi, the official language of the Union.

    Q12. Which among the following is not a scheduled language of India as per the ‘Eighth Schedule’?

    A.Bhojpuri
    B.Nepali
    C.Kashmiri
    D.Dogri

    Answer: A

    Explanation: Nepali, Kashmiri and Dogri are contained in the ‘Eighth Schedule’ of the Indian Constitution.

     

    Click here for History Study Material

     

     

     

     

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF