1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam: Modern History NCERT Questions: REBELS AND THE RAJ

Feb 11, 2016 14:55 IST

    Questions asked from Modern Indian History section in IAS Prelims Exam are quite easy but the candidates need to memorise well before appearing in the exam. The candidates should have balanced preparation of overall three sections of the History and its chronology is one of the most important parts of the subject history which enable candidates to memorise well every important aspects of history.

    Following Multiple Choice Questions of Modern Indian History would help students in understanding the nature of questions asked in IAS Prelims Exam.

    Q1.Consider the following statements regarding the revolt of 1857:

    I. Late in the afternoon of 10 May 1857, the sepoys in the cantonment of Meerut broke out in mutiny which began in the lines of the native infantry, spread very swiftly to the cavalry and then to the city
    II. The ordinary people of the town and surrounding villages joined the sepoys. The sepoys captured the bell of arms where the arms and ammunition were kept and proceeded to attack white people, and to ransack and burn their bungalows and property.
    III. The sepoys arrived at the gates of the Red Fort early in the morning on 11 May.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.Only I
    B.I and II
    C.I and III
    D.All of the above

    Answer: D

    Explanation: On 10 May 1857, the sepoys in the cantonment of Meerut broke out in mutiny. It began in the lines of the native infantry, spread very swiftly to the cavalry and then to the city. The ordinary people of the town and surrounding villages joined the sepoys. The sepoys captured the bell of arms where the arms and ammunition were kept and proceeded to attack white people, and to ransack and burn their bungalows and property. Government buildings – the record office, jail, court, post office, treasury, etc. – were destroyed and plundered. The telegraph line to Delhi was cut. As darkness descended, a group of sepoys rode off towards Delhi. The sepoys arrived at the gates of the Red Fort early in the morning on 11 May.

    Q2.Consider the following statements regarding the 1857 mutiny when reached Delhi:

    I.The sepoys from Meerut arrived at the gates of the Red Fort early in the morning on 11 May.
    II.Europeans had been protected by the rich people in Delhi.
    III.Once word spread that Delhi had fallen to the rebels and Bahadur Shah had blessed the rebellion, events moved swiftly.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.Only I
    B.I and II
    C.I and III
    D.All of the above

    Answer: C

    Explanation: Europeans were killed in large numbers; the rich of Delhi were attacked and looted. It was clear that Delhi had gone out of British control. Bahadur Shah had no other option but to comply.  Once word spread that Delhi had fallen to the rebels and Bahadur Shah had blessed the rebellion, events moved swiftly.

    Q3.The tradition of Sati was abolished in the year:

    A.1820
    B.1825
    C.1829
    D.1842

    Ans. C

    Explanation: Abolition of the Sati system was occurred in the year 1829, which is also regarded as one of the cause of revolt in 1857.

    Q4.Mangal Pandey, in 1857, killed British Officer(s):

    A.Hughson
    B.Baugh
    C.John Saunders
    D.Both A & B

    Ans. D

    Explanation: On March, 1857, Mangal Pandey, an Indian sepoy, killed two British officers Hughson and Baugh on parade at Barrackpore near Calcutta.

    Q5.Which of the following statements is incorrect?

    A.Bell of arms is one type of bells in which some specific arms to be kept secretly.
    B.Firangi, a term of Persian origin, possibly derived from Frank (from which France gets its name), is used in Urdu and Hindi, often in a derogatory sense, to designate foreigners.
    C.In the context of the revolt of 1857 the term revolt refers primarily to the uprising of the civilian population (peasants, zamindars, rajas, jagirdars) while the mutiny was of the sepoys.
    D.Mutiny – a collective disobedience of rules and regulations within the armed forces

    Answer: A

    Explanation: Bell of arms is a storeroom in which weapons are kept. During the revolt of 1857, the sepoys captured the bell of arms where the arms and ammunition were kept and proceeded to attack white people, and to ransack and burn their bungalows and property.

    Q6.Who was the prominent leader in Delhi during the Revolt of 1857?

    A.Begum Hazrat Mahal
    B.Rani Laxmi Bai
    C.Kuar Singh
    D.Bahadur Shah Zafar

    Ans. D

    Explanation: In Delhi, Bahadur Shah Zafar, then the Mughal ruler, was the prominent rebel leader, suppressed by John Nicholas.

    Q7.Who was the prominent leader in Jagdishpur, Bihar during the Revolt of 1857?

    A.Begum Hazrat Mahal
    B.Rani Laxmi Bai
    C.Kuar Singh
    D.Bahadur Shah Zafar

    Answer: C

    Explanation: Kuar Singh was the prominent leader of Jagdishpur in Bihar, during the revolt of 1857, suppressed by William Taylor and Vincent Eyre.

    Q8.“The Sepoys Mutiny and the rebellion of 1857” written by:

    A.Karl Marx
    B.Syed Ahmad Khan
    C.R. C. Mazumdar
    D.S. N. Sen

    Answer: C

    Explanation: Sepoys were the Indian soldiers under the command of British, the book “The Sepoys Mutiny and the rebellion of 1857” written by R. C. Mazumdar.

    Q9.Who founded the Indian Home Rule League?

    A.Annie Besant
    B.Bal Gangadhar Tilak
    C.Subhash Chandra Bose
    D.V. D. Savarkar

    Answer: B

    Explanation: On 28th April, 1916, the Indian Home Rule was founded by Bal Gangadhar Tilak in Pune.

    Q10.Who had started the Home Rule Movement in India?

    A.Annie Besant
    B.Bal Gangadhar Tilak
    C.Subhash Chandra Bose
    D.V. D. Savarkar

    Answer: A

    Explanation: Annie Besant had started the Home Rule Movement in India which was inspired by the Irish rebellion in September, 1916.

     

    Click here for the History Study Material


    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF