1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam: NIOS DEFORESTATION Questions Set III

Feb 18, 2016 15:00 IST

    Environment and Ecology has become indispensable for IAS Exam in general and IAS Prelims Exam in particular. It will continue to play a major role in the IAS Exam 2016 also. Candidates cannot dispense with this section. In future also Importance of Environment and Ecology cannot be underestimated. Following are some MCQs that would help candidates to understand the kinds of questions they are going to face from Environment and Ecology section in IAS Prelims Exam:

    Q1.With reference to threatened species of International Union of Conservation of Nature (IUCN) Consider the following statements

    1. species whose number is few or they live in such small areas that they could quickly disappear is endangered species

    2. A species which may become  extinct if the special protection is not given is rare species

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation:  species whose number is few or they live in such small areas that they could quickly disappear is rare species. A species is considered endangered when its numbers are few and its homeland is very small, or both and if special protection is not given it may become extinct.

    Q2.  Which of the following pairs are correctly matched?

              Endangered             Region

    1.   Sholas                  - South America

    2.   Lion                      - tailed monkey -  rain forests

    3.   Scarlet macaw        - South India

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 3

    b. Only  2

    c. Only 2 and 3

    d. 1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation: The scarlet macaw once common throughout South America has been eliminated from most of its range in South America. The lion –tailed monkey from rain forests and Sholas of south India

    Q3. Consider the following statements regarding forest cover in India

    1. Area occupied by dense forest cover is more in India than open forest cover.

    2. Mangroves occupy only 1% of countries geographic area.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: First statement is true. Mangroves occupy only 0.14 percent of country’s geographic area.

    Q4. Consider the following statements

    1. In 1970 the Government of India began the annual festival of tree planting called the Vanamahotsava, greater impetus was given to the conservation of India’s forests and wildlife.

    2. Gujarat was the first state to implement it.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:  In 1950 the Government of India began the annual festival of tree planting called the Vanamahotsava. Gujarat was the first state to implement it. However, it was only in the 1970s that greater impetus was given to the conservation of India’s forests and wildlife.

    Q5. Consider the following statements

    1. India was one of the first countries in the world to have introduced a social forestry programme

    2. Social forestry is to introduce trees in non-forested areas along road sides, canals etc

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: social forestry Programme is about introducing trees in non-forested areas along road sides, canals, and railway lines. India was one of the first countries in the world to have introduced a

    Q6. Consider the following statement regarding desertification:

    I. It can be defined as ‘the diminution or destruction of the biological potential of the land which can ultimately lead to desert like conditions’.

    II. The arid and semi-arid areas where climate is dry, restoration is very slow, mining and overgrazing etc. adds to several other desertification pressures.

    III. Desertification is a systemic phenomenon resulting from excessive felling of trees which manifests itself in the loss of soil fertility, high wind velocity, low precipitation, increasing

    aridity and extremes of temperatures in the affected area.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I

    b. I and II

    c. I and III

    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Desert supports very little of vegetation and animals which are especially adapted to extremely unfavourable conditions. Although desertification can develop from natural causes alone, in a majority of instances human intervention promoted arid conditions in an already dry areas. This can happen in any climatic zone or ecosystem, resulting from exploitative interaction of man with the natural ecosystem.

    Q7. Which of the following is not regarded as the cause of land degradation?

    a. Deforestation

    b. Depletion of Ozone layer

    c. Agricultural Mismanagement

    d. Industrialisation

    Answer: b

    Explanation: As explained above, the primary cause of ozone depletion is the presence of chlorine-containing source gases (primarily CFCs and related halocarbons). In the presence of UV light, these gases dissociate, releasing chlorine atoms, which then go on to catalyze ozone destruction.

    Q8. Consider the following statements regarding Biodiversity:

    I. “Biodiversity” include all variety of life forms. Biodiversity - (biological diversity) is a measure of variation, the number of different varieties, among living things.

    II. Biodiversity can be expressed in number of ways, which includes the number of genetic strains (differences) within species and the number of different ecosystem in an area.

    III. The most common expression of biodiversity is the number of different species, within a particular area (local biodiversity), or in a specific habitat (habitat biodiversity) or in the world (global biodiversity).

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I

    b. I and II

    c. I and III

    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:  Biodiversity is not static. It changes over the time during evolution new species have come up while some species become extinct. Biodiversity - (biological diversity) is a measure of variation, the number of different varieties, among living things.

    Q9. Which of the followings is not responsible for biodiversity loss?

    a. Growing agricultural activities.

    b. Hunting, poaching and commercial exploitation.

    c. Elimination and disturbance of wildlife habitats.

    d. Selective destruction of habitat/ life forms.

    Answer: a

    Explanation: Growing agricultural activities is not responsible for biodiversity loss but using pesticides, domestication of animals are few among the responsible factors for biodiversity loss.

    Q10. Consider the following statements

    1. According to National Forest Policy 23% of forest cover is desirable.

    2. The rapid rate of deforestation in the tropics is a key driving force in the yearly increase of flood disasters.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1

    b. Only 2

    c. Both 1 and 2

    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: The rapid rate of deforestation in the tropics is a key driving force in the yearly increase of flood disasters and other causes include human settlements in river course and flood plains. According to National forest policy 33% of forest cover is desirable.

    Click here for IAS Prelims: GS Environment and Ecology: Study Material

     

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF