Search

IAS Prelims Exam: NIOS DISASTERS AND THEIR MANAGEMENT Questions Set II

For the aspirants of IAS Prelims Exam 2016 here we have provided Questions based on NIOS Study Material of Environment and Ecology which will benefit them in practicing more and more questions for Civil Services Prelims Exam

Feb 18, 2016 17:09 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

Environment and Ecology has become indispensable for IAS Prelims Exam. Candidates cannot dispense with this section. In future also Importance of Environment and Ecology cannot be underestimated. Following are some MCQs that would help candidates to understand the kinds of questions they are going to face from Environment and Ecology section in IAS Prelims Exam:

Q1. Consider the following statements

1. Cancer that begins in skin is lymphoma.

2. Cancer that is initiated in blood forming cells is Leukaemia and melanoma.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 2

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation: Leukaemia and lymphoma are cancers which are initiated in blood-forming cells.

Cancer that begins in lungs is lung cancer and the one in skin is known as melanoma. The cancer-causing agents are known as carcinogens.

Q2. Which of the following is/are effects of UV radiation?

1. It causes premature ageing

2. It leads to skin cancer

3. It increases the risk of lung cancer

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 1 and 2

c. Only 2 and 3

d. 1, 2 and 3

Answer: b

Explanation: UV radiation coming from sun can cause premature aging and skin damage, prolonged exposure to UV radiation may lead to skin cancer. Exposure to environmental tobacco smoke, termed passive smoking increases the risk of lung cancer for non-smokers.

Q3. which of the following carcinogens are released by using pesticides?

1. benzidine and benzene
2. nickel,
3. DDT

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 1 and 2

c. Only 2 and 3

d. 1,2 and 3

Answer: b

Explanation: Asbestos, nickel, cadmium, radon, vinyl chloride, benzidine and benzene are carcinogens released by use of pesticides. Toxaphene, hexachlorocyclohexane

(BHC), trichlorophenol, dieldrin, DDT are pesticides known to cause lymphatic cancer in rats and Mice.

Q4. Consider the following statements regarding allergens

1. Most of the allergens contain protein.

2. Penicillin drug is non protein allergen.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 2

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation: Allergens contain protein which is often regarded as a constituent of the food we eat.

There are some non-protein allergens including drugs like penicillin- but they need to be bound to a protein once they are in the body

Q5. Which of the following is/are true about blue baby disease?

1. It causes methaemoglobinaemia particularly in bottle fed infants

2. Areas with ground water as the only source of drinking water is vulnerable to this disease

3. Large use of nitrogenous fertilizers and manures is major cause of this disease

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 1 and 2

c. Only 2 and 3

d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation: When water containing nitrates is consumed and it reaches intestines, the intestinal bacteria convert nitrates into nitrites. The nitrite ions combine with haemoglobin to form methaemoglobin which inhibits the oxygen carrying capacity of the blood causing a kind of anaemia known as methaemoglobinaemia. In areas where ground water is the only source of drinking water, this causes methaemoglobinaemia particularly in bottle fed infants who are very sensitive to this pollutant.

Q6. Increased use of fertilizers leads to increase levels of nitrates in ground water. Through which of the following methods nitrates can be removed?

1. Reverse osmosis

2. Electro dialysis

3. Introducing ozone in water

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 1 and 2

c. 2 and 3

d. 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation: Nitrates can be removed from the water by processes like electrodialysis and reverse osmosis. Nitrites in the water can be oxidized to nitrates by introducing a strong oxidant like ozone in the water.

Q7. Which of the following heavy metals are often found in environment and have toxic effects on living organisms?

1. Lead

2. Mercury

3. Arsenic

4. Silicon

5. Benzene

6. Chromium

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1,2 and 3

b. Only 1,2,3,4 and 6

c. Only 1,2,3 and 6

d. 1,2,3,4,5 and 6

Answer: c

Explanation: The heavy metals often encountered in the environment include lead, mercury, arsenic, chromium. These are known to cause toxic effects in living organisms.

Q8. Consider the following statements

1. Mercury kills cells in the body which come in contact with mercury

2. Inhalation of mercury vapours is more dangerous than its ingestion

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 2

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation: Largest source of mercury pollution is through aquatic animals such as fish which accumulate mercury as methyl mercury. Mercury kills cells in the body and damages organs which come in contact with mercury and thus impairs their functioning. Inhalation of mercury vapours is more dangerous than its ingestion.

Q9. With reference to pollutant arsenic, Which of the following is/are true?

1. Fossil fuel burning emits arsenic

2. Generally arsenic pollutants are not found in surface waters

3. Arsenic is present in liquid effluents from fertilizer plants.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 1 and 2

c. Only 2 and 3

d. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: Arsenic is associated with copper, iron and silver ores. Arsenic is emitted from fossil fuel burning. Liquid effluents from fertilizer plants also contain arsenic. People depending on ground water containing arsenic get exposed to this pollutant. Surface waters are generally free from arsenic pollution and should be preferred for drinking and cooking

Q10. Which of the following pairs are correctly matched?

        Diseases                                Industries

1.     Asbestosis              -             gold mines

2.     Byssinosis               -             textile

3.     Pneumoconiosis        -             mica

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 1 and 2

c. Only 2 and 3

d. 1, 2 and 3

Answer: c

Explanation: Silicosis first reported from Kolar gold mines in 1947 is a common disease among miners, pottery and ceramic industry workers. Pneumoconiosis and byssinosis are common among mica and textile industry workers respectively.

Q11. With reference to Black lung disease, which of the following is/are true?

1. Black deposits in lungs is also found in people living in cities.
2. Black lung disease is the common name for pneumoconiosis (CWP) or anthracosis.
3. X-rays can’t detect black lung disease before it causes any symptoms

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 1 and 2

c. Only 2 and 3

d. 1, 2 and 3

Answer: b

Explanation: A lung disease of older workers in the coal industry, caused by inhalation over many years, of small amounts of coal dust. Although people who live in cities often have some black deposits in their lungs from polluted air, coal miners have much more extensive deposits. X-rays can detect black lung disease before it causes any symptoms. In some cases a progressive massive fibrosis develops, in which damage continues in the upper parts of the lungs even after exposure to dust has ended.

Q12. Consider the following statements

1. Discharge of effluents from a zinc smelter into a river causes cadmium contamination.

2. Metals such as zinc, chromium, antimony and tin enter food from cheap cooking utensils.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 2

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation: Mining especially of zinc and metallurgical operations, electroplating industries, etc. release cadmium in the environment. Preserved foods stored in tin cans also cause contamination by tin. Zinc is a skin irritant and affects pulmonary system.

Click here for IAS Prelims: GS Environment and Ecology: Study Material

Related Stories