1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam: NIOS ENVIRONMENTAL POLLUTION Questions Set I

Feb 11, 2016 17:58 IST

    Environment and Ecology has become indispensable for IAS Prelims Exam. Candidates cannot dispense with this section. In future also Importance of Environment and Ecology cannot be underestimated. Following are some MCQs that would help candidates to understand the kinds of questions they are going to face from Environment and Ecology section in IAS Prelims Exam:

    Q1. Presence of Which of the following in the atmosphere causes air pollution?
    1. Solid
    2. Liquid
    3. Gaseous Substance
    4. Radioactive Radiation

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 3
    b. Only 1 and 4
    c. Only 3 and 4
    d. 1,2 , 3 and 4

    Answer: d

    Explanation:
    Air pollution may be defined as the presence of any solid, liquid or gaseous substance including noise and radioactive radiation in the atmosphere.

    Q2. which of the following are source of particulate matter?
    1. Market place
    2. Construction activities
    3. Railway yard

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 2
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    Major source of SPM (suspended particulate matter) are vehicles, power plants, construction activities, oil refinery, railway yard, market place, industries, etc.

    Q3. With reference to fly ash, which of the following is/are true?
    1. Fly ash causes heavy metal pollution in water bodies.
    2. Fly ash is used for making bricks and land fill.
    3. Fly ash affects vegetation

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    Fly ash pollutes air and water and may cause heavy metal pollution in water bodies. Fly ash affects vegetation as a result of its direct deposition on leaf surfaces or indirectly through its deposition on soil. Fly ash is now being used for making bricks and as a land fill material.

    Q4. With reference to effects of lead on human health, which of the following is/are true?
    1. Smooth and easy running of vehicles.
    2. Produces injurious effects on kidney and liver
    3. Lowers intelligence of children

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation:
    Lead produces injurious effects on kidney and liver and interferes with development of red blood cells. Lead mixed with water and food can create cumulative poisoning. It has long term effects on children as it lowers intelligence.

    Q5. Consider the following statements regarding harmful effects of air pollution
    1. Low productivity in plants
    2. Participates in acid rain
    3. Irritation in eyes and lungs

    Which of the following pollutant has following harmful effects?
    a. Sulphur compounds
    b. Nitrogen compounds
    c. Carbon compounds
    d. Hydrocarbons

    Answer: b

    Explanation: 
    Nitrogen Compound NO and N2O have following harmful effects of Irritation in eyes and lungs, Low productivity in plants, damages material through Acid rain.

    Q6. Automobile exhaust release, which of the following pollutant?
    a. carbon compounds, sulphur compounds, Hydro carbons
    b. Nitrogen compounds, sulphur compounds, Hydro carbons
    c. Nitrogen compounds, carbon compounds, Hydro carbons
    d. Nitrogen compounds, sulphur compounds, particulate matter

    Answer: c

    Explanation:
    Automobile exhaust is the source of Carbon compound, Nitrogen Compound, Hydrocarbons, SPM (Suspended Particulate Matter).

    Q7. Pollutant released majorly by atmospheric reaction is?

    a. Hydrocarbons
    b. Carbon Compound
    c. Nitrogen compound
    d. Sulphur compound

    Answer: c

    Explanation:
    Motor vehicle exhaust, atmospheric reaction releases nitrogen compounds significantly.

    Q8. The pollutant sulphur compound is released by which of the following?
    1. Power plants
    2. Refineries
    3. Volcanic eruptions
    4. Construction activities

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 3
    c. Only 2,3 and 4
    d. 1, 2  and 4

    Answer: d

    Explanation:
    Source of sulphur compounds is power plants and refineries, volcanic eruptions

    Q9. With reference to chlorosis, which of the following is/are true?
    a. Loss of chlorophyll in plants
    b. Loss of productivity in plants
    c. Loss of ability to manufacture carbohydrates
    d. Both a and c

    Answer: d

    Explanation:
    chlorosis is a condition in which leaves produce insufficient chlorophyll.  As chlorophyll is responsible for the green colour of leaves, the affected plant has little or no ability to manufacture carbohydrates through photosynthesis.    

    Q10. With reference to air pollution, which of the following causes air pollution?
    1. Decay of exposed kitchen waste
    2. Use of wood and dung cakes
    3. Volatile organic compounds (VOCs) released by paints, carpets etc

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    Paints, carpets, furniture, in rooms may give out volatile organic compounds (VOCs), use of disinfectants, fumigants, and decay of exposed kitchen waste etc. may release hazardous gases.

    Click here for IAS Prelims: GS Environment and Ecology: Study Material

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF