Search

IAS Prelims Exam: NIOS Human Modified Ecosystem Questions Set I

For the aspirants of IAS Prelims Exam here we have provided MCQs on environment and ecology which will benefit them in practicing more and more questions for Civil Services Prelims Exam:

Feb 4, 2016 18:38 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

Environment and Ecology has become indispensable for IAS Prelims Exam. Candidates cannot dispense with this section. In future also Importance of Environment and Ecology cannot be underestimated. Following are some MCQs that would help candidates to understand the kinds of questions they are going to face from Environment and Ecology section in IAS Prelims Exam:

Q1. Which of the following is/are not human modified ecosystem?
1. Rural ecosystem
2. Agroecosystem
3. Aquaculture
4. Plantation forests

Select the correct answer from the following codes
a. Only 3
b. Only 3 and 4
c. Only 1 and 3
d. none

Answer: d

Explanation:
Some examples of human modified ecosystems are: Agro-ecosystems, Plantation forests, Urban ecosystems, Rural ecosystems, Aquaculture, Industrial areas, Laboratory cultures.


Q2. Which of the following is/are characteristics of human modified ecosystem?
1. Attract large number of weeds
2. Species diversity is very low
3. Food chains are simple
4. Highly complex

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 1 and 4
c. Only 1, 2 and 4
d. 0nly 1, 2 and 3

Answer: d

Explanation:
Characteristics of human modified ecosystem are: Highly simplified, Species diversity is very low, Food chains are simple and small,Depend on human (anthropogenic) support for survival, need for fossil fuel energy,fertilizers, irrigation etc, Attract large number of weeds, More susceptible to epidemic diseases, Suffer from soil erosion, Highly unstable.

Q3. With reference to Agro ecosystem, Which of the following is/are true?
1. They are highly simplified ecosystems supporting monoculture of a crop species.
2. Highly unstable and not self sustaining.
3. susceptible to plant diseases.

Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3

Answer: d

Explanation:
Agro ecosystems are large areas where commercial crops are cultivated. They are also known as crop ecosystems and mostly cultivated as monoculture

Q4. Which of the following is/are limitations of agro ecosystem?
1. Loss of native biodiversity
2. Loss of genetic diversity of crop plants.
3.  High yielding varieties of crop plants are more susceptible to disease
4. Pollution of rivers, lakes and ponds by runoff from agriculture fields.

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 3 and 4
c. Only 1, 3 and 4
d.  1, 2 , 3 and 4

Answer: d

Explanation:
The limitations of agro ecosystem are: Large scale monoculture of agricultural crops results in severe loss of native biodiversity including genetic diversity of crop plants, Depletion ground water in many areas due to well irrigation, High yielding varieties of crop plants are more susceptible to disease, Runoff water from agricultural field laden with fertilizers and pesticides pollute river, lakes and ponds.

Q5. Which of the following is/are characteristics of Plantation forest?
1. They are generally monoculture
2. They have trees of approximately same age
3. They are highly susceptible to pathogens
4. They do not require human care and management

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 1 and 4
c. Only 1, 2 and 3
d. 1, 2, 3 and 4

Answer: c

Explanation:
Characteristics of plantation forest are: They are generally monoculture, like oil palm plantation, rubber plantation, coffee plantation, They have trees of approximately same age, they are highly susceptible to pathogens are pests, Poor in species diversity, Requires constant human care and management.

Q6. Which of the following is/are economic importance of Plantation forest?
1. Serve as wind breaks or shelter belts
2. Increase soil fertility
3. Provides job opportunities and generate income

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 1 and 2
c. Only 2 and 3
d. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation:
Tree plantation are raised for fruits, oil, rubber, coffee, timber, fire wood, pulp wood for making rayon and paper industries, Trees are also planted to serve as wind breaks or shelter belts, Tree plantations are also raised for controlling soil erosion and for increasing soil fertility, Tree plantation provides job opportunities and generate income.

Q7. Which of the following are advantages of urban ecosystem?
1.  More and diverse sources of entertainment.
2. Multicultural social environment.
3. Reduced infantile mortality
Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 1 and 2
c. Only 2 and 3
d. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation:
Advantages of Urban ecosystem: Hub of industrial growth, Centre of commerce, Multicultural social environment, Reduced infantile mortality, Centres of political activity, Reduced infantile mortality, More and diverse sources of entertainment.

Q8. Consider the following statements regarding aquaculture

1. Aquaculture is artificial cultivation of aquatic animals only.
2. Fisheries and aquaculture are similar and can be used interchangeably.

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation:
Aquaculture is the artificial cultivation of aquatic plants or animals. Fisheries include the extraction of food from the sea and the fresh water where as aquaculture is rearing of the aquatic organisms in artificially made water bodies.

Q9. Fish farming is done in Which of the following places?
1. Coastal pond/ inland pond
2. Lake
3. Reservoir
4. Paddy field

Select the correct answer from the following codes
a. Only 2
b. Only 2 and 3
c. Only 1 and 2
d. 1,2 ,3 and 4

Answer: d

Explanation:
Fish farming is cultivation of fish in a controlled environment and harvesting when they reach the desired size.

Q10. Consider the following statements
1. Fish ranching is a practice of keeping which fishes in captivity for the first few years in floating cages in coastal lagoons and releasing them from captivity into water bodies.
2. Marine resources include gulfs, coral reefs, and mangroves.

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation: 
In fish ranching adults are harvested when they return for spawning to the lagoons. Marine resources include Bay of Bengal, Arabian Sea, Indian Ocean, numerous gulfs, coral reefs, mangroves and brackish waters like lagoons and Chilka lakes in Orissa.


Q11. Consider the following statements
1. Fishes are cultured in net pens and bamboo fences.
2. Tilapia is also known as aquatic chicken.

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:
Tilapia, trouts, salmons and some more species of fishes are cultured in net pens. Milk fish and mullets are cultured in enclosures or bamboo fences

Q12. Tilapia are also grown through small scale aquaculture by many poor farmers. Which of the following is/are ture about Tilapia fish?
1. They can grow well even on a low protein diet
2. They are resistant to many diseases and parasites
3. It can breed rapidly under captivity.

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 1 and 2
c. Only 2 and 3
d. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation:
Tilapia also known as aquatic chicken. They are also grown through small scale aquaculture by many poor farmers. This fish can grow well even on a low protein diet, and resistant to many diseases and parasites. It can breed rapidly under captivity.

Click here for IAS Prelims: GS Environment and Ecology: Study Material

Related Stories