Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims : GS Ancient History: MCQ Set I

Oct 22, 2014 13:02 IST

    Ancient India is important section of History syllabus for IAS Prelims Exam. Most of questions related to Art and Culture are asked from this section in IAS Prelims Exam. Following are Multiple Choice Questions (MCQ) that would help candidates in their IAS Prelims preparation:


    1. Consider the following statement about the Indus Valley Civilization?
    I.  Barley has been found from one of Indus Valley Civilization sites
    II. People of Indus Valley Civilization used to put on the bangles.
    III. People of Indus Valley Civilization used to trade with other countries
    Which of above statement is/ are true about the Indus Valley Civilization?
    A.I Only
    B.II Only
    C.I , II and III
    D.III Only
    Ans: C


    2.Which of following statement is incorrect about the Indus Valley Civilization?
    A.People of Indus Valley Civilization used to practice agriculture
    B.No site of this civilization has been found in Haryana region.
    C.Oxen, Buffaloes and goats were domesticated animals in Indus Valley Civilization.
    D.All of the above
    Ans: B


    3.Which one was the biggest industrial site of Harappa Civilization?
    A.Chahnudaro
    B.Ropar
    C.Lothal
    D.Dholavira
    Ans:  A

    4.Which of following statement is correct about the First Buddhist Council?
    A.First Buddhist Council of held in Pataliputra
    B.First Buddhist Council was held in Rajgriha and patronized  by Ajatasatru
    C.First Buddhist Council was held in Kashmir and patronized  by Kanishka
    D.First Buddhist Council was held in Kashmir and patronized  by Ajatasatru
    Ans: B

    5.Which of following statement is correct about the spread of Jainism?
    A.Both Men and women were admitted to spread Jainism
    B.Only Men were allowed to spread the Jain religion
    C.Only Women were allowed to spread the Jain religion
    D.It was successful  in attracting the huge masses
    Ans: A

    6.Consider the statements about the Buddhism
    I. Earlier women were not allowed in spread of Buddhism but later on they were allowed
    II.People were admitted to Buddhism without any caste consideration
    III.Buddhism was liberal and democratic
     Which of above statement is/are true about the Buddhism?
    A.I Only
    B.II only
    C.I and II
    D.I, II and III
    Ans: D

    7.Which inscription of Ashoka gives an account of Kalinga War ?
    A.Jaugada Rock Inscription
    B.Dhauli Rock Inscription
    C.Rummindei Pillar Inscription
    D.Shahbajgarhi Rock Edict
    Ans: D

    8.To whom Asoka donated in the region of Barabar Hill?
    A.Buddhists
    B.Ajivikas
    C.Jains
    D.None of the above
     Ans: B

    9.Who was the priest of the Bharatas in the battle of Ten Kings in Vedic Age?
    A.Visvamitra
    B.Vasishtha
    C.Atri
    D.All of the above
    Ans. B

    10. Which of following statement is/are correct about the Hsuan Tsang ?
    A.He was Chinese Pilgrim
    B.He visited during the reign of Harsha
    C.He came to study in Buddhist  Nalanda University
    D.All of the above
    An. D

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF