1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims : GS Environment and Ecology : MCQ SET 3

Jan 6, 2015 18:08 IST

    It is the high time to start the preparation of IAS Prelims and the candidates should start the preparations in a planned manner. IAS Toppers suggest that the candidates should focus on the new and the untouched areas so that they can gain advantage over the other candidates.
    Environment and Ecology is one such area which can provide the advantage to the candidates over the others and hence can ensure their selection of the candidates in IAS Prelims.

    Following are some MCQs that would help candidates to understand the kinds of questions they are going to face in IAS Prelims Exam:-

    1.    Which of following statement is correct about the Annex II countries?

    A.    Annex II countries are entitled for financial aid from Annex I countries
    B.    Annex II countries are developed countries and they are supposed to aid financially the developing countries for environmental adaptations
    C.    Developing countries are part of Annex II
    D.    All of above statements are correct

    Ans: B

    2.    Consider the statements about the Biosphere, which one is correct?

    A.    Conserve the diversity of plants, animals and micro organism
    B.    Conserve the diversity and integrity of animal only
    C.    Conserve the diversity and integrity of micro organism only
    D.    All of the above

    Ans: A

    3.    Which of following is part of world network of Biosphere?

    A.    Nanda Devi Biosphere Reserve
    B.    Sunderban Biosphere Reserve
    C.    Nilgiri Biosphere Reserve
    D.    All of the above

    Ans: D

    4.    Consider the following statements about the biodiversity hotspot?

    I)    Norman Mayer is associated with scientists responsible for making the list of biodiversity hotspot
    II)    These areas are biodiversity rich and species are endemic to  this area
    III)    Biodiversity is under the threat

    Which of above the statement is/are true?
    A.    I
    B.    I and II
    C.     I, II and III
    D.    III

    Ans: C

    5.    Which of following is hotspot in India?

    A.    Western Ghat
    B.    Simlipal
    C.    Sundarban
    D.    Nanda Devi

    Ans: A

    6.    Which of following is incorrectly matched:

    A.    Sunderban    : West Bengal
    B.    Simplipal       : Tamilnadu
    C.    Nanda Devi  : Uttarakhand
    D.    Manas           :  Assam

    Ans: B

    7.    Which of following statement is correct about the wetlands?

    A.    Ramsar  convention is related to wetland
    B.    Wetland is area where water influences the environment, plant and animal.
    C.    Ramsar Convention was signed in 1971 in Iran
    D.    All of the above.

    Ans: D

    8.    Consider the following statements about the functions of wetland

    I)    It stores the flood
    II)    It  recharges the ground water
    III)    It provides different products such as fish, timber etc

    Which of above the statements are true about the function of wetland?

    A.    I
    B.    II
    C.    I,II and III
    D.    III

    Ans: C

    9.    Which of following statement is correct about the wetland in India?

    A.    Tso Marari and Chandartal are Glaciated Wetlands
    B.    Chilka in Odisha is an example of lagoon wetland
    C.    Loktak lake is oxbow wetland it is in Manipur
    D.    All of the above

    Ans: D

    10.    Consider the following statements about the Mangrove forests

    I)    Mangrove trees grow in saline coastal regions
    II)    Sundarban is world largest mangrove forest
    III)    Mangrove forest support varieties of life
    IV)    Andaman and Nicobar island also have mangrove forest

    Which of above statements are true or correct?

    A.    I only
    B.    II only
    C.    I, II , III and IV
    D.    IV only

    Ans: C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF